ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2014
DE arru
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 19.06.13
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUN-2007
DURATA: 6 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
93.75%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Provincia Castellon

Cum să treci munţii pentru adidaşi

Ilustrație video-muzicală
Conquistador - Las Pastillas


TIPĂREȘTE URM de aici

Jurnal de călătorie partea a treia

Dacă acasă nu am ajuns nici până astăzi să văd Transfăgărăşanul şi Translapina, am avut parte tocmai aici, la mai bine de 3.000 km, de un drum cu inima în gât pe şoselele Spaniei.

De dimineaţă, fiind ultima zi din concediu, prietenul nostru s-a gândit să ne facă o surpriză şi să ne ducă la o fabrică Nike.

“Au magazin la poarta fabricii. Vă luaţi şi voi ceva fain şi ieftin. ” “Dar unde e magazinul? ”, întrebăm noi. “Aaa… E aproape de Castellon. Ajungem repede. ” “Bine, gogule. Hai să mergem”.

Şi plecăm. Şi mergem şi mergem şi tot mergem. Şi începem să urcăm pe o şosea şerpuitoare. Peisaj magnific, serpentine pe măsură. Îmi cam pierise vocea privind la prăpăstiile pe lângă care treceam. Da’ na! Ce nu face românul pentru o pereche de Nike ieftini? :) “Mai avem mult, bre? ”, întreb eu cu voce stinsă. În schimb, pitikul meu taaaare ar fi vrut să facă schimb de locuri cu şoferul. Cred că toţi împătimiţii de condus ar fi preferat să fie la volan pe un aşa drum! Îl vedeam cum “conducea” în spate, lângă mine, în timp ce eu abia mai respiram :)

Mi se răspunde că după lanţul de munţi din faţă ajungem. Îmi iau inima în dinţi şi îmi spun că ăsta e probabil antrenamentul pentru cele două mai sus pomenite drumuri mirifice din ţară.

Şi cum răbdarea e întotdeauna răsplătită, nu peste mult timp facem o oprire. Aflăm că suntem la Fuente de los Baños - celebru pentru apele sale termale. Locul are o legendă pe care am aflat-o coborând către uimitoarele ape verzi-albastre: se spune că ultimul rege maur al Valenciei, Zeit-Abu-Zeit, cunoscător al proprietăţilor curative ale apelor termale asupra organismului uman, a ales această locaţie pentru construirea unor băi, unde venea împreună cu multele sale soţii. Locul a devenit cunoscut, apele geotermale având o temperatură constantă de 25 de grade. Pentru cine vrea să călătorească aici, e bine de ştiut că se află foarte aproape de staţiunea Montanejos, unde te poţi caza. Plus că orăşelul are în jur şi destule obiective istorice de vizitat. Ca să nu mai vorbesc de locaţie.

Fiind joi, locul era cam pustiu; doar câteva persoane se bălăceau în apele calde şi îmbietoare. Un singur chioşc în preajmă, de unde puteai să cumperi câte ceva. Surpriza maximă a fost că la tejghea am dat de o… româncă. O doamnă foarte drăguţă, plecată de multă vreme din România. Locuia la Montanejos cu soţul ei spaniol, patronul magazinelului. A stat de vorbă cu noi, fericită că în sfârşit aude cuvinte româneşti.

Am petrecut cam 10-15 minute în acest colţişor de rai şi am pornit la drum către ţinta noastră.

După ce am trecut, în sfârşit, peste lanţul muntos, peisajul s-a schimbat un pik, dând în vileag aşezări pitoreşti. În sfârşit, mai vedeam şi altceva dincolo de blocuri, intersecţii, hoteluri, vile, plaje, aeroport: locuinţe tradiţionale, străzi pietruite, biserici, şcoli. Un crâmpei a ceea ce a fost vechea, istorica Spanie, de o frumuseţe tulburătoare.

Şi chiar dacă ideea acestei excursii a fost la bază mercantilă, nu am regretat drumul. Am descoperit o nouă imagine a acestei frumoase ţări, am aflat lucruri interesante şi am întâlnit români în cele mai neaşteptate colţuri din creierii munţilor. Un drum frumos, care parcă mi s-a părut mai scurt la înapoiere, ştiind că ne-am îmbogăţit amintirile din această vacanţă.

Barcelona fast forward

Nu pot să închei fără să povestesc şi despre cum să faci să nu te plictiseşti câteva ore în Barcelona.

Am plecat în ultima zi cu trenul din Castellon.

Gara: mare, frumoasă, cu automate de bilete, mult mai comod decât cozile de la noi. Peroanele sunt la capătul scărilor rulante care te coboară ca la metrou. Şi nu se treci decât după verificarea biletelor şi printre detectoarele de metale, ca la Otopeni. Bineînţeles, nu sunt chiar aşa de riguroşi ca la un aeroport, dar măsurile de securitate există.

După o călătorie de vreo 2 ore şi jumătate într-un tren ca săgeţile noastre (doar că mie mi s-au părut mult mai curate la noi), în compania multor suporteri ai Barcelonei care mergeau la un meci, am ajuns în gară. Şi, înainte să uit, trebuie să spun că biletele pe care le-am luat în Castellon permiteau călătoria până la terminalul din Aeroport. Noi ne-am oprit pentru a petrece măcar 5-6 ore prin oraş. Nu prea aveai ce să faci într-un timp atât de scurt.

Prin amabilitatea celor de la informaţii, am aflat că există mai multe linii de autobuze turistice (în sfârşit i-am ajuns şi noi din urmă! :)). Autobuzele opresc în peste 20 de locuri şi ai posibilitatea să cobori oricând ca să vizitezi zonele de interes şi să te urci pe aceeaşi rută şi să continui drumul. Nu-mi amintesc cât am plătit, dar a meritat, pentru că am reuşit să avem o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă Barcelona. Pe lângă ghidul turistic, am primit şi o pereche de căşti pe care le “mufai” în autobuz şi ascultai informaţii în timp real despre obiectivele turistice pe lângă care treceam.

Am optat să stăm pe platformă şi a fost minunat. Prin faţa ochilor ne-au defilat bulevardele mărginite de clădiri cu arhitectură şi mai veche şi ultra modernă, La sagrada Familia (încă regret că nu am coborâ să o vizităm, dar timpul ne presa), am văzut de undeva de sus portul, am trecut pe lângă tele-gondolă.

Ne-am oprit aproape de Rambla, pentru că era păcat să nu ajungem şi acolo, căutând un loc unde să mâncăm ceva. Am zărit un Mc Donald’s şi aproape am zburat până acolo. Am ieşit cu coada între picioare. Arăta mai rău decât ultimul Mac Drive de la noi. Murdar şi mirosea urât. La noi restaurantele lor arată chiar lux.

Când am intrat pe celebra stradă, nu pot să spun că am fost dezamăgită, dar e o vorbă: “La pomul lădat să nu te duci cu sacul”. Magazine de suveniruri înghesuite unele într-altele, terase super aglomerate, muzică de toate genurile răzbătea din toate colţurile. Abia reuşeai să-ţi faci loc printre sutele de turişti sau gură-cască. Ne-am înfundat bine mâinile pe portofele şi am luat-o la pas, căutând un loc unde să mâncăm. Am găsit într-un final o masă liberă şi am comandat într-o anglo-spaniolă “una paella, por favor. No fish and no seafood, please! Just pork… :) ” După vreo 20 de minute am primit-o, bineînţeles cu fish şi seafood. Drăguţul de ospătar, a cărui naţionalitate mi-e greu să o ghicesc, a încercat să ne explice că bucătarul nu poate “no fish”. Am înghiţit cu greu paella tradiţională şi am pornit pe străzile Barcelonei. Am petrecut ultima oră admirând perfecta îmbinare între vechi şi nou. Străzi frumoase şi sute de turişti care se preumblau ca şi noi, poate fără ţintă dar cu un scop precis: să vadă cât mai multe şi să împărtăşească experienţa oraşului.

Ne-am îndreptat cu regret către gară şi am plecat la aeroport.

Încheiere

Şi fiindcă s-au cam gătat peripeţiile noastre prin ţara lui Don Juan sau a lui Don Quixote, cel puţin deocamdată, vă doresc să mergeţi acolo, să vă simţiţi bine şi să vă întoarceţi cu amintiri de neuitat. Este o ţară frumoasă, primitoare, oamenii sunt o altă naţie de români, amabili şi ospitalieri, ştiu de glume, ştiu să se distreze şi să-şi trăiască viaţa. Avem ce învăţa de la ei. Deci să profităm!


---
Trimis de arru in 24.01.14 12:34:00
Validat / Publicat: 24.01.14 16:57:33
VIZUALIZĂRI: 4127INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (arru); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25400 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
INFO: membrii AmFostAcolo beneficiază - in cadrul sistemului de Privilegii - de preţuri particulare pentru vacanţa în această destinaţie - negociate direct cu tour-operatorii sau cu proprietarii.
 • Verifică: solicită o ofertă personalizată

 • ECOURI la acest articol

  7 ecouri scrise, până acum

  danamandache [24.01.14 17:09:14] »

  Am onoarea primului vot! P8 foarte frumoasa.

  arru [24.01.14 17:23:05] »

  @danamandache: Multumesc. Mi-ar fi placut sa ajung la intalnire sa cunosc cat mai multi dintre povestitorii AFA. Din pacate, nu pot. Dar sunt sigura ca ariciul imi va povesti tot ce e de povestit

  danamandache [24.01.14 17:28:16] »

  @arru: Cu multa placere. Din pacate, nici eu nu pot veni la intalnire, pe arici si pe maiestrica ma bazez si eu pentru a afla cat mai multe detalii...

  webmaster13 [25.01.14 08:42:38] »

  Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

  Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

  Eugenia55* [25.01.14 12:46:30] »

  "Am zărit un Mc Donald’s şi aproape am zburat până acolo. Am ieşit cu coada între picioare. Arăta mai rău decât ultimul Mac Drive de la noi. Murdar şi mirosea urât. "

  In noiembrie 1998 eram cazata pe Rambla la un hostel. Eu, un salam de Sibiu si-o rotita de cascaval afumat. Seara completam cu chipsuri, chorizo si bere (diurna dramuita la sangue callente). Dupa cateva zile imi ardea pipotica dupa ceva gatit si, mai ales, cald! Am cumparat de undeva o caserola cu un soi de stufat, rece, desigur, si din Mecul de pe Rambla cartofi prajiti calzi. Pana ajungeam acasa s-ar fi sleit si cartofii. M-am rezemat de-un zid, am bagat cartofii-n stufat si da-i si baloteaza. Nimic neobisnuit, era o gramada de lume care manca, bea pe Rambla, ba stateau si pe jos, care pe unde apuca! Eu eram cel mai potrivit imbracata sa ma manjesc cu sos, eram in deux-pièces gen Coco Chanel cu bluzica de matase, toace, tot tacamu'...

  Aaaaaaa, si, desigur, fara tacamuri )))))))))))))))

  Merci pentru remember!

  Imi place stilul!

  arru [25.01.14 13:05:15] »

  @Eugenia55: Multumesc si ma bucur ca am reusit asta...

  Am sperat sa fie asa!

  Eu am avut noroc cu drumul lung. Eram in blugi si adidasi. Si nu m-am sfiit sa iau un loc pe jos pe langa statuile alea

  Oricum, chiar daca nu m-a dat pe spate, Rambla mi-a adus aminte de Lipscaniul nostru din anii 2000. Iar turistii dau senzatia ca se simt chiar ca acasa. Pana la urma, e meritul spaniolilor pentru ca te fac sa te simti binevenit si in largul tau Poate pentru noi e un avantaj, ca suntem de aceeasi sorginte. Ne e usor sa ne integram Si pana la urma, cred ca oriunde am face la fel...

  arru [25.01.14 13:20:56] »

  @webmaster13: E beton! Mai ca imi vine sa o iau din loc catre meleagurile mai calde, cu atatea coduri colorate la noi. Multumesc!

  Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

  ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
   (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
  SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
  NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
  EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
  Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

  NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
  Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
  VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
  arru, danamandache, Eugenia55*
  Alte impresii din această RUBRICĂ:

   SOCIALs
  Alătură-te comunității noastre

  AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
  SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

  [C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
  AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
  pagină generată în 0.079174041748 sec
  ecranul dvs: 1 x 1