ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 15.05.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 20.02.12
STATUS: PRETOR
LUNA
MAY-2017
familie cu copii
3 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
60.00%
Către satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
83.75%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Casa Assan din Piaţa Lahovari - Casa Oamenilor de Ştiinţă

TIPĂREȘTE

Duminica trecută, la ora prânzului, am ajuns în Piaţa Lahovari la capătul unei plimbări relaxante printr-o zonă centrală a Bucureştiului de care mă leagă multe amintiri. Cu vreo două săptămâni în urmă, stând de vorbă cu fiul meu, am aflat cu mirare că, la cei 21 de ani ai săi, nu ştie cum poate ajunge în câteva minute de la Grădina Icoanei la A. S. E., prin Grădina Ioanid. L-am luat, cu răbdare, pas cu pas:La Cărtureşti, lângă cinema Patria, nu mergi tu toată ziua, cu cardul meu în dinţi? Merg! La Cafe Verona, mergi? Merg! La Teatrul Bulandra, lângă Grădina Icoanei, am fost împreună? Am fost! Absolvent al Liceului Virgil Madgearu de pe Bd. Dacia, esti... Sunt! Student la Facultatea de Cibernetică, pe Dorobanţi, eşti... Da! Păi cum, măicuţă, să nu şti tu unde e Grădina Ioanid, la doi paşi de liceul tău şi de facultatea unde mergi zi de zi?! Am absolvit şi eu acelaşi liceu doar că pe vremea mea, acum 30 de ani, se numea Liceul Economic şi de Drept Administrativ Nr. 1, am fost şi eu studentă la A. S. E... m-am plimbat cu colegii pe toate străduţele, am mai chiulit la câte un curs şi am mers la teatru, am povestit câte-n lună şi în stele pe băncile din Ioanid şi din Icoanei.

M-am simţit vinovată şi am hotărât să-mi repar greşeala, invitându-mi băiatul la o plimbare de descoperire a celor mai scurte trasee din zona Icoanei-Ioanid-Dacia-Piaţa Romană. Mi-am făcut loc în agenda teribil de încărcată a tânărului şi în cele din urmă mi-am pus în aplicare planurile.

Am plecat de acasă pe la ora 10, am coborât din metrou la staţia Piaţa Romană, ne-am întors pe Magheru spre Universitate, am luat-o la stânga pe Strada Pictor Verona, pe lângă librăria Cărtureşti şi am ţinut-o drept înainte spre Grădina Icoanei. Am admirat Biserica Anglicană, am trecut pe lângă parc spre biserica Icoanei... am poposit la schitul Dârvari, un loc incredibil în care timpul pare a sta în loc. Am revenit la Grădina Icoanei, am trecut prin Piaţa Gh. Cantacuzino spre Grădina Ioanid şi de aici am ieşit pe Bd. Dacia, în apropierea Institutului Francez. Foarte frumoase casele din acest perimetru, opere ale celor mai cunoscuţi arhitecţi români! Am stat pe bancă, am hrănit porumbeii, ne-am bucurat de o frumoasă duminică de mai... Nu ne-a plouat chiar dacă norii se adunaseră ameninţător.

Dacă tot ne-am prins fiul la o plimbare prin oraş, ne-am gândit că ar fi bine să mâncăm împreună, la un restaurant din apropiere. Ca să păstrăm atmosfera Micului Paris, am propus Casa Oamenilor de Ştiinţă din Piaţa Lahovari unde nu mai intrasem de multă vreme... Desigur, o doamnă nu poate fi refuzată aşa că fiul meu şi tatăl lui au acceptat bucuroşi.

Adresa Casei Oamenilor de Ştiinţă este Piaţa Alexandru Lahovari nr. 9, lângă uriaşul hotel Sheraton, foarte aproape de A. S. E. Un alt reper poate fi Spitalul Clinic de Urgenţe Oftalmologice, aflat chiar peste drum de Casa Oamenilor de Ştiinţă.

Gardul înalt din fier forjat, îmbrăcat în viţă sălbatică şi iederă, ascunde privirii trecătorilor una dintre cele mai frumoase clădiri bucureştene, cunoscută sub vechiul său nume, Casa Assan. Cele două porţi masive din fier forjat atrag atenţia, fiind adevărate opere de artă. La avizierul fixat pe gard este afişat meniul restaurantului şi orarul de funcţionare-zilnic între orele 12-23. Potenţialii clienţi sunt anunţati printr-un mesaj scris cu cretă pe o tăbliţă că s-a deschis grădina de vară din spatele clădirii. Dacă-mi amintesc bine, cu ani (sau zeci de ani?) în urmă terasa de vară era la intrare, alături de rondul cu trandafiri.

Casa Assan, declarată monument istoric, a fost construită între anii 1906-1914, în stil neoclasic francez, după planurile celebrului arhitect Ion D. Berindei. Asemănările cu Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei (Muzeul George Enescu), operă a aceluiaşi arhitect, sunt evidente. Casa a aparţinut lui Basile (Bazil) G. Assan, fiul industriaşului Gheorghe (George) Assan, proprietarul primei mori cu aburi din ţara noastră. Inginerul Bazil Assan, moştenitor împreună cu fratele său al unei averi consistente, a fost primul român care a ajuns la Polul Nord şi primul care a făcut o călătorie în jurul lumii. Primul automobil înmatriculat în Bucureşti a aparţinut lui Bazil Assan, un personaj de-a dreptul fascinat al sfârşitului de secol XIX şi începutului de secol XX.

După naţionalizare, Casa Assan a intrat în patrimoniul Academiei Române. Această bijuterie arhitectonică a capitalei noastre a avut noroc în comparaţie cu alte clădiri care au aparţinut familiilor bogate ale Bucureştiului. Sălile decorate cu vitralii şi picturi ale artistului Octav Băncilă, mobilierul din lemn masiv tapiţat cu piele de Cordoba şi mătase, oglinzile, aplicele şi candelabrele elegante s-au păstrat până astăzi.

În sălile Casei Assan au avut loc de-a lungul timpului recepţii, simpozioane, evenimente culturale dar şi nunţi, botezuri şi alte petreceri de acest fel. Cu toate acestea, şi în cazul acestei clădiri superbe care şi-ar găsi cu uşurinţă locul în oricare din marile oraşe ale lumii, statul se dovedeşte a fi un prost administrator. Grădina cu trandafiri dinspre stradă este bine îngrijită dar fântâna arteziană nu funcţionează, tencuiala clădirii este coşcovită în multe locuri, frumoasele sculpturi decorative sunt deteriorate. Clădirea, trainic construită, se ţine încă bine dar ar necesita o restaurare care să-i readucă strălucirea de odinioară.

Intrarea din spate este la fel de frumoasă, poate mai elegantă decât cea care dă spre stradă. Scările monumentale, curbate, împodobite cu balustradă din fier forjat dau un farmec aparte micului palat.

Grădina de vară este bine întreţinută, foarte curată, cu multe măsuţe aşezate la umbra copacilor falnici. E vremea castanilor înfloriţi iar teii abia aşteaptă să-şi reverse mireasma suavă asupra grădinii! Muşcatele roşii sunt o pată de culoare care sporeşte atmosfera plăcută, de vacanţă de vară.

Ne-am mirat că în zi de duminică, la ora prânzului, suntem singurii clienţi ai restaurantului Casei Oamenilor de Ştiinţă... Ştiam că nu este recomandat să mănânci la un restaurant care pare a fi ocolit de clienţi dar grădina ne-a cucerit cu farmecul ei. Muzica plăcută ne-a ţinut şi ea pe loc... Ne-am spus că lumea, mai ales tinerii, se orienteză spre multele localuri la modă din zonă şi ne-am hotărât să rămânem.

O tânără drăguţă ne-a adus imediat meniurile. Studiasem deja oferta la avizierul din stradă şi hotărâsem să mâncăm ciorbă de văcuţă şi mici. Nimic deosebit sau greu de preparat, mergeam la sigur cu această alegere! Răspunsul ospătăriţei ne-a descumpănit. ”N-avem mici şi Pleşcoi! Nici ciorbă de văcuţă... Mai am două porţii de ciorbă de lobodă şi supă cremă. ” Cu 10 lei fac acasă o oală de ciorbă de lobodă din care satur tot familionul. Deci, fără ciorbă...

Comandăm o bere Ciuc pentru Costel, o cafea pentru mine, o apă plată pentru băiat şi studiem în continuare meniul. Băuturile sosesc repede, berea e rece, cafeaua espresso e tare şi foarte bună, apa e... apă! Îmi place ceşcuţa de cafea din porţelan fin, personalizată cu emblema Academiei Române.

Ne hotărâm în cele din urmă: banala ceafă de porc cu piure de cartofi pentru mine şi soţul meu şi una dintre specialităţile casei, piept de pui cu mac şi sos de coacăze cu garnitură de piure pentru Nicu. Plus chifle şi trei salate, de varză albă, de roşii cu castraveţi şi brânză, de castraveţi acri.

Mâncarea a venit destul de repede dar nu ne-a plăcut... Ceafa la grătar cam crudă la mijloc, piureul rece părea rămas din seara trecută iar specialitatea comandată de Nicu, un eşec total! Farfuriile au “prezenţă scenică” dar bucătatul nu este prea priceput sau l-am prins noi într-o zi proastă. Poate Nicu n-a fost inspirat, a comandat un preparat mai deosebit şi nu i-a fost pe plac dar să ratezi până şi o friptură la grătar... Pentru piureul rece, n-am găsit nicio scuză! Chiflele au fost proaspete, salatele bune. Tot ce n-am mâncat eu şi Nicu, a terminat Costel care mănâncă orice, chiar şi un balaur la tavă. Nu i-a fost rău, deci mâncarea a fost prost preparată dar proaspătă... La desert am renunţat ca să nu mai avem vreo surpriză neplăcută. Această masă "copioasă" ne-a costat 123 lei, n-ar fi fost mult dacă ne-ar fi plăcut mâncarea dar în aceste condiţii mi s-a părut nejustificat de scump.

Cu toate acestea n-am plecat supăraţi de la Casa Oamenilor de Ştiinţă. Fiul nostru a tras concluzia: De multă vreme n-am mâncat atât de prost la un restaurant dar atmosfera este plăcută, a fost reconfortant! Singurii clienţi în afara noastră au fost doi tineri care au venit la puţin timp după noi. Au comandat cafele, limonadă la borcan care arăta foarte bine, fresh de portocale. Nu ştiu ce au mâncat dar nu păreau încântaţi.

Dacă aş reveni la Casa Oamenilor de Ştiinţă? Desigur, m-aş întoarce oricând în grădina minunată, o adevărată oază de linişte, greu de găsit în centrul aglomeratei şi zgomotoasei noastre capitale.Este locul ideal de stat la poveşti cu prietenii, la adăpost de arşiţa verii, la o bere, o cafea, o limonadă, o îngheţată care au preţuri rezonabile, la nivelul unei terase din parc. Dar de mâncat, n-aş mai mânca aici, sunt multe alte restaurante cu mâncare bună în zonă. Aş aminti doar delicioasele plăcinte moldoveneşti care aşteaptă după colţ, La Plăcinte...


[fb]
---
Trimis de Floria in 15.05.17 19:18:29
Validat / Publicat: 15.05.17 21:09:38
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BUCUREȘTI.

VIZUALIZĂRI: 6050 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floria); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Casa Oamenilor de Stiinta. Intrarea din spatele cladirii, cu scara spectaculoasa cu balustrada din fier forjat.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

danaeldreny* [16.05.17 11:54:37] »

Dragut articol, mi-a placut.

Sunt locuri ce raman in timpul lor, in vremuri arhaice.

Poate ar fi mai bine sa fie muzeu sau sa se orienteze spre organizare evenimente culturale sau ceva.

La fel este si la Casa Universitarilor dar macar acolo sunt targuri si ateliere, destul de frecvent chiar daca restaurantul e dus.

Tot la fel la Institutul Francez, pe Dacia, sunt preturi exorbitante pentru pretentiile locului dar sunt alte evenimente, film, targ...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [16.05.17 15:48:44] »

@Floria: Prin septembrie anul trecut am fost si eu pe acolo fiind dupa o zi de turist prin Bucuresti: Parcul Herastrau, Muzeul Satului, o plimbare cu autobuzul turistic si dupa pranz urma sa-mi continui drumul prin Gradina Icoanei si Parcul Ioanid, asadar la pranz m-am oprit si eu tot la Casa Oamenilor de Stiinta ca sa mananc si am luat tot specialitatea bucatarului , doar ca revazand articolul am vazut ca eu aveam ceva cu omleta si bacon, dar sosul era tot de coacaze iar pieptul tot cu mac. Poate ca am avut noroc si au fost bune, insa cu cele spuse de mai tine mai jos iti dau perfecta dreptate, un produs nefacut sau rece nu e permis pentru un astfel de loc.

Mi-a placut plimbarea voastra pe care si eu am savurat-o la acel moment si consider ca astfel de trasee prin Bucuresti, fara gandul la griji si rutina zilnica ne-ar face bine din cand in cand.

Sa stii ca si flacaul meu cand are destinatii care nu-i sunt in rutina zilnica are nevoie de indrumari si la fel ca si tie tot acea casa din parc care imi adduce aminte de munte imi este draga.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.05.17 21:03:11] »

@danaeldreny: Casa Assan ar putea fi adevărată mină de aur pentru Academia Română. Are o poziţie de invidiat, în centrul Bucureştiului iar grădina cu copaci bătrâni este de vis. Cu bucătari buni şi ospătari atenţi ar avea o grămadă de clienţi.

Expoziţii de pictură, lansări de carte, târguri organizate cu diverse ocazii, chiar tururi ghidate prin sălile cu parfum antebelic ar atrage public de toate vârstele, de la adolescenţi dornici să-şi descopere oraşul până la bunici nostalgici, în căutarea frumoaselor clipe ale tinereţii.

Mă bucur că te-ai plimbat alături de noi! Te aştept cu drag şi cu altă ocazie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [16.05.17 21:13:19] »

@mishu: Ştiu că-ţi place să te plimbi prin cartierele vechi ale Bucureştiului şi că ai poposit în drumurile tale la Casa Oamenilor de Ştiinţă. Nouă ne-a plăcut momentul de linişte într-o grădină verde, fără clienţi, chiar dacă bucătarul n-a fost în ziua lui bună. Este un loc minunat pentru o ieşire cu prietenii la o bere, o cafea bună...

Tu sţii foarte bine cât de preţioase sunt momentele în care ne putem bucura de compania copiilor noştri!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [16.05.17 22:02:51] »

@Floria: Mare dreptate ai, cand ai copiii mari si te bucuri de momente petrecute cu ei le savurezi din plin. O seara frumoasa

teona [19.05.17 10:41:48] »

O plimbare alaturi de cei dragi si un ambient frumos, te ajuta sa treci peste esecul culinar al unui locatii celebre. Dar faptul ca nu avea clienti, duminica la pranz, in Bucuresti, sa te faca pe viitor sa iti revizuiesti intentia.

Floria CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [19.05.17 18:40:59] »

@teona: Ştiu că trebuie să eviţi restaurantele care duc lipsă de clienţi dar am sperat ca aceasta să fie excepţia care confirmă regula. Ei bine, n-a fost! Impresia mea este că nici nu-şi doresc mulţi clienţi în afara evenimentelor organizate. Păcat... grădina e superbă. Am vrut şi eu să-mi impresionez băiatul, cu plimbarea mi-a ieşit, cu restaurantul, nu prea. Dar, făcând media, a fost o ieşire de duminică reuşită!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, Floria, mishu, teona
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.096997022628784 sec
    ecranul dvs: 1 x 1