ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Sveti Stefan - Bar - Ulcinj

TIPĂREȘTE URM de aici

In penultima noastra zi in Budva ne-am hotarat sa vizitam si sudul litoralului muntenegrean. Si ne-am pornit la drum. Primul popas pe insula Sveti Stefan.

Insula Sf. Stefan (Sveti Stefan)

Insula Sfantul Stefan se afla la 10 kilometrii de Budva, este o insula exclusivista aici petrecandusi concediul marile vedete ale lumii. Anul acesta am auzit la noi la stiri ca a fost Maria Sarapova, iar ca in urma cu cativa ani aici si-a facut nunta Novak Djokovic. Ne-am apropiat si noi cat ne-a fost permis si am fotografiat-o. Am vazut si noi celebra plaje unde inchirierea unui seslong costa 70 euro. (e bine 70 euro).

Dar sa va zic si ce am citit despre istoria acestei insule: Fortareata a fost construita in urma unui atac al turcilor. Insula se afla la poalele muntelui Lovcen. Legenda spune ca in anul 1442 pe acesta insula a fost zidita o fortareata, acesta avea ca scop apararea famililor de atacurile turcilor si ale piratilor. In centrul insulei este biserica Sf. Stefan in fata careia se afla o zona numita “Zona dreptatii” locul unde se discutau problemele ce apareau in insula fie politice sau juritice. Cetatea de pe insula a avut o dezvoltare puternica in secolul XIX cand cetatea numara 100 de case cu 400 locuitori. Nu a mai ramas nici un spatiu pentru construirea altei case, multe din case construite aveau pereti laterali comuni. Dupa primul Razboi Mondial multi locuitori au parasit insula (emigrant in America sau Europa) astfel in anul 1954 au mai ramas doar 20 locuitori. Din anul 1957 comunisti i-au scos si pe cei 20 de locuitori ai insulei afara si au hotarat sa faca din insula cea ce este astazi o statiune turistica exclusivista. Tot ei au construit si bratul de legatura dintre insula si tarm.

Cam atat despre acesta frumoasa insula, noi am continuat calatoria spre Bar si in peisaj a aparut ceva ce in Muntenegru nu tin minte sa mai fi vazut – linie ferata. Pe urma am citit ca singura linie ferata care leaga Serbia de Muntenegru este Belgrad - Podgorica - Bar. Am ajuns in Bar si primul obiectiv care l-am gasit in cale a fost Catedrala Sveti Ioan Vladimir. Aici am intrebat o localnica incotro este orasul vechi, femeia ne-a explicat si am pornit iarasi la drum

Stari grad Bar

Se afla la aproximativ 4 kilometrii de orasul nou, si este cel mai semnificativ monument cultural-istoric al zonei. Am ajuns in parcarea de la poalele dealului pe care este cetatea, am platit stationarea 2 euro pentru toata ziua si am pornit la drum spre cetate. Drumul din parcare pana la intrarea in cetate este deosebit fiind plin de mafazine cu suveniruri, baruri, cafenele, restaurante amenajate intr-un stil aparte cu ornamente traditionale. Am ajuns la intrarea in cetate, aici am platit 2 euro de persoana si am patruns pintre ruinele cetatii.

Stari grad Bar nu este locuit ca si celelente orase - cetate din zona, Kotor, Budva si chiar Ulcinj. La intrare patrunzi intr-o cladire unde un ghid iti povesteste o istorie a cetatii, si unde sunt expuse diverse obiecte ceramice. Am inceput sa umblam pintre ruinele cetatii. Aici pintre ruine s-au facut loc si diferiti copaci, ca maslini, leandri, am vazut si dafin. Gasim apoi un anfiteatru unde pe pereti se gasesc mozaicuri vechi de sute de ani. In cladirea de langa anfitreatu a fost o scoala pentru mozaic.

Mergem mai departe dam de o biserica veche (din pacate era inchisa), apoi gasim o alta bisericuta (asta era deschisa) am intrat, am vazut cateva icoane vechi pictate pe pereti, pe urma ne-am indreptat spre un fost palat iar de aici spre zidurile cetatii. Peisajul de pe ziduri este fermecator, vezi o prapastie adanca si te intrebi cum au reusit asupritorii sa distruga acesta cetate. Mai observam in cetate un turn cu ceas (ca in majoritatea cetatilor din zona). Apoi gasim o biserica mare (renovata – la intrare era un anunt care spunea ca cetatea este in renovare). Langa acesta biserica era scrisa o istorie care suna cam asa: Acesta biserica a fost construita pe ruinele bisericii Sfantul Georghe in secolul XII, care la randul ei a fost construita pe fundatia altei biserici din secolul X. Biserica a fost transformata in moscheee de catre sultanul Ahmed in anul 1649. Biserica a fost distrusa de o explozie in anul 1881.

Urmatorea noastra vizita a fost in Citadela aici am patruns pe o poarta in interiorul acesteia, am urcat niste trepte spre ziduri iar de acolo am admirat privelistea care inconjoara acesta cetate. Tot aici este arborat drapelul Muntenegrului.

Dupa Citadela a urmat Lapidarium, aici sunt expuse statui, coloane din piatra si alte artefacte din piatra. Cam atat de pe acesta cetate.

De pe zidurile cetatii am vazut jos in vale o moscheie mare cu doua minarete. Dupa ce am iesit din cetate si am facut mici cumparaturi pe la magazinele ce duceau spre parcare ne-am indreptat spre acesta moschee. Am ajuns, langa ea este o mica parcare gratuita si am patruns in curtea edificiului, aici totul era din marmura alba. Ne-am indreptat spre interior aici ne-a intampinat un domn foarte politicos care ne-a intrebat daca suntem musulmani, i-am raspuns binenteles ca nu, atunci el ne-a dus la o intrare laterala amoschei de unde putem admira si face poze interiorului – cea mai mare greseala a mea din acest concediu, am lasat aparatul foto in masina (nu credeam ca avem voie sa facem poze). Inauntru era un covor mare rosu care acoperea intregul interior al moschei. La rugaciune nu era nimeni - probabil nu era ora de rugaciune. Dupa ce ne-am uitat vreo 2-3 minute i-am multumit domnului si am plecat mai departe.

La intoarcerea in tara am citit ca in Bar s-au construit in acelasi timp trei edificii religioase si anume: pentru ortodoxi - Catedrala Sveti Ioan Vladimir, pentru musulmani moscheia pe cere tocmai v-am descris+o, iar pentru catolici o catedrala catolica. Am vazut doua din trei – e bine.

Alte obiective de vizitat in Bar – pe care noi nu le-am vizitat

1. Portul Bar – cem mai mare port al Muntenegrului, aicea find ancorate diverse vapoare de la cele pentru turism, la cele comerciale si chiar vase militare. De aici se pot face croaziere in orasul frate de peste mare Bari din Italia.

2. Maslinul cu o vechime de peste 2000 de ani

3. Plaja din Bar si cea din Susanj

Ulcinj

Dupa ce am terminat de vizitat Barul uramatoarea noastra oprire a fost Ulcinj, am gasit cu greu un loc de parcare, dar dupa ce ne-am invartit putin am gasit unul (gratuit). Dupa pe am parcat am pornit la cercetat orasul.

Ulcinj este cel mai sudic oras mare de pe coasta muntenegreana. Se afla foarte aprope de granita cu Albania, si de aceia in acest oras sunt forte multi locuitori de etnie albaneza. Chiar pe strada si la restaurantul unde am mancat noi, se vorbea albaneza nu sarba. Mi s-a parut un oras aglomerat, cu multe cladiri construite supraetajate pe dealurile care inconjoara orasul. Am pornit la drum spre orasul vechi, drumul pana aici trece pe langa multe magazine restaurante, baruri unde turistul isi lasa banii. Am ajuns la o intersectie, aici am intrebat o fata de la o taraba cu artizanat pe unde se intra in orasul vechi (se vedeaau zidurile orasului dar nici un indicator spre intrare) ne-a spus fata ca la dreapta si am pornit spre poarta de intrare in stari grad. La intoarcere am observat ca si daca o luam in jos nu la dreapta ajungeam la cealanta poarta de intrare in orasul vechi. Deci stari gradul are doua porti de intrare una dinspre continent si una dinspre mare. Intrarea este gratuita, chiar dupa poarta de acces este pe perete o harta cu starigradul Ulcinj.

Orașul vechi din Ulcinj este una dintre cele mai vechi complexe arhitecturale urbane pe Marea Adriatică. Cetatea, care unii cred seamănă cu o navă eșuata, are o vechime de peste 2000 de ani. A fost construit de catre iliri apoi cucerit de romani, bizantini, venetieni, otomani de aceea in interiorul cetatii gasim edificii pe care fiecare cultura si-a lasat urma.

Ce am vazut prin cetate. In primul rand strazile cetatii sunt un labirint foarte stramt, dar toate duc catre mare. Am vazut un turn mare Turnul Balsin care domina toata cetatea. Acest turn a fost construit de catre familia Balsinin la inceputul secolului XV, o familie bogata care u auvut resedinta in Ulcinj, mai tarziu turcii au construit nivelul al treilea si cupola sferica de la parter.

Alt obiectiv este palatul Vanetian care astazi este hotel dupa ce ajungi pe terasa acestui palat prin zidurile cetatii se observa marea de un albastru pur. Cetatea nu este asa de mare dar este locuita, multe din cladirile cetatii find particulare. De pe zidurile cetatii se vede si mala plaja din Ulcinj.

Dupa ce am umblat vreo ora prin cetate am parasit-o pe poarta dinspre mare, aici era o constructie noua care reprezenta in miniatura Big Benul londonez.

Dupa vizitarea cetati ne-am dus sa mancam la unul dintre restaurantele din zona drumului ce duce spre plaja. (city restaurant - parca) Aici am comandat cate un gulas, un felul doi care a fost o friptura cu cartofi si salata, si cate un suc – am platit 7 euro. Ulcinj-ul mi s-a parut mai ieftin ca si Budva. Pe Velika plaja si pe plaja Ada Bojana nu am fost.

Gata, acesta a fost ultimul obiectiv pe care l-am vizitat in Muntenegru.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de zlatna in 22.10.15 07:27:33
Validat / Publicat: 22.10.15 09:42:55
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MUNTENEGRU.

VIZUALIZĂRI: 5441 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 INSULA SVETI STEFAN
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

capeca
[26.05.16 15:57:57]
»

@zlatna - Buna! Am citit ca ati vazut maslinul cel batran din Bar. Anul acesta vrem sa mergem si noi pe litoralul muntenegrean, si avand in vedere ca suntem fascinati de formele la care pot ajunge maslinii, as vrea sa nu-l ratam. Poti sa ne explici cum putem sa ajungem la el? Pe net am citit ca este pe drumul dintre Bar si Ulcinj si ca este inconjurat de plantatii de maslini. Atunci, noi cum sa-l gasim?

Multumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
capeca
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale în/din Budva:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10966086387634 sec
    ecranul dvs: 1 x 1