ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.12.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.05.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CAZARE [camere etc]:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Fiordurile Norvegiei

La Bodø prin insulele Lofoten

TIPĂREȘTE

În dimineaţa zilei de 24 iulie 2013 la Harstad a fost ceaţă densă. Atât de densă încât pontonul din faţa Clarion Collection Hotel Arcticus - hotelul care ne găzduise în noaptea precedentă - abia se mai vedea. Frumuseţea orăşelului situat pe mai multe insule împresurate de apele fiordului dispăruse cu desăvârşire. Dar… în Norvegia capriciile vremii nu mai miră pe nimeni. După micul dejun ceaţa deja se împrăştiase astfel încât, fără motive de îngrijorare, am plecat pe drumul sinuos, prin păduri, pe margini de fiorduri, spre Lofoten.

Traseul pe drumul european E10 este unul dintre cele mai pitoreşti. Păduri, lacuri, râuri, vârfuri muntoase ascuţite şi înalte sunt elemente care, combinându-se în diverse formule, alcătuiesc peisaje magnifice, niciodată aceleaşi. Sate izolate de pescari şi campinguri destul de puţin populate mai colorează din când în când verdele natural, curat.

Lødingen, aşezare amplasată în sud-estul insulei Hinnøya, învecinată cu nu mai puţin de cinci fiorduri, este un punct nodal pentru rutele de ferry-boat. Drumul european E10 este traseul terestru principal care duce spre Lofoten, făcând legătura între cele mai mari insule ale sale prin poduri şi tuneluri subacvatice, străbătându-l apoi până la extremitatea sa, în orăşelul Å. Toată zona este muntoasă, cu creste uneori mai înalte de 1200 m, iar alăturarea lor de drumul de coastă, aflat aproape de nivelul mării, face - prin diferenţă - să pară şi mai înalte. Din goana autocarului ni s-a semnalizat, mult înainte de Lødingen, Parcul Naţional Møysalen, o zonă în care se spune că sunt amenajări turistice, dar pe care noi, grăbiţi ca întotdeauna, n-am avut cum să le vedem.

Lofoten este un arhipelag format din şapte insule principale presărate cu câteva orăşele şi mici aşezări pescăreşti deosebit de pitoreşti. Munţii aproape verticali şi fiordurile înguste fac din Lofoten un loc cu peisaje unice. Văzute de pe ţărmul marelui Vestfjord, insulele Lofoten par un zid impunător cu nenumărate vârfuri zimţate care se înalţă direct din apele mării. Se spune că arhipelagul care se întinde în apele vestice ale Norvegiei pe o lungime de mai mult de 110 km, este martorul celor mai virulente furtuni în timpul iernii, dar vara, frumuseţea de neegalat a insulelor sale face din Lofoten un important punct de atracţie pentru turişti.

Cu excepţia uneia, toate insulele arhipelagului Lofoten sunt conectate prin poduri moderne, ultima fiind conectată printr-un tunel subacvatic. Traseul E10 prin Lofoten, un adevărat salt de pe o insulă pe alta datorită podurilor elegante, arcuite, n-ar trebui să fie ratat de nici un vizitator al Norvegiei. Mărturisesc, nu ştiam mare lucru despre această zonă înainte de a pleca din ţară, dar acum, după ce am trăit experienţa Lofoten, o recomand tuturor.

În largul coastei de sud a insulei Austvågøy, înşirat pe mai multe alte insule mici, se află Henningsvær, un pitoresc sat de pescari. Este mic (doar 0,31 km²) şi nu are mai mult de 500 de locuitori, dar îi atrage pe turişti atât prin arhitectură, cât şi prin amplasarea sa mai puţin obişnuită. Deşi mici şi destul de izolate, aceste sate norvegiene au supermarket, servicii poştale, benzinărie, restaurant sau măcar un bar şi bineînţeles o bancă şi un mic hotel.

Căbănuţele tipice (în limbajul localnicilor numite "rorbuer"), albe şi roşii, sunt înălţate pe pontoane, deasupra apei. Pilonii de susţinere par pe alocuri atât de fragili încât nu poţi să nu te întrebi cum de mai rezistă sau cât vor mai exista. Am făcut un popas în centrul acestei mici localităţi ce pare părăsită la prima vedere şi ne-am plimbat pe pontoane admirând adăposturile pescăreşti. La o terasă, cu o cafea şi o răcoritoare, ne-am petrecut restul timpului privind îndelung canalul care se inundă odată cu fluxul oceanic. Nu prea ai ce face aici, dar apreciez că o oprire de câteva minute are darul de a te transpune în atmosfera unui vechi şi simbolic sat pescăresc.

Ramberg un alt sat din arhipelagul Lofoten spre care ne-a condus drumul european E10, de asemenea cu foarte puţini locuitori, este renumit pentru plajele sale cu nisip alb. Am văzut din autocar una dintre aceste plaje, frumoase, dar nici pe departe asemănătoare plajelor calde din sudul Europei. Apele reci ale Oceanului Atlantic nu prea îmbie la scăldat, cu toate acestea am văzut câţiva oameni încercând să se bucure de generozitatea soarelui într-o zi de iulie norvegian.

Beneficiind de atât de puţine zile însorite şi de şi mai puţine zile călduţe pe an, nu este de mirare că nordicii evadează ori de câte ori pot spre alte ţărmuri, mai fierbinţi.

De la Ramberg până la Moskenes, spre sudul insulei Moskenesøya, atât pe stângă cât şi pe dreapta, porţiunea de uscat se îngustează din ce în ce mai mult. Ne apropiem de capătul arhipelagului Lofoten. Drumul european E10 sfârşeşte în localitatea cu cel mai mic nume din lume: Å. N-am ajuns până acolo, dar când mi-am arătat nedumerirea legată de numele acestei aşezări, ghida mi-a dat un răspuns pe cât de scurt pe atât de limpede: Å este ultima literă a alfabetului norvegian, iar în Lofoten marchează sfârşitul lanţului muntos, relieful predominant al arhipelagului. Aici, indiferent de anotimp, apele oceanului clocotesc învolburate creând vârtejuri cunoscute şi temute de toţi navigatorii.

La Moskenes, unul dintre cele mai importante porturi ale arhipelagului, ne-am îmbarcat pe ferry-boat pentru a traversa Vestfjorden spre partea continentală a Norvegiei. Nu ştiu cât a durat traversarea pentru că nu am cronometrat. În ciuda faptului că vântul tăios şi rece făcea tare dificilă staţionarea pe punte, înfofolită cu tot ceea ce aveam la mine, am încercat să rezist cât mai mult. Crestele muntoase care răsar direct din mare par un zid uriaş care se sparge în extremitatea sa sudică formând o constelaţie de insuliţe pietroase, oferind privelişti uimitoare. Puteam rămâne la adăpost ignorând aceste frumuseţi naturale nemaiîntâlnite? Cred că din aer toată această zonă arată fantastic. Vestfjord este cunoscut din veacuri îndepărtate ca o zonă bună pentru pescuitul de cod. Aici pot fi zărite uneori şi balene, iar safari de balene a devenit o atracţie foarte populară printre turişti. Excursiile durează 3-5 ore şi se spune că cel ce nu a văzut o balenă din prima, poate repeta excursia gratuit. Aşa să fie oare?

Când stâncile arhipelagului Lofoten au rămas mult în urmă, la orizont a apărut farul din Bodø, orăşelul de coastă, capitală a Nordland-ului, pentru noi destinaţia finală a zilei. Thon Hotel Nordlys - Bodø, amplasat central, aproape de port, a fost locaţia care ne-a oferit cazare. Plimbarea pe dig, până la far, dincolo de ambarcaţiunile ancorate în port, mi-a oferit o ultimă, mirifică vedere către Vestfjord şi munţii arhipelagului Lofoten.

Nu puteam încheia ziua fără o incursiune în oraş pentru a încerca să iau pulsul celei de-a doua aşezări urbane ca mărime din nordul Norvegiei. Oraşul este deosebit de curat, cu clădiri nu prea înalte. Doar turnul cu ceas de lângă primărie şi turla catedralei sunt mai impunătoare. Populaţia urbei, cu mic, cu mare, era adunată în parcul central acolo unde câteva trupe din Top 10 - Norvegia ofereau un spectacol la scenă deschisă.

În final, mărturisesc faptul că mi-a fost greu să scriu acest review. Lofoten înseamnă numai contemplare, visare... Cu această ocazie am înţeles cel mai bine că "o poză face cât 1000 de cuvinte". Aşa cum şi alţii au făcut-o în atâtea rânduri, de astă dată las şi eu pozele să vorbească. Sper să o poată face mai bine decât mine.

Citește și CONTINUAREA aici
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

---
Trimis de iulianic in 01.12.13 17:16:10
Validat / Publicat: 01.12.13 22:03:34
VIZUALIZĂRI: 5941INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ȚĂRILE SCANDINAVE.
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iulianic); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 25850 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmaster [01.12.13 17:49:40] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Michi [01.12.13 23:30:19] »

Felicitări Iulianic pentru tot ce reuşeşti să vezi şi să transmiţi şi altora. Citindu-ţi reviewurile îmi dau seama de diferenţa enormă care este între o excursie organizată de o agenţie şi cea pe care o faci pe cont propriu, documentat şi pregătit pas cu pas. Noi am fost şapte zile în ţările scandinave dar pentru că nu am răspuns, ne-am lăsat duşi de ghid unde a vrut şi cât a vrut. Să zicem că ar fi o scuză vârsta, depăşisem cu ani buni 70 de ani, când organizarea unui periplu pe cont propriu este cu mult mai grea. Ai toată admiraţia mea pentru cum îţi organizezi excursiile. Pozele sunt absolut superbe.

TORA INGRID [02.12.13 09:49:26] »

Excelent! Cum imi doresc sa abordez tarile nordice la un moment dat, am selectat rew-ul tau ca minighid personal.

iulianic [02.12.13 15:47:23] »

@Michi: Mulţumesc, doamna Michi! Eu nu am nici un merit în organizarea acestui circuit. Singurul meu merit, dacă îl pot numi astfel, este că selectez cu foarte mare grijă programul oferit. Compar ofertele mai multor agenţii, iar primul criteriu în alegere este întotdeauna programul turistic.

@TORA INGRID: Mulţumesc pentru aprecieri! Ţările nordice merită cu prisosinţă vizitate, iar dacă persoana care călătoreşte acolo este o mare iubitoare de natură, cu siguranţă se va întoarce acasă fericită, aşa cum m-am întors şi eu. Cei care iubesc locurile aglomerate se vor simţi acolo izolaţi şi nu ştiu dacă vor gusta tot atât de mult frumuseţea sălbatică a nordului. Până la urmă, intregul circuit la asta se rezumă.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
iulianic, Michi, TORA INGRID
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2021 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
AmFostAcolo recomandă găzduirea la ROHOST.COM
pagină generată în 0.0544440746307 sec
ecranul dvs: 1 x 1