ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 28.06.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
SEP-2015
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Stari Grad - Dubrovnik

TIPĂREȘTE URM de aici

In concediu pe care l-am facut in septembrie 2015 in Budva – Muntenegru, find relativ aproape, ne-am propus sa vizitam si cetatea Dubrovnik din Croatia.

Intr-una din zile am plecat la drum spre Dubrovnik. Sunt doua posibilitati de a merge spre Dubrovnik una prin Tivat si apoi treci cu ferry boatul golful – pretul la ferry este de 4,5 euro de masina. Acest traseu este mai scurt, are vreo 95 kilometrii. A doua posibilitate este de a trece prin Kotor si pe urma de a urmari forma golfului. Acest al doilea traseu are 115 kilometrii. Noi la dus am urmat al doilea traseu, iar la intors pe primul.

Si am pornit la drum prin Kotor. Inaine de a ajunge in Kotor se trece printr-un tunel lung de 1600 metrii in care se aude un vajeit asurzitor. Dupa ce treci de tunel urmeaza superbul golf Kotor. Drumul serpuieste pe malurile golfului trecand prin niste sate pescaresti minunate. Unul dintre ele este Perastul – care este una dintre cele mai frumoase localitati de pe malul imensului golf (am scris despre el in reviewul dedicat Kotorului. Dupa Perast urmeaza Risan, apoi Kostanjica ambele sate pescaresti superbe apoi orasul Herceg-Novi.

Incet, incet admirand superbul peisaj al traseului am ajuns la granita. Chiar inainte de puntul de frontiera de la iesirea din Muntenegru este o banca. Stiam ca platile in Croatuia se fac numai in kuna si am schimbat euro in kuna aici. Dupa ce am schimbat banii ne-am indreptat spre punctul de iesire din Muntenegru. Aici am aratat buletinele si spre surprinderea nostra ne – a cerut si cartea verde (citisem ca la intrarea in tara lor se poate sa-ti ceara cartea verde, dar la iesirea din tara?). I-am aratat vamesului cartea, a verifict daca e valabila in Muntenegru si ne-a lasat sa iesim din tara lor. (Daca cartea nu era valabila in Muntenegru ce facea, nu ne lasa sa iesim din tara lor?). Am ajuns apoi la punctul de frontiera a Croatilor, aici nici – o problema, am aratat buletinele si am trecut.

Drumurile in Croatia sunt mai bune ca cele din Muntenegru iar limitele de viteza sunt mai mari (90 kilometrii in afara localiatilor fata de 80 kilometrii in Muntenegru).

Am ajuns in Dubrovnik si eram nerabdatori sa vedem acest oras frumos. Citisem ca e cam greu cu parcarea pe langa orasul vechi si cum am vazut prima parcare mai aproape de cetate cum am si intrat. Este o parcare mare subterana pe trei etaje. Nu ne-am uitat cat este tariful si surpriza a fost la intorcere cand a trebuit sa platim. Tariful este de 30 kuna / ora (adica 4 euro /ora). Si am stat cateva ore.

Stari grad Dubrovnik. Orasul este inconjurat pe partea sa continentala de ziduri care au o lungime de 2 kilometrii si o inaltime de 25 metrii.

Accesul in orasul cetate se face trecan un pod ce dateaza din secolul XV si care duce spre poarta de intrare in cetate Poarta Pile. Poarta este impodobita cu statuia sfantului Vlaho ocrotitorul Dubrovnikului. Dupa ce treci de acesta poarta patrunzi intr-o curte interioara in care se afla un magazin de suveniruri si undeva mai in spate un loc de joaca pentru copii. Din acesta curte se trece printr-o alta poarta care este si ea este impodobita cu statuia sfantului Vlaho, si patrunzi efectiv in interiorul cetatii. Imediat ce treci de poarta in partea stanga se afla o portita care duce pe niste trepte pe zidurile cetatii. Nu am urcat pe zidurile cetatii pentru ca pretul mi s-a parut cam mare 100 kuna (13 euro) de persoana.

Primul obiectiv care iti apare in fata este Fantana mare a lui Onofrio datand din secolul al XV. In acesta fantana printr-un apeduct venea apa necesara orasului de la o distanta de 12 kilometrii din raul Dubrovacka. Fantana a fost grav deteriorata in urma cutremurului din anul 1667. La restaurare din fantana initiala s-a mai pastrat o parte din structura si cateva coloane din jurul ei.

Am gresit, primul obiectiv care iti apare in fata la intrarea in cetate nu este Fantana mare a lui Onofrio ci strada principala a cetatii Placa sau Stradum. Acesta strada strabate orasul de la un capat la altul trecand prin fata majoritatii obiectivelor turistice din cetate. Acesta strada are o lungime de 292 metrii si este pavata cu marmura inca din secolul XIII.

Pe stanga dupa poarta ce duce spre zidurile cetatii se afla Biserica Mantuitorului este o biserica in stil gotic si baroc care dateaza din secolul XVI. Imediat dupa aceasta biserica se gaseste Biserica Franciscana. Biserica originala a fost construita in anul 1317. Acesta a fost distrusa de cutremurul din 1667. Dupa cutremur a fost reconstruita in intregime, doar putine elemente au mai ramas din biserica initiala. Manastirea Franciscana reprezinta un complex arhitectural care este format din bserica, un muzeu si o gradina. Aici aveti posibilitatea de a vedea una din cele mai vechi farmacii din lume construita o data cu prima biserica in anul 1317. In muzeu este pastrat intregul iventar al farmacii, fiind locul unde se pot vedea manuale vechi de farmacie, cat si vase si ustensile din cele mai vechi timpuri.

Mergand mai departe pe Stradum dam de o sinagoga. Acesta dateaza din secolul XV. Cand am fost noi era sambata si sinagoga era inchisa. Sinagoga este deschisa de luni pana vineri intre orele 9-13.

Mergand mai departe ajungem in Piata Loggia. In centrul acestei pieti se afla statuia lui Roland – cavalerul care a aparat orasul prin lupta impotriva Sarazinilor. Tot in piata Logia gasim si Fantana mica a lui Onofrio. Tot in acesta piata se mai gasesc doua obiective Turnul cu ceas sau Turnul clopotului acesta are o inaltime de 35 metrii si dateaza din anul 1444. Celalant obiectiv este Columna lui Orlando sau Turnul de Garda. – pe acesta columna il gasim pe Orlando cu sabia in mana si aceasta simbolizeaza libertatea de a trai sau dorinta de a fi liber.

Biserica Sfantul Vlaho. Urmatorul obiectiv pe care l-am vizitat a fost Biserica Sfantul Vlaho – prima biserica construita pe acest loc a fost distrusa in secolul XVIII de un incendiu. Din acest incendiu a scapat miraculos neatinsa statuia de argint a sfantului Vlaho (protectorul orasului). Aceasta statuie este pastrata in biserica actuala si este scoasa afara la procesiune de ziua sfantului pe 3 februarie.

Palatul Rectorilor. Cladirea este construita in anul 1453 dupa ideea lui Onofrio pe locul unui castel din secolul XII care a fost distrus de un incendiu. In anul 1463 o explozie a distrus o parte a palatului, acesta este renovat in stilul Renascentist de catre Petar Martinov din Milano. Cutremurul din anul 1667 aduce mari pagube palatului. Renovarile numeroase care au a fost facute la acest palat au facut sa gasim elemente gotice, renascentiste si baroce. In mijlocul palatului se gaseste o statuie cu bustul lui Miha Pracat singurul monument pe care Republica Venetiana l-a facut unui cetatean de onoare. Deasupra unor usi din interior este urmatoarea inscriptie OBLITI PRIVATORUM PUBLICA CURATE adica Uitand de grijile personale, ingrijiti-va de treburile personale. Aicea in fata palatului erau un grup de baieti care cantau o muzica dumnezeiasca (vorba Andrei –ti se face pielea de gaina).

Palatul Sponza. Situat tot in Piata Loggia. Acest palat una din rarele cladiri care au ramas in picioare dupa cutremurul din anul 1667. Palatul imbina stilul gotic cu cel renascentist. Astazi in palat sunt pastrate arhivele orasului.

Catedrala orasului. Pe locul unde este construita actuala catedrala la inceput a fost bazilica bizantina. Catedrala a fost construita intre anii 1671-1713. Dupa cutremurul din 1979 a fost restaurata. Arhitectura cladirii este dominata de stilul baroc. In interiorul biserici este o pictura expusa pe trei panouri legate cu Adormirea Maicii Domnului. Pe altar sunt picturi reprezentand scene din vechiul si noul testament. In biserica se gaseste tezaurul catedralei ca re cuprinde moastele sfantului Vlaho si o pictura a lui Rafael – Madonna dela Seggiola – reperezentand o femeie cu un copil in brate si un copil langa ea.

Mergand mai departe prin cetate am dat de Muzeul Maritim – in muzeu se gasesc exponate cum ar fi: machete ale ambarcatiunior, documente vechi intrumente utilizate in marina etc.

Dupa ce am vizitat aceste obiective ne-am plimbat pe stradutele inguste ale cetatii. In cetate pe langa toate aceste obiective turistice sunt o multime de restaurante, baruri, magazine de suveniruri, este un magazin de dulciuri unde tin bomboanele in niste butoaie imense- nu am rezistat tentatiei si am cumparat din mai multe feluri din delicioasele „ispite”.

La final dupa ce am zizitat cetatea am iesit in exterior pe poarta ce da inspre mare. Aici am vizitat portul, dupa ce ne-am spalat ochii cu ambarcatiunile „parcate”aici ne-am indreptat spre parcarea unde aveam masina si inapoi la Budva.

Din toate cele cinci stari grad-uri pe care le-am vizitat in acest concediu cetatea Dubrovnik a fost cea mai frumoasa si cea mai mare. Urmeaza in ordinea preferintelor noastre old town Kotor, apoi stari grad Budva, pe locul patru cetatea Ulcinj si ultima stari grad Bor – este si singura care este nelocuita si este mai mult o ruina.

A fost un concediu minunat.


[fb]
---
Trimis de zlatna in 23.10.15 09:34:24
Validat / Publicat: 23.10.15 11:09:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CROAȚIA.

VIZUALIZĂRI: 5698 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (zlatna); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P37 ambarcatiunile "parcate"
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32600 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster [23.10.15 11:09:08] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Dubrovnik:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057234048843384 sec
    ecranul dvs: 1 x 1