ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.12.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Busan

A doua capitală a Coreei de Sud, Busan, capitala estivală (2)

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi continua aici povestirea celei de-a doua părți a circutului de o zi efectuat de mine în orașul Busan. De la Plaja Gwangalli autobuzul turistic Buti Bus împreună cu noi și-a continuat plimbarea trecând pe lângă un frumos și nou cartier.

Marine City, este cel mai bogat cartier din Busan. Găzduiește mai mult de jumătate din cele circa 70 de blocuri zgârie nori de peste 200 de metri, construite în Busan și o mulțime de magazine, restaurante și cafenele de lux. Ca activități recreative locuitorii cartierului practică iahtingul, mese servite în diversele localuri și shopingul. Orizontul în care zgârie norii se reflectă în albastrul deschis al mării este magnific și pot spune că pe mine m-a fermecat. Se spune că imaginea este depășită în frumusețe doar de aceeași imagine noaptea. Am admirat, am pozat și în aproximativ 10 minute am ajuns la stația Dongbaek Island pentru a vizita insula cu același nume, de fapt peninsula pentru că în timp s-a legat de continent prin depuneri și sedimente de pământ.

Dongbaek Island, Insula Cameliilor, cunoscută prin multitudinea de arbori Camellia și prin pădurile de pini, un adevărat parc străbătut de alei este foarte căutată de locuitorii dornici de evadare în verdeață și aer curat. În partea de sus a insulei urcând, există o statuie și un monument dedicat lui Choi Chi-Won despre care voi scrie. Tot aici există și o mare statuie înfățișând o sirenă în apropiere de coasta stâncoasă și de mare.

Pe plan mondial este cunoscută prin Clădirea Nurimaru APEC unde în anul 2005 a avut loc a 17 reuniune la nivel înalt a forumului economic regional, Cooperarea Economică Asia – Pacific. Este o clădire mare, frumoasă cu trei nivele, expresie modernă a pavilionului arhitectural tradițional coreean. Acoperișul simbolizează Insula Dongbaek, terasă este podeaua coreeană de lemn iar designul său interior este un afișaj al culturii tradiționale coreene.

Mi-a plăcut clădirea, exteriorul și interiorul ei, vecinătățile dar și perspectivele pe care le oferă asupra orașului, asupra mării și, dacă este senin, asupra aceleiași insule japoneze Tsushima. Eu nu am avut o zi senină. Accesul în clădire este liber, între orele 09:00 și 18:00.

Am revenit la autobuzul roșu, brățara roșie și-a făcut datoria, și iată-ne în drum spre Haeundae, următoarea oprire, unde am ajuns în vreo 10 minute.

Plaja Haeundae este cea mai mare și, probabil, cea mai cunoscută plajă din Coreea. A fost numită astfel după caracterele “Hae Un Dae”, sculptate pe o stâncă în anii 880 de Choi Chi-Won un mare savant și înalt funcționar al Regatului Silla fascinat de plajă. Legenda spune că acesta a renunțat la înalta sa funcție, s-a mutat aici și a rămas doar mare savant.

Plaja se întinde pe o suprafață de aproape 6 hectare, având o lungime de aproximativ 1,5 kilometri și 30 – 50 de metri lățime. Are un nisip alb, fin, dar destul de dur, lipindu-se ușor pe piele și o apă de smarald. Este vizitată anual de 5 – 6 sute de mii de turiști coreeni sau străini.

Este renumită, de asemenea, pentru diversele evenimente culturale și festivaluri organizate pe tot parcursul anului, cel mai cunoscut fiind Festivalul Internațional de Film Busan.

Am revenit spre stație trecând pe lângă Acvariul din Busan, un acvariu mare, 3 milioane de litri de apă locuință pentru mai mult de 35.000 de animale marine, îmi plac acvariile, am văzut câteva și aș fi vrut să-l văd și pe acesta, dar timpul…, așa că am urcat în autobuz și mi-am continuat plimbarea, cam 15 minute până la următoarea destinație.

Centum City este următoarea stație a autobuzului roșu. Este destinația de cumpărături cea mai căutată din Coreea prin Shinsegae Centrum City și cea mai la modă prin Magazinul Lotte.

Shinsegae Centum City, Shinsegae semnificând Lumea Nouă, a fost introdus în Guinness, Cartea Recordurilor, ca cel mai mare mall din lume. Este un complex comercial uriaș care are ceva de oferit oricui îl vizitează. Pe 9 nivele găzduiește diverse galerii comerciale și restaurante, centre culturale și facilități de divertisment, teatre, cinematografe, săli pentru prezentări de modă sau alte evenimente, un patinoar și un centru Spa, iar pe terasa – acoperiș, nivelul 10, un parc. Astăzi mallul a devenit o sursă de cumpărături și un loc pentru recreerea milioanelor de vizitatori, turiști sau rezidenți din Busan. Magazinul Lotte, vecinul său, gazda celor mai renumite branduri de lux din lume, oferă o gamă largă de haine și accesorii la modă, iar pe scena din fața intrării principale sunt prezentate evenimente speciale care se adresează familiilor.

Tot aici se află Busan Cinema Center, locul oficial de desfășurare al Festivalului Internațional de Film de la Busan (BIFF), unul dintre cele mai cunoscute festivaluri de film din Asia. Este format din trei clădiri, fiind primul complex de cultură din întreaga lume care îmbină cinematografe, săli de spectacole și un centru de artă într-o singură clădire. Are cel mai mare acoperiș din lume (de 2,6 ori mai mare decât un teren de fotbal) și este completat cu zeci de mii de LED-uri, care creează noaptea scene de neuitat!

Alt obiectiv din zonă este BEXCO, un mare centru de expoziții și conferințe amenajat într-o clădire cu 8 nivele ce adăpostește două imense săli de expoziții și patru săli de conferinte având capacitate de la 1.500 până la 4.000 de locuri. Dotat cu echipamente de ultimă generație centrul este foarte solicitat pentru organizarea de expoziții, întâlniri, concerte sau alte evenimente naționale sau internaționale.

Am continuat circuitul cu același autobuz. Am trecut peste Podul de Diamant cu regretul că nu este ora 20:00 să văd și eu unul din jocurile de lumini. Se spune că este cu totul și cu totul deodebit.

Am trecut apoi pe lângă Parcul Păcii, un parc imens cu mii de pomi și flori, loc de relaxare iubit de locuitorii din Busan, care se plimbă sau fac jogging pe alei, pe malul iazului printre pinii și cameliile ce se găsesc acolo. În apropierea parcului se află Cimitirul Memorial ONU, singurul cimitir din lume dedicat Forțelor Armate ONU. Aici se odihnesc pentru vecie peste 2.300 de militari din cele 16 țări participante, sub comanda ONU, la războiul pentru eliberarea Coreei de Sud de sub ocupația Coreei de Nord, căzuți în lupte. Este un loc de reculegere atât pentru localnici cât și pentru turiști, împodobit cu frumoase statui, pioasă recunoștință eroilor. Cele două obiective se pot vizita zilnic, fără taxe de intrare, începând cu ora 09:00, până seara pe la ora 17:00, funcție de anotimp. Nu am reușit să le vizitez dar le recomand altor turiști ce vor sta mai mult în Busan.

După circa 20 minute de la plecare autobuzul ne-a lăsat în Stația Gwangbokro, aflată pe strada cu același nume, numită și Gwangbok Street Fashion, o stradă plină de tinerețe și de energie cu peste 100 de magazine ce oferă o gamă largă de articole, de la îmbrăcăminte la bijuterii, de la electronice la produse artizanale, obiecte de lux la modă, produse ale unor branduri internaționale sau ale unor producători necunoscuți. Strada foarte animată mi-a plăcut, seamănă ca stil cu altă stradă comercială pe care am văzut-o în Seoul, Garosu-gil despre care sper să scriu altă dată. Mi-a plăcut intrarea în Parcul Yongdusan, mai precis modul de ajungere acolo, cu trei scări de acces, cea din mijloc, o scară rulantă folosită doar pentru urcare, pe care am folosit-o cu mare încântare.

Parcul Yongdusan este unul din cele mai populare parcuri din Busan, ocupând aproape 7 hectare pe un deal cu vedere la mare care are forma unui cap de dragon ieșind din mare. Este și semnificația numelui, Yongdu având semnificația de cap de dragon, iar San de munte. Coreenii sunt foarte mândri de el și spun că este un spirit care îi ajută să învingă dușmanii ce vin pe mare. Încă de pe scări se auzeau voci tinere acompaniate de diverse instrumente: era în plină desfășurare un spectacol de muzică susținut de formații alcătuite din elevi de diferite vârste. Mi-a plăcut la ei deconectarea, dezinvoltura pe care le arătau. De fapt așa erau toți copiii pe care i-am întâlnit, grupuri de diferite vârste, însoțiți de pedagogi sau neînsoțiti, copii singuri sau cu părinții. A fost și pentru mine o plăcere să îi privesc, aș mai fi stat acolo, dar …, mi-am continuat plimbarea spre turn.

Turnul Busan este cel mai important obiectiv turistic din Parcul Yongdusan și unul din cele mai importante din Busan. Turiștii urcă în turnul înalt de circa 120 metri cu ajutorul a două lifturi. Destul de nou, construit la începutul anilor 1970, este folosit doar în scop de divertisment, pentru platforma care oferă o vedere panoramică asupra împrejurimilor și chiar asupra portului. La bază se află o sală de expoziții și un magazin de suveniruri. Am mers pe terasă, căreia i se poate spune Terasa Iubirii pentru că, aici, cuplurile își leagă dragostea cu un lacăt de balustradele ei, iubirea lor rămânând veșnică, mai văzusem același lucru la Seoul Tower. Am urcat apoi în turn, priveliștea oferită este impresionantă, se vede orașul, se vede apa mării, se văd celelalte obiective turistice din parc, în prim plan aflându-se Statuia Amiralului Yi Sun-shin, care, la cei 12 metri pe care îi are, este una din cele mai mari statui ale marelui om. Altă statuie se afla în Seoul, în Piața Gwanghwa despre care am scris. Am văzut, am pozat orașul, parcul, copii care cântau și se auzeau până în turn, ne-am plimbat și am coborât. Se spune că noaptea vederea asupra orașului este uimitoare, iar eu spun că și ziua este la fel.

Accesul în turn se face zilnic între orele 09:00 și 22:00 contra unei taxe de 4.000 woni, parcul neavând taxă de acces.

Ne-am reîntors pe aceiași stradă pe care venisem pentru a lua metroul linia 1, stația Nampo până la stația Busan Station. Sunt automate pentru bilete și mașini pentru schimbat bani, sume mai mici.

Nu am mai avut timp să vizităm, tot în această zonă mergând pe jos, BIFF Square, nume ce vine de la Festivalul Internațional de Film Busan (BIFF), o stradă pietonală lungă de 500 metri cu cinematografe, restaurante dar și cu mîinile unor celebrități artistice imprimate pe asfalt.

Tot aici renumită este și Jagalchi Market, cea mai mare piață de fructe de mare, de vânzare de pește viu și uscat din Coreea. Cei mai mulți dintre cei care vând pește sunt femei, astfel încât vânzătorii de aici sunt numiți Jagalchi Ajumma, "ajumma", înseamnă în coreeană femeie căsătorită de vârstă mijlocie. Se poate mânca pește crud proaspăt chiar la piață, acesta este porționat și se servește crud cu diferite mirodenii în localurile special amenajate. Aici este locul unde se poate vedea stilul de viață al localnicilor din Busan.

În documentarea mea despre Busan am folosit mai multe site-uri “prietenoase”, ușor de înțeles și abordabile, dintre care voi enumera doar câteva:

english.busan.go.kr/Main.bs

bto.or.kr/eng/main/main.php

humetro.busan.kr/english/main.do

Cu părere de rău că nu mai puteam sta în Busan, mai erau încă lucruri deosebite de văzut, am ajuns la stația de tren unde am fost întâmpinată de fântâna din fața ei cu jocuri de apă și lumini.

Busan este un oraș care se merită vizitat pentru peisajele deosebite pe care le are, pentru plajele frumoase și cu ape curate, pentru obiectivele mai noi ce au fost construite, dar și pentru cele istorice. Sunt multe de vizitat și multă distracție în Busan!

Am atașat mai multe poze despre acest frumos și dinamic oraș tocmai pentru a cunoaște o mică parte din această lume. Mi-a plăcut foarte mult și după ce am văzut un film cu tsunami ce s-a abătut în octombrie, adică după o lună de la vizitare asupra orașului, mi-am dat seama cât de greu este să construiești, să păstrezi și să refaci acest mirific oraș!

Am fost acolo și recomand celor care merg în Coreea să nu îl ocolească, mai mult, să se și cazeze măcar o noapte, ideal mai multe, cum spuneam în partea întâi a acestui review.

Citește și CONTINUAREA aici

---
Trimis de mprofeanu in 18.12.16 18:20:32
Validat / Publicat: 19.12.16 00:24:35
VIZUALIZĂRI: 1616INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ASIA - ALTE LOCURI.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 69700 PMA (din 53 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu [19.12.16 11:27:11] »

@mprofeanu: Continuarea la fel de interesanta ca si prima parte. Mi se pare insa ceva de domeniul SF sa vad acele constructii noi din otel si sticla si ma asteptam ca in pozele tale sa apara la un moment dat si niste OZN-uri, sau macar niste masini zburand.

Am revent insa pe pamant si lucrurile mi s-u parut mai umane.

Este insa fascinant ce poate fi vazut acolo.

Felicitari, votat cu mare drag.

mprofeanu [20.12.16 09:13:22] »

@mishu: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Ai dreptate și pentru mine Busan a fost o surpriză plăcută, nu mi-l imaginam așa de dezvoltat și de turistic!

Dana2008 [22.12.16 10:47:20] »

Felicitări pentru articolul frumos și destinația aleasă!

Impresionante sunt imaginile surprinse in fotografii! Clădirile uriașe mă cam sperie, mai ales că este o zona cu activitate seismică. Mallul m-a impresionat de asemenea, alături de exponatele de artă citadină. Am observat multă verdeață, curățenie decoruri din flori.

Mi-a plăcut călătoria virtuala prin intermediul acestui frumos articol.

Călătorii plăcute și sărbători fericite!

mprofeanu [22.12.16 19:52:49] »

@Dana2008: Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru ecou!

Mă bucur că ți-a plăcut acest review și că ai călătorit virtual prin acele meleaguri. Îți doresc să ajungi acolo și în realitate!

Este timp pentru toate...

Sărbători fericite cu sănătate și belșug!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dana2008, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0685560703278 sec
ecranul dvs: 1 x 1