ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
LUNA
DEC-2018
cuplu fara copii
"ECHIPA" A INCLUS:
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în Iași?

... sa mancam romaneste [„Carciuma Veche” & rest. ”Carbon”]

TIPĂREȘTE URM de aici

Dupa cafea, ne-am intors in targul de Craciun in asteptarea aprinderii luminilor de sarbatoare, apoi urma retragerea cu torte ce se facea de la Muzeul Unirii, pe pietonalul Stefan cel Mare pana la Palatul Culturii.

Am petrecut si militarii cu torte si apoi ne-am retras si noi, fara torte, dar cu pofta de a manca ceva. Era trecut de ora 18 si nu mancasem decat dimineata.

In apropierea cafenelei „Art Georgies”, se afla un restaurant sau mai exact o carciuma si pentru ca ne doream sa mancam romaneste, ni se pare ca numele este potrivit si vom gasi ce cautam.

Ce este „Carciuma Veche”? Este”o desfatare a aromelor culinare si bahice”, o „incursiune prin vechea lume a artei culinare garnisita cu amintiri, imagini, povestiri, antichitati, flori la ferestre, dar mai ales inobilata de vinurile podgoriilor romanesti”Aceasta e prezentare carciumii, iar sfatul dat celui ce-i trece pagul: zambeste!

Noi, asa am facut, am zambit si chiar am ras!

Intrarea in carciuma nu este foarte promitatoare, un spatiu mic cu 2-3 mese aflate in fata barului, iar in dreapta barului o scara din lemn. Urcam si la etaj sunt doua incaperi cu intrare din una in alta. Mobilier din lemn, o dusumea din lemn, un tavan destul de coborat, ca in casele de altadata, dar nu cele de boieri. Peretii varuiti in alb si multe obiecte menite de a decora incaperea, alaturi de fotografii din Iasiul de altadata si un tablou cu stema Moldovei.

Gasim o masa intr-un colt in prima incapere si luam loc. Cand am ajuns noi, multe mese inca isi asteptau clientii, dar dupa vreo ora trebuia sa fii tare norocos sa mai prinzi o masa. Apare imediat ospatarul, un tip simpatic si cu vorbele la el, care ne lasa meniurile si spune ca revine imediat.

Pentru inceput meniurile au fost un motiv de distractie (stia proprietarul de ce ne sfatuia sa zambim), citiam si incercam sa ne amintim din copilarie, cand inca se mai auzeau aceste cuvinte, cam despre ce ar fi vorba... Eram in Romania, in Moldova, noi suntem moldoveni, dar meniul de la „Carciuma Veche” avea sa ne creze ceva probleme... Sa nu mai spun, ca atunci cand am cerut lamuriri de la ospatarul nostru, s-a dovedit si el incapabil sa „traduca „ si a plecat sa ceara amanunte la bucatarie.

Intregul meniu este o frumoasa carte cu bucate bune, numite ca altadata, adica gaina devine gobaie, varza este curechi, bauturile devin dughiala, mancarea este crapelnita si restul am sa va las sa le cititi in poze.

Cu multe apelari la „cunostintili” de limba neaosa moldoveneasca, reusim sa ne incropim un meniu pentru seara de sarbatoare.

Acum sa vedeti ce am mancat noi! Eu, am luat „Gobaie tochiti” iar sotul, ”Butucel di godacel” cu fasole si muraturi. Pentru „Bunureli dulcisoari’ am luat o portie de „Pirosti opariti”. Di dughit, o fost cati un palici di vin di butuc din dealurili di la Cotnari si olecuta di apa...=))

Sa stiti ca tare buna a fost mancare si atmosfera tare placuta. Mai intai a fost o muzica de fundal, iar mai tarziu au aparut lautarii care au intretinut atmosfera de sarbatoare. In carciuma, ”jupani si jupanite”, gatiti de sarbatoare au „benchetuit „pana tarziu in noapte, cand au aparut mii „di steli pi cier”.

Pentru asemenea seara, cu bucate traditionale, cu vin din zona noastra si cu muzica ce ne-a „gadilit urichiusali”, am platit 144lei. O fi mult, o fi putin? Odata in viata sarbatoresti un veac de la Unirea Tarii!

Sa traiti cu totii si daca „agiungeti in dulcili targ al Iesului”, nu uitati sa „dughiti si sa crapati” ceva bun la Carciuma Veche!

 

Ziua de sarbatoare a trecut si noi inca eram in Iasi. In cea de a doua zi am mancat in alta parte si am sa va spun cate ceva si despre acest loc.

Restaurantul ”Carbon”, situat in complexul „Palas Mall”, ne-a fost recomandat ca fiind locul unde se mananca o friptura de vita, bine facuta. Eu nu sunt o consumatoare de carne de vita, dar sotul meu, da.

Cand se facuse de masa, inainte de a porni spre casa, ne indreptam spre restaurant cu speranta ca am sa gasesc si eu ceva de mancare chiar daca nu imi doresc carne de vita... :)

Desi am trecut de multe ori prin fata acestui restaurant, nu ne-am gandit niciodata sa-i trecem pragul si nici nu stiam ca exista si o intrare secundara, deschisa acum, iarna.

Imediat dupa intrare, in stanga se afla grupul sanitar, apoi barul, iar in fata bucataria, deschisa, cu posibilitatea de a vedea cum se pregateste comanda data. Sala de restaurant este spatioasa foarte vitrata, cu numeroase mese de 2 -4 persoane. Atmosfera este plcuta, dar total diferita de ce avusesem cu o seara inainte.

Ce nu mi-a fost chiar pe plac este faptul ca nu prea iti ofera intimitate, mesele sunt foarte apropiate si vrand nevarand iti auzi vecinii.

Am fost condusi la o masa cu 2 locuri si am primit foarte repede meniul. Mai mult a durat pana m-am hotarat eu ce sa iau. Multe feluri aveau ca baza carnea de vita si am ales mai greu.

Decizia a fost luata, sotul meu a comandat un antricot de vita cu legume la gratar, iar eu, file de biban cu orez si legume la gratar. Portia de peste avea garnitura de orez inclusa, legumele le-am comandat eu.

La desert era clar, citisem despre desertul casei si mi s-a parut interesant, dar am decis ca un desert pentru amandoi e suficient si asa a si fost.

La toate astea am adaugat o sticla de apa caci unul dintre noi era la volan, iar celalalt solidar. Mancarea a fost gustoasa, friptura de vita gatita cum trebuie, dar desertul a fost "curcubeu in ceru'gurii", cum spune un prieten. Un amestec de foietaj cu crema de vanilie, cu toping de caramel turnat peste foietaj si peste rondele de banana. Si acum cand scriu inghit in sec... :P

Si la „Carbon” am mancat bine, antricotul era din vita romaneasca! Merita retinut acest restaurant, mai ales daca sunteti amatori de friptura de vita si daca cumva v-am facut pofta cu desertul.

De ziua Romaniei si a doua zi am mancat romaneste sau macar mancare pregatita din produse romanesti!


---
Trimis de DOINITA in 05.12.18 16:29:04
Validat / Publicat: 05.12.18 20:33:29
VIZUALIZĂRI: 1420INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P02 Mitropolia
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu [05.12.18 20:39:57] »

@DOINITA: Start vot! Si Doamne ce mai inghit in sec, imi ghioraie matele, deh, mi-a trebuit mie sa fiu mot, sa dau primul vot.

Dar cum termin de scris ecoul merg sa imi pregatesc cina, asa ca o sa mai imi scot din parleala, ca de tot nu, avand in vedere ce ai insirat tu aici si ce ai pus in poze.

Sa va fie de bine, felicitari, votat cu mare drag.

DOINITA [05.12.18 21:17:11] »

@mishu: Scuze ca ti-am produs mici neplaceri, dar nu asta a fost gandul meu cand am scris . Sau poate da, dar numai un pic...

Multumesc frumos pentru vot si pentru ecou si promit sa ma revansez la urmatoarea intalnire si sa-ti aduc ceva bun de prin Moldova, sau cum ar zice o moldoveanca neaosa, "o lecutica di ceava buniciel"!

Sa ne vedem cu bine!

Zoazore [06.12.18 12:16:15] »

@DOINITA: Iaca, se facu cum se facu si venii si-aci cu SB-ul! Daca ma tin ca scaiul de voi!

Si-acum merg sa iau iaurtul din frigider, sa ma-nfrupt si eu cu voi, ca tare bun e tot!

DOINITA [06.12.18 12:30:59] »

@Zoazore: Da ci ma bucur și citi ma multamesc pintru tat...

Rodel [07.12.18 14:23:18] »

Originală această cârciumă veche! Dar și modul în care sunt numite felurile de mâncare este original, chiar dacă pentru vorbitorii de alte graiuri necesită... traducere!

Zoazore [07.12.18 15:58:57] »

@Rodel: Spune ce și traducem! La cerere și pro bono!

Rodel [07.12.18 16:48:41] »

@Zoazore: hahaha, intamplarea face sa pricep!

DOINITA [07.12.18 21:51:14] »

@Rodel: Într-adevăr, e altceva și e ceva bun. Atmosfera plăcută, mâncare bună... Mulțumesc pentru vizita!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
DOINITA, mishu, Rodel, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.101604938507 sec
ecranul dvs: 1 x 1