ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.04.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 15.02.14
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 4 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Obiective de vizitat în Larnaca

TIPĂREȘTE URM de aici

Înăuntrul intervalului cât am fost cazați la Hotelul Achilleos (vezi impresii), am încercat să vizităm cât mai multe dintre atracțiile locale, profitând de vremea frumoasă de sfârșit de Aprilie (temperaturi de 19-21⁰C și cer mai mult senin) dar și de informațiile oferite în recenziile colegilor AFA.

Pentru cei care au la dispoziție 3-4 zile, vă recomand următoarele drumeții:

I. Vizită la catedrala Sf. Lazăr, situată la numai 150 m de Plaja Finikoudes si la 80-100 m de fort. Nu voi insista pe aceast obiectiv, întrucât a fost descris în mod amănunțit in postările anterioare ale colegilor AFA.

Pe scurt, este vorba despre un edificiu ridicat de bizantini peste locul unde a fost descoperit mormântul Sf. Lazăr în sec. VIII. Se cunoaște că Sf. Lazăr a fost primul episcop de Kition (fosta denumire a orașului Larnaca), unde a trăit cca. 30 de ani. Mormântul sf. Lazăr se gasește chiar sub altar. În incinta catedralei functionează și un muzeu de istorie bizantină, care poate fi vizitat numai căteva ore pe zi. Intrarea la catedrala este liberă, cea la muzeu costănd câțiva euro (daca îmi amintesc corecxt, 2 sau 2,5 euro/persoană). Vizita durează cca. 90-120 de minute.

Vă recomand ca, după incheierea periplului, să vă odihniți în piațeta din fața catedralei, la una dintre cafenele și să vă bucurați de atmosfera locală, delectându-vă cu un fresh de portocale, o cafea cipriotă sau o cupă de înghețată.

II. Vizită la Fortul din Larnaca, care găzduiește astăzi centrul cultural.

Deși unele surse de la jumătatea sec. XVIII insistă că fortificația a fost construită de turci în anul 1625 e. n., s-au descoperit izvoare scrise, potrivit cărora aceasta a fost edificată pe parcursul domniei regelui James I (1382-1398) al Ciprului. Potrivit acestora, scopul fortificației a fost acela de a apăra portul orașului, devenit principalul port din insulă după capturarea Famagustei (Ammochostos) de către genovezi.

Se pare că la acea vreme, construcția era mai întinsă, pe parcursul lucrărilor de conservare fiind descoperite fundații fiind descoperite către Nord si Sud-est, sub șoseaua de astăzi. Mai recent, incinta a fost consolidată și folosită de către autoritățile britanice, fiind închisoare și loc de execuție până în anul 1948.

Zidurile fortului vă dezvăluie peisaje încântătoare ale Mării Mediterane și ale promenadei Finikoudes iar curtea interioară răcoroasă gazduiește evenimente culturale. La etajul clădirii principale (chiar deasupra porții de acces) funționează un muzeu care găzduiește in 4 încăperi aretfacte arhitecturale, antichități din perioada Creștină timpurie (sec. IV-VII e. n.), planșe foto reprezentând monumente și edificii cipriote din perioadele Bizantină și Medievală, planșe fotografice ce surprind picturi Bizantine din sec. XI-XVI e. n., vase de ceramică (sec. XII-XVII), coifuri și săbii (sec. XV-XVI e. n.), precum și arme de foc (sec. XVIII-XIX).

Vizitarea întregului ansamblu (inclusiv cu pauză de răcorire, la umbra copacilor din curte) dureaza undeva între 2 și 3 ore. Intrarea costă 2,5 euro/persoană, biletele cumpărându-se de la biroul din partea stângă, imediat ce intrați în incintă.

III. Rătăciți pe străduțele din cartierul turcesc, între catedrala Sf. Lazăr, Fort și str. Piyale Pașa.

Veți descoperi căsuțe fermecătoare, umbrite de tufe de leandrii, palmieri și chiar lamâi pe rod, ulițe înguste și izolate, unde timpul parcă s-a oprit la început de secol XIX iar singurii martori ai trecerii dumneavoastră sunt câteva pisici leneșe. În 90-120 de minute puteți reveni in centrul turistic, având imaginea vieții tihnite a acelor locuri.

IV. La ceas de seară, recomand plimbarea pe promenada Finikoudes și în portul turistic (Eng: marina). Finikoudes este mărginită de pâlcuri de palmieri umbroși (primii dintre aceștia fiind plantați în jurul anilor 1920).

Veți putea să vă odihniți la umbra palmierilor, să luați masa ori doar o cafea la una dintre zecile de terase și restaurante. Aici veți găsi un parc de distracții pentru cei mici (în dreptul restaurantului Hobos). Tot aici sunt oferite spre închiriere scutere electrice haioase (noi am văzut o ofertă de 10 euro/ora).

La capătul străzii se găsește Piața Europa, intrarea în portul turistic iar la numai 150 m sediul poliției și Centrul pentru informare turistică.

În portul turistic puteți admira bărcuțele și iahturile private, puteți savura o cafea la localul gazduit pe un vaporaș, puteți admira zecile de pisici care hălăduiesc prin port și sar pe puntea iahturilor dar și să vă informați și să faceți rezervări pentru mini-croaziere pe Mediterană (când am fost noi, nu debutase sezonul însă erau făcute pregătiri în acest sens).

Am înțeles că sunt organizate mai multe tipuri de croaziere:

- excursie la pescuit (inclusiv prepararea peștelui la bord, pe grătar) și pentru înot,

- excursii pentru scufundări la epava ferriboat-ului MS Zenobia, naufragiat în mai 1980, în timpul voiajului inaugural, devenit un veritabil recif și amenajat de autorități pentru scuba diving, astel încât să nu fie periculos pentru turiști). Pentru mai multe informații, vezi: en.wikipedia.org/wiki/MS_Zenobia

- petreceri pe iaht (acesta ancorează în dreptul promenadei Finikoudes iar la bordul său este organizată discotecă).

V. Nu ratați excursia cu autobuzul etajat (Love Buses), care are stația de pornire pe Finikoudes, vis-a-vis de Primăria Larnaca (deasupra KFC – aici, am avut un veritabil șoc cultural: eu primărie cu... KFC si... happy hour... nu am mai văzut până acum... :) ).

Excursia dureaza cca. 2 ore, costă 15 euro per adult. Primul copil de până la 10 ani are gratuitate. Pentru al doilea, al treilea, etc. Costă 5 euro/copil (tot până la 10 ani). Peste 10 ani, copii plătesc 10 euro. Turiștilor li se împart căști și pot beneficia de prezentări audio, respectiv ghid simultan în limbile Engleză, Germană, Greacă, Rusă, Franceză, Italiană.

În sezon (lunile mai-august), se organizează 2 plecări pe zi, respectiv la ora 11:00 și la ora 17:00.

În martie-aprilie și în septembrie-octombrie, sunt tot 2 tururi pe zi: de la ora 11:15 și de la 15:00. Mare atenție: noi ne-am păcălit la prima încercare și l-am așteptat în zadar într-o după amiază. Ca să evitați aceasta, vă sfătuiesc să vă informați și la hotelul unde sunteți cazați sau să telefonați pentru detalii la reprezentanții societății de transport: 97 761 761.

Dintre obiectivele mai importante, bifate cu această ocazie amintesc: promenada Finikoudes, Fortul din Larnaca, biserica din Angeloktisti, Hala Sultan Tekke, Lacul Sarat, mânăstirea Panagia Phaneromeni, mânăstirea Agios Georgios Makris și apeductul Kamares.

Spun „bifate”, întrucât autobuzul oprește numai la biserica Angeloktisti (20 min), la Halla Sultan Teke (20 min) si pentru câteva fotografii la apeductul Kamares. În lunile decembrie-februarie, atunci când păsările flamingo poposesc la Lacul Sărat, este programată și acolo o oprire de 10 minute.

Câteva cuvinte despre obiectivele unde se oprește:

a) Biserica Angeloktisti - este situată in satul Kiti, la 11 km distanță de Larnaca și a fost edificată în sec. XI. Aici puteți admira stilul arhitectural deosebit și mozaicul înfățisându-i pe Fecioara Maria și pe pruncul Isus. In lba. Greaca, „Angeloktisti” înseamnă “construită de îngeri”;

b) Hala Sultan Teke – este o moschee construită pe malul Lacului Sărat în anul 648 e. n., cu ocazia debarcării aici a armatelor arabe. Dispoziția edificării i-a aparținut marelui Calif Moavia, și a fost determinată de moartea în acel loc a lui Umm Haram, mama vitregă a profetului Mohamed. Acest lăcaș de cult reprezintă al patrulea cel mai important loc religios pentru musulmani. Mai mult, cu ocazia unor escavări arheologice, la baza complexului au fost descoperite dovezi care atestă că locul a fost locuit încă din Neolitic;

c) Apeductul Kamares – construit în 1747, din ordinul și cu finanțarea guvernatorului otoman al Larnacăi, Ebubekir Pașa, a fost considerat ca cea mai importantă construcție a perioadei Otomane in Cipru. Se întindea pe o lungime de 16 km și a fost exploatat, transpotând apa râului Tremithos in Larnaca până în anul 1950. Detalii suplimentare aici: en.wikipedia.org/wiki/Kamares_Aqueduct;

d) Lacul Sărat – în vremurile preistorice a fost un golf, utilizat începând cu 1700 i. e. n. ca port natural al așezării de lângă Hala Sultan Tekke, abandonat de populație în jurul anului 1050 i. e. n. În această perioadă portul este distrus, golful se colmatează și ia naștere Lacul Sărat (format din 4 ochiuri de apă). Acesta este considerat o atracție a zilelor noastre în principal datorită migrației păsărilor pe timp de iarnă. Își găsesc adăpost aici flamingo, lebede, rațe dar și alte specii.

 

Sper că nu am omis nimic și că le este de folos celor care intenționează să viziteze Larnaca. Pentru întrebări suplimentare vă stau la dispoziție. Informațiile expuse aici au fost preluate din pliante, prezentările ghizilor sau de pe Wikipedia.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nosferatoo in 29.04.15 23:16:05
Validat / Publicat: 30.04.15 00:29:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în CIPRU.

VIZUALIZĂRI: 14075 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nosferatoo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P33 biserica Angeloktisti
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster
[30.04.15 00:33:00]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

iulianic
[30.04.15 08:34:40]
»

@nosferatoo - Fericiţilor! Aţi prins turul cu autobuzul turistic. Când am fost noi ultima oară în Larnaca (era sfârşitul lui octombrie) cursele City Tour se sistaseră din cauză că nu mai erau solicitări, vizitatorii fiind mai puţini la sfârşit de sezon.

Traseul - de pe Promenada Palmierilor, ocolind Castelul Medieval, continua pe Strada Piyale Pasha spre Psarolimano şi plaja Mackenzie, apoi spre Angeloktisti, Lacul Sărat (oprire şi staţionare 10 minute) şi Moscheea Hala Sultan Tekke (oprire şi staţionare 20 minute), Faneromeni, Agios Giorgios Makris şi vechiul apeduct Kamares - era foarte îmbietor pentru noi.

Am întrebat la recepţia hotelului, am şi sunat la numărul de telefon înscris pe panoul din staţie, apoi am aşteptat ziua de vineri (poate mai apăreau amatori), dar... nu.

nosferatooAUTOR REVIEW
[30.04.15 18:38:06]
»

@iulianic - Multumim! Si noi am avut ghinion initial... Am asteptat 30 de minute degeaba. Dar am perseverat si am incercat si a doua zi, de dimineata...

Probabil ca, daca am fi mers acolo prin martie, ne-ar fi tras clapa si noua. Si in aceasta calatorie a fost autocarul destul de gol: numai 7 suflete.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, nosferatoo
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Larnaca:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054868936538696 sec
    ecranul dvs: 1 x 1