ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.05.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JUN-2009
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 9 MIN

Explorând golful Hisarönü

TIPĂREȘTE URM de aici

Ultima noastră excursie opţională din Marmaris aş fi vrut să fie la Insula Cleopatrei, (Sedir Ada în limba turcă), în golful Gökova, despre care auzisem numai lucruri bune, însă turcul de la agenţia de excursii a fost foarte convingător când ne-a „deturnat” de la această destinaţie pe motiv că e foarte scumpă faţă de ceea ce oferă, venind cu o altă găselniţă: excursia în golful Hisarönü. Avea el socotelile lui, iar noi nu i le puteam strica, aşa oricum.

Ca să vă faceţi idee, golful Hisarönü este situat pe partea opusă golfului Marmaris, ceva mai în sud-vest de acesta, despărţind peninsula Datça de peninsula Bozburun si îmbrăţişează, în acelaşi timp, numeroase insule micuţe presărate în mare dar şi două mai însemnate: Koca Ada şi Kameriye Adası şi, în fine, terminându-se în faţa insulei greceşti Symi.

Programul acelei zile cuprindea transport, mai întâi, pe uscat cu autocarul vreo jumătate de oră până în localitatea Hisarönü, situată de partea cealaltă a peninsulei Bozburun, în partea superioară a golfului omonim, mai apoi cu vasele de croazieră ce ne aşteptau cuminţi în port să ne plimbe în explorarea golfului Hisarönü aproape toată ziua, cu două debarcări mai îndelungate pe ţărm şi multe pauze mai mici pentru bălăceală şi sărituri în mare, ba, chiar în cadrul lor, descinderi foarte scurte destinate atingerii pământului.

După ce ne-am îmbarcat pe vasul de croazieră alături de mulţi turişti ruşi dornici de aventură, ceva englezi şi turci, ne-am avântat în apele Egeei din golf cu o poftă nebună de a experimenta ceva nou. Imediat ne-am împrietenit cu două tinere turcoaice: Gözde şi Figen ce ne-au devenit colege la masa de şase persoane ce-o ocupaserăm şi aşa am aflat că studiau economia la Nottingham. Traseul prevedea, mai întâi, navigarea pe lângă peninsula Datça şi cum căldura începuse să-şi facă de cap, prima oprire n-a întârziat să apară, aşa că răcorirea cu bălăceală şi sărituri în mare a fost mai mult decât oportună, unii mai curajoşi îndreptându-se spre ţărm măcar să-l atingă. Repunându-ne în mişcare, şi trecând aproape prin dreptul resortului de lux Select Maris, pe ţărm câteva exemplare de iepuri crescute în semisalbaticie, în nişte cuşti amenajate, parcă cereau de mâncare. De la distanţă, am fotografiat drăgălaşele animale fără, însă, să avem voie să coborâm pe ţărm să le atingem. Timonierul ne-a plimbat mai apoi pe lângă grupul de roci vulcanice înalte ieşite din mare ca nişte insuliţe, admirand ciudatele forme izbucnite din adâncuri în momentele de furie ale pământului. E un loc perfect pentru înot şi snorkeling, aşa că popasul făcut în aceste scopuri ne-a adus bucurie şi încântare în mijlocul acestor peisaje idilice. Au fost culeşi chiar şi nişte arici de mare, cei mai îndrăzneţi aventurându-se să se plimbe pe ţărmurile pietroase şi golaşe ale insulelor sălbatice.

Masa de prânz pregătită pe vas, constând în grătar de peşte cu cartofi natur şi salată a venit la fix, pentru că, deja, ni se făcuse foame.

Călătoria noastră a continuat printre imaginile bucolice ale naturii din jur având ca destinaţie Kameryie Adası, o insulă de dimensiuni mult mai mari aflată destul de departe, practic, reprezentând punctul cel mai îndepărtat pe care-l atingeam, după care ne întorceam având peninsula Bozburun pe dreapta. Pe insula Kameriye pe care urma să acostăm aveam să vizităm ruinele unei vechi mânăstiri ortodoxe, după cum ne povestise ghidul, şi noi şi ruşii fiind direct interesaţi.

Această insulă, înainte de 1921, a fost dominată de o familia greacă cu adânci rădăcini, pe nume Katsimbris, ca aproape toată zona care după 1923 (anul schimbului de populaţie greco-turcă) a fost preluată de Turcia, această frumoasă insulă numindu-se în limba greacă "Kamariani", noii proprietari spunându-i Kameriye. Acest lăcaş de cult aflat într-o stare de paragină avansată n-a fost niciodată o mănăstire, ci o biserică de familie, cu hramul Panagia Kamariani - dedicată Maicii Domnului. În prezent insula a rămas nelocuită, deşi în trecut grecii ce o populau deţineau şi o mulțime de clădiri folosite pentru comerţ şi alte activităţi, iar cu oamenii din Bozburun (Apospornou în greacă), preponderent turci, au avut relaţii paşnice. După schimbul de populaţie, grecii de aici s-au retras în insula Rhodos unde se pot găsi mai multe persoane cu numele de "Kamari" provenind din această frumoasă insulă, fostă bucată de pământ grecesc.

Astăzi pe ţărmurile insulei se pot zări turme de capre ce se caţără în căutarea hranei, măgari ce însoţesc caprele şi pe ciobanii lor. Sate, în adevăratul sens al cuvântului, nu există, doar stânele la care se adună animalele seara. Am coborât şi noi pe insulă, încă de pe mare văzând rămăşiţele din piatră ale bisericii. La faţa locului te copleşeşte un sentiment de regret şi neputinţă faţă de starea jalnică în care se află ce-a mai rămas din clădire, dar mai ales un sentiment de revoltă în clipa în care înăuntru, între zidurile, încă, în picioare pe care, încă, picturile cu sfinţi se mai identifică, se adăpostesc măgarii şi caprele care mai lasă şi mizerie de care trebuie să te fereşti când calci. Degradarea e prea avansată, iar musulmanii n-au nici un interes s-o mai reconstruiască şi s-o mai renoveze, în starea actuală putând fi folosită cu succes ca obiectiv turistic pentru creştini.

Lângă ea, un măslin bătrân, aşa cum nu mai văzusem decât la Casa Fecioarei Maria de lângă Efes, era plin de bucăţi textile pe care trecătorii lăsaseră dorinţe pentru care se rugau să se îndeplinească. În spiritul obiceiului deja împământenit, am lăsat şi noi un mesaj scris pe-o batistă de hârtie. Cel mai tare m-au impresionat în afara resturilor de clădire, mozaicurile din pietre, frumos construite, ca nişte covoare, pe platoul din faţa bisericii. Dintre acestea se remarcau unele circulare, cu modele solare, care, bineînţeles că nu rămăseseră întregi.

A urmat o şedinţă foto extinsă cu nişte cadre excelente, ţinând cont că unele dintre turistele rusoaice, probabil, manechine, ne încântau cu frumuseţea recunoscută a neamului lor, după care ne-am strâns din nou în ambarcaţiunea ce ne purta spre cel din urma punct de atracţie al excursiei noastre, nu însă înainte de încă o baie binemeritată după arşiţa ce ne moleşise la ruine în apele de cristal din largul golf Selimiye, un golf populat, de jur-împrejur, garnisit cu mici staţiuni sau sate de pescari.

Călătoria pe mare se încheia în golful Orhanyie, la Kız Kumu, o plajă cu o legendă tristă şi tulburătoare, în stare să emoţioneze pe oricine ar auzi-o.

Golful Orhaniye, îngust, ce pătrunde adânc între două limbi de pământ ce mărginesc satele Turgut Köy, pe-o latură şi staţiunea Orhaniye pe celelalte două, este o bijuterie care, văzut de sus, îţi atrage atenţia, în primul rând, printr-o panglică de culoare mai deschisă ce taie pe jumătate marea, dar nu ajunge în capătul celălalt de uscat, indicând o adâncime mică a apei. În al doilea rând, aproape de ieşirea din golf, chiar în mijlocul său, o insulă îţi focusează privirea asupra ei. În vârful său tronează ruinele unui castel ce se crede că a apartinut oraşului antic Baybassos. Acest lucru indică faptul că golful a fost protejat în antichitate de către această cetate, iar oamenii din Baybassos au adus apă în insulă de la cascada din Turgut prin apeducte şi chiar printr-o conductă subacvatică. Din zidurile castelului de pe insulă, precum şi ai unei biserici din secolul al V-lea ce au fost descoperite în interiorul Marti Marina (elegantul port de vase mici şi mijolcii din Orhaniye), ziduri care sunt încă intacte, se presupune că acest golf a avut semnificaţie în timpul perioadei bizantine. Se crede că enoriaşii bisericii au fost marinari. Până în prezent, s-a spus că acest golf este leagănul oraşului antic Baybassos.

Dar, să revenim la Kız Kumu şi la ce reprezintă. Ea constă în acea fâşie de aproximativ 600 de metri lungime și 2-4 metri lăţime unde apa mării este puţin adâncă, ce „pleacă” dintr-o parte de uscat şi se pierde în mare. Traduse mot à mot din limba turcă aceste două cuvinte semnifică “nisipul fetei“, iar legenda acesteia este legată de vremurile străvechi ale căderii cetăţii Baybassos. Acum 3.000 ani, după un lung război, regele său a pierdut lupta împotriva duşmanilor săi, piraţi faimoşi, capitulând. Aceştia au preluat controlul asupra oraşului, ucigând populaţia şi pe însuşi, regele. În aceste împrejurări, prinţesa regatului, recunoscută în toată zona pentru frumusețea ei a încercat, zadarnic, să fugă din ghearele piraţilor. Când a ajuns pe coastă, frumoasa printesă care nu ştia să înoate, în dorinţa de a trece în siguranţă pe malul celălalt, a început să-şi umple fusta cu nisip. Pe el a încercat să-l împrăştie în calea sa ridicându-şi un mic dig în aşa fel încât să poată traversa fără ca apa mării s-o afecteze. Numai că soluţia sa s-a dovedit inutilă, după multe ore de oboseală, a căzut întunericul, a alunecat în apă şi s-a înecat. Astăzi, în amintirea şi onoarea sa există o mică statuie pe ţărm în locul în care a început fuga deznădăjduită a prinţesei. De fapt este locul de unde începe şi aventura turiştilor care, cu apa, nici până la genunchi, reiau itinerarul parcurs de prinţesă, în dorinţa de a încerca ceva inedit. Este o senzaţie, cel puţin, stranie pentru privitori să admire sute de turişti plimbându-se în coloane de una-două persoane fix prin mijlocul golfului, acolo unde te-ai aştepta ca adâncimea apei să fie de dimensiuni considerabile, iar pe lângă ei putând fi văzute în acelaşi timp iahturi, barci alunecând pe apă, în peisaje unice, de-a dreptul inimaginabile. Am refăcut şi noi cel din urmă drum al prinţesei brave în dorinţa de-a simţi pământul sub picioare în mijlocul mării, cum s-ar spune, şi să salutăm şi noi turiştii din vasele ce pluteau pe lângă noi la câţiva metri, făcându-ne la rândul lor cu mâna. E o experienţă unică, ce-i drept!

După acest ultim obiectiv, la întoarcerea pe ţărm ne aştepta autocarul care avea să ne ducă înapoi în Marmaris, mai obosiţi şi mai bogaţi sufleteşte, după experimentul agreabil al acelei zile. Nu se înşelase turcul chiar aşa de mult, când ne-o recomandase cu atâta căldură!


[fb]
---
Trimis de irinad in 23.05.15 17:55:21
Validat / Publicat: 23.05.15 19:45:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2805 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 Ambarcaţiunea cu care am venit acostată lângă Kameryie Adası
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 22700 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

calatorul
[25.05.15 16:16:44]
»

Multumim pentru relatare si sfaturi. Si pozele frumoase, mi/au facut o pofta de vacanta si trebuie sa mai am ceva rabdare.

irinadAUTOR REVIEW
[25.05.15 20:59:00]
»

@calatorul50 - Mulţumesc şi eu pentru aprecieri, adevărat începe sezonul vacanţei, pentru unii mai devreme. pentru alţii mai încolo! Oricum ar fi, important e să ne alegem ceea ce ne place şi unde ne simţim bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, irinad
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Marmaris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.055635929107666 sec
    ecranul dvs: 1 x 1