ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.08.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 04.03.08
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
JUL-2013
DURATA: 7 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De la los Gigantes la Drago Milenario

Ilustrație video-muzicală
Dj Sava feat Misha - Tenerife

Asculta mai multe audio dance
TIPĂREȘTE

Eee… Stiu ca am ramas datoare cu povestile din Tenerife, dar startul in munca cea de toate zilele a fost mai abrupt decat intrarea in ocean in Playa de las Americas, asa ca am avut nevoie de ceva zile pentru acomodare…

Bun. In aceasta poveste, care nu incepe cu “a fost odata”, o sa incep cu un avertisment: daca aveti de gtand sa urcati pe Teide, rugati mai intai receptia hotelului sa sune la ei sa intrebe daca functioneaza telefericul; altfel, o sa aveti surpriza vietii, ca mine, care m-am dus pregatita, cu gecuta, cu card de 32 GB in Nikon, cu entuziasm de catarator si m-am uitat ca vaca la tren la anuntul mare, care mi-a taiat tot entuziasmul: “Inchis din cauza vantului! ” Verificati, sa nu faceti drumul degeaba.

Si totusi, n-o sa va spun nimic despre Teide, asa, ca sa respect cronologia (am reusit sa ne urcam pe minunata si semeata sa creasta abia in penultima zi). O sa vorbesc despre stancile Los Gigantes si despre celebra dracaena nemuritoare, care isi face veacul de vreo doua mii de ani prin Tenerife, in Icod de los Vinos si nu se mai indura Cel de Sus sa o ia in Raiul copacilor merituosi.

Ca sa ajungi la Giganti, plecand din sudul insulei, o iei frumos pe TF 1, directia Guia de Isora, apoi autostrada se termina brusc (ca si la noi, uneori) si urmezi drumul pe TF 82. Din Guia de Isora, tii drumul spre Chio, apoi urmezi indicatorul de Puerto de Santiago (Los Gigantes). Odata ajuns in Puerto de Santiago, indicatoarele cu Los Gigantes o sa va duca intr-un mic port de ambarcatiuni, din care nu se vede mai nimic, afara de blocurile de piatra si bolovanii coastei abrupte a insulei. E drept ca fiecare agentie de voiaj si vanzator de excursii va spun ca Los Gigantes se vad cel mai bine de pe mare, insa noi am beneficiat de sfatul unui localnic mustacios, capitano pe barcuta lui, care ne-a indrumat ca la ultima rotonda (sens giratoriu) inainte de intrarea in port sa facem dreapta si sa ajungem in Calle el Pino (v-o gaseste GPS-ul), o mica straduta in interiorul unui complex rezidential cocotat sus pe stanci, de unde am avut o priveliste uluitoare. Cred ca este cea mai frumoasa priveliste de pe uscat asupra stancilor… dedesubt ai abisul, vedere spre micutul port de ambarcatiuni pescaresti si iahturi si cateva piscine suspendate printre stanci ale locatarilor complexului. Recunosc ca m-am intrebat daca arhitectul nu a fost putin “loco”si rezidentii la fel: ultima cladire, cea din varf, are o camera suspendata deasupra unui hau in stanca, construita peste o placa de beton turnata deasupra golului, sprijinita in niste stalpi de metal infipti in marginile cam crapate ale rocii de dedesubt.

Pe drumul de intoarcere ne-am oprit cateva minute la Playa de San Juan si am admirat nenumaratele plantatii de bananieri, unele pe rod, altele abia amenajate. Pe fiecare bucatica de teren cat de cat plana, sunt amenajate asemenea plantatii… eu vedeam din masina doar frunzele imense, care depaseau gardurile de piatra. Ca o fi una, ca o fi alta… ajunsesem sa ma intreb daca n-o fi vreo natie de tutun cum vedeam la tusa la Calarasi, de intindeau frunzele pe gard la uscat, insa frunzoaiele astea erau prea mari, chiar si pentru o eventual mutatie genetica. Noroc ca vazusem in gradina hotelului cum arata ciorchinii de banane verzi, abia formati, asa ca atunci cand am recunoscut forma familiara, intr-un pomisor care se incapatanase sa se aplece peste gard, am inteles ca nu-i vorba de mahorca ci de banane. Bun!

Tot pe drumul de intoarcere ne-am oprit putin la Playa Paraiso, sa vad hotelul Roca Nivaria (fratele “familist” al Jardines de Nivaria), pe care il avusesem pentru prima oara in plan. Zona este frumoasa, iar Playa Paraiso, desi micuta, are un farmec aparte, insa zona este, intr-adevar, izolata: afara de 5-6 hoteluri care se inghesuie pe un promontoriu de stanca, nu exista nimic: nu magazine, nu statiune, nu faleza… esti in mijlocul salbaticiei: ai parte de relaxare totala, nu stiu cum se descurca copiii intr-o asemenea zona (Roca Nivaria este recomandat ca fiind destinat familiilor).

In ziua urmatoare am hotarat sa vedem cu ochii nostri cum o planta de ghiveci (cel putin in Romania, unde dracaena impodobeste cu spor majoritatea holurilor si birourilor din institutiile bugetare, de zici ca-i aclimatizata in Baragan, fara a depasi, totusi un metru si ceva) a ajuns simbolul unui orasel, ajungand mai ceva ca stejarii de la Manastirea dintr-un Lemn.

Bun, luam deci deja cunoscutul drum de Guia de Isora, Santiago de Teide, satul Masca, Buenavista del Norte, Garachico si ajungem, intr-un final, in Icod de los Vinos. Estimativ, am plecat din Costa Adeje pe la 10.30 dimineata si am ajuns la Icod cam pe la ora 2 dupa amiaza. N-am lalait-o prea mult pe drum, insa din Santiago de Teide spre Masca si apoi pana la Buenavista sunt niste urcusuri, curbe si o sosea rasucita, pe langa care nationalele noastre Transalpina si Transfagarasan sunt plimbari de sanatate.

In Garachico am vazut acele piscine naturale, create de stancile care ies din ocean si creaza niste crevase umplute cu apa de mare, dar cum nu aveam program de inot, am luat-o repejor spre Icod, intrucat vroiam sa vad minunea cu ochii mei.

Odata intrati in oras, o sa vedeti indicatoare rutiere cu “Drago Milenario”, este imposibil sa-l ratati. Exista doua variante de fotografiere a acestui copac: gratis si cu bani (poza este aceeasi). In fata bisericutei San Marcos exista o mica piateta unde se vand suveniruri, amenajata sub forma de parculet (Parque del Drago), de unde se poate poza copacul absolut gratuit. Daca doriti sa va apropiati de el, platiti biletul la gradina botanica in care se afla, alaturi cu alte specii de plante si arbori tropicali (3 euro de persoana) si o sa va puteti apropia suficient de mult incat sa-l puteti si atinge.

Sincer, primul moment cand l-am vazut mi-a dat impresia unei fosile vii, ceva gen dinozaur la zoo: este, intr-adevar, o planta dintr-un alt timp. Din placuta de prezentare, suntem informati ca are o inaltime de 20 de metri si o circumferinta a trunchiului de 10 metri… coaja trunchiului este crapata, mumificata aproape, in scorburi a fost introdus ceva ce pare ciment, pentru sustinere banuiesc, insa coroana este incredibil de verde. Tepoasa si verde. Momentan, cararea care-l inconjoara este inchisa, datorita unui tratament de fertilizare la care este supus copacul, insa, sincer, n-am simtit niciun moment imboldul sa-l ating. La iesire poti cumpara un pliant si un pliculet cu seminte de dracaena (n-am inteles daca sunt chiar semintele milenarului, dar, oricum, nu conteaza: chiar daca le-am plantat, cu siguranta ca n-o sa ajung sa vad vreun copac milenar din ele). Legenda spune ca bastinasii au numit dracaena Copacul Dragonului datorita rasinii pe care o secreta si care, in contact cu aerul, capata o culoare rosie ca sangele. Aceasta rasina este folosita pentru colorarea lemnului (se spune ca da culoarea roscata viorilor Stradivarius) si in medicina traditionala. Ce n-am stiut noi este ca, dupa cate se pare, in Tenerife a existat un alt asemenea copac, mult mai vechi (estimat la 6000 de ani) distrus in timpul unei furtuni pe la mijlocul anilor 1800.

Lamuriti in privinta Drago Milenario (apropos, din Parque del Drago se vede o alta imensitate de dracaena, undeva deasupra cladirilor din stanga copacului; n-am ajuns pana la ea, i-am facut doar o poza), am pornit sa vedem ce-i cu Cueva del Viento. Citisem ca este unul dintre cele mai lungi tuneluri in lava din lume, format in urma cu 27.000 de ani ca rezultat al eruptiilor primare ale vulcanului Teide. Mai bine de 16 km de galerii, un ecosistem unic si o zona protejata. Din pacate, vizitele sunt doar programate in avans (sunt maxim 16 persoane in fiecare tur), asa ca nu am reusit sa ne strecuram inauntru. Ne-am multumit cu aventura drumului de la Parque del Drago si pana la Cueva (atat de abrupt incat, uneori, lenesul nostru Chevrolet nu urca decat in viteaza intai, nici macar intr-a doua).

Bifand Drago Milenario pe lista de obiective “de vazut”cu care venisem de acasa, am luat drumul spre La Orotava (Parcul National Teide) dar asta, dragii mei, este o alta poveste pe care o sa v-o spun data viitoare.

Noapte buna!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Kyandra in 08.08.13 00:35:07
Validat / Publicat: 08.08.13 10:23:24

VIZUALIZĂRI: 5814 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Kyandra); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Los Gigantes
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20000 PMA (din 20 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

danamandache
[08.08.13 12:27:01]
»

Astept cu nerabdare continuarea, ca tare frumos le mai povestesti tu!

Muffin2009
[08.08.13 15:02:46]
»

Inca un review excelent despre Tenerife! Felicitari!

Sunt ca un buretel ce absoarbe fiecare informatie acum si rw tale imi sunt foarte folositoare!

Abia astept sa citesc si despre Teide.

Stii cumva unde pot verifica orarul telecabinei? In rw ai spus sa verific la hotel, dar eu nu voi sta la hotel, am inchiriat un apartament.

am pornit sa vedem ce-i cu Cueva del Viento. Citisem ca este unul dintre cele mai lungi tuneluri in lava din lume, format in urma cu 27.000 de ani ca rezultat al eruptiilor primare ale vulcanului Teide. Mai bine de 16 km de galerii, un ecosistem unic si o zona protejata. Din pacate, vizitele sunt doar programate in avans (sunt maxim 16 persoane in fiecare tur), asa ca nu am reusit sa ne strecuram inauntru.

Stii cumva unde se fac programarile pentru vizita?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
KyandraAUTOR REVIEW
[08.08.13 17:32:21]
»

@Muffin2009: Telecabina functioneaza de la ora 9 dimineata; ultima urcare este la ora 16.00, ultima coborare la 16.50 (vezi aici telefericoteide.com) Pretul unui bilet este de 25 de euro.

Uite doua nr. de telefon pentru informatii: 922.010.440 sau 992.010.445 (numere locale).

Pentru programari la cueva del viento: cuevadelviento.net/inicio ... php?id=eng&ix=1 (au un nr. de telefon si o adresa de mail pentru booking).

le_maitre
[08.08.13 19:53:17]
»

Bun review, bune "ponturile" de nuanță pentru care mulțumim și, cum zice DJ Sava: Teneriiifeeeee!

KyandraAUTOR REVIEW
[08.08.13 20:43:54]
»

@le_maitre: daca ar putea webmaster sa puna melodia cu Tenerife, chiar ar fi tare!

webmaster
[08.08.13 21:36:42]
»

@Kyandra: Se poate!! Sper ca am nimerit melodia solicitată

KyandraAUTOR REVIEW
[08.08.13 21:38:36]
»

@webmaster: chiar aceasta este, multumesc!

Muffin2009
[09.08.13 13:21:34]
»

@Kyandra: Iti multumesc pentru raspuns!

Abia astept sa citesc aventura ta pe Teide!

Bacardi*
[15.09.13 20:27:56]
»

Pt telecabina este necesar sa rezervi biletele sau se pot lua pe loc?

garcia
[28.07.14 12:20:00]
»

@Kyandra: Buna ziua!

Avem planificat un sejur in Tenerife intre 7 si 21 august (plecam saptamana viitoare). Am citit impresiile tale si am ramas cu multe informatii utile.

Am o scurta intrebare: intr-una din zile avem in plan o excursie in insula dupa urmatorul itinerariu: Club Buenavista Riu (langa Adeje) -Pico del Teide - Masca - Icod de los Vinos - La Oratava. Apoi, de la La Oratava, spre est, pe TF 5 si TF 1, spre casa.

Crezi ca este prea mult pentru o zi? Suntem cu copiii, doi baieti de 8 si 11 ani.

Cu multumiri!!!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
KyandraAUTOR REVIEW
[28.07.14 13:33:04]
»

@garcia: noi suntem aici chiar acum (din nou)... din Adeje pana pe Teide faci cam o ora si ceva (soseaua e cu multe serpentine)... pana urci cu telecabina, cat mai stai pe sus, mai trece cel putin o ora. De la Teide pana la Masca, mai pune cam 40 minute (te mai opresti, mai faci o poza, drumul iara e destul de sinuos). Cat mai stai la Masca, o inghetata, suc, poze, macar jumatate de ora. Din Masca pana in Icod, cam jumatate de ora. In Icod ai Drago Milenario, poze, pranz, inca o ora si ceva. Apoi Orotava si drumul spre casa, poate inca o ora si jumatate. Voi decideti daca e obositor, dar e nemaipomenit de frumos. Nu uitati sa rugati receptia hotelului sa sune le telefericul de pe Teide sa verifice daca functioneaza, pentru ca daca bate vantul este oprit.

Succes.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
garcia
[28.07.14 13:52:25]
»

@Kyandra: Ce pot sa spun despre operativitatea raspunsului? FF Util, adica 10.000 PMA!!! Cu multumiri, va doresc sedere frumoasa pe mai departe!! Zile cu bine!!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Bacardi*, danamandache, garcia, Kyandra, le_maitre, Muffin2009
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Tenerife:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.061883926391602 sec
    ecranul dvs: 1 x 1