ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.08.2019
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Roșiorii de Vede
ÎNSCRIS: 16.04.13
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
JUL-2019
DURATA: 4 nopți
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 17
PREȚ SEJUR 1400 lei ?
FĂRĂ transport
REGIM MASĂ DP

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
97.50%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pensiunea Maria Boroica, o frumoasă poveste maramureşeană

TIPĂREȘTE URM de aici

Gata, am terminat cu plimbările noastre în Bucovina, aşa că trecurăm pârleazul dincolo, în Maramureş, prin Pasul Prislop, pentru alte 4 zile stabilindu-ne cartierul general în Poienile Izei, la pensiunea Maria Boroica.

Din Borşa ne-am deplasat pe traseul Săcel - Săliştea de Sus - Bogdan-Vodă - Şieu - Poienile Izei, drumurile judeţene din zonă fiind acceptabile, se circulă cât de cât, sunt sectoare de drum cu denivelări, altele cu gropi plombate etc.

Pensiunea Maria Boroica este situată la intrarea în comuna Poienile Izei, pe partea dreaptă, de fapt treceţi de câteva locuinţe şi apoi urmează pensiunea, cu poartă mare, tradiţională, pe care noi, cât era de mare n-am văzut-o, ca nişte căscaţi ce eram! :)

Nu am văzut sigla de la poartă, am mers până în centrul localităţii, unde ne-am prins noi că ne dă cu virgulă la calcul, ne-am întors mergând foarte încet, capetele noastre se învârteau ca la bufniţe, şi în cele din urmă am găsit pensiunea, minune! :)

Am fost întâmpinaţi de doamna Maria aşa cum se face în Maramureş, cu bucurie şi cu un păhărel de horincă sau afinată, n-ai cum să refuzi aşa ceva!

Pensiunea Maria Boroica înseamnă o afacere de familie, tinerii proprietari, harnici şi inimoşi, ajutaţi bineînţeles de părinţi, încercând să satisfacă toate cerinţele turiştilor, şi din ce am văzut sunt convins că o fac foarte bine.

După ce am lăsat maşina în parcarea din faţa pensiunii, ne-am luat în primire camerele, aici am avut 2 camere duble, structura de cazare nu include apartamente, doar camere triple şi duble, 10 la număr.

Deoarece nu mai plecam nicăieri, după ce am despachetat am coborât la un pahar de horincă şi la spionarea locului, pentru a divulga secretele celor care doresc să ajungă aici.

Terenul din faţa pensiunii este în pantă, atenţie la parcare, întrucât undeva în partea dreaptă se mai construieşte un corp de clădire destinat cazării turiştilor, pe care gazdele speră să-l dea în folosinţă cât mai repede, curtea este amenajată cu pietriş, în mijloc fiind montat un robinet unde, dacă doresc, turiştii îşi pot spăla maşinile prăfuite.

Sala de mese, micuţă, frumos amenajată, se află la parter, iar în spatele pensiunii este un foişor destul de spaţios, unde stam seara, la un păhărel de... horincă! La acest capitol gazdele sunt generoase, când aveai chef de o tărie găseai horincă şi afinată peste tot, şi în foişor, şi în sala de mese, băuturile sunt de calitate, ne făceau o poftă de mâncare de numa-numa! :)

Eu şi consoarta mea am avut o cameră dublă la etajul 1, spaţioasă, curată, cu baie generoasă, cu şifonier imens, multe spaţii de depozitare, iar juniorul nostru a avut o cameră la mansardă, mai mică, implicit şi baia fiind mai mică, suficient însă pentru el. Tot la mansardă, pe hol, proprietarii au amenajat un spaţiu cu costume populare specifice zonei, destinate turiştilor, puteţi sa faceţi fotografii îmbrăcaţi în aceste superbe straie tradiţionale, noi nu am ratat acest moment.

Şi aici sunt probleme cu semnalul la telefonia mobilă, foarte slab, mă refer la reţeaua Telekom, însă cu netul ne-am descurcat binişor, de asemenea şi la tv posturile se văd foarte bine, nu au fost probleme.

Am ajuns la un capitol care face cinste Maramureşului, mâncarea! Dimineaţa, micul dejun a fost mai mult decât îndestulător, cu produse aproape în totalitate făcute în casă, de gazde sau cumpărate de la localnici, produse de patiserie, calde, toate cu un gust deosebit, am băut lapte de vacă adevărat, pentru 4 zile am uitat de cel de la cutie. Seara la cină, am avut diverse ciorbe, excepţionale, sau ,,zamă acră", cum spun localnicii, iar la felul de bază am savurat carne şi cârnaţi de porc de la garniţă, carne de pui, cu piure şi diverse garnituri, sau tocăniţă de cartofi cu carne de porc, complice la toate acestea fiind doamna Ioana, mama proprietarului, o bucătăreasă desăvârşită.

Pur şi simplu am fost răsfăţaţi în cele 4 zile, gazdele, oameni deosebiţi, ne-au satisfăcut toate cerinţele, sunt deschişi dialogului, comunicativi, tot timpul cu zâmbetul pe buze, o plăcere să discuţi cu ei, să afli cât mai multe despre minunatul Maramureş.

Dacă ajungeţi aici, e obligatoriu să faceţi o plimbare la locuinţa bunicii proprietarului, situată pe dealul din spatele pensiunii, la circa 300 de metri. Buna, cum îi spun ei, coboară de 2-3 ori pe zi în sat, şi reţineţi, are 96 de ani! Noi am urcat greu, când am ajuns la locuinţa acesteia suflam ca şi când am fi escaladat vârful Moldoveanu! Casa în care locuieşte are o vechime de 100 de ani, camerele sunt decorate cu multe obiecte tradiţionale, specifice zonei. Am stat aproape o oră de vorbă cu buna, ne-a povestit multe episoade din viaţa ei, momente plăcute sau mai puţin plăcute, ne-a dat sfaturi cum numai un om la o asemenea vârstă poate să o facă. Am plecat de acolo îngândurat, având în cap o singură concluzie: a fost o lecţie de viaţă, pe care am să o ţin minte mult timp!

Cam aceasta a fost povestea de astăzi, vă invit să veniţi şi să citiţi această frumoasă poveste aici, la faţa locului, să descoperiţi acest loc minunat, numit Maria Boroica !

Vacanţe frumoase vă doresc!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Safta Radu in 13.08.19 15:39:46
Validat / Publicat: 13.08.19 16:22:40
VIZUALIZĂRI: 2008
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Safta Radu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
AmFostAcolo.ro nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea (cu asteptări și preferinte posibil particulare ale fiecarui cititor) impresiilor si recomandărilor din articole; deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire a site-ului"); AmFostAcolo.ro sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Pentru câteva minute, am devenit moroşeni!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 59150 PMA (din 64 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

15 ecouri scrise, până acum

webmasterX [13.08.19 16:22:21] »

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Pensiunea Maria Boroica, POIENILE IZEI" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

ungureanica [13.08.19 19:10:27] »

Super faină locația, mâncarea și povestea. Despre morosenii din poză ce să mai zic? Oameni faini. Vă salutăm cu drag!

Mitica49 [13.08.19 19:30:10] »

@Safta Radu: No, țucuv-aș, că tare faini mai sunteți! (P15).

Zoazore [13.08.19 19:35:05] »

@Safta Radu: Casă cinstită, de oameni gospodari și buni ca pâinea caldă!

Frumoase locurile, frumos locul de popas ales de voi!

O încântare a simțurilor! La ce curățenie e pe-acolo, sigur și aerul era pur! Iar de data asta, vremea a ținut cu voi!

Buna e o istorie, o poveste de viață!

Frumoasă poveste ne-ai spus, dar eu nu mă mai mir!

Mai aștept și altele!

Votat, ca de obicei, cu sufletul!

P15: inițial nu v-am recunoscut! SUNTEȚI din filmul ăsta: frumoși și buni!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [13.08.19 20:05:39] »

@ungureanica: Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot. Şi noi vă salutăm cu drag!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [13.08.19 20:09:38] »

@Mitica49: Mulţumesc mult, gentleman ca întotdeauna!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [13.08.19 20:20:37] »

@Zoazore: Adevărat ai grăit, casă de oameni voioşi şi gospodari, sunt foarte multe asemănări cu locul meu de suflet din Mărginime, ştii tu care. Zona e frumoasă, cu relief submontan, cu dealuri împădurite, care dau un farmec aparte.

Despre buna ce să zic, chiar e o poveste de viaţă, numai când te gândeşti la câte a trăit şi văzut în cei 96 de ani!

Poze cu costumele populare n-aveam cum să nu facem, cum să ratezi aşa ceva când vii în Maramureş?

Mulţumesc pentru aprecieri şi pentru vot.

krisstinna [13.08.19 21:02:33] »

@Safta Radu: Ce frumoși sunteți!

Și bunica este frumușica, draga de ea

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [13.08.19 21:52:40] »

@krisstinna: Sărut mânuţele, eşti o drăguţă!

vulpe mihaela [19.08.19 12:18:14] »

Frumos.

Felicitari oamenilor gospodari, care pun pret mai mult pe omenie si nu pe partea " afaceristica" !

Ar fi o idee ca dupa ce buna n-o mai fi, casuta sa-i fie transformata intr-un mini muzeu!

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.08.19 12:41:35] »

@vulpe mihaela: Nu e o idee rea, chiar deloc! O întâlnire cu o persoană ca buna te face să vezi lumea altfel, să gândeşti altfel, sistemul tău de valori să fie regândit şi reaşezat. Fiul bunei ne spunea că aceasta coboară în sat şi iarna, când stratul de zăpadă este destul de consistent, în iernile geroase vine şi se uită la televizor în casa lor, apoi în toiul nopţii pleacă la căsuţa ei, pe întuneric, nefiindu-i frică de sălbăticiunile pădurii, şi are 96 de ani! Cum am scris şi în articol, pentru mine a fost o lecţie de viaţă întâlnirea cu ea.

Despre oamenii locului, doar cuvinte de laudă, oameni gospodari, omenia face parte din fiinţa lor.

Mulţumesc pentru ecou şi pentru vot.

vulpe mihaela [19.08.19 13:08:56] »

@Safta Radu: Si eu ma simt destul de inteleapta si cu experienta (nu stiu daca si sunt ), dupa mai putin de jumatatea varstei bunicii, dara ea... iti dai seama ce inseamna un secol de existenta? Un om cu frica lui Dumnezeu, asezat si linistit, care a vazut de toate: si razboaie, si revolutii, si atatea guvernari, atata istorie...

Sa treci prin atatia ani, de la opait la internetul care te duce intr-o clipita in toate colturile lumii...

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [23.08.21 19:11:08] »

Te urăsc!

De ani de zile vreau să ajung în Poienile Izei. Încă n-am ajuns. Nu Borșa, nu Moisei, nu Săpânța, nu Vadu Izei, nu!

Poienile Izei! Aproape că știu toate pensiunile din sat. Au și niște familii Petreuș acolo. Cu unii mă și conversez ocazional.

Câțiva ani de zile las tot pentru Apuseni și Maramureș.

Mă mir că nu v-o dus duminică la biserică în port popular. Sau nu ați prins duminica acolo...

Safta Radu CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [23.08.21 19:51:38] »

@Mioritica: În sfârșit, îmi zice și mie cineva de pe AFA că mă urăște!

Am ajuns la Poienile Izei datorită unei vecine, căsătorită la noi în oraș de 30 de ani, dar de loc din... Bârsana. Ea mi-a spus că dacă vreau să simt cu adevărat spiritul Maramureșului, la Poienile Izei trebuie să merg. I-am urmat sfatul și nu-mi pare rău, ne-am simțit minunat acolo! Am prins duminica, am fost la biserică, dar nu în costume populare, însă ce vezi acolo te lasă fără cuvinte! Aproape toți localnicii vin la slujbă în portul popular, să vezi copiii în costumașele acelea, tare frumoși erau! Așa că nu mai sta, descoperă Maramureșul!

Ai menționat și Apusenii, alte locuri de o frumusețe răpitoare, dacă dorești poți să citești review-urile mele despre aceste plaiuri minunate, și cazări, și plimbări, am scris câte ceva din toate.

Numai gânduri bune!

Mioritik🥂🌺scris / TELEFON [23.08.21 20:30:45] »

@Safta Radu: Mi-e nu mi-o vândut nime' pontu' cu Poienile Izei. L-am găsit după miros. Mă bate gându' să caut lucru acolo - ceva, rânit la vaci, întors fânu' , să mă mut vreo jumate an acolo.

Și-n Apuseni știu vreo 200 de români + am amu un pont nou. De citit, da, de drag, așa, dar de organizare - am fiturile mele. La review urile tale scrie cât te-a costat să stai acolo. Eu am stat amu' 2 ani 10 zile în Arieșeni aproximativ moca. Haaaai numa' și numa' ! (Am prins o nuntă cu vătafu' Bogdan cât am stat acolo). O fată de la djst era tăt numa' inimă. Prietena mea.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Mioritik🥂🌺, Mitica49, Safta Radu, vulpe mihaela, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:
NOTĂ: Recomandările evidențiate (pe fond galben) aparțin unor autori cu statut membru GOLD sau superior


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0818028450012 sec
ecranul dvs: 1 x 1