ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.12.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Râmnicu Vâlcea
ÎNSCRIS: 05.01.13
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
JUN-2013
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Unde mâncăm în Lisabona?

Cea mai veche braserie cu azulejos din Portugalia intr-o veche manastire

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

CERVEJARIA TRINDADE -LISABONA

Localizare: CHIADO

Adresa: Rua Nova da Trindade, 20 C

Orar -zilnic: orele 10-0:2

Cervejeria Trindade, din Cartierul Chiado din Lisabona, este cea mai veche si cea mai frumoasa berarie din capitala lusitana, avand panouri rare si unice de azulejos in Portugalia, care ar putea foarte bine, sa fie expuse intr-un muzeu, si este ridicata pe locul unei foste manastiri de acum 7 secole.

Ea este inscrisa in patrimoniul cultural al orasului, si pentru mine a fost o revelatie turistica, deosebita.

In cartierul Chiado, unde am ratacit in ziua grevei generale din Lisboa, aud deodata, vocea de bariton a unui ghid profesionist, care insotea un grup restrans, de cinci americani prin cartier.

Daca acest portughez, al carui chip, eu l-am pierdut deja in neant, nu ar fi trecut atunci, pe langa mine, acest articol nu s-ar fi scris.

Veneam necajita dinspre biserica San Roque, unde un cerber nu ma lasase sa fac poze in interior, si deodata iata-ma in urma americanilor, care intra intr-o cladire, ce mie, nu imi transmitea nici un mesaj.

Merg si eu inauntru, afara erau 30 de grade, si inghit cu pofta, in loc de un pahar cu apa, o panorama, o berarie istorica cu pereti decorati cu placi de azulejos, formidabile, pentru ca eu sunt topita dupa astfel de chestii.

Bachus nu era prezent la acea ora, in locall, era si el in greva, sala era complet goala.

Am observat doar trei clienti, intr-o curte interioara, la o masa.

Parca eram la o premiera cinematografica absoluta, hrana spiritului, coexista cu feelingul de foame si sete, intr-o ambianta istorica, deosebita.

Pe o masa, tronau niste pesti, crabi proaspeti, languste si alte oratanii, dupa care eu nu ma dau in vant.

Am exclamat la unison, cu americanii: ''Wow, it's absolutely amazing ''.

Epitetele sunt deliberate, vine apoi un final, dupa care, nu mai urmeaza nimic, decat ingurgitarea rapida a unui pahar de bere, sau o cafea rapida.

CERVEJERIA TRINDADE, SAU 7 SECOLE DE BERE BUNA

In 1325, regina Isabela inaugureaza pe acest loc, cladirea Manastirii Sfintei Treimi.

Acum 8 secole, pe locul acestei braserii, se gasea deci, manastirea fondata in 1294 de niste calugari, care salvau prizonierii crestini de mauri.

Aici ei gaseau o masa calda si un pahar cu vin.

In 1704 manastirea cade prada unui incendiu, si e distrusa partial, apoi, in urma marelui cutremur din 1755, din Lisabona, ea este distrusa, aproape complet.

Dar timp de 5 secole, sala de mese, a gazduit vizitatori si pelerini, pana in 1836.

Ulterior, manastirea devine cea mai veche fabrica de bere din Portugalia.

Manastirea dispare in 1834 si a fost cumparata in 1836, de Manoel Garcia, un industrias, care instaleaza prima uzina de bere, din tara., utilizand peretii ce au mai ramas din biserica, si impodobindu-i cu azulejos.

Braseria Trindade este deschisa in 1840, si in 1854, fiul regelui Don Pedro V, il face pe Manuel Garcia, furnizorul de bere al casei regale.

Aceasta prima braserie e compusa din patru sali si un patio, si pe la tejgheaua ei, s-au perindat, artisti, poeti, intelectuali, politicieni si oameni obisnuiti, care au mancat si au baut aici, o bere buna.

In 1988, Primaria integreaza aceasta braserie istorica, in patrimoniul cultural, al Lisabonei.

SALILE PRINCIPALE DIN CERVEJARIA TRINDADE

Braseria are mai multe sali: un atrium, un refectoriu, sala Maria Keil si sala arcasilor.

ATRIUMUL -este locul de acces in Braserie si este integrat in vechea manastire, fondata in secolul 13 de niste calugari.

In 1860, LUIS FERREIRA decoreaza aceasta sala cu azulejos de inspiratie masonica.

Panourile sunt extrem de valoroase, fiind rare si pretioase, facand parte, repet, din patrimoniul national al Portugaliei.

REFECTORIUL

Refectoriul este vechea sala a manastirii, locul unde a functionat uzina de bere. Sub panourile acestei sali, se gasesc figurile alegorice, care reprezinta, pe peretele stang, cele 4 elemente ale naturii, pamant, apa, foc si aer, ce corespund unor momente specifice ale vietii, nasterea, tineretea, varsta adulta si experienta. La sud avem panourile cu cele 4 anotimpuri, dar cel cu iarna a fost distrus in sec 19 si l-am cautat degeaba cu privirea.

Pe peretele din fundul salii, se afla doua panouri mari, ce reprezinta industria si comertul.

Ultima sala poarta numele unei artiste plastice, Maria Keil, si e o sala cu mozaic, de piatra si panouri moderne, ce reprezinta motive simple, din natura.

SALA ARCASILOR, este ceea ce a mai ramas din manastirea originala din secolul 18.

SALA DE MESE

Sa ne punem imaginatia la incercare si sa savuram un crab, o langusta, niste fructe de mare.

Este racoare si studiind lista de meniuri, preturile sunt cam scumpe, in jur de 20 de euro de persoana.

Aici se gasesc celebrele fripturi a la Trindade, ce au devenit antologice, si niste deserturi savuroase.

Berea istorica, este locala si internationala, si in pivnita exista o colectie orgolioasa de vinuri, ce reprezinta regiunile viticole din tara.

Rezultatul este o aventura gastronomica, mai ales pentru cunoscatori.

Deserturile sunt creatii stralucite ale patiseriei portugheze, unice in lume.

Este un loc, unde oamenii vin sa se racoreasca, sa bea un pahar de bere sau de vorba, dar azi e criza economica, este greva generala in oras...

Nu e nimeni in sala si ospatarul imi zambeste cald, americanii au plecat si el imi da un pliant cu istoria braseriei... obrigado.

As fi putut sa-i fac si un studiu psihologic, cred ca se simte ca un cavaler, printre atatea panouri decorative, si isi schimba starea de spirit de mai multe ori pe zi, in functie de anotimp. Dar azi e contaminat cu ,,saudade '', ce i-a intrat in fibra, ca nu are clienti.

Concluzie: Mananca si bea, tu calatorule, dar nu uita, nici o clipa, sa nu te desparti de istorie.

Am zabovit, am admirat si am stat pe un scaun, la un pahar cu bere, in istorie.


---
Trimis de mireille in 05.12.13 14:02:23
Validat / Publicat: 05.12.13 18:36:20
VIZUALIZĂRI: 2697INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PORTUGALIA.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mireille); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 28550 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster13 [05.12.13 19:04:26] »

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

mireille [05.12.13 19:22:32] »

@webmaster13: multumesc din suflet, cel mai frumos cadou de Mos Nicolae...

ariella [05.12.13 20:22:52] »

Ce ai cu papilele mele gustative in seara asta, auzi tu daca imi plac fructele de mare! Mi s-a facut o pofta de am dat fuga la congelator si am scos urgent niste creveti si niste somon sa fac maine!

mireille [06.12.13 06:16:26] »

@ariella: nu am nimic cu papilele matale, dar daca vei merge vreodata in Portugalia, sa-ti iei gandul de la silueta... vei adora bucataria portugheza, e patria pestelui si a codului, sau bacalhau, o inventie pur portugheza... eu am nimerit acolo in plin festival al sardinelor, si am servit una portie in Alfama, cartierul lor vechi...

portughezii astia traiesc din vise si din peste sarat... exista vreo 365 de feluri de preparare a pestelui, cate o reteta pt fiecare zi, tu cum pregatesti ,,orataniile ''... vin si eu sa gust, acu sunt la pescuit... o zi buna

ariella [06.12.13 09:12:40] »

@mireille: Tu crezi ca vin din vreun concediu fara kilograme in plus? N-ai sa vezi asa ceva!

Iar vietatile marine le pregatesc simplu pe gratar, cateva minute pe o parte, alte cateva minute pe cealalta parte si gata... am si o punga de paellia semipreparata ca si garnitura pe care o sa o pun in tigaie 10 minute si gata masa. Asa ca te astept!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ariella, mireille
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0847380161285 sec
ecranul dvs: 1 x 1