ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.11.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2018
DURATA: 1 zile
prieteni
14 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

[Punta Tombo] În vizită la niște domni galanți

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Vacanța asta la capăt de lume, a avut destul de multe așa numite cârlige, ce m-au atras. Dintre toate, cârligul principal sau așa numita cireașă de pe tort, a fost vizita la pinguini în habitatul lor natural. Cu toții așteptam cu mare nerăbdare, această excursie și ne bucuram ca niște copii, când în sfârșit a avut loc.

La ora 8 dimineața, după ce am servit micul dejun, ne-am îmbarcat într-un microbuz, arvunit de agenție, care ne-a transportat spre Punta Tombo. Drumul a durat aproximativ trei ore și a trecut așa cum spuneam anterior, iar prin orașul Trelew. Am trecut de-atâtea ori prin acest oraș, așa că la întoarcere am solicitat o oprire ca să-l vizităm. Dar asta-i deja o altă poveste.

Punta Tombo este o peninsulă în Oceanul Atlantic situată la 110 kilometri de orasul Trelew, în provincia Chubut din Argentina. Acolo există cea mai mare colonie de pinguini magelanici din America de Sud.

În anul 1979 a fost declarată rezervație naturală protejată și a devenit un punct mare de interes, pentru turiștii din întreaga lume. Peninsula lungă de numai 3 kilometri este acoperită cu argilă, nisip și pietriș.

În luna septembrie odată cu sosirea primăverii în emisfera sudică, pinguinii migrează din sudul Braziliei către Punta Tombo, pentru a-și pregăti cuiburile. La început vin doar băieții, care se întorc invariabil la același cuib. Nu știu cum Doamne iartă-mă știu acest lucru, prin mulțimea de cuiburi existente. Probabil au număr la casă! =)) Apropo nu am precizat că în perioada de vârf, când sunt la un loc și băieții si fetele și copii aici se află în jur de un milion de pinguini. Wooodstock, pe bune!!! Dar să revenim. Băieții renovează casele. Fetele se întorc de fiecare dată, la aceiași casă și implicit la același băiat, doar dacă, atenție acum e interesant, băiatul a construit (renovat) casa bine. Dacă nu, fata se reorientează și își caută un alt băiat. Ce ție și cu femeile astea, din ziua de azi!!! =))

După aproximativ trei ore de mers cu mașina, am ajuns la această rezervație naturală. Ne-am luat bilete de acces, contra sumei de 400 pesos argentinieni, adică aproximativ 11 USD. Întâi am vizitat un mic muzeu dedicat acestor animale marine și nu numai. Era destul de interesant, doar că noi nu mai aveam răbdare și vroiam la... pinguini.

Nu a mai durat mult și am dat de pinguini. Șocul a fost mare! Nu era chiar așa cum ne așteptam, adică să fie o mulțime de pinguini laolaltă. Erau o mulțime, dar răsfirați pe câmp cât vedeai cu ochii. Acolo este amenajată o cărare cam de 2-3 metri lățime delimitată de un gărduleț de sârmă. Totul este făcut pentru a nu deranja pinguinii. Mulțimea de turiști, pentru că da eram o grămadă, veniseră mai multe autocare cu turisti, au voie să se deplaseze doar pe această cărare amenajată. Și în stânga și în dreapta cărării sunt o mulțime de pinguini.

Erau aici câteva reguli foarte clare și un pic haioase, dar care musai trebuiau respectate de toți vizitatorii. Erau printre noi si câțiva supraveghetori, care aveau rolul să se asigure de respectarea acestor reguli.

De exemplu pinguinii puteau traversa cărarea după bunul lor plac. Dacă îi vezi că traversează trebuie musai să nu le stai în cale, să îi lași să traverseze în voie. Deasemenea trebuie să nu le dai absolut nimic de mâncare. Pinguinii sunt atrași de lucrurile strălucitoare, ca și noi de altfel! =)) E de preferat să nu ai la tine așa ceva, iar dacă ai să-ți asumi că poți fi ciupit de pinguini. Evident că nu ai voie, nici nu prea ai cum, să te superi pe ei și Doamne ferește să-i bruschezi sau să-i lovești. Așa că dacă ești mai sperios din fire, mai bine păstrează distanța regulamentară, de cel puțin un metru!

Pinguinii nu văd decât înainte, în lateral nu prea, așa că dacă vin spre tine trebuie musai să te dai la o parte din calea lor, altfel îi bulversezi. Sunt niște mici creaturi simpatice, da și foarte sensibile.

Nouă luni pe an stau aici în Punta Tombo. Noi dacă am venit la începutul primăverii am găsit aici doar masculii. Am văzut doar într-un cuib doi pinguini giugulindu-se, semn că se apropia și venirea femelelor. Cât vezi cu ochii sunt pinguini, ce și-au construit căsuțele, în așteptarea doamnelor ce va să vină. Urmează împerecherea și apoi clocirea ouălor. Frumoasă-i viața și atât de diversă.

Trei ore din viață am petrecut aici. Au fost dintre cele mai frumoase trei ore, trăite de noi. Ne-am plimbat pe cărarea lungă de 3 kilometri. Ia-mi admirat, dar și pozat, în cele mai strașnice ipostaze.

Mi-a plăcut mult aici faptul, că localnicii știu să-i protejeze. Au și grijă de ei și scot și câte un bănuț de la noi, turiștii. Pinguinii dacă nu s-ar simți în siguranță, probabil nu s-ar întoarce aici.

Să mai spun că acești pinguini magelanici, contrar percepției generale sunt învățați să trăiască în zone calde. Au o înălțime de aproximativ 70 de centimetri și cântăresc în jur de patru kilograme. Pinguinii sunt singurele păsări care nu zboară, adaptate la scufundare și propulsate cu ajutorul aripilor. Dacă pe uscat au mersul legănat un pic greoi, prin apă se simt în largul lor. Pot prinde o viteză de 60 de km/h, dar deobicei înoată cam cu viteza de 5-10 km/h. Depun fiecare câte două ouă, ce au o perioadă de incubație de 1-2 luni, in funcție de specie. Se hrănesc în preponderență cu pește și au dușmani rechinii, orcile și unele specii de foci. Aceștia ce i-am văzut noi se numesc magelan, deoarece trăiesc în peninsula cu același nume.

Vizita la aceste animale atât de simpatice mi-a plăcut foarte mult. Natura este atât de frumoasă și de diversă. Este o adevărată operă de artă. Fac un apel tuturor celor care citesc aceste rânduri, protejați-o!

P. S. De-a lungul Patagoniei nu am găsit să cumpăr pungi de niciun fel. Produsele ti le puneau pur și simplu în brațe. Trebuia eventual să ai o sacoșă sau un rucsac la tine. Gândiți-vă la asta, când cereți pungi de plastic, pe la magazin. Cred că ne putem descurca și fără. Se știe că plasticul e principalul inamic al vieții, prin faptul că nu se degradează.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de robert in 23.11.18 10:07:35
Validat / Publicat: 23.11.18 11:32:48
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AMERICA de SUD.

VIZUALIZĂRI: 944 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 În vizită la niște domni galanți
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 62400 PMA (din 47 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 10:44:21]
»

rog atașați videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=3ht_87AZjoI

mersi frumos!

webmasterX
[23.11.18 11:31:53]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

tata123 🔱
[23.11.18 11:54:03]
»

@robert: Ce creaturi simpatice! Imaginea P11 și P13 sunt printre cele mai frumoase din serie. Parcă sunt de pluș acești Pinguini Magellan, îmi plac. De cele mai multe ori când auzi cuvântul „pinguin” te gândești la o mare întindere de gheață/zăpadă și la mii de pinguini, pete închise pe fundal alb. Iată că voi i-ați văzut în alte condiții geografice, cuibărind în acele „locuințe” subterane.

Mulțumim pentru acest articol atât de drăguț.

Rodel
[23.11.18 11:55:42]
»

Acești „domni galanți” sunt preferații mei! Cu greu m-aș fi abținut să nu-i mângâi! Mi se pare cea mai frumoasă parte a excursiei, din punctul meu de vedere.

Felicitări pentru excursie, impresii și poze!

ANILU
[23.11.18 12:42:45]
»

@robert: Când ai spus că urmează vizita la "niște domni galanți" nu m-am gândit că făceai referire la acești "băieți simpatici".

Foarte inedită plimbare!!!

Mi-a plăcut cum ai descris povestea lor de viață... catalogandu-i băieți și fete ????

Foarte drăguț și videoclipul atașat.

Tare drăgălași sunt...

Bravo... felicitări!!!

krisstinna
[23.11.18 12:49:15]
»

@robert: Super!!!

Sa vezi: berzele, iubitele mele...

Barzoiul vine primul la cuib. Renovează, repara, cauta locuri pentru a găsi grană și... așteaptă.

Barza, o puturoasă încrezută Vine când e mai cald afara, in același cuib de anul trecut, ca și mascului ei, vine când e gata renovarea. Se văd, se pupă, se iubesc, oua, clocesc, pui.

Ea tot puturoasa e, el asigura hrana.

Deci... sunt destui masculi “drăguți”

Felicitări!

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 13:26:58]
»

@tata123: exact așa ne gândeam și noi, că-i găsim pe o banchiză de gheață, zgribuliți, stând înghesuiți unul în altul. Da, uite că s-au adaptat și în locuri mai călduțe.

Într-adevăr sunt ca niște jucării de pluș. Iar mersul ăla legănat e mortal. Cel puțin pentru mine a fost o experiență absolut unică!

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu.

Carmen Ion
[23.11.18 13:29:30]
»

@robert: Minunată pledoarie pentru natură și frumusețile ei uimitoare. Pinguinii se numără printre cele mai gingașe și simpatice creaturi de pe pământ.

Un mare bravo pentru review și poze!

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 13:29:59]
»

@Rodel: și noi am fi vrut să-i mângâiem, dar apropierea asta foarte mare de oameni probabil nu le face bine. Așa ca de voie, de nevoie ne-am abținut.

Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu! Mă bucur că-ți plac așa mult aceste animăluțe, atât de delicate!

adrianbogdan
[23.11.18 13:39:21]
»

Doamne ce scumpi sunt!

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 13:43:36]
»

@ANILU: când îți place ceva foarte mult, pui suflet și parcă iese mai bine. Pune-mă să-ți povestesc de biserici și nu-mi iese nimic.

Special am deconspirat acest titlu în articolul anterior, ca să văd dacă se prinde cineva!!!

Mă bucur tare mult, că ți-a plăcut mica mea poveste! mulțumesc frumos pentru vizită și comentariu!

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 14:01:25]
»

@krisstinna: ce ți-e și cu regnul ăsta animal! Ce nu fac băieții pentru o fată drăguță! Ginerele tot cu barza!? =)

Mersi frumos!

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 14:16:42]
»

@Carmen Ion: ai dreptate sunt niste animaluțe superbe! Mulțumesc frumos pentru aprecieri!

doinafil
[23.11.18 15:52:06]
»

@robert: Hop și eu cu superbonusul!

Interesantă povestea cu reîntoarcerea băieților și fetelor pinguin în același loc, dar... mai interesant este că dacă omul, bărbatul-pinguin adică, nu face o casă solidă, protectoare, dama pleacă la altu'!

Cam așa se întâmplă și la noi, oamenii! (hei, nu e chiar o regulă!).

Mi-a plăcut povestea cu pinguinii „tăi” magelani, de-aia am votat cu drag! ”!

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 18:22:20]
»

@doinafil: evident că se mai întâmplă și pe la noi! Mersi frumos pentru vizită si comentariu!

webmaster
[23.11.18 18:48:25]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

robertAUTOR REVIEW
[23.11.18 19:09:02]
»

@webmaster: Mersi frumos!

mprofeanu
[24.11.18 11:09:40]
»

@robert: Citit cu plăcere, iar de poze ce să mai zic... simpatici acești "domni galanți"! Am căutat pe Wikipedia să citesc despre armadillo, auzisem vag despre animalul tatu dar despre această denumire habar nu am avut... Frumoase sunt aceste călătorii în "lumea celor ce nu cuvântă", deosebit totul...

Încă o dată felicitării, amintiri pentru o viață!...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
robertAUTOR REVIEW
[25.11.18 10:27:43]
»

@mprofeanu: După cum am mai spus, tipul asta de călătorii în care ai posibilitatea să vezi animale sălbatice în mediul lor natural sunt de departe pe primul plan, în preferințele mele!

Chiar că am strâns amintiri în această călătorie, cât pemtru o viață. Și mâine m-aș întoarce acolo, dar...

Mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu! Anul viitor ce planuri mai aveți? Dacă le puteți deconspira!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
DOINITA
[25.11.18 18:28:44]
»

Super articolul, minunati pinguinii! O excursie de vis...

robertAUTOR REVIEW
[26.11.18 08:29:13]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos pentru vizită si comentariu!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, ANILU, doinafil, DOINITA, mprofeanu, robert, Rodel, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Patagonia / Ţara de Foc:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08461594581604 sec
    ecranul dvs: 1 x 1