ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.09.2012
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Sfântu Gheorghe
ÎNSCRIS: 12.06.12
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
SEP-2012
DURATA: 2 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTA MEDIE REZULTATĂ
100.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pasul Shipka din Muntii Stara Planina, Bulgaria

Ilustrație video-muzicală
Bregovici-Dikh mo vast


TIPĂREȘTE

Am purces în prima etapă a călătoriei spre Sithonia (Grecia), sâmbăta de 01 septembrie 2012, venind din Sfântu Gheorghe (Covasna), prin Giurgiu, Veliko Târnovo, Shipka, ultima fiind și locație de cazare pentru două nopți, spărgând drumul de 1100 km în două, încercând să lipim acestei jumătăți de drum semnificații turistice suficient de atrăgătoare pentru a face din el însuși un obiect al excursiei noastre.

Pentru drumul dintre Gabrovo și Shipka (E85), nedumerit fiind de evitarea lui de către cei care traversează Bulgaria (membri AFA) spre șejururile Greciei, am solicitat recomandări pe AFA, un răspuns contraindicându-l iar un altul recomandându-l.  

Până dincolo de Gabrovo, adică până la urcușul pe Stara Planina (M-ții Balcani), drumul n-are istorie, micile incoveniente fiind foarte bine evidențiate în diverse rw-uri, drumul bun, GPS fără poticneli, fără poliție sau alte inconveniente.

Popas făcut în Veliko Târnovo, masă servita la Mehana Hagi Mincio, preluată din rw-ul lui @Costi - mulțumesc, a meritat, recomandarea o transmit și eu mai departe (o frumoasă istorie se poate citi aici:  hanhadjinikoli.com/ro/istorie.php), vizită de două ore la Arbănași - prea frumos ca să mai fie și rustic și autentic.

Drumul continuă apoi şerpuit de la cota 500 m până la 1185 m (pasul Shipka), cu peisaje superbe (câteva locuri de belvedere), serpentine uneori mai scurte și mai abrupte, dar nu de speriat, nu-ți trebuie cine știe ce îndemânare, prin umbra coroanelor de pomi, raportat la canicula de afară (32 grade) temperatura fiind chiar plăcută (26 grade).

Pasul Shipka este o șa montană care oferă priveliști de o deosebită frumusețe, pe toate orizonturile, loc de popas și odihnă cu câteva chioșcuri cu gablonțuri și alte chinezării, terase pentru un suc sau o bere sau pur și simplu băncuțe.

De aici se poate urca cu mașina (cca. 1 km) pe un drum mai îngust, ce se desprinde pe stânga din drumul principal, asfaltat până la parcarea de la poalele monumentului închinat victoriei din războiul din 1877 și armatei ruse, care au condus la autonomia Bulgariei, scăpând de ocupația otomană sau se poate urca, direct, pe cele cca. 1000 trepte, pentru cei ce-și permit.

Monumentul tronconic din piatră, cu înălțimea de 31,5 m, ridicat în 1934, pe vârful Stolevo, vizibil de la mare distanță,  domina peisajul, fiind opera architectului Atanas Donkov și a sculptorului Aleksandar Andreev.

Monumentul a fost ridicat în cinstea celor 13.000 soldați ruși și bulgari care au murit în cele patru bătălii care au avut loc pentru cucerirea/apărarea căii de trecere.

Pe fronton, un leu uriaș din bronz, lung de 8 m și înalt de 4 m, înăuntru, un  minimausoleu cu un sarcofag de marmură la primul nivel, cu rămăşiţele pământeşti ale soldaţilor ruşi şi haiducilor bulgari (opălcenți) căzuţi eroic în lupte, la următoarele nivele fiind expuse steaguri și arme de epocă; se poate urca deasupra, de unde panorama se deschide total.

Pe o mică creastă, ce se desprinde din platou, este o cărare lungă de cca. 150 m, printre pietre, de la capătul căreia este chiar Vârful Shipka, al Balcanilor, altitudine 1328 metri de unde poți vedea spre sud, valea dinspre versantul nordic și Valea Kazanluk.

Puțină istorie (din diverse surse):

"La 17 iulie, trupele rusești comandate de generalul rus Iosif Vladimirovici Gurko (cca. 3000 soldați), cărora li s-au alăturat 4500 voluntari bulgari (Opălcenți) au început atacul garnizoanei turcești (5000 soldați) aflate sub comanda lui Suleiman Pașa, după mai multe atacuri, reușind să preia controlul trecătorii pe 19 iulie și să blocheze astfel aprovizionarea garnizoanei de la Plevna a lui Osman Pașa, aflate în luptă cu trupele rusești și românești.

Pe 21 august 1877, turcii  cu 38.000 de soldați, au încercat să recupereze trecătoarea şi deşi erau aproximativ de 5 ori mai mulţi, au fost înfrânţi, încă o încercare otomană fiind pe 13 septembrie, ultima bătălie de la Shipka având loc între 5-9 ianuarie 1878 când turcii au fost înfrânţi definitiv.

La 3 martie 1878 prin tratatul de la San Stefano bulgarii au devenit autonomi, sub protectoratul Rusiei, cu un teritoriu cuprinzând Macedonia, parte din Dobrogea (până la sud de Constanța) și Tracia de Sud, cu ieșire la Marea Egee."

În vreme senină, priveliştea de acolo este uimitoare, cu deschidere la 360 grade, oriunde te uitat era frumos (totuși, parcă tot mai frumos este la noi)... ; nici nu ştiai în ce parte să te uiţi, erai total captivat de culorile în nuanțe de verde ce se zăreau, uimitor peisaj. Stara Planina este un masiv montan frumos.

De aici, pentru cine are timp, luând-o spre est 12 km, se ajunge la Monumentul comunismului bulgar - una dintre cele mai mari extravaganțe comuniste bulgărești, din vârful Buzludja - 1441 m, terminat în 1981 și abandonat în 1991, vezi detalii și foto (metropotam.ro/Locuri-de-v ... a-art8439229843) și (miscellanea.ro/2010/07/buzludzha.html)

Drumul coboară, până la 560 m altitudine (Shipka), când mai lin, când mai abrupt, cu ceva serpentine și luminișuri sau puncte de belvedere din care se dezvăluie, spre sud, Valea Kazanluk (Valea regilor traci și în același timp Valea trandafirilor), lungă de 94 km, cu peste 1000 de tumuli (morminte funerare) din cele peste 25.000 din toată țara, un El Dorado al Bulgariei, cu jefuitori de morminte și comori antice și cu o întreagă rețea de distribuitori ilegali în toată lumea "civilizată", vezi (natgeo.ro/locuri-si-oamen ... comunitati/7468)

Seara am ajuns la Shipka It Hotel unde rezervasem două nopți, alocând o zi pentru istorie și trandafiri.

Cu bine!

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de ak-ar de rumÂn † in 27.09.12 19:07:37
Validat / Publicat: 27.09.12 20:21:24
VIZUALIZĂRI: 6746
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ak-ar de rumÂn †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 1. Sfarsitul urcusului dinspre Gabrovo
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmaster [27.09.12 20:22:58] »

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

webmaster13 [28.09.12 08:30:24] »

Articolul a "primit" o ilustratie muzicala sau video-muzicala - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul prefera o alta melodie, este rugat sa ne scrie (aci, ca ecou, ori pe PM)

amero [28.09.12 09:55:12] »

in dimineata asta am avut mana buna, am venit cu superbonusul pentru un rew. foarte util si frumos scris despre locuri interesante si poze pe masura. felicitari

amarili [27.12.12 11:10:07] »

Ma bucur ca ati ales acest traseu si, mai ales, ca ati fost incantat de privelisti

ak-ar de rumÂn † [27.12.12 18:30:13] »

@amarili:

În România sunt priveliști mult mai frumoase, am încercat doar să savurez "oferta" momentului.

Bulgaria, o țară a contrastelor, ofera peisaje fermecătoare dar și zone în care te "trezești" în evul mediu, "binefacerile" civilizației (gunoaiele comerțului globalizat) amintindu-ți totuși ce perioadă trăiești și lângă cine te afli. Alegerea ne aparține.

webmaster [25.09.15 22:23:31] »

Mutat în rubrica "La pas prin... pasul Shipka, KAZANLAK / KALOFER" (nou-creată între timp pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

Fir de discuție ÎNCHIS - nu se mai pot scrie ECOURI.

[pentru solicitari de redeschidere, scrieti-mi pe Feedback]
Daca ai fost acolo si doreşti sa ne povesteşti experienţa ta: Scrie impresii

Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0828588008881 sec
ecranul dvs: 1 x 1