ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Plimbare cu mașina prin Țara Galilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Motto:
Pe-aici când plouă, plouă îndesat,
Nu ţine ca la noi un ceas ori două.
Că ziua plouă, plouă pe-nserat,
Şi când se crapă iar de ziuă, – plouă

George Topârceanu

Așa cum aminteam în reviewul anterior, Țara Galilor este un ținut muntos, plin de parcuri naționale, o locație perfectă pentru petrecerea timpului în aer liber. Am avut ocazia să străbat această țară atât de la este la vest, cât și de la sud la nord pe distanțe destul de mari, am vizitat orașe, sate, golfuri, castele, parcuri, plaje și am fost impresionat de frumusețile sălbatice ale acestei țări.

Toate drumurile spre ținutul acestei țări pleacă din capitala, Cardiff, un oraș cosmopolit, aproape la fel ca și mai cunoscuta capitală a Angliei, Londra. Avantajul meu a fost că am avut cazarea la aproximativ 35 de km de Cardiff și astfel am putut să ne concentrăm vizitele pe principalele obiective turistice din această țară.

Primul oraș pe care l-am vizitat în sejurul din Țara Galilor (exceptând-ul pe cel în care eram cazat, Bridgend) a fost Swansea. Aflat la 60 de km vest de Cardiff, Swansea este al doilea oraș al acestei țări și locul de naștere al celui mai mare poet galez, Dylan Thomas. Amatorii de footbal știu că acest oraș are o echipă înscrisă în capionatul Angliei și anul trecut a făcut unele surprize în meciurile cu abonatele Angliei la titlu.

Orașul se află la marginea oceanului Atlantic, mai precis Golful Bristol și dispune de un important centru de schopping, The Quadrant Shopping Centre. Deși era într-o zi lucrătoare și în afara sezonului, centrul orașului era foarte aglomerat, iar restaurantele și terasele pline. Printre turiști, în afară de noi românii, am întâlnit asiatici, nemți și italieni.

În zona centrală a orașului, Square Castle, se află ruinele unui castel din secolul XII (majoritatea castelelor din Wales sunt ruinate), o biserică creștină, St. Mary’s Church, una baptisă și chiar o moscheie. Pe numeroasele străduțe pavate cu piatră cubică sunt multe clădiri istorice dintre care se remarcă, printr-o arhitectură aparte Swansea Grand Theatre.

Primele două ore ale vizitei noastre le-am petrecut pe străzile centrale ale orașului, însă cel mai mult ne-a plăcut zona din jurul golfului Tawe Basin, un pătrat de apă construit artificial, un loc de adăpost pentru numeroasele ambarcațiuni de agreement ale bogaților orașului. În jurul acestui pătrat, mărginit la nord de un zid vechi din piatră, sunt locuințe luxoase construite din cărămidă roșie, câteva muzee, magazine, cafenele și restaurante.

La sud de Tawe Basin am vizitat plaja din Swansea care este foarte întinsă, are nisip fin, dar din cauza mareelor tot timpul este umedă și plină de resturi de scoici. Apa la mal era tulbure și murdară. Pe cheiul de nord al golfului am vizitat un mic muzeu al transportului din Swansea, un muzeu militar, Național Watherfront Muzeum, un muzeu de artă, Mission Gallery și Dylan Thomas Theatre, toate cu intrare liberă.

Următorul oraș vizitat de noi a fost Pembroke Dock aflat aproape de extremitatea de sud-vest a Țării Galilor (130 km de Cardiff). La nici 50 de km de acest oraș se află cel mai frumos parc natural din Regatul Unit, Pembrokeshire Coast National Park, pe care, din păcate, nu l-am vizitat. Orașul este cunoscut pentru șantierul să naval, are în apropiere un castel (în Pembroke), un muzeu maritim și multe parcuri.

La 50 de km spre centrul țării am vizitat o parte din cel mai vechi oraș galez, Carmarthen. Situat pe malurile râului Towy acest oraș este, la fel ca și Swansea, un alt important centru de shopping din Țara Galilor. Are un castel vechi construit pe malurile râului Towy, un centru pietonal plin de magazine, restaurante, terase și puburi, biserici și muzee. Două monumente comemorative atrag atenția în mod deosebit; unul este cel al generalului William Nott , iar celălat al unui erou al bătăliei de la Waterloo, generalul Thomas Picton. Desemenea, podurile de pe râul Towy, unul rutier și unul pietonal, sunt deosebit de frumoase.

După ce am mai vizitat și alte orașe mai mici și sate parcă adormite în timp (nici nu le mai știu numele la toate, dar am poze), într-o altă zi am hotărât să ne deplasăm în partea de nord-vest a insulei britanice și cu ocazia asta să vizităm al doilea parc național al Țării Galilor, Brecon Beacons National Park (primul l-am citat mai sus, cel de al treilea fiind Snowdonia aflat în nord-vest de Brecon.

Deși este situat la mică altitudine (în jur de 900 de metri), Brecon Beacons National Park are de toate:râuri, lacuri, cascade, păduri de brazi, pășuni alpine, zone de alpinism, peșteri etc. Șoseaua ce străbate parcul, străjuită de păduri de brazi sau pajiști verzi, este foarte frumoasă și relaxantă. Nu am avut timp să ne deplasăm prea mult în stânga sau dreapta traseului, însă cele câteva opriri de pe marginea unor lacuri ne-au făcut să ne minunăm de atâtea frumuseți naturale.

Următorul popas pe care l-am făcut plecând din Brecon a fost într-un oraș mai nordic, Newtown, care se afla pe traseul nostru. Am parcat mașina undeva aproape de centrul orașului, am trecut printr-un parc cu platani, stejari și castani seculari, acompaniați de numeroase veverițe și când am intrat în piața centrală am rămas mut de uimire.

Un oraș foarte frumos, clădiri arhitecturale deosebite, o curățenie fără cusuri, multe spații verzi, biserici, terase, cafenele și restaurante. Fără nici un fel de ghid (dar cu ajutorul unor tăblițe indicatoare) am descoperit ”semiruinele”unei biserici neoprotestante (cred) și un cimitir cu osemintele marchizilor care au fondat orașul, alte biserici și multe clădiri vechi deosebit de frumoase. Printre ele clădirea băncii HSBC, casa unde s-a născut unul din fondatorii socialismului utopic.

În partea de est a orașului, pe marginea șoselei A483, Newtown, Liverpool, am descoperit două lăcașe de cult monumentale:Saint David’s Church Newton și Newtown Baptist Church. Prima era așa de mare încât mi-a luat aproape 10 minute să-i dau ocol pentru a o vizita pe exterior. Ca să o pot cuprinde în obiectivul telefonului a trebuit să caut cele mai îndepărtate colțuri din curtea bisericii, înotând pe un gazon verde în care mă înfundam până la glezne.

Următorul oraș vizitat în nordul Țării Galilor într-o zi frumoasă și călduroasă din octombrie (o rara avis în această parte a Europei) a fost Aberystwyth. A fost orașul în care m-am simțit cel mai bine, poate pentru că era soare și cald, eram la malul oceanului și mi-am reamintit de plimbările pe care le făceam în tinerețe pe faleza de la Constanța.

Aberystwyth este un oraș universitar situat pe țărmul oceanului Atlantic de Nord, aproape de Parcul Național Snowdonia, are un centru medieval foarte frumos, cu străzi cochete pavate cu piatră cubică, magazine, terase, puburi, muzee și clădiri arhitecturale deosebite. Punctul forte al orașului îl reprezintă ruinele castelului situat pe un mic deal, deasupra unei faleze a oceanului.

Deși în mare parte o ruină, locul este foarte îngrijit, gazonul din incintă este impecabil, iar peisajul ce se reliefează asupra oceanului greu de descris în cuvinte. Poalele dealului, unde se află castelul, este terasat de alei și sunt montate băncuțe pentru odihnă și relaxare.

Dealul este înconjurat de o faleză lungă, betonată, cu puncte de belvedere spre ocean. În partea de nord a castelului, urmând faleza New Promenade, se află o clădire imensă, foarte frumoasă (nu am aflat cum se numește), iar în dreapta ei biserica anglicană Saint Michael’s.

Întoarcerea spre Cardiff (Bridgend) am făcut-o pe o șosea ce șerpuiește mulți kilometri pe lângă țărmul oceanului, un traseu de vis pe care și acum îl regret că nu l-am continuat până în Pembrokeshire Coast National Park. Un traseu printre dealuri cu pășuni verzi și sute de padocuri pentru oi.

Pe distanțe de sute de km făcute de la est la vest și de la sud la nord în Wales nu am văzut nici un fel de teren cultivat cu ceva, numai pajiști verzi împrejmuite cu gard viu și foarte, foarte multe oi. În aceste padocuri oile pasc și dorm sub cerul liber atât vara cât și iarna. Fiind țara cu cea mai umedă climă din Europa, aici iarba este tot timpul verde.

Ca să urmez un citat biblic:”cei din urmă vor fi cei dintâi”, în următorul review am să povestesc despre cel mai frumos oraș din Țării Galilor, Cardiff, pe care l-am vizitat de mai multe ori.

Vacanțe cât mai plăcute!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 04.12.15 10:06:02
Validat / Publicat: 04.12.15 13:57:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 7878 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Oceanul Atlantic văzut de la castelul din orașul Aberystwyth, Țara Galilor.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 80050 PMA (din 65 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

FlorinAndrei [04.12.15 16:22:15] »

Salutăm respectuos un domn plimbat pe meleaguri mai deosebite, cu ușurință în exprimare și cu un mare talent la folosirea telefonului pentru captarea de imagini

Ai și o formulare memorabilă: "majoritatea castelelor din Wales sunt ruinate"

Așa le trebuie, dacă au jucat la jocuri de noroc, s-au ruinat!

traian.leuca † [04.12.15 19:11:21] »

@FlorinAndrei - Mulțumesc pentru vizită și aprecieri!

Așa le trebuie, dacă au jucat la jocuri de noroc, s-au ruinat!

Nu știu dacă așa a fost, eu am înțeles că în istoria acestei țări a urmat o perioadă destul de grea (ciuma de la jumătatea secolului XVI, cele două războaie mondiale) și nu s-au găsit fonduri pentru restaurarea acestor obiective turistice.

Arya [05.12.15 20:24:34] »

@traian. leuca:

ZB si felicitări pentru review!

traian.leuca † [05.12.15 21:07:10] »

@Arya - Mulțumesc pentru vizită și ZB!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
FlorinAndrei
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Wales:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055707931518555 sec
    ecranul dvs: 1 x 1