ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.12.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2015
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Cardiff, capitala istorică, culturală și sportivă a Țării Galilor

TIPĂREȘTE URM de aici

Cardiff (Caerdydd în galeză) este un oraș care mi-a rămas întipărit în minte cu mult timp înainte să-l vizitez. Îmi place sportul (în mod special fotbalul) și nu pot să uit că în acest oraș România a obținut biletele pentru Campionatul Mondial de Fotbal din SUA (1994) printr-o victorie asupra Țării Galilor cu scorul de 2-1. Golurile lui Hagi și Răduciou au scos românii în stradă, într-un octombrie destul de friguros, uitând de amărăciunea ratării sfertului de finală cu Irlanda de la precedentul campionat mondial din Italia.

Deși proclamat oraș destul de târziu de către regele Edward al VII -lea (1905), și devine capitală abia în 1955, Cardiff-ul devine un important centru comercial, cultural și sportiv vizitat anual de milioane de turiști din toată lumea. În 2011 a fost declarat al șaselea cel mai vizitat obiectiv turistic al lumii, iar în anii 2011 și 2014 a fost declarat oraș european al sportului.

Dezvoltarea și modernizarea localității, care a devenit ulterior oraș, se datorează în cea mai mare parte unui descendent al familiei regale scoțiene Stuart, Marchizul de Bute (John Stuart), născut în insula scoțiană Bute.

Școlit și educat în Regatul Unit acesta devine un om de afaceri de succes, construiește docurile din golful Cardiff (Cardiff Bay), exportul de cărbune provenit din sudul țării ia amploare și în scurt timp Marchizul de Bute devine cel mai bogat om din lume.

Filantrop desăvârșit, își pune la dispoziție întreaga avere pentru dezvoltarea și înfrumusețarea orașului. De-a lungul plimbărilor mele prin Cardiff am întâlnit numele marchizului aproape în toate zonele vizitate, semn că autoritățile au un respect deosebit față de contribuția acestuia la aproape tot ce s-a construit aici la sfârșitul secolului XIX.

Vizitarea orașului nu este deloc ușoară (mă refer aici doar la zona turistică), numărul de locuitori, puțin peste cel al Ploieștiului, nu spune nimic pentru că suprafața Cardiff-ului este foarte mare. Noi am împărțit vizita în două zile:una în zona centrală a orașului și una în zona golfului (Cardiff Bay). Ulterior am revenit în Cardiff pentru cumpărături și am mai colindat și prin alte locuri frumoase din oraș.

Principala zonă turistică a orașului se află pe străzile din jurul St. David’s Centre, un centru comercial imens aflat în primele 10 ale Regatului Unit. Aici, lângă strada Bute Teracce, sunt două mari parcări etajate, una în St. David's Dewi Sant și una în John Lewis. Noi am parcat mereu în primul mall la etajele 6 sau 7. Deși sunt imense, aceste parcări sunt mereu full, însă nu se pun bariere, mașinile sunt într-un continuu du-te-vino, unii vin alții pleacă, este loc suficient să te plimbi pe etaje și să ”pândești ” pe unul căruia să-i iei locul.

VIzita noastră a început de la intrarea vestică a St. David’s Centre și a continuat pe strada pietonală The Hayes. Strada duce la vechiul castel al orașului (aflat la vreo 300 de metri distanță), este plină de magazine, cafenele, puburi restaurante și bineînțeles de turiști. După ce am trecut de o statuie a unui om politic galez și un frumos parc, am observat pe stânga ancorele de susținere ale celebrului stadion din Cardiff, Millennium Stadium.

Știam de pe net că se poate vizita (și încă gratis), așa că ne-am deplasat imediat spre el. Stadionul se află pe malul râului ce străbate orașul Cardiff, River Taff, este mărginit la nord de un alt stadion celebru Cardiff Arms Park, iar la sud se află gara principală CF, Cardiff Central Railway.

Am vizitat zona vestiarelor, sala de conferințe, culoarul de intrare pe stadion și tribunele, iar la plecare, cu încuviințarea gazdelor, am luat ca amintire câte un smoc de iarbă din gazon. De remarcat că pe acest teren, cu doar trei zile în urmă, avusese loc un meci din sferturile de finală ale Campionatului Mondial de Rugby, iar acum gazonul arăta ca nou.

Pe lângă niște clădiri vechi și foarte frumoase am revenit pe strada Hayes și în capătul ei am vizitat biserica baptistă St. John, cu o turlă înaltă ce se vede din toată zona centrală a orașului. După 5 minute de mers pe jos am ajuns pe strada Castle Street, unde se află cel mai important obiectiv turistic al orașului, Castelul din Cardiff. (localnicii îi spun și Castelul Bute).

Construit pe ruinele unui vechi castel roman, a fost modernizat de normanzi, restaurat și transformat de Marchizul de Bute într-o fortăreață victoriană. Castelul se află în perimetrul Bute Park din în nordul orașului, este înconjurat de ziduri în formă de pătrat și la prima vedere impresionează prin turnul cu ceas din stânga intrării.

Costul unui bilet de intrare este de 12 lire sterline (10,5 lire pentru seniori), un preț cam mare, după părerea mea, la câte oferă acest castel. Deasupra casei de bilete, aflată în dreapta intrării, se află o incintă unde ți se înmânează un fel de aparat de emisie-recepție și o hartă a castelului. Harta are însemnată punctele de acces ale castelului de la 1 la 24 și în funcție de zona unde te afli apeși pe cifra respectivă și afli detalii de la aparat în limba preferată (româna nu există).

Noi am început vizita cu un mic muzeu aflat în spatele casei de bilete, într-o încăpere rămasă, ca și zidurile castelului, din perioada romană. Este un muzeu militar cu arme și tehnică de luptă capturate de la ruși și nemți în cele două războaie mondiale, dar și arme capturate din diferite zone de conflict ce au avut loc în ultima sută de ani (Angola, Vietnam, Cambodgia, Irak, Coreea de Nord etc.).

Am urmat apoi un traseu prin tunelurile zidurilor de apărare și acompaniați de zgomotele exploziilor produse de bombardamentele celui de al doilea război mondial am ajuns la ruinele centrale ale castelului. Aici nu este prea mare lucru de văzut, exceptând terasa de la ultimul nivel care oferă o imagine panoramică foarte frumoasă din curtea edificiului.

În partea stângă a intrării se află un conglomerat de clădiri arhitecturale foarte frumoase ce adăpostesc o parte din colecțiile particulare ale Marchizului de Bute. Din păcate publicul are acces limitat în aceste clădiri (doar vreo cinci, șase încăperi) și de aici nemulțumirea mea față de prețul biletului de intrare. Ca o părere personală, Castelul Peleș este mult mai frumos!

În dreapta castelului, în prelungirea Castle Street, se află un alt cunoscut centru de shopping din Țara Galilor, The Capitol Shopping Centre, la fel de aglomerat ca și cel din zona centrală. În partea sudică a acestui centru se află Catedrala Metropolitană St. David , iar mai spre nord, aproximativ 500 de metri, un parc mic cu statuia marchizului Bute și două clădiri imense și foarte frumoase, Muzeul Național din Cardiff și Cardiff City Hall.

Într-o altă zi am vizitat o altă zonă turistică aflată în estul orașului, intitulată Cardiff Bay. Este zona docurilor construite de Marchizul de Bute care a adus atâta prosperitate Țării Galilor. Astăzi este un loc plin de istorie, în care turiștii se pot plimba agale pe falezele golfului, pot admira clădirile istorice din cartier, iar în final pot încheia vizita în unul din numeroasele restaurante din apropiere.

Am petrecut o bună perioadă de timp în Cardiff Bay, ne-au plăcut și ne-au impresionat clădirile din această zonă a orașului, locurile de promenadă, portul, danele, ecluzele etc. Cel mai mult ne-a plăcut clădirea din cărămidă roșie (teracotă?) în care a funcționat Bute Dock Company, intitulată Pierhead.

Clădirea face parte dintr-un complex de clădiri, Adunarea Națională a Țării Galilor, iar astăzi adăpostește un muzeu de istorie al welshilor. În holul de la parter, pe un ecran gigant, se poate urmări un film documentar legat de bombardamentele nemțești asupra Londrei cu temutele rachete V1 Și V2. Ceasul de pe turnul clădirii este cunoscut ca Baby Big Ben sau Big Ben de Wales.

Ar fi multe de povestit din capitala acestei micuțe și interesante țări, dar cum nu vreau să lungesc prea mult acest review, o să las pozele să mai ”povestească” și ele.

 

Vacanțe cât mai plăcute!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 06.12.15 18:32:29
Validat / Publicat: 06.12.15 20:01:14
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAREA BRITANIE.

VIZUALIZĂRI: 4657 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Anexă a Castelului din orașul Cardiff, Țara Galilor (Colecțiile Marchizului Bute).
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 73750 PMA (din 58 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster [06.12.15 19:57:30] »

Mutat în rubrica "Descoperă Cardiff, Cardiff" (nou-creată pe sait)

-

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cardiff:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061297178268433 sec
    ecranul dvs: 1 x 1