ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.03.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 26.06.13
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
FEB-2016
DURATA: 4 zile
?

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Bologna şi împrejurimile

AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm www.ghidroma.com
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. 0039 324 981 3672
  • Momente din Bologna

    TIPĂREȘTE

    Eu sunt adepta sudului de obicei, indiferent de tara si mai ales iarna :) dar uite ca de data aceasta am "riscat" sa aleg pentru luna februarie un oras din Nord si nu de oriunde, ci din eterna, frumoasa, atragatoarea Italie.

    Bologna, pentru mine suna a mancare (ragu bolognese), capitala regiunii Emilia Romagna, unde sunt 4 delicii pe care le prefer: prosciutto di Parma, Parmiggiano Reggiano, otetul balsamic di Modena si toate astea cu un Lambrusco rosso. In acelasi timp stiam, ca acolo e un centru universitar foarte important in lumea moderna, dar si medievala.

    Ca si vreme nu aveam asteptari mari, stiam ca ploaia in acea perioada e la ordinea zilei, dar totdata ca renumitele "portici" ne vor indemna sa cutreieram la pas orasul. Ei uite ca am avut surpriza ca din cele 4 zile (+ 1 Florenta) doar una sa fie ploioasa, dar calda, iar 2 zile chiar ne-am bucurat de soare.

    Nu voi repeta ceea ce s-a scris in celelalte articole despre zbor si alte date tehnice, nici nu voi descrie punctele de atractie, voi sari direct la cafeaua de la ora 9 dimineata, care am savurat-o la gara centrala din Bologna :) Buna si aromata la 1,20 eur

    Dupa ce ne-am lasat bagajele la apartament (voi povesti in alt articol) langa Piazza Santo Stefano, am inceput plimbarea prin acest oras-cetate, care mi-a trezit interesul de cum i-am trecut "pragul". Era o zi insorita si am zis ca e foarte important sa vizitam toate obiectivele din exterior, muzeele lasandu-le pe mai tarziu, asta daca reusim, pentru ca mi-am dat seama, ca nu va fi ultima data cand sunt in acest oras.

    Ideea venirii noastre in Bologna, a fost de fapt nu bifarea a cat mai multor obiective, ci plimbarea, mancarea, sa ne simtim bine, alt aer, alta lume, pentru ca era si sf. Valentin si ziua mea de nastere, iar mai nou eu prefer sa-mi sarbatoresc ziua nu in Bucuresti :) poate pt ca e frig si petrecerea unor 5 ore intr-un restaurant, cheltuind o groaza de bani, intr-adevar cu prieteni, familia, nu prea imi surade (prefer s-o fac in alte weekend-uri cu ei).

    Prima impresie: DA! imi place Bologna, nu m-am asteptat ca oamenii sa fie atat de amabili, totusi e Nord si stiti voi ideea. Ne-au ajutat, ne-au zambit, ne-au vorbit destul de clar, dar tot in italiana, ne-am intles de minune.

    A 2-a impresie; DA, imi place Bologna, plina de viata, de tineri, din toate colturile lumii, m-am simtit nu turista, ci una dintre ei. Am mancat unde mananca ei, felie pizza 2-2,5 eur, ne-am asezat sa bem o bere in Piazza, etc.

    Urcand in turnul Asinelli (97 m), m-am convins de orasul 'rosso", era o zi senina am avut o panorama frumoasa, cred ca am zarit si Verona;) In weekend centrul istoric e inchis traficului, lume multa pe strazi, am prins si o nunta cu alai, in trenuletul care face plimbari prin centru in weekend. Am oprit pe o bordura sa mancam niste castane coapte de la "Nicola, numero 1 al mondo".

    Apoi am mers mai departe spre Piazza Maggiore, am facut iarasi o pauza la Fontana dell Nettuno, unde chiar am putut face poze, mai in intimitate (comparativ cu alte orase ale Italiei). Am admirat Basilica di san Petronio... si am ajuns la Mercato Quadrilatero, locul unde poti vedea culoare, simti arome.

    Ne-am oprit la Salumeria Simoni, pe car e o si recomand, parca as fi fost in Rai, ma rog un fel de raiul branzeturilor, parmiggiani-lor, salamurilor, mortadelelor, aperitivelor si vinurilor :) O sticla Lambrusco rosso si o tabla de cateva tipuri cascaval/branza, prosciutto, salami, mortadela, ceva masline, anghinare, rosii uscate, striguri, paine artizanala... off ca salivez -27 eur :)... uite si a 3-a impresie a aparut, DA imi place Bologna, gust, culoare, raport pret/calitate-minunat.

    Mergand spre cazare, ne-am oprit in Piazza Santo Stefano, unde in fiece weekend se organizeaza Mercato Antiquario sau concerte, celor pasionati de obiecte vechi, colectionate de-a lungul timpului sau doar curiosilor, cred ca e un must. E o atmosfera deosebita, chiar si romantica as zice, cu portici de o parte si de alta, iar in fata, Biserica Santo Stefano, desi ele sunt 7 biserici, 7 constructii si reconstructii, in diferite perioade ale istoriei. Acestei atmosfere i se adauga si pavajul cu pietre de rau...

    A 3-a impresie: DA! imi place Bologna... Pallazzo dell'Arcuiginasio, m-a lasat cu gura cascata, nu pot reda sau povesti elementele pe care le-am vazut si ce am simtit, trebuie vazut.

    Seara, orasul nu se schimba, aceeasi agitatie (placuta) zambete, cafenele, am revazut obiectivele pe timp de noapte si parca eram in alta parte deja. Ca toti localnicii care se respecta, trebuie sa mancam... intamplator am gasit Osteria dell'Orsa, pe care o aveam in vizor si am aflat ca se mananca bine, mancare din zona, la preturi bune si e frecventata de bastinasi :) Noroc ca orele noastre la mese (19.30 pm) n-au coincis cu ale lor, am gasit o masa, de fapt o imparteam cu alti localnici, si e de bine, asa poti contacta, cunoaste mai multe. Am mancat renumitele Tagliatelle al ragu Bolognese, 6 eur portia, crostini cald cu prosciutto, rosii 4 eur si carafa de vin... am uitat pretul, dar era bun :D Nu e locul unde sa taraganezi; mananci, bei si pleci, pentru ca afara ghici ce?! era coada in asteptare;). Tot la aceasta osterie am mancat si ziua la pranz la 12.30, daca veneam cu 30 min mai tarziu stateam la coada. In acea zi am schimbat meniul, am luat felul 1 si 2. Bistecca a la Fiorentina, la alegere cartofi/legume sotate/salata -12 eur, n-am putut manca tot din felul 2, pentru ca la felul 1 am mancat Zuppa :D (6 eur), mi-era dor de lichid si surpriza era ca intr-o ulcica cu ceva zeama, erau fasole, naut, linte, ovaz, paste, morcovi, ceapa. Sincer a fost foarte bun, dar nu mai trebuia sa comand felul 2, oricum il luasem la pachet.

    Gata cu mancarea, desi as mai adauga ca am fost in multe localuri desi am stat putin, Lab 16, sambata seara aproape de Due Torri (Asinelli si Garisenda) cu 7 eur extra la bautura care o servesti, ai bufet liber cu absolut de toate, pacat ca nu eram flamanzi, desi si asa am incercat bunatati (peste nu pot haha), pt mine acolo a fost cea mai buna pizza din Bologna (erau vreo 4-5 feluri doar la pizza).

    In rest pot sa spun ca Bologna e un oras prietenos, politicos, educat, curat, nu f scump (pt Italia) plin de istorie, "portici" 38 km in centru istoric, care mai de care si 53 km de portici in restul orasului. Voi reveni, cand va fi mai cald pentru a vizita si Parma si Modena. Pentru ca, cazarea o poti gasi ieftin, chiar cred ca e un bun punct de plecare dpre alte orase ale Italiei (cu Frecciarossa).

    PS: imi pare rau ca saream acest oras de pe lista, poate pentru ca nu are un Dom extraordinar, dar are atatea de oferit


    ---
    Trimis de Artana in 11.03.16 14:53:35
    Validat / Publicat: 11.03.16 16:29:35
    VIZUALIZĂRI: 3617
    SESIZEAZĂ
    greșeală / conținut, limbaj
    Adn. FAVORIT
    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Artana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

    Puteți VOTA acest articol:

    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28100 PMA (din 32 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
    INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
  • Verifică: solicită o ofertă personalizată

  • ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    Jimmy1 [11.03.16 16:45:32] »

    @Artana: Excepționale pozele!

    mishu [11.03.16 16:48:23] »

    Acum ce sa zic, eu inghit in sec mestecand un biscuit amarat cand tu povestesti de adevarate bunaciuni. Chiar daca descrierea ta sare asa cum ai spus tu peste obiectivele istorice, cel putin cele gastronomice le-ai atins si la fel si pe noi cu pozele tale si cu descrierile, si daca tu zici ca inghiti in sec, noi ce sa mai spunem. Oricum articolul are o nota atat de pozitiva incat m-am uitat inca o data sa vad daca sigur ai fost in februarie si nu vara la cata caldura se emana. Felicitari si astept continuarea.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [11.03.16 16:49:34] »

    @Artana - Felicitări - un review mai altfel, cu detalii care m-au făcut să-mi plouă în gură.

    La Bologna am mâncat şi noi cele mai grozave tagliatelle al ragu bolognese din Italia - ragu-ul e de altfel o invenţie locală iar Bologna e considerată capitala gastronomiei italiene. Se mănâncă bine, la preţuri decente, şi într-o atmosferă caldă şi primitoare complet diferită de cea din Florenţa sau Veneţia.

    Şi foarte frumos ai descris Piazza Maggiore şi turnurile - abia aştept să revin la Bologna, pe care am vizitat-o pe fugă, în numai o zi.

    Mulţumesc pentru aducerile aminte.

    Artana [11.03.16 17:14:35] »

    @mishu:

    Multumesc pt apreciere, intr-adevar nu descriu obievtive turistice/istorice, pentru ca sejurul meu a fost putin altfel simtit , nu pentru ca nu le-am vizitat.

    Artana [11.03.16 17:18:50] »

    @Jimmy1:

    Multumesc, mi-a fost chiar greu sa aleg, am doar 1000 de poze din acest sejur

    Artana [11.03.16 17:26:59] »

    @Carmen Ion:

    Ma bucur ca ti-am amintit de mancarea buna din Bologna, desi am aproape o luna de cand m-am intors, abia astept sa revin, acelasi sentiment l-am avut doar cu Sicilia...

    Astazi scriind ecoul nicidecum nu puteam sa scriu unul "corect" sa zicem, ce am vizitat si cum a fost. Am relatat exact cum le-am povestit prietenilor

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [11.03.16 17:30:03] »

    @Artana - Şi foarte bine ai făcut procedând aşa.

    papone [11.03.16 20:50:53] »

    @Artana - Un SB meritat si ma bucur ca l-am adus. Frumos scris si descris, mi-ai redeschis pofta de Italia. Bravos!

    Jimmy1 [11.03.16 21:44:57] »

    @Carmen Ion: Ragu-ul e împrumutat de la ragout- ul franțuzesc. Și noi știm sa-l facem, când facem tocană și cu alte legume în afară cepei.

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [12.03.16 09:05:04] »

    @Jimmy1 - Termenul italian ragu vine într-adevăr din verbul franţuzesc ragouter, care înseamnă a stimula apetitul, însă ragu şi ragout nu sunt acelaşi lucru.

    Ragu este un sos de paste făcut din carne de vită tocată, roşii, ceapă, morcovi, ţelină, asezonate cu vin alb şi mirodenii şi se pare că a fost inventat de fapt la Imola, o localitate de lângă Bologna, însă bolognezii sunt cei care şi-au asumat creditul.

    Ragout se prepară din orice fel de carne tăiată în bucăţi mici (inclusiv peşte), cu sau fără legume, prin fierbere îndelungată la foc mic şi mai toate popoarele lumii au propria versiune de ragout. Noi îi zicem tocană sau tocăniţă. Mihai Anton Roman spunea că tocăniţa e ceea ce îi gătea mama, restul sunt tocane

    Jimmy1 [12.03.16 12:24:57] »

    @Carmen Ion: Bune precizări, mersi!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA [12.03.16 12:44:48] »

    @Jimmy1 - Cu plăcere

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    Artana, Carmen Ion, Jimmy1, mishu
    Alte impresii din această RUBRICĂ:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

    [C] Copyright 2008-2020 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
    pagină generată în 0.0888421535492 sec
    ecranul dvs: 1 x 1