ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.08.2013
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 10.07.13
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Un loc superb din ţara noastră!

TIPĂREȘTE

După vizita de la salina Ocnele Mari (impresii aici), la nici măcar trei zile, am ajuns şi la salina de la Turda. Evadarea noastră din canicula Bucureştiului ne-a adus până aici. Am hotărât să ajungem şi la Turda încă de acasă, conform vorbei „ori la bal, ori la spital”...

Şi aici am ajuns pentru prima dată. Prima impresie, din exterior... WOW! Întrarea în salină se făcea printr-o uşă de sticlă modernă şi elegantă, nu ca la cea de la Ocnele Mari. Dar, ce să vezi! Aici nu exista autobuz care să te coboare în salină, acolo se ajungea la pas, pe jos, prin tuneluri amenajate şi luminate. Surpriză-surpriză, pentru că asta n-am ştiut-o! Oricum, deşi am avut ceva de mers, drumul nu a fost chiar obositor, deşi respiram mai greu din cauza curenţilor săraţi de aer. La un moment dat, am avut senzaţia că cineva mă strânge de gât şi că nu mai pot respira, dar sentimentul a dispărut destul de repede, pe măsură ce intram în salină.

”SalinaTurda constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni obiectiv turistic, fac ca istoria şi legenda să se împletească armonios aici. Numărul tot mai mare de turişti, sosiţi din cele mai îndepărtate arii geografice pentru a vizita salina sunt o confirmare a valorii turistice şi istorice a ei. ”

Ne-au plăcut fotoliile amenajate pentru cei veniţi acolo, acestea erau cu perne comode, erau curate şi întreţinute. Acest lucru ne-a plăcut, chiar am stat o jumătate de oră pe ele.

Şi aici erau amenajate terenuri sportive pentru fotbal sau alte sporturi. Erau mese de tenis de masă şi erau chiar folosite. Cred că este minunat să fii în acel loc, cu efecte mai mult decât benefice asupra sănătăţii, să respiri aerul salinei şi să faci şi sport în acelaşi timp... îi admir pe cei care fac asta, cert este că în salină sunt asigurate toate condiţiile pentru acest lucru.

Nu lipsea nici locul de joacă pentru copii, foarte frumos amenajat. Punctul forte al salinei la acest capitol era roata care oferea o imagine superbă a salinei. La fel ca şi liftul care asigura legătura între partea de jos şi cea de sus a salinei. Acest lift pare dintr-un film SF, este atât de modern şi de interesant încât spui că nu este din vremea noastră…

Amfiteatrul, mult mai modern decât “cinematograful” de la salina Ocnele Mari era încăpător şi am înţeles că acolo se ţineau spectacole (din păcate, nu am reuşit să participăm la un astfel de eveniment cât am stat acolo).

Salina a fost modernizată, cu scopul de a atrage mai mulţi turişti. Conform informaţiilor de pe site-ul oficial al salinei de la Turda:

”lucrările de modernizare s-au concretizat în:

- Mina Rudolf: construirea unui lift panoramic, a unei piste de minigolf, a două piste de minibowling, a unui teren de sport, a unui amfiteatru cu 180 de locuri, a unui carusel şi a fost amenajat un loc de joacă pentru copii.

- Mina Terezia a fost deschisă publicului, accesul pe vatra minei fiind posibil prin circulaţie pe compartimentul cu scări sau cu un ascensor. A fost amenajat lacul subteran pentru a oferi turiştilor o plimbare romantică cu barca la 112 m în adâncul muntelui de sare.

- Mina Ghizela (sala staţionar) a fost amenajată şi transformată pentru a deservi exclusiv activitatea de tratament balnear. ”

Lacul subteran se care se spune mai sus era absolut superb. Se puteau închiria bărcuţe, cu ajutorul cărora am făcut şi noi o plimbare, romantică dacă vreţi să îi spuneţi aşa. Această atracţie este căutată de mai toţi vizitatorii, oferind momente plăcute pe apă. Am avut “bafta” să rămânem fără baterii la aparatul foto exact după ce ne-am urcat în bărcuţă, motiv pentru care nu am reuşit să fac poze şi din timpul plimbării pe lac.

Luminile din salină asigurau un climat perfect, fiind absolut necesare în astfel de locuri. Mare, frumos amenajată, această salină de la Turda este, din punctul meu de vedere, o comoară a ţărişoarei noastre.

Tot de pe site-ul oficial al salinei vă mai dau câteva informaţii despre efectele benefice a acesteia asupra diverselor afecţiuni cu care ne putem confrunta:

”Condiţiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de imbolnăviri. Un loc aparte îl ocupă profilaxia şi tratamentul afecţiunilor respiratorii şi din sfera ORL. Afecţiunile respiratorii de natura alergică sau infectoalergică cu evoluţie cronică (astm bronşic, bronşita cronică, BPCO) se pot ameliora prin cure de expunere gradată şi crescândă combinată cu sedinţe de reeducare respiratorie (gimnastică respiratorie).

Expunerea la microclimatul salinei are efecte benefice asupra căilor respiratorii la persoane cu factori de risc profesional sau de mediu (noxe, gaze, tutun etc), permiţând astfel reducerea morbidităţii. Copiii, tinerii şi adolescenţii beneficiază de îmbunătăţirea funcţiei respiratorii favorizând creşterea şi dezvoltarea cu o mai bună utilizare a oxigenului. Efortul fizic se desfaşoara de asemenea in condiţii optime, putându-se practica sporturi individuale sau colective.”

Dacă nu aţi ajuns încă la salina de la Turda, vă recomand să o faceţi cu prima ocazie, să vă convingeţi singuri de frumuseţea şi unicitatea locului. Mă bucur să constat, încă o dată, că avem locuri minunate şi că ne putem mândri cu ele.


[fb]
---
Trimis de iccata in 17.08.13 10:00:14
Validat / Publicat: 17.08.13 11:34:51
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în TURDA [CJ].

VIZUALIZĂRI: 3209 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (iccata); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Intrarea în Salina Turda
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9900 PMA (din 11 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

bogdan10
[17.08.13 15:08:51]
»

@iccata:

Este intr-adevar o salina foarte frumoasa. A fost deschisa din nou publicului la inceputul anului 2010, dupa ce a fost modernizata cu fonduri UE.

Pe langa intrarea la care exista o cupola de sticla, (cea pe care ati intrat voi si care se afla la periferia orasului Turda, unde exista si un strand cu lacuri cu apa sarata) mai exista si o intrare "cu aspect clasic" mai aproape de centrul orasului.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
iccataAUTOR REVIEW
[19.08.13 10:02:17]
»

@bogdan10: mulţumesc de completări, e bine de ştiut!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bogdan10
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Turda:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062248945236206 sec
    ecranul dvs: 1 x 1