ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2017
DURATA: 1 zile
familie cu copii
4 AD. + 2 COPII -- v: 1 şi 3 ani

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cam obositor, însă foarte frumos

TIPĂREȘTE URM de aici

Anul trecut, apoi anul acesta, am avut ocazia să vizitez două superbe oraşe turistice situate pe râul Avon , în sud-vestul Angliei. Am să-l prezint pe cel din urmă, pentru că amintirile sunt mai proaspete şi nu vreau să se piardă în timp.

Bristol este numele oraşului şi provine din limba engleză veche unde bryqstow se traduce cu ”locul de la pod”. Este al şaselea oraş ca mărime din Anglia (pe vremea colonialismului chiar al treilea) şi unul din cele mai vechi porturi ale insulelor britanice.

Oraşul a prosperat la început datorită transportului de mărfuri pe apă, apoi a dezvoltării comerţului cu sclavi aduşi din colonii. Ca să ne amuzăm un pic, :) în zilele noastre prosperă datorită sutelor de români (tot sclavi?) care lucrează în acest oraş, mai ales după ce compania low cost Ryanair a deschis în noiembrie 2016 o cursă directă Otopeni-Bristol.

Oraşul are o istorie bogată, nu vreau să plictisesc cu tot felul de date, am să punctez doar ceva ce mie mi s-a părut mai interesant. Din Bristol a plecat (şi a ajuns) în America (după Cristofor Columb) John Calbot Din Bristol au plecat în Australia şi alte locuri din lumea generaţii de emigranţi. Şi tot aici s-a născut monstrul sacru al cinematografiei, Cary Grant. Vi-l mai amintiţi?

Datorită apropierii de mare şi a dealurilor pe care este aşezat, oraşul Bristol este unul dintre cele mai frumoase din ţară şi este asaltat de turişti din toată lumea. Aflat la 190 de km de Londra şi 70 de km de Cardiff oraşul are multe obiective turistice de vizitat, însă din cauza distanţelor cam mari dintre ele (dar şi a timpului) nu se pot vizita într-o singură zi.

Nici grupului nostru de familie nu i-a ajuns timpul, aşa că s-a limitat în a vizita doar o parte din obiectivele turistice ale acestui oraş. :(Şi aşa la final eram epuizaţi de oboseală. Mai ales eu, care nu puteam să-mi refuz nepotul atunci când îmi cerea să-l iau în braţe cu formula magică ”tatiti (tataie) a şus” :))

Podul suspendat Clifton

A fost primul nostru obiectiv turistic vizitat în Bristol şi asta pentru că el se află la una dintre intrările în oraş, la aproximativ 3 km de zona centrală. Este un loc foarte frumos, mi-a plăcut tare mult şi cred că merită un review separat, chiar dacă în 2011 colega noastră noastră @luciaoradea a scris şi ea un excelent review.

Muzeul Oraşului şi Galeriile de Artă din Bristol

Am întâlnit această frumoasă clădire barocă, care pare mai degrabă o biserică, în apropierea locului nostru de parcare aflat în nordul oraşului, pe strada Queen’s Road. Clădirea adăposteşte muzeul oraşului şi o colecţie de obiecte de artă, iar intrarea este liberă. Pe lângă secţiunile de istorie naturală şi arheologie autohtonă, muzeul cuprinde secţiuni cu realizări artistice internaţionale, o colecţie de porţelan chinezesc şi o colecţie egipteană cu mumii în genul celei de la British Museum.

College Green ( Colegiul Verde)

De la muzeu am coborât spre centrul oraşului, pe strada Queen’s Road, şi am ajuns în acest parc înconjurat de obiective turistice şi clădiri istorice. Este un loc public unde, la fel ca în Hyde Park din Londra, se adună grupuri de protestatari (chiar şi din alte părţi ale Europei) şi de la o tribună improvizată înfierează cu mânie proletară inechităţile sociale şi economice.

Pentru că aceste ”întruniri” luase de multe ori forme violente, poliţia a intervenit în forţă, apoi autorităţile au interzis o perioadă orice grupare pe teritoriul parcului. Ulterior s-a renunţat la interdicţie şi, conform spuselor ghidului nostru de ocazie, din 2012 nu s-a mai înregistrat nici un incident în College Green.

La nici 50 de metri, în partea de nord a parcului, se află o construcţie frumoasă, în formă de arc de cerc, ce adăposteşte Consiliul Local al oraşului Bristol. Între clădire şi parc se află un şanţ cu apă, probabil pentru a descuraja unii protestatari mai înfierbântaţi. Pe latura de vest a clădirii se află o statuie frumoasă a reginei Victoria.

Catedrala din Bristol

Pe latura de sud a parcului, şi vis-a-vis de clădirea Consiliului Local, se află catedrala oraşului, o clădire impozantă construită pe un vechi site roman în secolul XII. Iniţial a fiinţat ca mănăstirea Sf. Augustin şi abia în secolul XVI a fost santificată ca şi catedrală. A suferit de-a lungul timpului mai multe distrugeri, dar de fiecare dată a fost restaurată.

Cupola naosului este susţinută de coloane din marmură, altarul este foarte mare, decorat cu statui de sfinţi şi ornat cu dantele. Cele trei capele din naos sunt şi ele foarte mari, aici se pot ţine slujbe ca într-o biserică de mici dimensiuni. Pe o latură a naosului se află o cafenea unde se pot servi băuturi răcoritoare, prăjituri şi cafea. Acestea pot fi servite şi în grădina catedralei. Aproape de ieşire catedrala are un magazin de suveniruri cu diferite obiecte de cult religios şi diferite pliante turistice.

Casa Red Lodge

În spatele catedralei se află află Acvariul Blue Reef , pe care l-a vizitat doar fiica mea cu nepoţii, noi ceilalţi preferând să ne plimbăm prin zonă, să ne mai odihnim un pic, să vizităm o casă istorică construită în urmă cu 400 de ani şi în care se pare a locuit (pentru o scurtă perioadă) şi regina Elisabeta I. Casa se află la nord est de catedrală, aproape de canalul navigabil ce are legătură la sud cu râul Avon.

Camerele sunt foarte mari şi păstrează arhitectura perioadei elisabetane. Coridoarele de acces au pereţii ornaţi cu lambriuri din lemn de stejar, iar şemineul din Marea Cameră este construită din piatră cioplită de râu. Grădina din spate este impresionantă şi conţine flori şi plante ce existau şi pe timpul reginei Elisabeta.

Podul lui Pero

De la Casa Lodge ne-am îndreptat spre Acvariul Blue Reef să ne reîntregim ca echipă şi aici am avut o mică surpriză. Lângă Muzeul de Ştiinţă era o parcare şi dacă am fi ştiut de ea am fi fost scutiţi la întoarcere să mai urcăm cei 1500 de metri pâna la locul unde lăsasem maşina.

La aproximativ 200 de metri de acvariu se află Podul Pero ce traversează canalul navigabil amintit mai sus. Este un pod pietonal de mici dimensiuni compus din trei segmente, cel din mijloc fiind rabatabil, pentru a permite navelor să pătrundă în micuţul port al canalului. Numele podului poartă numele unui sclav, Pero, singurul care a trăit şi murit în acest oraş. Pentru că la capetele unui segment se află două ornamente din coarne de cerb i se mai spune şi Podul cu Coarne. Podul are pe balustradele laterale zeci de lacăte, puse acolo de îndrăgostiţi ca simbol al trăinicii iubirii.

La nici 50 de metri de pod, la capăt de canal, se află un debarcader (şi aici sunt lacăte) de unde te poţi îmbarca pe un vaporaş, care te va plimba pe canal şi râul Avon sau te va duce până la a doua staţie a traseului, Brunel. Pentru 1,5 lire noi am ales să mergem doar până la Brunel, pentru a vizita Muzeul Maritim şi nava amiral Brunel's SS Great Britain.

Ce am văzut şi ce am aflat aici ne-a impresionat pe toţi din grup (inclusiv pe copii) şi sper să pot povesti în alt review.

Vacanţe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 18.11.17 14:56:18
Validat / Publicat: 18.11.17 16:26:37
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE. A mai fost în/la: Londra, Bibury, Bath, Windsor...

VIZUALIZĂRI: 2562 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podul suspendat Clifton din Bristol, Anglia.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80000 PMA (din 60 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Pușcașu Marin
[18.11.17 18:00:13]
»

@traian. leuca: Cioc, cioc! Se poate?

Frumos oras, frumos articol.

Ma uitam la P20 si ma gandeam ca mi-ar place sa citesc un asemenea articol si peste vreo 25 de ani si sa vad iar un P20, dar cu stranepotul in brate

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[18.11.17 18:17:24]
»

@ghisor:

Cioc, cioc! Se poate?

Cu mare drag! Şi mulţumesc pentru apreciere!

În privinţa comentariului de la P20 ce să zic... mai scădeţi, mai scădeţi.

Zoazore
[18.11.17 18:19:35]
»

@traian. leuca: Nene, frumusetea articolului paleste in fata luminii din P20!

Ce poduri, muzee, primarii si colegii? Fericirea va e evidenta pe chip! Bunica facea pozele?

@ghisor: Subscriu! Iar noi sa citim!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[18.11.17 18:26:39]
»

@Zoazore: Mulţumesc!

Da, bunica făcea pozele. P20 e făcută mai de la distanţă să arăt şi eu cât de cât.

Zoazore
[18.11.17 18:33:02]
»

@traian. leuca: De parca n-am sti ce bunic misto sunteti!

webmaster
[18.11.17 19:16:36]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

=====

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecție.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[18.11.17 19:27:34]
»

@webmaster: Mulţumesc!

mishu
[19.11.17 18:20:29]
»

@traian. leuca: Minunat totul, locurile, pozele, articolul si bineteles P20 , caci nu avea cum sa fie altfel.

Felicitari, votat cu mare placere.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[19.11.17 21:48:58]
»

@mishu: Mulţumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, Pușcașu Marin, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Bristol şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057406187057495 sec
    ecranul dvs: 1 x 1