ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.10.2018
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 21.02.16
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
FEB-2018
DURATA: 7 zile
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Minunile fără sfârșit din Pădurea Zanzibaruluui

TIPĂREȘTE URM de aici

Una dintre cele mai mari provocări, atunci când străbați teritorii străine de lumea ta, cu aparatul de fotografiat, cu microfonul sau cu pixul în stare de alertă, este să încerci a face diferența dintre esențial și marginal.

De data asta, Ali mă salvează, luându-și rolul în serios.

-Mirodeniile sunt ca și bijuteriile. Odată intrate în casă, ele nu se mai aruncă. Eu știu și ce mirodenie voi lua cu mine când îmi voi da duhul...

-Ali, ca om ce-și petrece viața aici, între mirodenii, care sunt mâncărurile tale preferate?

-Eu sunt mai excentric. Pentru mine nimic nu se compară cu pakoras (amestec de bucăți de legume, carne sau pește și aluat), și plăcinte de năut cu mirodenii fierbinți... sau, supă de linte albă, fiartă cu vinete, cartofi și, ceapă, cu dafin și, turmenic și coliandru, cum mâncam noi pe Insula Pebba, la câțiva kilometri de Zanzibar...

-Ai mai putea spune în ce mâncăruri ai recomanda să se pună câteva din mirodeniile pe care le îngrijești tu, în această plantație și, mai ales, ce proprietăți au ele? Continui eu, cu gândul la cei de acasă?

-Sigur. De exemplu, scorțișoara merge la mâncărurile vegetariene, sau la sosurile aromat; chimionul este bun la digestie și acționează ca antiseptic dar praful de chimion se folosește la noi cu humusul, pâinea chapatti sau în popcorn; turmericul este bun cu meniurile de pește, de brânză, cu ouăle, sau, se folosește, pur și simplu, la coloranți, asmățuia sau pătrunjelul franțuzesc merge cu salata dar curăță și ridichii; gotu kola, ale cărui frunze folosite în ceai, fortifică sistemul nervos; ajwain sau ajowan este chimenul indian, ale cărui fructe aromate le frigem în unt la tavă, sau le folosim pentru pakoras ori pentru sosurile condimentate; semințele de schinduf reduc inflamația și stimulează funcțiile vitale ale corpului; boabele paradisului sau piperul african curăță sistemul cardiovascular; isopul, adus la noi de portughezi, curăță căile respiratorii; tarhonul, folosit la ghiveciuri de legume și la înlăturarea stării de greață...

- Citeam înainte de a porni spre Tanzania, într-o carte scrisă de Beatrice Divakurmi, că și mirodeniile ar fi compatibile cu anumite stări sufletești sau cu anumite zile ale săptămânii. Bunăoară, marțea, când aerul este proaspăt ca mușchii copacilor după ploaie, este ziua schindufului; miercuri, când este ziua de echilibru, ziua celor de vârste mijlocii, ar fi de preferat chimenul dulce; joi, când este ziua evaluărilor și a bilanțului ar fi binevenit ardeiul iute; duminica, atunci când te rogi celor nouă planete ale dragostei, nimic nu este mai bun decât turmenicul...

- Pentru noi, africanii, sună partea frumos și romantic ca să fie adevărat... cine știe ce mai ascund mirodeniile?

Ne continuăm turul pe lângă câțiva copaci gârboviți de ani și cu păstaie din care scoți niște fructe dulci, având nume ca Mlozi Almand (Migdal Almand), Kapodee Mayai (Fructe capodee), mango, câțiva lămâi altoiți în apropierea unui institut de training pentru viitorii horticultori. Bineînțeles că îl rog pe Ali să-mi spună ceva despre primii doi arbori, cu fructe ce mi se înmoaie în gură, după ce încerc să le împachetez în șervețele pentru nepoțeii mei...

--Mlozi Almand este un migdal cu fructe ce au o coajă uleioasă care are un gust delicios iar cel de-al doilea este din aceeași familie dar are fructele sub formă ovală...

În sfârșit, pătrundem dincolo de o stațiune experimentală, cu răsaduri și pomi altoiți, până când vedem o clădire plină de iederă și igrasie, fără uși, cu două niveluri, câteva încăperi înghesuite și cu câte o baie turcească, de o parte și de alta a unui presupus salon. Da, este haremul bântuit de frumoasele fantome ale cadânelor aduse aici, în lumea miresmelor rare, de către Sultanul Seim, rob al frumuseții feminine și al aromelor alese. Odată cu Sulatanul au dispărut și cadânele, dar aromele plantației au rămas încă vii, încă pline de motive de inspirație și amuzament pentru turiști.

Ahmen îmi spune că luminișurile rotunde din pădurea dominată de palmieri și smochini, având în mijloc lacuri pline de flori albe de otelia (planta broaștei) și de șerpi colorați de mare, din a căror ouă s-ar face o supă delicioasă, sunt locurile preferate ale zeilor, care, după ce au poposit aici, s-au răspândit prin toate insulele învecinate.

Aerul proaspăt și viguros al după amiezii, venit dinspre ocean, ridică spre cer capetele grațioase ale plantelor. De data asta, timpul se scurge mai repede, până la momentul despărțirii de cei doi prieteni de toată isprava, dintr-o lume iluzorie, ca un fir de basm de pe o suveică a destinului.

Încărcat de amintiri, de-abia aștept să-mi așez gândurile plutind pe deasupra valurilor de culoarea jadului. Dar când să-mi ocup locul meu din vaporaș, numerotat și sigur, de la clasa expres, surpriză! Văd că este ocupat de un domn tânăr, cu trăsături africane atât de comune, încât puteam jura că l-am mai văzut undeva. Lângă el, ședea, cu un aer visător o tânără cu trăsături rafinate, căruia domnul îi acorda toată atenția, ca și unei prăjituri de mare preț. Mlădioasă și cu un crin pe rochia ei de un tul alb, cu o pereche de ochelari în formă de fluture, dumneaei nici nu a clipit când și-a văzut partenerul privind impasibil spre biletul meu.

Așa cum era de așteptat, a apărut un intendent care i-a explicat situația cu locul lui ilicit, dar nu s-a ales cu mai nimic în afară de niște umeri ridicați. Audiența părea să trăiască suspansul, având în plin centru un Mzungu în conflict cu legea naturală din Africa. Mă silesc să spun cu voce tare că nu doresc să-mi stric sejurul și că m-aș mulțumi la fel de bine cu un loc mai în spate, dacă celor doi le priesc mai mult locurile din față. Un moment eliberator, o clipă de jenă colectivă, și lumea răsuflă ușurată. Pe fața tânărului victorios se putea ghici bucuria unei pisici care tocmai înghițise un șoarece.

Spectacolul apusului de soare african s-a întins până sus pe cer iar apa oceanului a căpătat o gradație de culori închise și nuanțe palide, trase cu pensula pe o pânză verzuie, fără sfârșit.

Căderea întunericului face ca Zanzibarul să se topească trist, în depărtare, ca o barcă plutind singuratică în infinitul apelor. Oceanul, etern și neobosit, ne șterge amintirile.

Din minunatul Zanzibar nu a rămas decât o șoaptă stinsă în depărtare.


[fb]
---
Trimis de glcitizen in 02.10.18 17:06:43
Validat / Publicat: 02.10.18 17:37:20
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în AFRICA [alte locuri].

VIZUALIZĂRI: 4131 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

19 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 O ultimă imagine cu negrii mititei ce-mi vor umple sufletul pentru mulți ani.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 40 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

19 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[02.10.18 17:37:04]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Zanzibar, ZANZIBAR [insula]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

Dana2008
[02.10.18 17:46:43]
»

@glcitizen: Yes!!! Start vot!

FELICITARI pentru articol și fotografii!

Pe curând!

Michi
[02.10.18 19:36:20]
»

Splendid, AFA altfel.

adrianbogdan
[02.10.18 20:17:30]
»

Buna seara!

Foarte frumos descrise cele vazute si tarite acolo.

Bravo!

glcitizenAUTOR REVIEW
[02.10.18 20:33:13]
»

@webmasterX: Multumesc.

glcitizenAUTOR REVIEW
[02.10.18 20:35:43]
»

@Dana2008:

Multumesc, Dana. Intotdeauna esti atenta.

Acum vad ca mi-au scapat citeva mici corectari.

glcitizenAUTOR REVIEW
[02.10.18 20:38:21]
»

@Michi:

Sarut-mâna, Doamnă Miki!

glcitizenAUTOR REVIEW
[02.10.18 20:41:02]
»

@adrianbogdan:

Multumesc mult.

maryka
[02.10.18 21:13:38]
»

Minunat! Parcă au „plutit” până la mine niște arome... frumos descris!

mishu
[02.10.18 22:53:31]
»

@glcitizen: Cred ca este genul de articol de pus la favorite pentru dublu castig, frumusetea si ineditul celor descrise, dar si pentru recomandarile culinare .

Felicitari, votat cu mare drag.

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.10.18 08:47:19]
»

@mishu:

Multumesc, Mishulica. Ma bucur ca si de data asta apreciezi review-ul meu. Am vazut doua-trei erori de scriere dar graba poate fi o scuza uneori.

glcitizenAUTOR REVIEW
[03.10.18 08:51:24]
»

@maryka:

Multumesc, Maryka. Poti incerca si tu ceva yummy pt ca se pastreaza aromele.

adri-nico
[05.10.18 05:55:08]
»

Din lipsa de timp, nu am mai citit de mult un articol de pe AFA. Acum, ca n-am somn, m-am dus cu gindul in Zanzibar...

Chiar exista supa din oua de sarpe?

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.10.18 10:07:40]
»

@adri-nico:

Multumesc, andri-nico. Da, iti recomand un snake soup cu ou (vezi pe net), si o friptura de sarpe cu mirodennii iuți in toata Africa sau Asia. De obicei, ai in fata un borcan mare de serpi... iti alegi unul, bucatarul ti-l scoate cu un cleste special, ii reteaza capul, ti-l curata si ti-l feliaza, ca apoi sa ti-l puna pe plita la prajit... urmeaza taiatul in bucatele, asezatul pe tava cu dressing de salata, ceva mirodenii si... yummy.

Are gust de peste si este mai curat decit porcul, sa zicem.

Lumea este atit de diversa dar și ei gasesc lucruri stranii la noi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
adri-nico
[05.10.18 11:03:29]
»

@glcitizen: pfiuuuu!!! doar sa ma imbete si sa ii puna fundita sarpelui din borcan! ca numai cind zic cuvintul "SARPE", mi se face parul maciuca!!!

glcitizenAUTOR REVIEW
[05.10.18 11:49:39]
»

@adri-nico:

OK. Dar cind vezi in farfurie o maimuta vie care misca din ochi iar clientul ii ciuguleste creierul crud cu betisoare? Te invit la un restaurant din Singapore.

Daca nu, iti pot oferi soricei uscati pe bat chiar in Mozambic, unde voi fi sapt viitoare, cu review-urile.

Sau, mai bine un ciine de rasa fript pe gratar in Vietnam...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
monaserban
[26.10.18 11:51:53]
»

Buna ziua

Frumoase articolele despre Zanzibar, specific stilului dvs

Ajung si eu un curand in Zanzibar.

Putem sa il luam si noi pe Ahmen, ca ghid? ne puteti da un contact al lui si sa ne spuneti cat costa?

allegriaa
[16.12.20 05:07:14]
»

Salut. De cate ori ma pregatesc sa vizitez locuri noi, am grija sa vizitez mai intai ' ' Am fost acolo' ' . Stiu ca voi gasi sfaturi utile, impresii pertinente. Asa  s-a intamplat si acum si doresc sa multumesc. Sper ca la intoarcere sa adaug impresii noi care sa folosesca celor ce vor citi. Multumesc inca odata.

glcitizenAUTOR REVIEW
[19.12.20 12:45:23]
»

@allegriaa:  Calatorie placuta!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adri-nico, adrianbogdan, allegriaa, glcitizen, maryka, Michi, mishu, monaserban
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Zanzibar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056819200515747 sec
    ecranul dvs: 1 x 1