ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.03.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.07.09
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2021
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Optionale din si in drum spre Marmaris

TIPĂREȘTE

Am plecat spre Marmaris pe ruta Bucuresti- Ruse- Hamzeybeli- Eceabat (nu mai stiu exact traseul in Bulgaria)

La Eceabat ne am urcat pe ferryboat pana la Canakale.

Intre timp a fost inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume construit peste stramtoarea Dardanele. Astfel incat acum drumul pana la Canakale se parcurge mult mai usor.

Am stat o noapte la Canakale, unde ne am plimbat seara cateva ore. Speram sa revenim cat de curand in Canakale.

A doua zi am plecat spre Marmaris cu oprire la Pergam (Bergama).

Bergama, unul dintre cele mai magnifice centre culturale și artistice ale civilizațiilor, a fost inclus în Lista patrimoniului mondial UNESCO în 2014.

Templul Agora, Templul lui Dionysus și biblioteca care a avut la vremea respectivă 200 de mii de cărți sunt alte construcții importante.

Pentru civilizațiile antice greaca și romana cele mai importante construcții după templele au fost teatrele. Teatrul din Bergama este construit pe un deal abrupt și are o capacitate de 10 000 de persoane.

Noi am fost doar la cetatea Pergam, nu si la sit ul arheologic Asklepion, deoarece nu am alocat timp pentru ambele. Data viitoare punem si Asklepion pe lista.

Intre cetatea Pergam si sit ul arheologic exista un teleferic astfel incat se pot vizita ambele intr-o singura vizita, fara sa mai strabati cu masina distanta dintre cele doua obiective.

Asklepion este legat de istoria medicinei aici este cu adevărat fascinant. Cei care veneau pentru tratament primeau remedii pe bază de plante, masaj, tratamente cu nămol și bazine cu apa termala.

Mai departe ne am continuat drumul catre destinatia finala Marmaris. Din Marmaris am fost in cateva excursii optionale.

Datorita pandemiei excursia in insula greceasca Rodos nu era disponibila.

Prima excursie a fost in Delta raului Dalyan care se varsa in Marea Mediterana. Am mers mai intai autocarul si apoi ne am imbarcat intr-un vaporas mai mic. In vaporas eram singurii romani inconjurati de ucrainieni si rusi (turisti majoritari in Turcia inainte de razboi)...

O prima oprire a fost intr-un loc cu bazine cu apa termala si namol unde ne am distrat dupa cum puteti vedea si din poze.

Apoi am navigat pe canale spre localitatea Dalyan unde puteai observa stanga dreapta vile si pensiuni foarte cochete. Tot aici, se pot vedea sapate in stanca ruinele mormintelor regelui Knosos si a familiei lui acolo unde a existat odata maretul oras Kaunos.

Kaunos în secolul al 9-lea la granița cu Lycia. Frumoasa zonă istorică găzduiește ruine antice, cu un teatru, clădiri și mozaic foarte bine întreținute. Site-ul istoric se poate ajunge cu barca și o scurtă călătorie pe deal.

Kaunienii s-au stabilit acolo începând cu secolul al 6-lea î. Hr. Dar structurile arhitecturale reale nu au ieșit la suprafață până în jurul secolului al 4-lea î. Hr. Istoricul grec Herodot a scris că el credea că kaunienii erau indigenii din regiune. Frumoasa zonă istorică găzduiește ruine antice, cu un teatru, clădiri și mozaic foarte bine întreținute. Site-ul istoric se poate ajunge cu barca și o scurtă călătorie pe deal.

Apoi ajungem la plaja Iztuzu. Plaja Iztuzu este o fasie de 7 km care desparte raul Dalyan de Marea Mediterana

Aici ar fi trebuit sa vedem faimoasele testoase, dar sincer nu am vazut nici una.

A doua excursie optionala a fost excursia pe mare cu oprire in mai multe golfulete pentru baie.

Am facut un popas la Turunc, unde am baut o cafea si am cumparat suveniruri. In drum spre Turunc, in imediata apropiere a statiunii Marmaris este statiunea Icmeler care mi s-a parut o oaza de verdeata si am inteles ca ar avea si ceva izvoare termale.

A treia excursie optionala (pe cont propriu) a fost in Peninsula Datca.

Datça este un oraș din Turcia, situat pe lunga și îngusta Peninsulă Reșadiye, care formează granița dintre Marea Egee și Marea Mediterană. Cunoscut sub numele de Cnidia Chersonisos în cele mai vechi timpuri, extremitatea vestică a acestei peninsule este marcată de ruinele Knidos.

Nu am ajuns la Knidos ramane sa il vizitam data viitoare.

Fondat de coloniștii greci, Knidos a fost un important centru cultural și politic până în secolul al 5-lea î. Hr. și, cu marile sale porturi naturale, orașul a fost, de asemenea, un vechi centru comercial. În toată această perioadă, Knidos a fost membru al Hexapolisului Dorian – o federație de șase orașe de origine greacă doriană – alături de Halicarnassus și Kos, printre altele.

La intoarcerea spre casa am vizitat Efes-ul. Orasul antic Efes a fost intemeiat de colonistii ionieni, în secolul XI i. C... In secolul VI i. C. a fost construit aici si Templul Zeitei Artemis, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, care a fost mai apoi, in 356 i. C, incendiat de Herostrat, un cetatean din Efes care isi dorea celebritatea.

In anul 133 d. C. orasul Efes a fost ocupat de romani si a devenit capitala provinciei romane Asia. 200 de ani mai tarziu a trecut prin doua cutremure care i-au adus pierderi insemnate, iar apoi in secolul VII d. C. Efesul a decazut. Orasul antic cuprinde acum vestigii importante din perioada elenistică și romană :agora, forum, odeon, biblioteca lui Celsus, stadion etc., precum și din epoca bizantină -ruine de biserici.

Ultima noapte am petrecut-o la Eceabat dupa ce am trecut cu ferry pe partea europeana.

Anul acesta (2023) intentionam sa ajungem din nou in zona. Pe langa obiectivele pe care le am mentionat mai sus ca mi-as dori sa le vad (ex orasul antic Kaunos, Knidos) mi-ar placea sa ajungem in orasul Selcuk aflat la doi kilometrii de Efes unde sunt cateva obiective turistice importante (Bazilica Sfantului Ioan, Cetatea din Selcuk, etc).


[fb]
---
Trimis de catrinel in 29.03.23 13:45:29
Validat / Publicat: 29.03.23 17:28:02
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURCIA. A mai fost în/la: Antalya (Club Voyage Belek)

VIZUALIZĂRI: 1166 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catrinel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 Faleza din Marmaris
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
[900 PMA] [450 PMA]
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

⭐ValentinB_88⭐ [30.03.23 10:09:29] »

La Eceabat ne am urcat pe ferryboat pana la Canakale.

Intre timp a fost inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume construit peste stramtoarea Dardanele. Astfel incat acum drumul pana la Canakale se parcurge mult mai usor.

Într-adevăr foarte spectaculos podul. Acesta a fost inaugurat anul trecut pe 18 martie. Am trecut și eu pe el în drumul spre Kușadasi (tot anul trecut) și am rămas cu adevărat impresionat. Bănuiesc că voi ați fost cu autocarul într-un circuit și de aceea v-a dus pe ferry? Sau... ?

Am fost cu ferry acum mulți ani când nu exista podul (poate doar pe hârtie) și pierzi ceva timp... până te îmbarci, până traversezi, până cobori, nu se compară cu cele 4-5 minute necesare pentru a traversa podul pe cale rutieră. Anul trecut podul era 200 de lire, ferry... nici nu știu. Eu am preferat comoditatea și rapiditatea podului versul ferry. Dar atunci când ești într-un grup organizat, trebuie să accepți anumite compromisuri. Dar oare autocarul nu poate merge și el pe pod?

___

Foarte frumoasă ieșirea, cred că ar fi fost mult mai multe de scris dacă spărgeai obiectivele și mi-ar fi plăcut să detaliezi. Poate data viitoare. Votat cu drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
catrinel [30.03.23 13:18:49] »

@⭐ValentinB_88⭐:

Multumesc pentru feedback.

Nu am fost cu autocarul. Am fost cu masina personala, dar in toamna anului 2021, cand podul nu era inca gata era in constructie.

In ceea ce priveste descrierea mai pe larg a obiectivelor eu una nu am rabdare sa citesc review foarte lungi. Incerc sa surprind esentialul.

Si nu am nici talent literar, asta e sigur. ????

Dar pentru ca si eu imi iau informatii de pe afa cand plec undeva, ma simt datoare moral sa impartasesc din experienta mea pentru alti turisti. ????????

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA [31.03.23 06:41:56] »

@catrinel:

La Eceabat ne am urcat pe ferryboat pana la Canakale.

Intre timp a fost inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume construit peste stramtoarea Dardanele. Astfel incat acum drumul pana la Canakale se parcurge mult mai usor.

Într-adevăr, în toamna anului 2021 şi eu am admirat podul de la Gelibolu, aflat atunci într-o fază avansată a construcţiei şi care a fost inaugurat cu mare fast câteva luni mai târziu, în martie 2022.

Datorita pandemiei excursia in insula greceasca Rodos nu era disponibila.

Din cauza pandemiei , timp de doi ani, 2020 şi 2021, cursele de ferry care făceau legătura între Turcia şi insulele greceşti din imediata vecinătate au fost întrerupte.

Tot aici, se pot vedea sapate in stanca ruinele mormintelor regelui Knosos si a familiei lui acolo unde a existat odata maretul oras Kaunos.

Care Knosos??? Care rege???

Ups! Asta cred că este dintr-un alt film, posibil unul grecesc , dar şi dintr-un alt secol.

Kaunos în secolul al 9-lea la granița cu Lycia. Frumoasa zonă istorică găzduiește ruine antice, cu un teatru, clădiri și mozaic foarte bine întreținute. Site-ul istoric se poate ajunge cu barca și o scurtă călătorie pe deal.

De fapt, ruinele oraşului antic Kaunos pot fi accesate atât de pe apă, cât şi pe cale terestră, rutieră. Călătoria o fi relativ scurtă, însă urcatul şi coborâtul pentru vizitarea tuturor celor menţionate mai sus sunt dificile, mai ales în plin soare, aspect important de ştiut pentru cei care se încumetă la acest efort.

Datça este un oraș din Turcia, situat pe lunga și îngusta Peninsulă Reșadiye, care formează granița dintre Marea Egee și Marea Mediterană.

Peninsula se numeşte tot Datça, Reşadiye fiind doar un cartier al oraşului Datça.

Apoi ajungem la plaja Iztuzu. Plaja Iztuzu este o fasie de 7 km care desparte raul Dalyan de Marea Mediterana

Aici ar fi trebuit sa vedem faimoasele testoase, dar sincer nu am vazut nici una.

Am ajuns şi eu în delta râului Dalyan, precum şi la frumoasa plajă Iztuzu în septembrie 2020, doar că eu am plecat din Sarigerme, nu din Marmaris.

Plaja Iztuzu, una din cele mai frumoase plaje din Turcia văzute de mine, şi am văzut destule până acum, sigur nu are o asemenea lungime .

=

Citesc tot ce se scrie pe sait despre Turcia şi alte destinaţii care mă interesează. Indiferent de lungimea articolului sau de talentul literar al autorului, mi-ar fi plăcut să citesc DOAR despre obiectivele efectiv vizitate de tine, deoarece informaţiile preluate despre alte cele şi neverificate pot genera confuzii în mintea cititorilor. Părerea mea!

⭐ValentinB_88⭐ [31.03.23 08:38:34] »

@catrinel: Scuze, nu am fost atent la data. Aveam impresia ca ai fost acum de curand. Multumesc de clarificare. Totusi, poate incerci sa fii mai "la zi" cu recenziile. In 2 ani se schimba multe, de exemplu (cum ai si constatat) se construiesc si poduri... ????

catrinel [31.03.23 10:13:35] »

@nicole33:

Multumesc pentru feedback. ????

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
catrinel, ⭐ValentinB_88⭐
Alte impresii din această RUBRICĂExcursii opționale din Marmaris:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065876007080078 sec
    ecranul dvs: 1 x 1