ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.11.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2019
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Obiective istorice în zona Geoagiu

TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța în zona Devei s-a încheiat după incursiunea la Sarmizegetusa Regia (vezi impresii), în ultima dimineață plecând de la Villa Lotus (vezi impresii) direct spre orașul Geoagiu și stațiunea omonimă. Cunoșteam de multă vreme existența unor monumente istorice și religioase în perimetrul acestor localități și acum s-a ivit ocazia perfectă pentru a le vedea.

Orașul Geoagiu se poate accesa atât de pe autostrada A1, cât și de pe drumul vechi E68. Traversăm podul peste râul Mureș și zărim deja în fața noastră zona deluroasă, apoi trecem peste alt pod ce se ițește în calea noastră, de data aceasta peste râul Valea Mare și în 500 de metri descoperim clădirea Primăriei Geoagiu. Aici vedem indicatorul turistic care ne interesează.

Capela romanică

După Primărie cotim dreapta pe strada Mărului și în capăt găsim cele două obiective religioase căutate. La câțiva pași se află clădirile Liceului Tehnologic Agricol „Alexandru Borza” (întemeiatorul geobotanicii românești), iar în curtea lăcașurilor de cult ființează un Centru de Tineret. Un panou de mari dimensiuni ne oferă informații de bază despre obiective. Lăsăm autoturismul pe marginea străzii și intrăm pe poarta deschisă, în curte mai mulți tineri, unii străini, se află în tabără.

În mijlocul unei curți înierbate vedem înălțându-se capela, numită și Rotonda. E o construcție de plan circular formată dintr-o navă centrală și o absidă semicirculară, diametrul la exterior fiind de circa 9 m. Corpul capelei îți atrage imediat privirea, până la jumătate este construită din cărămizi romane, iar partea de sus parțial din pietre de râu. Acoperișul din șindrilă se încheie cu o turlă țuguiată cu rol de clopotniță. Pătrundem în interior printr-un portal format din două blocuri masive, câteva ferestre de factură romanică străbat zidul gros. În interior nu se află nimic, pereții sunt tencuiți și văruiți, spațiul e amenajat cu scaune și table de scris pentru întâlnirile participanților la tabără.

Misterul încă persistă asupra acestui obiectiv, considerat de mulți cel mai vechi monument medieval religios de acest fel din Transilvania, chiar din România. Cercetările arheologice au condus la descoperirea unui cimitir în jurul rotondei, primele înmormântări fiind atestate în secolul al XI-lea, apoi înhumările continuă până în veacul al XVIII-lea. S-a emis ipoteza că lăcașul de cult a apărut, cel mai devreme, la începutul anilor 1100 (sau la granița secolelor al XII-lea – al XIII-lea) și ar fi vorba de o capelă seniorială a familiei Akos, deținătoare a domeniului Geoagiului. În acest sens pledează dimensiunea lăcașului de cult, dar și analogiile cu biserica familiei Akos din Gurasada.

Biserica reformată

În aceeași curte se află o biserică mai „tânără” datând din secolul al XVII-lea – al XVIII-lea care ne atrage prin elementele romane încastrate în zidărie. În fața intrării ne întâmpină doi lei măcinați de vreme, aduși de la vreun monument funerar roman din preajma castrului Germisara.

Interiorul e simplu, biserica sub formă de navă beneficiind de mobilier clasic (bănci) și orgă. Lumina pătrunde în sală prin ferestre înalte, în stil gotic, terminate cu ornamente de piatră. Turnul are circa 20 de metri și a creat nedumeriri privind rolul său – nu are ușă de acces, ferestre sau lucarne pe acoperiș. Probabil că în timpul restaurării din veacul al XIX-lea sau a reconstruirii din anii ′30 calea de acces în turn a fost zidită.

Am ocolit biserica care era încuiată și am privit monumentele încastrate în fațade – plăci de piatră cu figuri masculine și feminine, un alt leu amplasat la intrarea laterală, basoreliefuri.

Băile termale romane

În stațiunea Geoagiu-Băi, chiar lângă Parcul Central, se află un monument important pentru această zonă, aproape deloc valorificat turistic. Este vorba despre complexul termal roman Germisara. L-am găsit după ce am trecut pe la Centrul de Informare Turistică situat în parcul stațiunii de unde am primit indicații și câteva succinte materiale informative.

Depășim un gard prăpădit și un panou ruginit cu câteva fraze explicative și ajungem în fața unei mici înălțimi, un mamelon din travertin și tuf vulcanic în mijlocul căreia se află o cavitate naturală creată de acțiunea apelor termale. Romanii au identificat acest loc binefăcător pentru sănătatea trupească a militarilor Imperiului și au exploatat cu pricepere apele termale. S-au construit aceste terme utilizând la început apele de suprafață, apoi s-au folosit apele din subteran.

Am privit cavitatea mai întâi din vârful stâncii, apoi printr-un culoar îngust am pătruns în locul unde se forma lacul subteran. Câteva scurte galerii sunt săpate în tuful vulcanic, acum pline de gunoaie, o piscină cu apă stătută ocupă centrul cavității (construită fără nici o noimă în 1987) – nimic amenajat. Ieșind din nou la suprafață urmărim canalele din piatră sculptate de romani pentru a duce apa la bazine săpate de asemenea în piatră și căptușite cu scânduri. Se mai pot vedea scări dăltuite în stâncă, contururi ale unor clădiri (camere de baie), fragmente de coloane, bucăți de ziduri – toate formau un complex termal bine organizat.

După o vreme grota a devenit loc sacru unde se aduceau ofrande zeilor care patronau medicina și apele. Cercetările arheologice au scos la iveală mărturii ale transformării în loc de cult: monede (circa 600 bucăți), o statuie a zeiței Diana (67 cm înălțime, are un câine alături), altare votive, plăcuțe dedicate zeiței Diana, zeiței Hygia (zeița sănătății și curățeniei) sau spiritelor protectoare ale apei. Importante sunt cele 7 tăblițe de aur de 22 k (1 mm grosime, între 7 și 17 cm înălțime, aproximativ 87 grame greutate per total) care au un decor bătut cu o matriță de lemn. Unele conțin imaginea zeiței Diana și a unor nimfe, altele au inscripții cu numele celor care le ofereau drept ofrandă divinităților. Pe una din tăblițe apare numele Decebalus Luci(i) , un anume „Decebalus, fiul lui Lucius”, un peregrin de origine dacică care urmărește cetățenia romană, înstărit (având în vedere că și-a permis această ofrandă scumpă), trăitor la mijlocul secolului al II-lea. Istoricii cred că nimfele de la Germisara și prezența acelui dac atestă o continuitate de locuire și cult în regiune.

Vizita nu durează foarte mult, dacă nu citești ceva informații pe Internet înainte (și aceste date sunt lacunare și incomplete) nu pre știi ce vezi acolo, lipsesc panourile cu texte explicative și schițe. Primăria orașului Geoagiu a depus încă din anii 1998-2000 documentația de reabilitare a complexului termal roman Germisara, dar nu s-a mișcat nimic până acum. Planul de dezvoltare pentru anii 2014-2020 prevedea din nou conservarea și restaurarea ansamblului termal, a castrului roman și a porțiunii de drum roman – nu prea s-a întâmplat nimic. Păcat!

Concluzii. Îmi doream să completez această vizită cu o oprire la castrul roman Germisara, aflat în apropierea Mureșului, pe drumul DJ 107A mergând spre localitatea Cigmău. Obiectivul se află la doar 3,5 km depărtare de orașul Geoagiu, este semnalizat printr-un panou, dar nu este amenajat turistic. Din păcate nu am mai avut timp să mă abat spre acest loc istoric.

Obiectivele istorice din zona orașului Geoagiu sunt valoroase, dar insuficient valorificate. Istoricii încă nu cunosc pe deplin diverse elemente din viața acestor monumente, enigmele persistă, ipotezele nu aduc lumină. Cu toate aceste neajunsuri recomand o vizită la Rotondă sau la complexul termal Germisara, alături de o scurtă incursiune la cascada Clocota (vezi impresii).

Alegeri inspirate!


[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 21.11.19 20:42:21
Validat / Publicat: 21.11.19 21:19:49
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GEOAGIU / GEOAGIU-BĂI.

VIZUALIZĂRI: 2247 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P11 Intrarea în biserică flancată de cele două monumente romane.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster
[21.11.19 21:20:40]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Lucien
[23.11.19 08:16:20]
»

O superbă sinteză turistică (istorie-spiritualitate și natură) a zonei Geoagiu. Pentru turistul care ajunge în sezon turistic la Geoagiu Băi, după ce s-a răcorit la Cascada Clocota și a admirat Băile Romane, o încununare ar fi o bălăceală în apele termominerale ale Băilor Daco-Romane.

Aș fi vrut și eu să ajung la cele două monumente vechi din Geoagiu, dar nu am reușit.

Povestea celui mai vechi lăcaș de cult de Transilvania m-a atras și pe mine. Rotonda ”considerat de mulți cel mai vechi monument medieval religios de acest fel din Transilvania, chiar din România... S-a emis ipoteza că lăcașul de cult a apărut, cel mai devreme, la începutul anilor 1100 (sau la granița secolelor al XII-lea – al XIII-lea)... ”

Vârsta e frumoasă, dar ar trebui totuși să amintim că în cetatea Alba Carolina (Alba Iulia), actuala catedrală catolică a fost construită pe ruinele unei mai vechi catedrale înălțată la începutul secolul XI de regele Ștefan I al Ungariei (a domnit între 1001-1038) și parțial distrusă de invazia tătarilor din 1242 (youtube).

De asemenea, la titlul de cea mai veche biserică transilvăneană concurează și cea din Sântamaria Orlea (youtube).

Coborând în istoria timpurie a creștinismului ajungem la biserica de la Densuș (youtube) care, totuși, la origine era un monument roman.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[24.11.19 17:28:38]
»

@Lucien: Am dorit să văd cu ochii mei bisericile și complexul termal roman din Geoagiu pentru vechimea și importanța istorică a acestor monumente. Bineînțeles că am citit cu reținere sintagma de „cel mai vechi monument religios de piatră”, verificând încă o dată anii apariției biserici de la Densuș, a celei de la Strei, Sântămărie Orlea etc. În nici unul din cazuri nu se poate spune cu certitudine anul ctitoririi, sunt multe supoziții, ipoteze de lucru... De altfel, sunt biserici vechi despre care există dovezi scrise și dovezi arheologice că au existat și cu secole în urmă.

În ceea ce privește forma rotundă a capelei senioriale din Geoagiu aș dori să amintesc din nou alte două lăcașuri de cult cu formă circulară existente în România: biserica ortodoxă din Lețcani - jud. Iași (vezi impresii) și biserica Teiul Doamnei din București (vezi impresii).

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri.

Lucien
[24.11.19 19:53:55]
»

@tata123: Mi se pare foarte interesantă ideea cu bisericile rotunde. Aici în Secuime, unde locuiește subsemnatul, sunt mai multe biserici rotunde și foarte vechi: ro.wikipedia.org/wiki/Cap ... orheiu_Secuiesc

Foarte interesantă, este și una nouă, o bijuterie arhitecturală cu mult lemn, în Miercurea Ciuc: youtube

Știi ce m-a fascinat la ea? Slujbele. Nu e ca în bisericile obișnuite unde clerul stă într-o parte și credincioșii în partea cealaltă. Aici altarul (și slujba) este în mijlocul oamenilor...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[28.04.21 11:42:53]
»

@All_update:  O veste bună: au început lucrările de conservare și restaurare a două monumente importante din Geoagiu: capela romanică (sec. XII-XIII) și biserica reformată (sec. XVII-XVIII). La Rotonda romanică se intervine la acoperișul de lemn cu turlă; la fel la biserica reformată: s-a refăcut acoperișul mic de deasupra leilor și s-au schimbat țigle de pe acoperișul principal.

Să fie într-un ceas bun! ​

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[20.01.22 18:15:24]
»

@all_update2_ian2022????: Din nou o știri de bun augur! Am citit pe pagina oficială de Facebook a Direcției care se ocupă de turismul județean din Hunedoara că Rotonda din Geoagiu a fost restaurată (pe FB). Nu se oferă amănunte despre ceea ce se va întâmpla la interior (amenajare religioasă ori muzeu).

De asemenea, biserica reformată din apropiere a trecut printr-un proces de sablare abrazivă a pietrei și cărămizii, plus alte activități de restaurare și lucrări la acoperiș.

Numai de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lucien, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Geoagiu și împrejurimile sale:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081989049911499 sec
    ecranul dvs: 1 x 1