ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2016
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Un oraş seducător, Nessebar

TIPĂREȘTE URM de aici

Mi s-a întâmplat de multe ori să încerc postarea unor impresii despre un anume obiectiv turistic, dar am renunţat, având în vedere numărul mare de reviewuri foarte bune apărute înaintea mea. Între timp mi s-a mai schimbat optica, chiar dacă, după un excelent articol despre Thassos, un coleg s-a exprimat: (vezi ecou). Între timp colegul a trecut peste propriul ecou şi a scris şi el un review... tot despre Thassos ( vezi impresii). :)

Lucrul ăsta m-a încurajat şi, pentru că mi-a plăcut tare mult în oraşul muzeu Nessebar, am să descriu cum pot şi eu ce am văzut şi ce am am simţit în cele câteva ore pe care le-am petrecut aici. În fond Am Fost Acolo şi ca user al celui mai iubit site turistic din România trebuie să postez impresiile despre locurile vizitate.

Ideea unei vizite în Nessebar mi-a venit încă de acum 4 ani, ca urmare a citirii unor reviewuri apărute pe site-ul AFA. Ba chiar îmi rezervasem în 2013 un minisejur aici, dar la rugămintea unui prieten l-am anulat şi am făcut o altă rezervare la Nisipurile de Aur. Cum la sfârşitul lunii mai am avut un minisejur în Duni ( vezi impresii, am profitat de ocazie şi în una din zile am făcut o vizită de câteva ore în Nessebar. Drumul a fost destul de bun, asfalt impecabil, dar a fost parcurs mai încet ca urmare a restricţiilor de viteză impuse în localităţile de pe malul mării.

Primul contact cu Nessebarul a fost odată cu intrarea în oraşul nou şi prima impresie a fost că, deşi nu era sezon plin, era destul de aglomerat. Pentru că ţinta noastră era oraşul vechi (sau ce a mai rămas din fosta fortăreaţă antică) nu am oprit în partea modernă a Nessebarului, am traversat istmul care leagă oraşul nou de cel vechi şi ne-am orientat spre o parcare.

Intrarea pietonală în oraşul vechi se face prin poarta ruinelor antice ale zidurilor fortificate, printr-o poartă străjuită de două turnuri pentagonale. Cu maşina se poate intra prin stânga sau dreapta ruinelor, pe nişte străzi unde găsim locuri de parcare. Noi am luat-o prin dreapta, pe strada ce poartă numele papei Ioan al XX-III-lea, Angelo Roncalli. Aproape de Muzeul de Arheologie am găsit o parcare cu plată cu 3 leva pe oră. Din acest loc am luat la picior oraşul vechi înconjurându-i periferiile şi cercetând cât mai multe obiective turistice aflate în interior.

Chiar de pe strada Angelo Roncalli ne-am dat seama că Nessebarul este o minunăţie de oraş, cu un aer arhaic, case cu arhitectură bulgară veche, străzi înguste, pavate cu piatră de râu, ruine mai peste tot, biserici vechi de sute de ani, dar şi restaurante cu produse specifice pescăreşti sau tradiţionale.

După ce am parcurs această stradă printre magazine cu suveniruri şi restaurante cu temelia din piatră, odată ajunşi în capăt, am urcat treptele spre biserica nesfinţită Sfântul Ioan Aliturghetos, o ruină cu ziduri din cărămidă roşie şi o arhitectură aparte pentru un lăcaş de cult. De aici se deschide o panoramă deosebit de frumoasă asupra Mării Negre.

În apropiere, undeva în stânga şi mai în interiorul micuţei peninsule, pe lângă strada Ivan Asen al II-lea, se află una din cele mai importante biserici din Nessebar, Biserica Sfântul Ştefan, construită între secolele XI şi XIII, cu fundaţie din piatră de râu şi faţadă din ceramică colorată în roşu deschis. A fost ridicată în cinstea Fecioarei Maria şi majoritatea picturilor murale (secolul XI) de pe pereţi o înfăţişează. Biserica este reşedinţă episcopală şi muzeu, preţul de intrare este de 6 leva.

Printre străduţe înguste cu case vechi şi cu flori la ferestre am ajuns la Biserica Sveti Spas, un lăcaş de cult mic, construit cu un singur naos în secolul XVII sub nivelul străzii. Este dedicată înălţării lui Hristos şi multe din picturile murale (1609) îl reprezintă pe acesta şi pe Fecioara Maria. Biserica a adăpostit mormântul prinţesei bizantine Marissa (Mathaissa) Cantacuzino.

Un pic mai sus, pe direcţia nord, se află Biserica Sfanta Paraschieva, construită în secolul XIII pe locul unui templu grecesc dedicat Afroditei, zeiţa frumuseţii şi a iubirii în stil arhitectonic bizantin. În jurul bisericii sunt panouri explicative şi unele poze cu starea lăcaşului din diferite perioade de timp. Faţada arătoasă are o serie de creneluri şi arcade din piatră şi cărămidă roşie. Am mai văzut ceva asemănător şi în oraşul Ohrid din Macedonia. Ca la toate bisericile din Nessebar intrarea se plăteşte (3 leva de persoană).

La o stradă de aici, în nord-vestul peninsulei, se află Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril construită în secolul XIII în stil bizantin. Are un singur naos în formă de cruce şi o faţadă împodobită cu arcade din piatră şi cărămidă. Partea de deasupra este ruinat, se văd urmele turnului clopotniţă care s-a deteriorat în timp. Biserica face parte din patrimoniul mondial Unesco.

Pe strada Mitropolitska se află Biserica baptistă St. John , una din cele mai bine conservate lăcaşe de cult din Nessebar. Este o construcţie simplă din piatră de râu şi cărămidă brută neşlefuită, fără pronaos şi cu puţine picturi la interior. Pe mijloc are o turlă nu tocmai înaltă, cu mici arcade din cărămidă, iar pe faţă două arce de boltă în formă de cilindru.

Într-un mic părculeţ situat între străzile Mitropolitska şi Mesembria (numele antic al oraşului Nessebar), aproape de intrarea pietonală în staţiune, se află cea mai vizitată şi cea mai cunoscută biserică din Nessebar, Biserica Hristos Pantocrator. În prezent biserica adăposteşte şi un mic muzeu de artă.

Dacă lăsăm la o parte turnul clopotniţă, care s-a dărâmat :( şi se mai vede un pic baza, putem spune că şi această biserică s-a conservat la fel de bine ca cea baptistă, chiar dacă are ovechime de aproximativ 1600 de ani. Este o biserică mai mare cu o faţadă arătoasă, bogat împodobită cu arcade din ceramică şlefuită de culoare roşie. La vizita acestei biserici am prins un grup cu un ghid de limbă engleză şi am putut afla mai multe date istorice decât de pe succintele informaţii aflate pe un panou.

După vizitarea acestui ultim obiectiv am coborât spre poarta de intrare şi la capătul străzii Mesembria am băut câte un cappuccino la o terasă amenajată direct în stradă.

Cam atât am vizitat în această mică peninsulă a oraşului Nessebar, probabil că mi-au scăpat multe alte obiective şi cred că cea mai bună soluţie de a face o vizită reuşită aici este să-ţi iei o zi sau două de cazare, chiar şi în oraşul nou.

Vacanţe cât mai frumoase!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 10.06.16 15:43:28
Validat / Publicat: 10.06.16 17:01:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BULGARIA.

VIZUALIZĂRI: 3556 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Faleză în nordul oraşului Nessebar, Bulgaria.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71500 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

crismis
[10.06.16 18:11:30]
»

@traian. leuca: Am vizitat Nessebar de 3-4 ori si m-a vrajit pentru totdeauna! Oricand m-as mai intoarce acolo. Chiar ma gandesc sa ne cazam "o zi sau doua", dar nu in orasul nou, ci chiar in cel vechi, asa, pentru atmosfera! Primavara devreme sau toamna tarziu, cand n-ar fi foarte aglomerat si am putea strabate in voie stradutele pietruite, am putea sa ne bucuram pe indelete de concertul valurilor ce se sparg in faleza inalta...

elviramvio
[10.06.16 18:38:42]
»

@traian. leuca -

Eu stiam ca nu ai voie cu masina personala in orasul vechi decat daca ai cazare acolo dar se mai schimba si ei dupa turisti. Daca este foarte aglomerat e preferabil sa lasi masina in parcare in orasul nou, altfel poti fi fericitul castigator al unei teleportari auto.

Exista un bilet combinat de 20 leva/pers care permite vizitarea a doua muzee si cinci biserici, toate in orasul vechi, avantajos daca compari cu suma tarifelor celor 7 obiective. Programul de vizitare este generos, pana seara, cu o pauza de 30 minute, cred ca la ora 14 - 14,30.

Vacante frumoase in continuare!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[10.06.16 19:07:22]
»

@crismis, @ elviramvio- Şi pe mine m-a încântat acest oraş şi chiar mă gândesc să petrec un weekend aici într-o perioadă când nu este prea aglomerat.

Din articolele pe care le-am citit pe AFA (perioada 2011-2016) reiese că ai voie cu maşina în oraşul vechi. Pentru asta sunt amenajate cele câteva parcări cu plată.

Este posibil ca în sezon, când este foarte aglomerat, să existe anumite restricţii de intrare în aceste parcări.

Poate ne lămureşte vreun coleg care a fost cazat în Nessebar într-o perioadă de maximă aglomeraţie.

Vă mulţumesc pentru vizită!

micutzu
[10.06.16 20:16:00]
»

@traian. leuca - Frumos reviewul dvs despre acest frumos obiectiv turistic intrat in patrimoniul UNESCO. Am petrecut cateva vacante in Sunny Beach asa ca am vizitat orasul antic Nessebar de mai multe ori, asta in plin sezon estival, am avut parte de foarte multe spectacole traditional bulgaresti in aer liber, cu alte cuvinte o destinatie in care te intorci oricand cu placere. Ce ma frapat cel mai mult au fost fotografiile unor oameni recent decedati care se gaseau pe foarte multe din usile de la intrare ale caselor. In rest toate bune si frumoase in anticul oras Nessbar si un usor parfum de trandafiri. Stima

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
traian.leuca †AUTOR REVIEW
[10.06.16 21:21:26]
»

@micutzu - Mulţumesc pentru vizită li apreciere!

Ce ma frapat cel mai mult au fost fotografiile unor oameni recent decedati care se gaseau pe foarte multe din usile de la intrare ale caselor.

Se pare că această tradiţie este specifică vecinilor noştri de la Dunăre. Am întâlnit aceste fotografii în toate localităţile unde m-am cazat pe teritoriul Bulgariei (V. Târnovo, Arbanasi, Tryavna, Blagoevgrad, Ruse, Haskovo, Harmanli, Balcic).

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[10.06.16 21:40:46]
»

O incursiune minunata intr-un oras fermecator. Felicitari, votat cu foarte mare placere, inca nu am ajuns pe acolo dar citind acest articol incepe sa ma tenteze. Iar pozele sunt minunate, astfel incat stai si te gandesti unde sunt facute oare. Felicitari inca o data.

tata123 🔱
[10.06.16 21:52:46]
»

@traian. leuca - Mă bucur că ați fost să vizitați acest minunat orășel bulgăresc, plin de vestigii ale vechii așezări antice Mesembria. Timpul a „mușcat” din multe monumente, ca și Marea Neagră care și-a luat prada.

Biserica „Sf. Ștefan” m-a impresionat, mai ales pictura; curtea e frumos amenajată. Plimbările pe străzile pietruite, pe alei înguste, printre modele de arhitectură originală ale caselor bulgărești - o încântare. Am trait această experiență și aș vrea să o repet, o jumătate de zi nefiind de ajuns niciodată.

În ceea ce privește portretele de pe porți/garduri - asemenea manifestări se întâlnesc și în satele din sudul României.

Radu Tudoran
[11.06.16 07:39:02]
»

Am fost de doua ori in Nessebar si mi-am dau seama ca si bulgarii sunt inaintea noastra la turism.

Si uite asa n-am mai ajuns pe la Mamaia de zece ani.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[11.06.16 13:45:21]
»

@mishu - Aveţi la dispoziție tot timpul din lume pentru a vizita oraşul-muzeu Nessebar. Şi nici nu este prea departe de Bucureşti.

@tata123 - Şi eu aş vrea să repet o vizită în acest oraş antic, eventual în septembrie. Nu ştiam că şi în sudul României există acea tradiţie cu pozele decedaţilor afişate la porţi.

@Radu Tudoran - Din păcate aveţi dreptate în ceea ce priveşte calitatea slabă a serviciilor turistice de la noi, dacă este să le comparăm cu cele din Bulgaria.

...

Vă mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
crismis, elviramvio, micutzu, mishu, Radu Tudoran, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Nessebar:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086575031280518 sec
    ecranul dvs: 1 x 1