ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.11.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Drobeta Turnu Severin
ÎNSCRIS: 21.07.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
OCT-2012
DURATA: 2 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Muzeul Nikola Tesla din Belgrad – Muzeul destinat omului care a inventat secolul XXI

TIPĂREȘTE

“Nature and Nature’s laws lay hid in night. God said: let Tesla be, and all was light” - B. A. Behrend Vicepreşedinte al Institutului American de Energie Electrică. Acesta poate fi cea mai simplă, corectă şi la obiect descriere a lui Nikola Tesla (1856 – 1943).

Toată tehnologia avansată actuală se bazează pe invenţiile lui Nikola Tesla şi toate dispozitivele concepute de acesta lucrează exact aşa cum le-a conceput, fără modificări. Numit Geniul Omenirii, acest istroromân, este inventatorul sistemelor de curent alternativ, motorului cu inducţie, tehnologiei de transmisie fără fir (wireless) si telecomandă, circuitului de înalt voltaj “Tesla Coil”, principiului de decolare a avioanelor dintr-un punct fix, Raza Morţii, începuturile HAARP, generatorul de timp zero care a făcut posibil experimentul Philadelphia şi multe multe alte invenţii, una mai importantă decât cealaltă. Cu toate acestea, este un personaj puţin cunoscut (mediatizat) în zilele noastre.

Deși descrierea echipamentelor existente în acest muzeu și a principiilor acestora de funcționare poate fi spectaculoasă nu numai pentru pasionații de tehnică, mă voi rezuma mai mult la un review de utilitate turistică.

Muzeul este localizat aproape de centrul Belgradului pe strada Krunska nr. 51, la intersecția cu strada Prote Mateje, în apropiere de Catedrala Sf. Sava, deci un motiv în plus să îl adăugați pe lista obiectivelor de vizitat.

Acesta este structurat pe două ramuri, în dreapta partea memorială a lui Nikola Tesla și în stânga cea profesională.

Camerele memoriale conțin lucruri personale și se succed fără să realizezi trecerea din una în cealaltă. Astfel se pot vedea un costum de haine, pălăria, mănușile albe (inventatorul avea fobie pentru microbi), valiza și alte obiecte care ilustrează modul de viață și obiceiurile lui Nikola Tesla, care nu întotdeauna erau unele din cele mai obișnuite. Ca exemplu, obișnuia să numere pașii în timp ce se plimba și să calculeze volumul vaselor de supă, al ceștilor de cafea și al bucăților de mâncare. Toate acțiunile și operațiunile pe care le realiza trebuiau să fie divizibile cu trei și dacă numărătoarea nu îi ieșea, se simțea nevoit să o ia de la capăt, chiar dacă calculele durau ore întregi.

Printre exponate se mai numără și o fotografie la scară mare, certificatul său de naștere și pașaportul cu care a călătorit la New York în 1894. O serie de scrisori stau ca mărturie a recunoașterii geniului lui Tesla, scrise de către mari oameni de știință ai timpului său: Einstein, Klevin, Roentgen, Millican, Armstrong și alții.

Totate aceste vestigii neprețuite și unice îți absorb atenția încât nici nu îți dai seama când ajungi într-o cameră obscură, luminată doar în mijloc, unde, într-o sferă placată cu aur pe un piedestal de marmură se află cenușa inventatorului.

Partea stângă a muzeului conține machete tridimensionale la scară mai mică a inventiilor lui Tesla, printre care: Sistemul polifazic și aplicația lui, Transformatorul fără cablu al lui Tesla, tehnologia de transmisie fără fir (wireless), şi telecomandă, Turnul Wardenclyffe, circuitul de înalt voltaj „Bobina Tesla”, etc...

Un ghid prezintă pe baza unui film timp de aproximativ 20 de minute viața și invențiile lui Tesla apoi testează o parte din machetele funcționale iar acest lucru constitue deliciul acestui muzeu, este de-a dreptul impresionant să vezi cum se aprinde un neon pe care îl ți pur și simplu în mână în apropierea Bobinei Tesla (asă că atunci când se va anunţa că s-a descoperit transmisia energiei fără fir, vom şti că este de fapt o realizare veche a lui Tesla).

Este important de știut că biletul de vizitare se poate plăti doar în dinari, iar prezentările sunt din oră în oră începând la fix ale fiecărei ore.

Cu siguranță au rămas multe lucruri nespuse, tocmai de aceea este un motiv în plus să vizitați acest obiectiv, fie că activați sau nu în domeniul tehnic.

“Prezentul este al lor, dar viitorul, pentru care eu de fapt am lucrat, imi apartine. ”

(Nikola Tesla)


[fb]
---
Trimis de TaniaT in 19.11.13 17:21:22
Validat / Publicat: 19.11.13 19:02:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5986 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (TaniaT); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Clădirea în care se află Muzeul Nikola Tesla.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14600 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

Diaura*
[21.11.13 10:12:31]
»

Nikola Tesla alaturi de Leonardo da Vinci si de Albert Einstein, este omul care cu o minte mai mult decat sclipitoare a ridicat nivelul stiintei si cercetarii intr-o viata de om, cat nu au reusit altii la un loc in cateva sute de ani. Nici un om de rand, nici macar un inginer sau un cercetator obisnuit, nu pot intelege capacitatea extraordinara a sa de a vedea in viitor atatea lucruri extrordinare. La momentul cand el le-a inventat, nu aveau nici o legatura cu ce se stia omenirea atunci si practic totul pornea de la zero, nu imbunatatea ceva... pur si simplu vedea si intelegea lucruri noi. Un om extraordinar despre care ar trebui sa se vorbeasca mai mult, nu doar sa folosim inventiile sale.

Costi
[21.11.13 22:46:53]
»

Review-ul de faţă este interesant şi conţine informaţii foarte utile celor care ar dori să viziteze muzeul Nikola Tesla.

Dar, pe de altă parte, el conţine şi destule inexactităţi şi afirmaţii fără niciun temei. Este drept, dorinţa de spectaculos, miraculos şi supranatural a făcut ca netul să se umple cu astfel de alegaţii, care au stat şi la baza unora din afirmaţiile din prezentul review.

Pentru că acestea ar putea crea păreri total false, este cazul ca ele să fie corectate.

Principala alegaţie asupra căreia trebuie să ne oprim, mai ales că este probabil ca nici măcar autoarea review-ului să nu ştie despre ce e vorba, este aceasta:

Toată tehnologia avansată actuală se bazează pe invenţiile lui Nikola Tesla şi toate dispozitivele concepute de acesta lucrează exact aşa cum le-a conceput, fără modificări. Numit Geniul Omenirii, acest istroromân, este inventatorul sistemelor de curent alternativ, motorului cu inducţie, tehnologiei de transmisie fără fir (wireless) si telecomandă, circuitului de înalt voltaj “Tesla Coil”, principiului de decolare a avioanelor dintr-un punct fix, Raza Morţii, începuturile HAARP, generatorul de timp zero care a făcut posibil experimentul Philadelphia şi multe multe alte invenţii, una mai importantă decât cealaltă.

Sunt mai multe aspecte aici, aşa că trebuie să le luăm pe rând.

În primul rând, trebuie să precizez că Tesla a fost într-adevăr un inginer de valoare deosebită, dar de aici până la a-l numi "Geniul Omenirii" e o cale lungă.

Cei care au de-a face cu domeniul ştiinţelor exacte şi inginereşti ştiu că o astfel de afirmaţie nu este nici pe departe corectă, atât timp cât ea ar pune între paranteze pleiada oamenilor de ştiinţă contemporani cu el şi care au avut realizări mult mai importante. Nu am să amintesc aici pe niciunul dintre laureaţii premiului Nobel, dar este suficient să-l amintesc aici doar pe cel care l-a angajat pe Tesla, este vorba de marele inventator Edison, care a strâns la activ peste 1000 de brevete de invenţii. Tesla nu a avut "decât" aproximativ 300.

Cât despre faptul că "toată tehnologia avansată actuală" s-ar baza pe invenţiile lui Tesla, afirmaţia aceasta este o exagerare grosolană, care, aşa cum spuneam mai devreme, pune în umbră nemeritat toţi oamenii de ştiinţă care au contribuit la această tehnologie.

Tesla are merite de necontestat, dintre care, după părerea mea, cel mai important este sistemul de transport al energiei electrice bazat pe curentul alternativ trifazat, inventat şi brevetat de Tesla acum mai bine de un secol, devenit destul de repede un standard.

De asemenea, merită aici amintite motorul de curent alternativ, câmpul magnetic învârtitor, bobina Tesla, folosită de acesta pentru generarea unor tensiuni foarte înalte (şi numită în review impropriu, "circuitul de înalt voltaj “Tesla Coil”"), experimentele cu radiaţii X, cele de telecomandă prin radio şi cele cu înaltă tensiune.

Cât priveşte restul elementelor din listă, ele sunt fie doar teorii nepuse în practică, simple presupuneri, sau chiar simple închipuiri, adică poveşti "de adormit copiii".

"Începuturile HAARP" nu i se pot atribui nicidecum lui Tesla, din moment ce proiectul respectiv a demarat abia în 1993 şi se baza pe dispozitive (cum este, de exemplu, radarul) care au apărut mai târziu, iar proprietăţile ionosferei nu erau prea bine cunoscute pe vremea lui Tesla. Culmea este că primele transmisii radio cu propagare ionosferică au fost realizate de Marconi, cel căruia, în ciuda premiului Nobel primit pentru aceasta, unii îi contestă meritul de a fi realizat prima legătură radio, atribuind-o, fără justificare, lui Tesla (tehnologie numită, în review, "tehnologia de transmisie fără fir").

"Raza Morţii" este, de fapt, ceva ce nu există decât în filmele SF.

"Generatorul de timp zero care a făcut posibil experimentul Philadelphia" este iarăşi un subiect de science-fiction, demn de teoria conspiraţiei universale.

În primul rând, nu există nicio dovadă serioasă cum că experimentul Philadelphia ar fi avut loc.

Apoi, "teoria" cu privire la "generatorul de timp zero" este o simplă teorie SF, care nu se găseşte în niciun tratat serios de fizică.

În sfârşit, "Turnul Wardenclyffe" este un proiect nefinalizat, care ar fi reprezentat de fapt, dacă s-ar fi realizat, o staţie radio de mare putere.

Și ca să nu mai lungim discuţia, recomand celor care vor să ştie care sunt contribuţiile reale ale lui Tesla să citească aici şi, eventual la link-urile de acolo.

Şi o ultimă precizare: nu există nicio dovadă că Tesla ar fi fost (istro) român. Singurul lucru ce ne-ar face să ne gândim la asta este faptul că s-a născut în apropiere de Istria (actualmente parte a Croaţiei).

Dar alte date ne îndepărtează de această idee şi în primul rând numele tatălui lui Tesla. Milutin este, evident, un nume slav. Pe mama sa o chema Đuka (se citeşte "Giuca"). Oricum, oficial se ştie că părinţii săi erau sârbi, tatăl fiind preot ortodox.

În plus, deşi Tesla a vorbit deseori despre originile sale, nu există nicio consemnare în care să fi spus că ar fi istroromân.

Nu pot însă să închei fără a sublinia totuşi că Tesla a fost un mare inventator şi că muzeul care-i poartă numele, din Belgrad merită cu prisosinţă vizitat. Aşa cum la fel merită vizitată şi casa memorială (unde s-a născut), din Smiljan, Croaţia, în apropiere de Zadar.

TaniaTAUTOR REVIEW
[28.11.13 15:05:55]
»

N-am nimic personal cu nimeni dar, “cine se ia de Tesla… se ia de mine! ”

Chiar știu despre ce este vorba, dar mulțumesc pentru jignire.

În primul rând, trebuie să precizez că Tesla a fost într-adevăr un inginer de valoare deosebită, dar de aici până la a-l numi "Geniul Omenirii" e o cale lungă.

Să presupunem că nu s-ar fi inventat curentul alternativ…continuarea este de prisos. Am ajuns să “avem nevoie de el ca de aer”, dar cel care l-a inventat este doar un inginer de valoare nu este un Geniu al Omenirii, nu am afirmat că SINGURUL!

“Pleiada oamenilor de știință contemporani cu el“ i-au recunoscut geniul.

Bine spus că Edison a strâns la activ peste 1000 de brevete... să nu uităm că si Tesla a lucrat pentru el.

Tesla 300? teslasociety.com/tesla_achievements.htm se pare că sunt vreo 700… înregistrate. Tesla nu avea nevoie să pună pe hârtie invențiile sale pentru că le avea în minte până la cel mai mic amănunt, tocmai de aceea era considerat geniu.

Premiul Nobel - Tesla a refuzat premiul Nobel în 1915, iar în 1916 când îl câștigase din nou nu s-au ținut premiile din cauza războiului mondial… deci pică și asta.

Tesla are merite de necontestat, dintre care, după părerea mea, cel mai important este sistemul de transport al energiei electrice bazat pe curentul alternativ trifazat, inventat şi brevetat de Tesla acum mai bine de un secol, devenit destul de repede un standard. De asemenea, merită aici amintite motorul de curent alternativ, câmpul magnetic învârtitor, bobina Tesla, folosită de acesta pentru generarea unor tensiuni foarte înalte (şi numită în review impropriu, "circuitul de înalt voltaj “Tesla Coil”"), experimentele cu radiaţii X, cele de telecomandă prin radio şi cele cu înaltă tensiune.

Aici nu vă pot contrazice parcă ar fi copy/paste din review-ul meu!

"Începuturile HAARP" nu i se pot atribui nicidecum lui Tesla... "

teslasociety.com/tesla_achievements2.htm "The BBC film Masters of the Ionosphere features Nikola Tesla as the first scientist who utilized the ionosphere for the scientific purposes." - Principiu care stă la baza HAARP.

"Primele transmisii radio Marconi vs Tesla "

Justificarea că Tesla a fost primul există aici

"Raza Morţii", "Generatorul de timp zero", "experimentul Philadelphia"

Dacă informațiile despre acestea ar fi așa publice probabil că la acest moment pe planeta asta ar fi rămas “Frunzele și iarba, salcâmii și banca…”

"În sfârşit, "Turnul Wardenclyffe" este un proiect nefinalizat, care ar fi reprezentat de fapt, dacă s-ar fi realizat, o staţie radio de mare putere."

Un om are întotdeauna două motive atunci când face ceva; un motiv BUN și unul REAL. "Turnul Wardenclyffe" un proiect finanțat de J. P. Morgan care știa că acest turn va fi un sistem de comunicație global însă nu și că scopul lui Tesla era de a furniza energie gratuită pretutindeni și pentru oricine. Când a aflat Morgan și-a dat seama că Tesla putea furniza ceva ce banca nu putea măsura și și-a retras finanțarea.

"Şi o ultimă precizare: nu există nicio dovadă că Tesla ar fi fost (istro) român... "

De fapt numele ințial de familie era Drăghici detalii aici

Să nu facem ceva “spectaculos, miraculos şi supranatural” din asta, nu înseamnă că a fost român autentic ci pur și simplu istro-român din Croația.

În definitiv aici este vorba despre un review de călătorie și nu de intrat în detalii, altfel aș fi avut mult mai multe detalii de adăugat.

În sfârșit, niciunul dintre noi nu a trăit în acele vremuri că să știm adevărul în totalitate, însă eu îl cred pe cel expus de mine, in cunoștință de cauză, bazat pe sute de informații citite, plus vizita la muzeu pentru a mă convinge de veridicitatea unor acte. Alții pot crede în adevărul expus de ei, dar de aici până la jigniri e drum lung…cine dorește se informează și alege propriu adevăr în care crede.

Prin urmare părerile mele sunt adevărate deci nu necesită corectare și nici nu cred că este adecvat să facem pe deștepții în ale tehnicii pe un site turistic, ci să ne străduim să rămână turistic că ii stă tare bine așa!

Închei, fără ranchiună, într-o notă mai glumeață, cu un banc:

Wikipedia: Eu știu totul!

Twitter: Eu spun totul!

Google: Eu am de toate!

Internetul: Fără mine nu aveți valoare!

Curentul electric: Serios??

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dragoș_MD
[28.11.13 16:19:15]
»

teslasociety.com e inaccesibil. Cel puțin, de pe calculatorul meu. Dar căutând alternative (no pun intended!) am dat de exemplu de pagina asta, iar acolo dăm de ceva cam ca în „Scrisoarea pierdută” când număra Ghiță Pristanda steagurile. Nu de alta, dar și brevetele sunt numărate de câteva ori - unul în SUA, același în Anglia, apoi în Germania ș. a. m. d.

Iar citarea unui articol preluat din „Formula AS” ca dovadă certă că Tesla e istro-român... hmmm... Bazat pe ce informații?!? Wikipedia ar fi șters automat un articol cu acest conținut, din lipsă de susținere!

În ceea ce privește radioul, știm cu toții că acesta a fost descoperit de către savantul sovietic POPOV (în dormitorul nevestei sale, primit de la un anonim, când vizitase SUA)...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Costi
[28.11.13 19:56:46]
»

@TaniaT:

Când spui:

nu cred că este adecvat să facem pe deştepţii în ale tehnicii pe un site turistic

ai mare dreptate, dar aplică chestia asta în primul rând la propria persoană.

Dacă te-ai fi limitat la simpla descriere a vizitei la muzeul Tesla, fără să încerci acest excurs riscant în domeniul "periculos" al ştiinţei şi tehnicii, atunci review-ul ar fi rămas în limite turistice.

Te-ai hazardat însă pe un teren pe care, fără supărare, nu-l stăpâneşti prea bine.

"Argumentaţia" şi "informaţia" pe care le expui sunt luate de pe bloguri şi alte saituri ciudate, niciunul nefiind de necontestat.

După cum pui problema în privinţa lui Tesla (dar nu numai de aici), trag concluzia că nu eşti de formaţie ştiinţifică, altfel nu ai acorda invenţiei curentului alternativ o importanţă mai mare decât are în realitate. Adică, de fapt, curentul electric alternativ este o soluţie tehnică, o invenţie şi nicidecum o mare descoperire. Nu ar fi găsit-o Tesla, o găsea cu siguranţă altul, foarte repede.

Un singur lucru am să spun în legătură cu gogoriţa privind aşa-zisa câştigare a premiului Nobel de către Tesla.

Citeşte de aici, la paragraful Nobel Prize rumors precizările făcute de Fundaţia Nobel, cu privire la aşa-zisul refuz al lui Tesla de a primi premiul. Premiul Nobel nu poate fi refuzat înainte de anunţul oficial privind acordarea premiului, pentru simplul motiv că nimeni nu ştie dinainte că a devenit laureatul acestui premiu. Pe de altă parte, odată acordate, premiile Nobel nu mai pot fi retrase (vezi cazul doctorului Nicolae Paulescu, căruia comitetul Nobel i-a recunoscut prin anii '70 prioritatea în descoperirea insulinei, dar premiul acordat în 1923 a rămas în posesia definitivă a canadienilor Banting și Macleod).

În final fac o precizare: nu tot ce se publică pe internet este şi adevărat! Ca să fim siguri că informaţia este corectă, trebuie să apelăm la surse de încredere (saituri ale marilor universităţi, ale unor firme de renume, saituri guvernamentale) şi nu la bloguri, sau alte saituri cu conţinut îndoielnic, neverificat şi nesusţinut de citări.

Închei şi eu fără ranchiună!

P.S. Nici la mine nu se deschide saitul teslasociety.com

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
TaniaTAUTOR REVIEW
[28.11.13 22:32:18]
»

@Costi:

Îmi mențin părerea că inventarea curentului alternativ (nu este o descoperire…Cristofor Columb a descoperit, Tesla a inventat) a avut același impact în avansarea accelerată a omenirii, cum a avut-o și inventarea roții. Așa că este un Geniu al Omenirii, sau era, oricine l-ar fi inventat, mai devreme sau mai târziu.

La fel de contestabile sunt și site-urile cu care îmi contracarezi părerile.

În sfârșit, după cum am mai spus, niciunul dintre noi nu a trăit în acele vremuri că să știm adevărul în totalitate, fiecare ne-am expus propriile păreri și nu este nimic rău în a avea puncte de vedere diferite atât timp cât le expunem fără jigniri.

Momentan nici la mine nu se mai deschide teslasociety.com... o fi vreo conspirație

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Dragoș_MD
[28.11.13 22:55:15]
»

@TaniaT:

inventarea curentului alternativ (nu este o descoperire…

Ca și focul, curentul electric (în toate formele sale de manifestare) este o descoperire, nu o invenție. Bricheta (pt. aprins focul), dinamul, alternatorul, bateriile etc. (pt. producerea curentului electric) - astea sunt invenții.

Asta așa, ca chestie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
webmasterX
[29.09.17 19:29:24]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Muzeele Belgradului» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Diaura*, TaniaT
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeele Belgradului:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.057374000549316 sec
    ecranul dvs: 1 x 1