ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.11.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
NOV-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Robaia un loc deosebit din zona Brădetu de Argeș

TIPĂREȘTE

Mănăstirea Robaia se află la circa 6 km de centrul satului Mușătești venind pe drumul de la Pitești spre Brădet. Mai precis din Pitești se merge de DN 7C circa 13 km apoi pe DJ 7031 circa 30 km. Pe dreapta drumului județean este un indicator care ne îndrumă spre mănăstire. Se vede ușor și ca repere se află lângă el Școala Generală din Mușătești, o clădire mare verde și bine întreținută și vizavi Căminul Cultural. Drumul urcă ușor, este asfaltat doar 3 km, este îngust, dar pot trece cu multă grijă două mașini mici una pe lângă alta, după care se merge acceptabil pe drum de țară. Când am timp prefer să fac ultimii 2,5 km pe jos. Această ultimă porțiune este destul de dreaptă, se merge ușor de-a lungul apei.

Este mănăstirea mea de suflet la care merg de câteva ori pe an. Mi-a plăcut foarte mult așezarea și măreția ei. Am vizitat-o de mult și atunci m-a fascinat frumusețea locului unde este amplasată, într-o pădure seculară, pe firul văii cu același nume. Pădure, apă, liniște și pace ce poți să îți dorești mai mult!

Mănăstirea este foarte veche, a fost mai întâi schit dăinuind ca așezământ monahal încă din perioada anterioară formării statului Țara Românească și a întemeierii primei mitropolii a țării în 1359 la Curtea de Argeș. Schitul Robaia a avut perioade de înflorire dar și de decădere economică, determinate de procesul de extindere sau de diminuare a proprietății mănăstirești.

Între anii 1644 – 1648 locașul de cult de la Robaia, construit inițial din lemn este refăcut din temelie de piatră de logofătul Sava. Există și o legendă “…... Pe vremea când păgânii bântuiau plaiurile țării cu gând de pradă, Sava Șofarul și ai săi din Furdulești, fugiți din calea turcilor, și-au găsit vremelnic adăpost în desișul codrilor Robăii, rugându-se Sfântului Gheorghe să-i scape de furia dușmanilor, legându-se că, de îi va scăpa, or să ridice, în aceste locuri, în cinstea lui, un altar de închinăciune. Primindu-le această rugăciune, Sfântul Gheorghe i-a ocrotit... Așa că, în vreme de pace, îndeplinindu-și făgăduința, Sava logofătul a înălțat aici un sfânt lăcaș în care oamenii năpăstuiți să-și poată regăsi liniștea sufletească... ”

Mai târziu între anii 1843 – 1868 starețul Visarion întreprinde ample lucrări de extindere, Bisericii “Sfântul Gheorghe” adăugându-i se un pridvor, clopotnița cu cele două chilii și stăreția.

Mănăstirea Robaia a fost un centru de cultură pentru copiștii de manuscrise dar și loc de odihnă pentru cunoscutul pictor de biserici din zona Câmpulungului de Argeș, Pârvu Mutu, pictor al familiei Cantacuzino care și-a depănat firul ultimilor ani de viață aici, trecând la monahism. S-a stins în anul 1735 și a fost înhumat tot aici. Lângă poarta mănăstirii a fost construită o zonă ce îi aduce un pios omagiu printr-un portret realizat din mozaic și o mare cruce de marmură.

În ultimii ani așezământul monahal de la Robaia a renăscut prin grija arhiepiscopului cu suflet de ctitor, Calinic Argeșeanul, prin strădania obștii monahale și a neobositei starețe, îmbogățindu-se cu o splendită clădire pentru chilii destinate viețuitoarelor din obște, construcție inspirată din arhitectura tradițională argeșeană, cu o nouă stăreție edificată pe mai multe niveluri, în care se află, în afara chiliilor, atelierele de confecționat veșminte preoțești, atelierul de pictură bisericească, trapeza și o sală expozițională în curs de amenajare. În interiorul curții mănăstirii se află și un Sfânt Agheasmatar destinat slujbelor în aer liber.

Din mica șosea unde se poate și parca se ajunge la mănăstire pe o frumoasă alee asfaltată și străjuită de falnici brazi. Se trece apoi prin culoarul lung de sub clopotniță și imediat în fața noastră apare falnica biserică a mănăstirii Robaia. La exterior este grandioasă, este în formă de cruce cu un frumos brâu, cu ferestre cu ancadramente dantelate și cu temelie înaltă de piatră. Interiorul este mic dar frumos amenajat și pictat, pereții mănăstirei sunt zdraveni, loc de refugiu și de adăpost în zile de demult apuse. Deși mică în interior are pridvor închis unde se vând obiecte de cult bisericesc, apoi pronaos, naos și altar. Este pictată frumos, interiorul este ca un giuvaer mic dar foarte valoros.

Este frumos încadrată și de chilii și străjuită de frumoase flori vara și iarbă verde. Am fost la ea în anotimpuri diferite și iarba verde parcă rezista aici mai mult decât în alte locuri. Am fost acum la sfârșit de toamnă într-o zi însorită și caldă cum de mult nu mai fusese. Florile din ghivece erau duse la iernat iar frunzele colorate ale pomilor le luaseră locul. Istorie, sfințenie, frumusețe, verde, galben, ruginiu, ce să îți mai dorești…

De la mănăstire pe drumul de pe firul apei se poate ajunge și la Fântâna de Leac aflată la circa 200 metri. Aici este amenajată o troiță, loc pentru slujbe în aer liber, frumos pictată. Pe același drum se merge urcând pe jos prin pădure la o poiană numită La Pusnici unde se află altă troiță și iar un loc amenajat pentru slujbe dar și pentru diferite praznice, cu bănci și mese. Am fost aici mai rar, locul pare neschimbat, parcă încremenit în timp. Zona este atât loc de reculegere dar și loc de recreere, drumeție și chiar odihnă a sufletului.

Un popas la Mănăstirea Robaia reprezintă un moment inconfundabil de adâncă trăire spirituală și cum spunea Calinic actualul arhiepiscop de Argeș și Muscel “Cine vine o dată la Robaia, după o vreme i se face dor. ”

Așa am simțit și eu și revin mereu, mereu...


[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 06.11.16 19:45:58
Validat / Publicat: 06.11.16 22:28:33
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NUCȘOARA [AG]. A mai fost în/la: Toată România în foarte multe locuri

VIZUALIZĂRI: 6193 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

13 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Mânăstirea Robaia, toamna, pe drumul neasfaltat
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42950 PMA (din 46 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

13 ecouri scrise, până acum

elviramvio [07.11.16 07:02:04] »

@mprofeanu:

Frumos, la Robaia n-am fost de multi ani, cred ca din primii ani cand m-am indragostit iremediabil de zonele argesene si ne facusem un obicei de a colinda sa cunoastem cat mai multe locuri acolo. Atunci am aflat si istoria ei de care cam uitasem pana la articolul tau, de originea numelui si intr-adevar ne-a creat un sentiment aparte, de liniste, pe care normal ar trebui sa-l simti in fiecare biserica.

Si peisajele de toamna pe care le-ai surprins sunt superbe.

tata123 🔱 [07.11.16 11:35:58] »

@mprofeanu: Peisajele din zonă sunt superbe așa înveșmântate în mantia arămie a toamnei. Am ajuns cu mulți ani în urmă la porțile acestei mănăstiri, era în anotimpul cald, peste tot ne întâmpina cromatica florilor: în ceardacul chiliilor, în jurul agheazmatarului, în curtea lăcașului de cult. Am mers și până la Fântâna de Leac unde ne-am ostoit setea cu apă rece.

Pe malul râulețului Robaia (afluent al Vâlsanului) erau o mulțime de persoane venite cu autoturismul la picnic (ne aflam într-o zi de weekend). Mi-am propus să mai ajung în acea zonă, să revăd lăcașurile de cult de la Robaia, Corbii de Piatră, Aninoasa și să ajung la Mănăstirea Ciocanu.

În cărțile și documentele mai vechi lăcașul religios era numit schitul Roboaia. În 1881 apare o carte ce conține concluziile unei comisii ce inventariase monumentele și bisericile istorice din țară. Ion Slavici, membru al comisiei, scrie despre Robaia: La Mănăstirea Roboaia se află una din cele mai mari și mai interesante colecții de cărți vechi și de manuscripte româneșci. Cred că și acum în cadrul ansamblului monastic există un mic muzeu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu [07.11.16 15:28:56] »

@mprofeanu: Nu am ajuns inca niciodata acolo insa pozele tale precum si articolul imi dau de gandit.

Felicitari, votat cu mare placere.

mprofeanu [07.11.16 19:30:11] »

@elviramvio: Mănăstirea Robaia este frumoasă în orice anotimp, cu multe flori primăvara și vara, cu zăpadă iarna, iar toamna așa cum se vede în poze.

Mulțumesc pentru vizită și ecou!

mprofeanu [07.11.16 19:42:56] »

@tata123: Ai dreptate, vara pe malul apei sunt foarte mulți turiști la picnic, chiar și când am fost eu erau câteva mașini, pentru că zona este deosebită, așa cum o cunoști.

Mănăstirile argeșene despre care vorbești sunt frumoase și merită revăzute. Cu părere de rău nu am văzut Mănăstirea Ciocanu. Voi încerca să ajung acolo...

Mai sunt și alte mănăstiri, Nămăiești, Cetățuia, Slănic deosebite.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanu [07.11.16 19:51:16] »

@mishu: Ca de obicei mulțumesc cu drag și aștept să ajungi acolo ca să-ți citesc impresiile. Este o zonă care îmi place foarte mult, în care merg destul de des. Mai sus, tot pe valea Vâlsanului, mai sunt câteva schituri, mai vechi sau mai noi, care merită văzute.

Poate voi scrie cândva...

MirelaV [07.11.16 22:05:18] »

Descrierea este foarte frumoasa. Avand in vedere ca vin saptamanal in Pitesti o sa incerc sa ajung si aici. Fotografiile m-au convins.

mprofeanu [08.11.16 11:06:07] »

@MirelaV: Mulțumesc pentru vizită și mă bucur dacă reviewul te-a convins să mergi acolo. Nu ai ce regreta...

mariana.olaru CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [08.11.16 14:54:25] »

@mprofeanu

Felicitări pentru frumoasa prezentare și pentru străduința de a ne aduce pe toți mai aproape de sfânta mănăstire Robaia.

Și pentru mine acesta este un lăcaș al cărui prag l-am trecut de mai multe ori în ultimii ani și chiar am scris un review pe această temă vezi impresii

@webmaster

După cum se observă din adresa de mai sus, review-ul cu același subiect ca cel pe care îl comentăm astăzi a fost plasat într-o altă secțiune (descoperă - curtea de arges-și-împrejurimile). De fapt, Mănăstirea Robaia face parte din punct de vedere administrativ din comuna Mușătești și nu din Brădetu. Mănăstirea este situată, ce-i drept, la o distanță de doar 11 kilometri până la Brădet și de cca 25 kilometri de la Curtea de Argeș. De aceea, pentru mai buna informare și orientare a cititorilor interesați de o vizită la mănăstire, cred că s-ar impune plasarea ambelor review-uri în aceeași secțiune, oricare din cele două, sau chiar într-una nouă, de genul ”Mănăstiri din zona Argeșului”. Mulțumesc pentru înțelegere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster26 [08.11.16 15:14:44] »

@mariana. olaru: am rezolvat problema. De acum mănăstirea are rubrică proprie.

webmaster26 [08.11.16 15:16:12] »

@mprofeanu: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

mprofeanu [08.11.16 21:11:55] »

@webmaster26: Este în regulă și mulțumesc frumos.

mprofeanu [08.11.16 21:30:27] »

@mariana. olaru: Mulțumesc pentru vizită și pentru cuvintele frumoase!

Acum am descoperit reviewul tău deosebit și pozele frumoase!

Mănăstirea Robaia este minunată iar prezentarea ei vara, cum este cea scrisă de tine, a surprins ceea ce este mai frumos acolo, mulțime de flori de diverse culori, dantelărie în lemn, picturi deosebite...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mariana.olaru, MirelaV, mishu, mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Robaia [Robaia, Mușătești]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074151992797852 sec
    ecranul dvs: 1 x 1