ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 19.04.13
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAR-2018
DURATA: 6 zile
prieteni
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 18 MIN

    La Spezia - cel mai bun punct de plecare spre Parcul Național Cinque Terre

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Chiar de ziua mea, anul acesta, soțul mi-a făcut cadou o spectaculoasă căzătură, în urma căreia s-a ales cu un ghips de toată frumusețea la mâna dreaptă. Până în gât, ca să fie treaba-treabă. Am anulat toate planurile din perioada aceea, numai că să anulăm excursia din Italia, care urma peste 4 zile, nu se putea pentru că erau plătite, pe lângă avion și cele 7 nopți de cazare.

    De ce Italia din nou? Pentru că avem o ieșire de primăvară pe la sfârșitul lui martie și în general alegem țările mai calde și mai apropiate de noi. În plus, după ce am văzut Coasta Amalfitană anul trecut, în căutările mele am tot citit despre Coasta Ligurică și despre dilema specialiștilor dar și a turiștilor de a nu ști pe care dintre ele s-o declare cea mai cea. Acuma, mie îmi place peste tot, am tot spus, vacanță să fie, dar după ce le-am văzut pe amândouă eu spun categoric: Coasta Amalfitană. Nici vorbă de dilemă.

    Dacă am hotărât Coasta Ligurică cu Cinque Terre în special, am căutat cel mai bun loc de unde să vedem cele 5 sate fără să facem drumuri prea lungi în fiecare zi. Nu sunt adepta excursiilor mai lungi de 50-70 de km față de locul în care m-am așezat, mai ales dacă folosesc mijloacele de transport în comun. Mai bine îmi mut cortul 200 de km mai încolo decât să pierd prea multă vreme cu drumurile.

    Pornind de la acest lucru a fost ușor să-mi dau seama că La Spezia este locul cel mai potrivit de unde poți începe să vezi Cinque Terre și Coasta Ligurică, măcar o parte din ce avea ea mai interesant. La Spezia se află între Genova și Pisa, puțin mai aproape de Pisa dar ne-am propus ca unde prindem cel mai bun preț la avion, de acolo să ne transferăm. A fost să fie Pisa, pentru care am luat biletele din noiembrie, cu 67 de EUR/persoană, fără bagaj de cală. În excursia asta de 8 zile am fost 6 familii și nu am avut nici un bagaj de cală. Nu ne-a lipsit nimic, deci, se poate și mi-am propus să procedez și pe viitor la fel și să nu mai car juma de casă după mine, absolut inutil.

    După ce am citit că unii turiști au văzut Cinque Terre în câteva ore, alții într-o zi, cei mai mulți în 2 zile, eu am considerat că mi-ar trebui vreo 3. Și asta pentru că satele sunt legate între ele prin poteci pe care să mergi pe jos, iar eu asta aveam de gând să fac. Am mai ales câteva locuri pe coasta asta care meritau văzute, mergând pe principiul că cine știe dacă mă mai întorc vreodată pe-acolo și așa am stabilit 5 nopți la La Spezia dar și 2 la Pisa pentru că dacă tot aterizam și plecam de acolo era păcat să nu vedem Turnul și Piazza dei Miracoli din Pisa și poate să mirosim puțin și din Toscana.

    Odată perioada stabilită, ca să găsesc cazare a durat mai puțin decât mă așteptam. Îmi făcusem o idee de prețuri, tot căutând, și am ajuns la concluzia că ar fi un noroc să prindem un preț între 70-80 de EUR/noapte, un preț mare de altfel, dar bun pentru Italia, atât pentru La Spezia cât și pentru Pisa. Până la urmă am fost norocoși și La Spezia am rezervat 3 camere cu 63 de EUR/noapte și 3 cu 73, iar la Pisa cu 67 de EUR/noapte, la ambele fără nici o masă.

    Acestea fiind spuse, cu mâna de gât și cu câteva lucrușoare pe care le-am sacrificat, tăindu-le mânecile astfel încât accidentatul nostru să poată fi îmbrăcat cât de cât și cu alte 5 familii care s-au întrecut care mai de care să-i care bagajul, ne-am prezentat la aeroport, am avut un zbor bun cu o companie low cost (este evident la 67 EUR/persoană bilet dus-întors), dar întârziat cu 40 de minute, din care nu s-a recuperat nimic și puțin după prânz aterizam la fel ca în ultimii câțiva ani în Italia, la Pisa de data asta, pentru tradiționala de-acum, vacanță de primăvară.

    Pisa are un aeroport mic și este foarte aproape de oraș. Transferul din aeroport la gara centrală din Pisa se face în 10-15 minute, cu așteptat cu tot, cu vagoanele fără conductor, PISAMOVER, care vin la fiecare 5 minute și cam tot atâtea minute fac și pe drum, până la gară. Nu are sens să mă pierd în prea multe detalii despre cum ieși din aeroport și în ce parte o iei pentru că transferul este foarte simplu. Sunt indicatoare de PISAMOVER care nu te lasă să încurci drumul. Biletele pentru vagonul fără conductor se iau de la bancomate și costa în perioada noastră 2,70 EUR/persoană. Se scanează ca să poți trece pe peron și apoi iei unul din desele trenuri până la gara centrală din Pisa.

    De acolo, din Stazione Centrale din Pisa, am luat un tren către La Spezia, biletul a costat 7,60 EUR/persoană și a făcut aprox 1,20 ore. Sunt două feluri de trenuri care fac legătura între Pisa și La Spezia. Cel cu care am mers la dus, regional, curat, un tren asemănător cu cele cu care am tot mers prin Italia, iar la întoarcere am luat un tren cu 11 EUR/persoană, a făcut doar cu 10 minute mai puțin, dar am avut cu totul și cu totul alte condiții. Alte vagoane, alte canapele, toate locurile cu măsuță în față... altceva. Acuma, nu știu cât contează pentru voi al cărei companii era un tren sau altul, sau după ce program merg. Pentru noi a fost important să știm că trenurile pe această rută sunt dese, nu ne-a mai interesat programul știind că la fiecare 20-30 de minute avem unul și îl luam întotdeauna pe cel care venea primul, chiar dacă erau câțiva EUR diferență.

    Criteriul acesta este singurul de care am ținut seama pentru că aproape toate trenurile pe care le-am luat în această perioadă au avut întârzieri de 5-10-15 minute și cu toate că vin destul de des, nu ne permiteam să-l așteptăm pe următorul, cu întârzierea lui cu tot, ca să facem o economie de câțiva EUR. Câteodată renunțăm la socotelile de genul acesta în favoarea timpului. Dar pentru că știți variantele fiecare decide cum crede de cuviință. Biletele de tren pentru La Spezia le-am luat din gara din Pisa, de la bancomate, dar sunt și ghișee cu oameni de unde le puteți lua. Nu uitați, că oriunde în Italia, biletele de tren se validează pe peron, înainte de urcare. Și ca să termin cu trenurile, toate au fost goale la sfârșitul lui martie și am stat întotdeauna jos de oriunde ne-am urcat. Călătoria Pisa – La Spezia a fost plăcută, trenul curat, gol, ne-am mutat când pe o parte când pe alta pentru peisaj, care a fost frumos și interesant în localitățile care exploatează marmura, inclusiv vestita Carrara, care a fost una dintre stații.

    Acestea fiind cele legate de organizare încerc să vă spun ce am făcut și ce mi-a plăcut prin Liguria, începând chiar cu orașul care ne-a găzduit timp de 6 zile. Am ajuns destul de ușor, pe jos, de la gara din La Spezia la cazarea noastră, L’Approdo del Ammiraglio, situată undeva mai aproape de port dar foarte bine poziționată și față de oraș. Poziționarea foarte bună ne-a permis să mergem doar pe jos tot timpul. Nu am avut nevoie de mijloace de transport decât dacă am mers în împrejurimi, de aceea chiar nu pot da nici un detaliu legat de transportul în La Spezia. De la gară la port sunt vreo 2 km, noi am stat între ele, orașul istoric cu toate obiectivele se află în acest perimetru, așa că nu am avut nevoie decât de picioare bune și Slavă Domnului, încă le mai avem.

    Despre La Spezia nu m-am lămurit așa bine de acasă pentru că informațiile erau cam puține. Majoritatea turiștilor îl pomeneau ca pe un punct de plecare spre Cinque Terre și pomeneau de portul militar și turistic. Pentru că noi aveam mai multe zile de stat în oraș am încercat să aflăm mai multe la fața locului și cu asta ne-au ajutat cele 2 puncte info, cel de la gară, ca în toate localitățile din această parte a Italiei și mai este unul pe strada castelului, aproape de lift. Dar și gazda noastră ne-a fost de ajutor. Ea ne-a recomandat să nu ratăm Muzeul Naval, Castelul San Giorgio, bisericile, piața Cavour, orașul nou cu Piața Europa și clădirile impunătoare de acolo, binențeles portul militar și comercial de lângă noi și ne-a recomandat unde să mâncăm.

    La Spezia este un oraș din nordul Italiei, situat între Genova și Pisa și se află la capătul golfului cu același nume. Este un port comercial și militar foarte important pentru Italia și nu în ultimul rând, și de aceea l-am ales și noi, este cel mai bun punct de plecare spre Cinque Terre, care au fost obiectivul principal pentru noi în această vacanță. Golful La Spezia mai este cunoscut ca și Golful Poeților pentru că a atras și a inspirat mulți poeți de-a lungul vremii care chiar au venit să trăiască, au scris și au murit aici. La Spezia nu face parte din Cinque Terre și Parcul Național cu același nume, dar este orașul cel mai apropiat de parc și ca să vă dați seama de mărimea lui, are o populație de aprox 100.000 de locuitori.

    Am avut surpriza să găsim un orășel mult mai frumos și mai curat decât ne așteptam. Din ce mai văzusem în Italia orașele mai măricele au o parte frumoasă dar și una mai neîngrijită, mai ales când te depărtai de centru sau de obiectivele turistice. La Spezia n-a mai fost așa. Am găsit un orășel cochet, îngrijit, curat, ordonat, fără celebrele rufe atârnînd peste tot și în general foarte bine pus la punct, fie că este vorba de centrul vechi, orașul nou, străzile mai dosite, sau cele mai depărtate de centru.

    Am ajuns la Spezia când copacii care împânzesc orașul erau îmbobociți iar când am plecat toți erau înfloriți. Asta s-a întâmplat sub ochii noștri și în fiecare dimineață când mergeam spre gară verificam care e starea bobocilor. De asemenea, copacii bergamotto specifici Italiei, acei pini cu coroana foarte, foarte sus sunt prezenți și pe străzile La Speziei. Ce a mai rămas din prima zi după ce ne-am instalat am dedicat-o în întregime orașului și ne-am plimbat pe străduțele cu magazine, iar seara am fost în port.

    Portul militar, dar și cel turistic și comercial era la câteva minute de noi și nu cred că am văzut undeva un port mai mare și mai frumos. Pe acolo ne-am plimbat vreo 3 din cele 5 seri după ce ne adunam după drumuri, înainte de a intra în casă.

    Pentru că toate obiectivele sunt concentrate într-un perimetru destul de mic și accesibil am putut să le vedem în drumurile nostre zilnice spre gară, de unde luam trenul spre Cinque Terre, sau drumurile spre port, de unde luam autobuzele pentru împrejurimi, fără să ne facem un plan anume. Astfel, a 3-a zi dedicată împrejurimilor La Speziei a început cu o vizită la Muzeul Naval, care nu era în plan atunci, dar în dimineața aceea a plouat și ne-am adăpostit în muzeu sperând să se aleagă vremea și apoi să luăm autobuzul spre Portovenere, care avea stație chiar în fața muzeului.

    Muzeul Naval din La Spezia se află în Piața Chiodo și intrarea a costat, absolut simbolic, 1,55 EUR de persoană. Eu am convenit că las muzeele pentru altă perioadă a vieții mele, când nu m-or mai ține picioarele, dar câte unul-două pe vacanță, tot se mai nimerește. Acesta a fost unul interesant. În săli mari, luminoase, am văzut colecții de tot felul din secolul trecut, nave din trecut, relicve interesante, fragmente dintr-un submarin, în general am făcut cunoștință puțin cu istoria navigației și a flotei italiene. Cel mai mult mi-a plăcut sala de la etaj, unde am ajuns cu un lift, unde era o încăpere plină cu figuri de personaje din mitologia greacă dar nu numai, reprezentând decorațiuni navale. Exponate, dar și un monument memorial sunt expuse și în grădina muzeului.

    Am mai avut la Spezia după amiaza aceleiași zile, după ce ne-am întors de la Portovenere și am luat orașul la picior. Urmăream să vedem Castelul Sf Gheorghe (Castello di San Giorgio) , dar n-a fost să fie în ziua aceea pentru că ne-am dus acolo, dar închisese la 17. La castel se ajunge pe scări și apoi cu un funicular, dar și cu un lift și apoi funicularul. Cu liftul poti urca tot timpul pentru ca este folosit și de localnici, dar funicularul se închide la ora 17, ca și castelul. Până la urmă n-a fost să fie deloc castelul, chiar dacă am mai ajuns într-o dimineață până la poarta lui, înainte să mergem în altă parte. Noi înțelesesem că deschide la 9 și în dimineața aceea, la 9 fără câteva minute ne-am prezentat la poartă, numai că deschidea la 10 și nu am mai așteptat, pentru că aveam alt drum. I-am dat roată pe afară și ne-am bucurat de priveliștea frumoasă care se vedea de acolo. Castelul din La Spezia arată destul de bine pentru unul din sec XVIII, dar nu este de mirare pentru că a fost restaurat de mai multe ori.

    În castel se află Muzeul de arheologie U. Formentini. N-am avut noroc să-l vedem dar am citit și vă spun vouă că în mai mult de zece săli am fi văzut exponate care ne-ar fi lămurit cu istoria locală din Epoca Primitivă până în Evul Mediu.

    În plimbările noastre am intrat în mai multe biserici, dar cel mai mult mi-a plăcut Biserica Sf. Maria Assunta, pe lângă care treceam zilnic. Ea se află chiar în centrul orașului, lângă magazinele Zara, a fost construită în sec 15, a fost distrusă complet în timpul celui de-al doilea război mondial și a fost refăcută mult mai târziu, prin anii 50. În drumul spre gară, mi-a mai plăcut Biserica Fecioarei Maria della Neve, o biserică catolică foarte mare și foarte frumoasă construită la începutul anilor 1900. Și tot de atunci este Biserica Fecioara Sănătății din Spezia, care era tot în drumul nostru spre gară, în centrul istoric al orasului. Bisericile sunt mai multe dar nu le-am reținut numele la toate și nu ăsta era scopul. Toate sunt însă biserici catolice mari și foarte simple.

    Catedrala Cristo Re este o clădire absolut impunătoare și am ajuns acolo cu ocazia procesiunii din Vinerea Mare la care am luat parte și noi, plecând de la Biserica Sf. Maria Assunta. Ea se află în partea modernă a orașului, foarte frumoasă, unde ne-au impresionat mai multe instituții ale statului, aflate în Piața Europa, printre care cea mai impunătoare după catedrală este Clădirea Oficiului Poștal. Construcția catedralei a durat aproape 50 de ani pentru că a fost amânată pentru o perioadă lungă și a fost încheiată abia în 1975.

    În drumurile noastre am mai trecut pe lângă Teatrul Civico, care se afla chiar lângă casa noastră, Muzeul Etnografic și Muzeul Eparhial, care se află în aceeași clădire, pe una din străzile pietonale ale orașului istoric și cu toate că am trecut zilnic pe lângă ele, inima nu ne-a dat ghes să intrăm. De asemenea, pentru cei interesați, am trecut pe lângă Muzeul de Artă Modernă și Contemporană, care prezintă expoziții temporare dar și colecții permanente, Muzeul Lia, care adăpostește o mare colecție de artă (sculpturi, picturi dar și obiecte decorative) și ne-a intrigat Ilpuvia, o galerie antică pe strada pe care se urcă spre castel, aproape de lift, deschisă de la 21 la 23,30, intrarea liberă. Intrarea era printr-o ușă din tablă și apoi pătrundeai într-o grotă întunecată și nu știu ce se întâmpla acolo dar cu toate că era indicator și informații de program nu am găsit-o deschisă în nici una din cele 2 seri în care ne-am dus s-o vedem. Pentru că n-a fost chip să o vizităm, în una din seri ne-am mulțumit cu vizita la o școală de copii aflați în grija măicuțelor, a cărei intrare era deasupra scărilor.

    Am văzut că mai mulți oameni sunau la ușă și intrau și am intrat și noi. Am văzut capela școlii, am văzut desene făcute de copii și pași desenați care îți arătau drumul către încăperile din școală. Nici astăzi nu știu ce am vizitat de fapt și dacă instituția aceea este deschisă publicului pentru că cea mai mare parte din oamenii care intrau, ieșeau cu copii. A fost o conjunctură și noi am profitat și ne-a plăcut ce am văzut.

    Foarte frumos este și parcul de lângă centrul orașului, de unde poți admira priveliștea frumoasă a orașului înconjurat de munți și mare.

    În Vinerea Mare, în timp ce ne îndreptam spre gară pentru a lua trenul spre satele care ne mai rămăseseră, am trecut printr-un târg de haine și diverse care avea loc pe Via Garibaldi, de la gară până la Via Roma. Ne-ar fi plăcut să căscăm gura mai mult dar ne-am dus în treaba noastră.

    În aceeași seară am participat la o Procesiune de Vinerea Mare, care a început la Biserica Santa Maria Asunta din centrul orașului și am mers prin tot orașul, prin locuri în care noi nu ajunsesem. Credincioșii din La Spezia au refacut traseul plin de încercări al lui Iisus, înainte să fie răstignit pe cruce. Am avut 12 stații, la fiecare oprire vorbea cineva preț de 2-3 minute, și tot timpul se cânta ceva. Am ajuns în partea modernă a orașului cu toate instituțiile importante de care am pomenit. Ne-a atras atenția Piața Europa. Procesiunea s-a încheiat la altă biserică, la fel de mare unde s-au predat lumânările primite și toată lumea a intrat înăuntru unde a avut loc o mică slujbă cu toată lumea așezată pe scaune.

    Noi nu am asistat la toată slujba și am plecat spre casă pe jos fără să ne dăm seama că ne depărtasem atât de mult de zona noastră. Cred că se făcuse 1 noaptea când am ajuns aproape de casă și ne-am oprit la o gelaterie artigianală pentru că ne-a făcut cu ochiul un cozonac mai altfel, ca un tort, pe care l-am văzut într-o vitrină frigorifică. Am rugat-o pe doamna de acolo să ni-l taie și nouă în mai multe felii, ne-am înghesuit acolo pe două băncuțe și am mâncat cel mai bun cozonac din viața mea, Colombo se numește, umplut cu înghețată de ciocolată. A fost excelent.

    Dezavantajul principal al La Speziei, dacă pot să spun așa, este că deși este un oraș cu ieșire la apă, nu are plajă, tot litoralul fiind ocupat de portul turistic și de cel militar.

    Cu mâncarea ne-am descurcat foarte bine în La Spezia. Văzusem de acasă că suntem aproape de un Carrefour și primul lucru când am ieșit la plimbare în prima zi a fost să îl identificăm. Am fost bucuroși să vedem că este deschis 7 zile din 7, de la 7 la 24, inclusiv în ziua de Paște care urma. Am fost în vacanța asta chiar în săptămâna Paștelui Catolic și toate temerile noastre legate de magazine, restaurante și toate închise au fost fără temei. La Carrefourul ăsta, care era destul de mare, găseai orice, inclusiv mâncare caldă și tot felul de salate și preparate.

    Și mai mult ne-a bucurat piața agroalimentară acoperită care avea loc în fiecare zi n cea mai importantă piață a orașului, Piazza Cavour, chiar în centrul Speziei. Funcționa doar dimineața, foarte devreme până prin jurul prânzului și de acolo, de la tonetele cu chestii calde, ne aduceau băieții noștri în fiecare dimineață plăcinte calde, tot felul de foietaje umplute cu legume, cărnuri, cârnați, ne mai cumpărau prosciuto feliat atât cât ne trebuia, fructe... și ne-am descurcat minunat cu piața asta. Toate tarabele erau un fel de rulote care se strângeau în capete după prânz, se spăla pe jos, apa se scurgea prin niște canale și piața rămânea liberă de ziceai că nimic nu a fost acolo.

    Apoi, în partea opusă casei noastre era portul, iar la una din intrări, aproape de noi era un bufet mic cu preparate pe bază de pește și fructe de mare, un fel de împinge tava, cu prețuri foarte bune, care era deschis doar 2 ore în jurul prânzului (12-14,30) și 2 seara (19-21,30), dar la care era coadă permanent. După ce l-am descoperit, acolo am mâncat și noi 3 seri din cele 5. În general mix de fructe de mare, într-o seară am mâncat musaca de pește, foarte, foarte bună iar soțul barbuni sau alți peștișori prăjiți. Orice porție era 7 EUR și o sticluță de vin care ne-a plăcut era 2 EUR (250 ml). Mai aveam de încercat niște peștișori de care nu auzisem dar nu am mai avut timp.

    Gazda noastră ne-a recomandat 4 restaurante într-o zonă cotată ca acesibilă și ne-a spus de care zonă să ne ferim. Eu nu cred că-i chiar așa și la prețul la care am mâncat puteam s-o facem la oricare terasă. Ne-am dus la Come Te, restaurantul recomandat de gazdă, tot în centru, doar un pic mai retras. Este adevărat că era plin, toate mesele erau ocupate și abia a putut să ne facă 2 mese și nouă. Dar nu puteai să mănânci ce vrei, ci să-ți alegi din 2 meniuri, un fel de welcome, un fel principal și un desert. Meniul era 20 de EUR de persoană, fără băuturi, plus 2 EUR/persoană, coperta. Acuma, după ce ne-am așezat la masă și era vreo 8 seara, prima seară, eram lihniți, ... nu ne-a mai venit să plecăm, dar nici n-am mai intrat altă dată.

    Felul de welcome era pentru toată lumea la fel, o supă cremă de roșii cu mozarella. Au râs burtoșii noștri de s-au tăvălit când au văzut că în niște farfurii cât toate zilele ne-a adus 3 linguri de supă. La felul principal eu am avut tagliatelli cu langustini, soțul o doradă, iar la desert un tiramisu și o cremă de zahăr ars. Toate au fost de-men-ți-a-le și disperarea noastră când am văzut farfuria de supă doar mânjită s-a dus pe apa sâmbetei, pentru că de fapt ne-am săturat și am ieșit ghiftuiți de acolo. Dar prețul nu prea ne-a fost pe plac și n-am mai repetat, pentru că pe lângă ce-am mâncat am mai băut și o grappa (3 EUR) și eu un nocino (3 EUR) și o bere și a fost prea scumpă masa asta. Dar bună, bunăăăă.

    Mâncarea ca mâncarea, dar gelateria artigianale a fost nelipsită. Cam 3 pe zi cu toate că temperatura de afară nu era chiar potrivită pentru atâtea. Dar înghețata asta este atât de bună că nu ne-am putut controla, iar în funție de unde o mâncam costa de la 1,5 EUR la 2-2,5 EUR, o cupă.

    În ziua de Paște, când ne-am transferat la Pisa, în piața agroalimentară din Piazza Cavour unde ne dusesem în fiecare dimineață pentru aprovizionare, acum era un târg de purici de unde mi-am luat și eu o lupă cu mâner de fildeș pe care am dat 20 de EUR, după lungi negocieri. Ne-au mai plăcut câteva vechituri dar n-au vrut să lase la preț neam.

    Ce ne-a mai uimit a fost că în gară am găsit o coadă până afară, pe jumătate din șosea pentru biletele spre Cinque Terre. Era 1 Aprilie și week-end. Nici într-o zi n-am avut la gară mai mult de 2-3 persoane în față. Ori din cauză că era Paștele, ori că era 1 aprilie și începea sezonul turistic mai abitir, nu știu ce să zic, dar dacă am fi stat zilnic la coada aceea cred că ne urcam pe pereți. Necazul este că de la Punctul Info Cinque Terre din gară se iau și cardurile de transport dar și informațiile și lumea stătea suficient de mult ca să se lămurească.

    Cam asta despre La Spezia, un orășel care ne-a surprins și ne-a plăcut foarte mult. Sper să strecor toate informațiile utile în câteva articole pe care le voi dedica acestei vacanțe și până la final să vă conving că această coastă Ligurică n-o fi ea cea mai cea, dar merită văzută negreșit.

    ## end review sc
    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Aurici in 16.05.18 21:53:35
    Validat / Publicat: 17.05.18 08:17:08
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA.

    VIZUALIZĂRI: 4000 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Aurici); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P08 Portul din La Spezia.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
    [1300 PMA] [600 PMA]
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 91000 PMA (din 69 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    17 ecouri scrise, până acum

    webmaster26 [17.05.18 08:17:30] »

    Mutat în rubrica "Descoperă La Spezia, LA SPEZIA" (nou-creată pe sait)

    webmaster [17.05.18 08:45:01] »

    Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

    — (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    ===

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    crismis [17.05.18 09:08:26] »

    @Aurici: "Curat ghinion, Coane Fănică!" Mă refer la mâna soțului...

    În ciuda acestui fapt, sunt convinsă că a fost o excursie frumoasă, o experiență de neuitat! Abia aștept să intri mai profund în subiect și să povestești despre sate și despre ce alte chestii interesante ați mai făcut/văzut pe acolo!

    Cât despre comparația între cele două coaste... perfect de acord. Deși am vizitat Cinque Terre pe repede-înainte și nici nu eram în cea mai bună stare de sănătate, pot spune că mi-am făcut o idee: Cinque Terre sunt varianta la scară (mult) redusă a celebrei Coaste Amalfitane. În ambele aș vrea să mă mai duc însă, pentru aprofundare.

    Și dacă pe Coasta Amalfi e greu de ales locul ideal de cazare (și mai greu să-l găsești la un preț decent), cu Cinque Terre treaba e oarecum tranșată de mult: La Spezia, clar. Frumos orășelul, noi n-am avut de petrecut decât vreo oră, practic ne-am plimbat un pic pe lângă port. Dar mi-a plăcut ce am văzut în pozele tale, așa că...

    maryka [17.05.18 09:44:40] »

    Frumos povestit, îmi place articolul, dealtfel și pozele. Iar întâmplarea cu mâna soțului îmi aduce aminte de pățania mea din 2016, când cu cca două săptămâni înainte de plecarea în Creta, m-am dat de-a dura, la propriu, pe la Cheile Râșnoavei, spre Poiana Secuilor, însă nu am renunțat la călătorie, ci cu o fractură de umăr drept, am mers frumușel chiar și în defileul Samariei. Însă întâmplarea a fost amuzantă la plecarea din Brașov, cu un transfer la aeroport, când am ajuns la autocar, pe lângă mine, mai era un băiat cu un ghips la picior. Șoferul s-a uitat ciudat, crezând cumva că greșise scopul călătoriei?

    Trecând peste toate, totul e bine când se termină cu bine, se pare că ați avut o vacanță frumoasă, despre care aștept să mai auzim!

    Pușcașu Marin [17.05.18 10:33:56] »

    @Aurici: Frumoasa "baza" ati ales pentru ce urma sa vedeti. Si mi se pare ideal, ca seara, cand te-ntorci de pe "coclauri" sa poti avea un loc aproape de casa unde sa te mai poti plimba o ora-doua, sa ai aproape un magazin, un restaurant... foarte tare.

    In plus, pe mine m-ai bagat deja in "joc de glezne" pentru ce va urma .

    Cat despre partea cu mana sotului, eu zic ca asta a fost "cumpana" lui turistica, daca pot spune asa. E clar ca urmatorii 30 de ani va fi la potential maxim. Cel putin eu asta va doresc.

    Aurici [17.05.18 11:13:49] »

    @webmaster: Multumesc, zi faină!

    @crismis:Așa mi s-a părut și mie. Că Amalfitana este mai spectaculoasă, dar nici Liguria nu este cu mult mai prejos. Și eu m-aș mai întoarce în ambele. Cu disperare pe Coasta Amalfitană și pentru alte poteci din Cinque Terre pentru că n-am fost așa de mulțumită de cum mi-a ieșit acum, din punctul ăsta de vedere.

    Surpriza a fost La Spezia. Nu mă așteptam să găsesc așa un oraș frumos, cochet, curat...

    Sper să reușesc să mai scriu, am atâtea restanțe...

    @maryka: Și la noi s-a terminat cu bine, soțul s-a descurcat minunat și nu am avut nici o îngreunare din acest punct de vedere. Dacă în primele zile nu putea să facă nimic cu stânga, ulterior a făcut orice. S-a bărbierit zilnic, cum face de obicei dar zicea că n-o să poată cu stânga, a scris, s-a îmbrăcat, s-a încălțat... orice, în afară de condus. Din acest punct de vedere sunt șoferul lui personal și astăzi, încă nu conduce. Asta nu prea îmi place pentru că săptămîna viitoare plecăm în vacanță cu mașina și cred că s-or aduna vreo 2500-3000 de km. Să vedem cum o mai fi până săptămâna viitoare că n-aș vrea să cadă toți pe capul meu.

    Și noi am avut o întâmplare amuzantă. Coboram din turn de la Pisa, pe scările acelea circulare, foarte înguste și s-a întâlnit cu o doamnă cu piciorul în ghips. Ea nu știu ce căuta pe scările alea, totuși. Care mai de care să-și facă loc să treacă cu ghipsul. S-au amuzat și i-am pus să stea la poză. Sunt foarte haioși.

    Mulțumesc fetelor pentru vizită și comentarii, zi frumoasă.

    Aurici [17.05.18 11:39:49] »

    @ghisor: Da, cum spuneam, La Spezia a fost o bază excelentă pentru explorarea Parcului Național Cinque Terre, dar și un orășel pe gustul nostru. După multe decizii greșite și noi am ajuns de ceva timp la concluzia că o cazare în buricul târgului îți permite să faci lucruri și după ce te aduni după drumuri. O fi mai ieftin pe la periferii dar și timpul pierdut cu transportul costă bani și oboseală, așa că ne-am sucit de ceva vreme și cel puțin în orașele mari căutăm cazări cât de cât centrale.

    Rămâi așa, în joc de glezne vreau să zic, că dacă te știu așa poate mă învrednicesc și eu să scriu ca să mai scap de câte unele.

    Cât îl privește pe soț, cum spuneam s-a descurcat ca și cum n-a avut nimic. Nici la bagaje nu a vrut să fie ajutat cu toate că prietenii insistau.

    Așa zic și eu, cel puțin 30 de ani. Taică-su are 93 de ani și împreună cu soacră-mea, mai tinerică, de 83, administrează 2000 de m de casă și grădină, așa că avem toate șansele Și la fel vă doresc și eu vouă. Mulți, mulți ani să străbateți și să descoperiți lumea asta.

    ANILU [18.05.18 09:16:58] »

    @Aurici: Am citit de ieri articolul și m-am plimbat alături de voi, dar când am ajuns la cozonacul ăla Colombo m-am oprit...

    Stăteam cumintica, nemancata, în așteptarea unei investigații medicale și nu am avut tăria să continui...

    Dar acum cu foamea potolită am continuat...

    Foarte frumos ne-ai scris despre orașul gazdă a vacanței voastre de primăvară.

    Târg de purici? De vechituri? Hand made? Sau...

    Aștept continuarea vacanței voastre.

    Toate cele bune.

    Aurici [18.05.18 11:17:26] »

    @ANILU: Cozonacul ăla Colombo a fost demențial. N-am mâncat în viața mea unul mai bun. Umplut cu cremă înghețată de ciocolată. Da' multă. Nici n-am avut răbdare să ajungem acasă. Am rugat-o pe tanti aia să ni-l taie și l-am mâncat acolo, la 1 noaptea, în fața magazinului ei, unde am găsit două băncuțe. S-a amuzat tare și ea de noi.

    Târgul era de vechituri. Eu am rămas cu denumirea de purici de pe la târgurile de gen din Germania. Este o traducere mot-a-mot si am ramas așa cu ea. Îmi place la târgurile de vechituri de pe afară.

    Te pup, cele bune și ție!

    RoxanaGRS [18.05.18 13:44:25] »

    Frumușel orașul. Noi nu l-am văzut la momentul excursiei noastre în Liguria. Am mers în nord atunci spre Genova. Dar cum ziceam că vrem să reajungem în zonă... Oricum ne-a rămas restanță și Pisa.

    Ai pus cumva poză cu cozonacul și am ratat-o eu? Eu cred că se numește Colomba. N-avea o formă de porumbel stilizat? E tipic la italieni de Paște. Și e într-adevăr foarte bun.

    Procesiunile din Vinerea Mare sunt iarăși un lucru interesant în Italia. Am prins într-un an la Citta di Castello, lângă Perugia, o astfel de procesiune la care participanții erau îmbrăcați în costume medievale, erau cavaleri în zale cu mantii și săbii, templieri, preoți etc. Cântau, se rugau, atmosfera era super. Am încercat să-i filmez atunci, dar erau cordoane de carabinieri care protejau procesiunea de marea de turiști și n-am reușit mare lucru.

    Aurici [18.05.18 14:11:05] »

    @RoxanaGRS: Se poate da, sa se numească Colomba. Eu cred că am încurcat străzile Colombo cu cozonacul. Am pus o poză cu un cozonac dar nu este cel pe care l-am mâncat noi. Poza este cu un cozonac în formă de ou, expus într-o cofetărie de unde mâncam des înghețată, iar ce am mâncat noi în noaptea aceea era în formă de tort, îmbrăcat într-o glazură și la mijloc umplut cu cremă de ciocolată înghețată. Apoi le-am tot căutat și le vedeam expuse în vitrine frigorifice și este normal din cauza înghețatei. Foarte bun!

    Noi am tot făcut glume în timpul zilei că era Vinerea Mare și că o să mergem seara la biserică chiar dacă niciunul dintre noi nu este bisericos. Dar seara ne-am dus de curiozitate pentru că eram convinși că se întâmplă ceva, fiind Vinerea Mare. Am primit și noi lumânări și când lumea a ieșit din biserică și au pornit în procesiune ne-am ținut și noi după ei. Când am văzut că încep să se oprească am realizat că o să refacă drumul lui Iisus și am fost convinși că o să mergem două-trei stații și ne întoarcem. Nu știu cum/când ne-a luat valul că ne-am trezit la a 10-a stație și apoi am zis că nu are sens să ne mai retragem și am stat până la sfârșit. A fost o experiență interesantă și pentru noi.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    mishu [20.05.18 17:02:27] »

    @Aurici: Frumos articolul, prima data l-am citit repede de tot sa vad exact ce ati facut iar apoi l-am luat din nou la citit asa mai pe indelete.

    Cu toate neajunsurile cu mana sotului, excursia a fost minunata si v-ati intors cu amintiri frumoase.

    Iar la cozonacul mancat de voi cam inghit in sec, dar ma duc sa beau un pahar cu apa.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elviramvio [21.05.18 00:21:00] »

    @Aurici:

    Târg de purici?! Haios tare! Și eu sar ca un purice pe paginile Afa prin care am muuulte articole necitite! Dar recuperez curând!

    N-am fost pe nici o coastă ????????încă, deci nu pot comenta. Dar cu bagajul de mână sunt de acord, am experimentat prima dată chestia asta și a fost super, timp câștigat în aeroport că nu aștepți aiurea la banda de bagaje, nu cari nici jumate de casă cu tine absolut degeaba, multe alte avantaje. Dezavantaje, in cazul meu, am venit cu prea mulți bani înapoi că n-am făcut cumpărături grele ????????

    Aurici [21.05.18 10:51:40] »

    @elviramvio: Bună, Elvira, bine ai revenit pe plaiurile mioritice!

    Așa am rămas în cap cu denumirea... de pe la târgurile de gen din Austria/Germania, dar cred că a fost clar pentru toată lumea că era un târg de vechituri.

    Și noi tot prima dată am fost fără bagaj de cală și o să mai urmeze multe altele. Nu a fost vacanță să nu realizăm că târâm inutil lucruri după noi, dar până data viitoare uitam. Acum n-am avut încotro din cauza soțului, iar eu nu mă vedeam ca un hamal și cu bagaj de mână și cu bagaj de cală, așa că ne-am făcut bagajul pe hârtie, pe zile... și n-am pus aproape nimic inutil. Culmea este că nici n-am ajuns la cele 10 kg, ceea ce mi-a permis și mie un shopping micuț. Și dacă noi n-am luat cală n-au luat nici ceilalți și cu atât mai mult am avut garanția că se poate. Nimănui nu i-a lipsit nimic, așa că data viitoare o să facem la fel.

    saxonul [22.05.18 17:39:01] »

    @Aurici: Pică la fix articolul ăsta! Eu plec sâmbăta asta, am cazare tot în La Spezia. Mulțumesc pentru informații!

    P.S. În pozele P05 și P06 este Piazza Saint Bon și se vede și clădirea unde vom sta!

    Grazie!

    Aurici [23.05.18 00:02:01] »

    @saxonul: Grazie per la vostra vizita!

    Aveți super cazare, mult mai aproape de gară. Noi am ales să stăm lângă port. Am crezut că o să ne plimbăm pe passeggiata de dimineața până seara, da de unde... am circulat tot timpul.

    Păi, vacanță plăcută, să aveți vreme bună și când te întorci, îndură-te și de noi. Câteva cuvinte măcar și multe poze.

    Eu am rămas cu gândul la poteci, așa că prevăd că o să mai ajung o dată în zonă. Și ca să mă orientez puțin m-ar interesa să-mi spui la întoarcere cum ați avut vremea în perioada asta, dacă a fost aglomerație, dacă piața aia agroalimentară din Piazza Cavour funcționează tot timpul, sau o fi fost doar în săptămâna Paștelui, dacă te-ai plimbat pe Drumul iubirii și am o rugăminte.

    Pe strada castelului este o galerie antică, Illpuvia, are o intrare dubioasă, într-o grotă întunecată. Am mai fost în Praga și în Edinburgh în niște catacombe d-astea, bărbatul meu este înnebunit după chestii grotești. Am fost 2 seri să vedem galeria asta care avea program de la 21 la 23,30 și nu am găsit-o deschisă. Sunt curioasă dacă chiar există cu adevărat sau și-au uitat italienii afișul acolo. O să treci pe lângă ea de mai multe ori în drumurile tale.

    N-o să apuc să scriu că plec și eu în vacanță vineri, dar dacă ai mai multe zile la dispoziție și ai timp și de împrejurimi, nu rata Lerici, Tellaro și Portovenere.

    Vacanță plăcută și nu uita să ne scrii!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    saxonul [24.05.18 16:47:24] »

    @Aurici: Bună, văd că mi-ai dat teme pentru vacanță Sper să le rezolv. Mulțumesc pentru urări.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, Aurici, crismis, elviramvio, maryka, mishu, Pușcașu Marin, RoxanaGRS, saxonul
    Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă La Spezia:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10452604293823 sec
    ecranul dvs: 1 x 1