ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.09.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Teşila, Secăria, Comarnic, o şosea superbă ce merită parcursă

TIPĂREȘTE

A venit toamna, natura este încă verde şi timpul este foarte frumos. Eram informat de prin luna iunie că luna septembrie va fi una cu temperaturi peste media obişnuită şi plănuisem să fac un al patrulea sejur din acest an. Din păcate acest sejur nu a mai putut fi efectuat din cauza unor probleme medicale. :(

Să mori de ciudă, nu alta. Cum să stau ”arestat” la domiciliu (sunt în aşteptarea unor investigaţii medicale amănunţite) şi să nu profit de un asemenea timp. Nici chiar aşa! Eu sunt călător şi drumul îmi este prieten, aşa că am luat decizia ca măcar excursii de o zi să fac în această perioadă.

Cum zonele montane mai cunoscute din apropiere le-am străbătut de zeci de ori în fiecare an, am căutat pe net ceva locuri mai izolate, mai puţin cunoscute, mai nu ştiu cum, dar care să fie cât de cât accesibile cu autoturismul. Şi, bineînţeles, să nu ne întâlnim cu Moş Martin pe traseele cu piciorul. :)

Am găsit câteva locuri şi trasee mai puţin frecventate de marea masă a turiştilor, mie mi-au plăcut şi sper ca măcar prin poze să vă stârnesc interesul. Mă adresez în special prahovenilor şi bucureştenilor, iubitori de munte şi aer curat, ca o alternativă de weekend la superaglomerata şi sufocanta Vale a Prahovei.

Unul dintre aceste locuri se află în zona Valea Doftanei, mai precis o ”şosea alpină” (i-am zis eu) care pleacă din satul Teşila şi ajunge în Comarnic, via Secăria. O şosea mai puţin circulată, dar care oferă satisfacţii deosebite, chiar dacă nu se ridică, la propriu şi la figurat, la înălţimea celorlalte şosele alpine (transalpine) din ţară. Are în jur de 13 km şi este foarte uşor de parcurs.

Am trecut de multe ori pe lângă indicatorul de la Nistoreşti spre Secăria şi de câteva ori am fost tentat să încerc traseul acesta. Am renunţat de fiecare dată, pe considerentul că cine ştie ce drumuri naşpa, asemănătoare cu unele de prin Apuseni, mă aşteaptă. Şi apoi, mai ziceam eu, ce mare lucru să văd la un sat ”no name” ca Secăria. Ei bine nu a fost aşa, m-am înşelat amarnic! Şi traseul şi satul (de fapt comuna) m-au făcut să-mi pară rău că nu le-am descoperit mai demult. :(

Traseul meu a început, de fapt, de la Ploieşti, prin Mislea şi Telega, apoi a continuat paralel cu râul Doftana până la barajul de la Paltinu. Aici am făcut un mic popas şi ne-am umplut bidoanele cu apă proaspătă de izvor. Până laTeşila am mai făcut două popasuri, apoi, imediat după intrarea în sat, am făcut la stânga spre Secăria pe drumul judeţean 1015.

Încă de la început au apărut serpentinele şi după aproximativ trei am făcut o primă oprire pentru a admira panoramic satul Teşila şi comuna Valea Doftanei. Au urmat alte câteva serpentine şi din nou oprire, de data asta pentru a face poze şi a admira dealurile şi crestele munţilor de deasupra communei Valea Doftanei.

Urcăm la greu, apar şi primii brazi, apoi ajungem într-un vârf pe un platou mărginit de goluri alpine. Parcăm maşina pe acest platou (sunt locuri de parcare suficiente), schimbăm încălţămintea de oraş cu cea de munte şi ne pregătim să facem o mică drumeţie pe unul din drumurile forestiere situate în stâmga şi dreapta platoului.

Îl alegem pe cel din stânga, care se termină la un moment dat şi continuă pe o potecă într-o frumoasă poiană, în mijlocul unei păduri de brazi. Nu ne e frică de urşi, pentru că pe tot traseul am întâlnit mici turme de vaci fără să fie păzite de cineva. :) Facem poze şi nu ne mai săturăm admirând peisajele din jur.

De pe platou, în faţă, se vede comuna Secăria, în depărtare crestele muntoase Piscul Câinelui şi Baiul Mare, iar în spate, spre Valea Doftanei, Muntele lui Petru şi alte creste ale munţilor Baiu.

Se simte aerul curat, peisajele sunt încântătoare, din păcate unii din, probabil, puţinii turişti care au fost pe aici şi-au lăsat urmele trecerii lor pe acest drum. :( Pe tot traseul, chiar şi prin pădurea de brazi, am găsit sticle goale din toate categoriile, hârtii, cutii de conservă şi de bere goale şi alte tipuri de ambalaje alimentare. Ce-i drept şi edilii comunei au o parte de vină (pe tot platoul nu există un coş de gunoi), dar asta nu poate fi o scuză pentru cei care cară sticlele pline pe munte şi după golire le lasă pe unde apucă. :(

De pe acest platou, cu frumoasele sale imagini panoramice asupra munţilor din jur, am coborât pe nişte serpentine spectaculoase spre comuna Secăria. Aceasta este situată într-o depresiune pe malurile râului Secăria, râu care se varsă în lacul Paltinu. Este o comună mică şi frumoasă, are nişte străzi paralele cu râul şi totul este înconjurat de păduri, pajişti şi pomi fructiferi. Câteva case vechi (secolul XIX) sunt incluse în lista monumentelor istorice din județul Prahova.

Ceva ne-a atras atenţia la una din străzile paralele cu râul Secăria O stradă bine îngrijită şi cu multe clădiri moderne. Se numeşte Antonie Iorgovan şi bănuind că este vorba de ”părintele Constituţiei” posdecembriste am întrebat pe unul dintre săteni ce legătură a avut acesta cu Secăria.

Nu a ştiut să-mi răspundă şi, curios din fire, am căutat răspunsul în altă parte. Am aflat că actualul primar din Valea Doftanei, avea un restarant în centrul comunei pe care îl frecventau ades politicienii de la Bucureşti. Prin 2000 a fost convins de Antonie Iorgovan să intre în politică, iar din 2001 şi până în 2007 i-a fost şef de cabinet. După ce Iorgovan a decedat, una din cele mai frumoase străzi din Secăria a primit numele acestuia.

Din Secăria şoseaua urcă pe alte serpentine spectaculoase şi după ce ajunge într-un alt vârf coboară spre Comarnic. O scurtă oprire, un nou prilej de a admira imagini panoramice cu îmrejurimile comunei Secăria. Până aproape de Comarnic asfaltul este de bună calitate, doar pe ultimii cinci sute de metri e ceva mai deteriorat, dar acceptabil.

Recomand această şosea superbă pentru cei care iubesc muntele şi aleg un loc mai puţin aglomerat.

Vacanţe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 08.09.17 10:41:14
Validat / Publicat: 08.09.17 14:31:44
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în VALEA DOFTANEI.

VIZUALIZĂRI: 11351 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 "Tunelul" din pădure în apropiere de comuna Mislea, jud. Prahova.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 54650 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

Carmen Ion
[08.09.17 15:43:49]
»

@traian. leuca: Excelentă recomandare, sper să-i dau curs cât de curând.

ANILU
[08.09.17 16:08:42]
»

@traian. leuca: Frumoasă plimbare pe un drum mai puţin cunoscut.

L-am parcurs dar în sens invers de la Comarnic la Valea Doftanei, la un sfârşit de martie. Ocolim de obicei DN1 şi vroiam să mai vedem şi altceva. Puteam să mergem direct din Bucureşti, dar am venit prin Breaza-Comarnic şi de aici pe traseul descris de dvs.

Acolo sus pe platou ne-a prins o ninsoare...

Acum când totul este verde, aţi prins nişte peisaje.

Felicitări pentru plimbare.

Sănătate multă.

Mitica49
[08.09.17 18:00:10]
»

@traian. leuca: Textul, dar în special fografiile sunt o excelentă invitație pentru a călca prin acele locuri.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[08.09.17 22:57:55]
»

@Carmen Ion, @ Mitica49 : Dacă vă plac şoselele de munte cu serpentine şi peisaje panoramice, aceasta este una care nu trebuie ratată.

@ ANILU:Chiar m-am mirat că pe AFA nu există un review cu aceste locuri. Mă bucur că nu sunt singurul AFA-ist care "s-a dat cu maşina" pe acest traseu.

Vă mulţumesc pentru vizită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mireille
[09.09.17 07:49:03]
»

@traian. leuca: după serpentine nu mă dau deloc în vant, după panorame da și-mi place nespus poza cu văcuța la siestă.

Testosu'
[09.09.17 18:53:38]
»

@traian. leuca: Fain acest drum ce leaga Valea Doftanei de Comarnic, trecand prin Secaria.

Este o priveliste tare frumoasa de pe Vf. Secaria, de deasupra carierei de piatra, cariera de unde se zice ca a fost adusa piatra pentru Podul lui Saligny de la Cernavoda, piatra carata jos in sat cu carele trase de boi, drumul ce leaga cariera de sat primind numele de Drumul Carului. Se vede tare frumos si barajul Paltinu de acolo.

La stadiul de proiect a ramas de ani buni realizarea "Transbaiului", soseaua alpina ce ar trebui sa lege Valea Doftanei de Valea Prahovei si Valea Azugii, peste Muntii Baiului.

tata123 🔱
[11.09.17 10:02:07]
»

@traian. leuca: Superb traseu, frumoase peisaje - un loc mai puțin cunoscut. Același gen de imagini am descoperit și eu la începutul verii pe șoseaua paralelă care trece prin Valea Fiarelor-Șotrile-Vistieru-Nistorești (vezi impresii). Sunt zone geografice deosebite, populația rurală pare departe de civilizație, panoramele îți taie răsuflarea. Singura problemă (gravă) din această zonă o constituie alunecările de teren.

Felicitări pentru călătorie!

P. S. @Lumis66 a scris despre această zonă - străbătută la pas chiar (vezi impresii), dar și @Testosu ne-a arătat peisaje de toamnă (vezi impresii).

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.09.17 15:07:01]
»

@mireille: Dacă vă plac peisajele, nu rataţi această şosea când veţi mai merge sprea Valea Prahovei.

@ Testosu' :Mulţumesc pentru completări! Am trecut pe lângă acea carieră de piatră (părasită), dar habar nu am avut că de acolo s-a adus piatră pentru podul de la Cernavodă.

@ tata 123 : Mulţumesc pentru pont! Cu siguranţă că o să parcurg şi eu traseul Valea Fiarelor-Șotrile-Vistieru-Nistorești.

Îl idendificasem pe hartă, dar mi-a fost teamă de necunoscut.

All, vă mulţumesc pentru vizită şi vot!

Zoazore
[13.09.17 15:36:14]
»

@traian. leuca: Era cat pe ce sa ajungem si noi p-acolo, cand ne-am ratacit spre lacul Paltinu. Dar am mers pe la Sotrile.

Nu prea ma dau nici eu in vant dupa serpentine, dar imaginile sunt superbe!

mishu
[13.09.17 20:24:45]
»

@traian. leuca: No comment! adica, ba da, comment ???? Ce tara frumoasa avem!

Felicitari, votat cu mare drag.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[13.09.17 21:03:27]
»

@Zoazore:

ne-am ratacit spre lacul Paltinu.

Vezi ce păţeşti, dacă nu te " dai în vânt" după serpentine?

@ mishu:

Ce tara frumoasa avem!

Şi bogată (încă), adaug eu!

Vă mulţumesc pentru vizită!

crismis
[13.09.17 22:26:58]
»

@traian. leuca: Nu știu cum ratasem acest articol! Excelentă recomandare din capitolul "ce minunății sunt ascunse la 2 pași de casa noastră"!

Încă o dată, sănătate cât încape!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[13.09.17 23:27:40]
»

@crismis: Mulţumesc!

Dan&Ema
[14.09.17 05:51:02]
»

@traian. leuca:

De mult am in gand parcurgerea drumului asta poate cuplat si cu o iesire la pas in Baiului.

Peisajele sunt faine.

Demult cand am vrut prima data sa pun in aplicare acest plan, bucata dinspre Tesila era impracticabila sau de calitate foarte proasta.

E taman bun de toamna drumul asta. Secaria are asa fain ce acolo din platou. Din poze drumutile forestiere ce se ramifica din sosea arata foarte bune. E de mers, ce mai!

Multumim de sugestie!

????

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[14.09.17 16:48:12]
»

@Dan&Ema: M-ar fi tentat şi pe mine un traseu mai lung prin munţii Baiului, dar partenera mea de călătorie nu m-a susţinut.

Te las pe tine să o faci şi aştept impresiile.

Călătorie plăcută şi mulţumesc pentru vizită!

abancor CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[15.09.17 11:25:23]
»

O zonă frumoasă, bună pentru o excursie de weekend.

Am fost pe șoseaua asta în toamna lui 2007. De la Teșila la Secăria nu era asfalt. Era fix perioada maximei efervescențe imobiliare dinainte de criză, peste tot erau zvonuri de investiții, de construiri etc. Un amic care are o casă de vacanță la Teșila îmi expunea plin de patos și de mîndrie locală ce investiii urmau să se facă în zonă (conform radio șanț presupun, alimentat dinspre primărie): pe singurul tăpșan neîmpădurit de pe malul lacului (cel din P02) urma să „facă unii” un hotel cu piscină și agrement pe lac, iar pe platoul dinspre Secăria (prin zona care se vede în pozele 06 - 12) „anul ăsta” încep „niște portughezi” o stațiune de schi, completă, de la cazare la pîrtii, „ceva ce să concureze Valea Prahovei”.

Am pus în ghilimele expresii generale pe care cred că le auzeam toți prin anii ăia, cînd peste tot veneau austriecii/spaniolii/grecii etc. să facă o stațiune, un hotel, o telecabină etc.

După cîte văd, pînă acu nu s-a construit nici măcar un stîlp de teleschi la Secăria. Nici picior de investitor portughez prin zonă.

Zvonurile de genul ăsta i-au îmbogățit pe unii mai inspirați, sau mai informați, care au vîndut terenuri la timp, și sărăcit pe unii mai întîrziați, sau mai prost informați, care au cumpărat terenuri prea tîrziu, și probabil le mai au și azi, cînd nu pot scăpa de ele nici la 25% din prețul cumpărării.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[23.09.17 10:41:50]
»

@abancor: Nu este singura zonă unde s-a promis marea cu sarea, fie în campania electorală, fie dintr-un motiv strategic legat de afaceri. Mulţumesc pentru completări!

mihaelavoicu
[07.06.18 08:02:33]
»

Am fost cu ani în urmă. Este o zonă superbă.

Uite pe unde erau ”rădăcinile Constituției”!! Ca apoi, vai de noi... !

Felicitări pentru fotografii!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[07.06.18 14:34:42]
»

@mihaelavoicu: Mulţumesc!

danny88
[13.07.20 00:51:47]
»

pe aceste frumoase plaiuri exista locuri mai linistite pentru un picnic mai retras fara prea multa galagie

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, crismis, Dan&Ema, danny88, mihaelavoicu, mishu, Mitica49, tata123 🔱, Testosu', Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Valea Doftanei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08887791633606 sec
    ecranul dvs: 1 x 1