ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.03.2012
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Alba Iulia
ÎNSCRIS: 23.08.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
OCT-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 2 COPII -- v: 1 si 6 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Pe-un picior de plai, pe-o gura de rai... Manastirea Afteia

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Una dintre cele mai frumoase manastiri din judetul Alba, Manastirea Afteia cunoscuta si sub denumirea de Plaisorul Ciorii sau Manastirea de la Ciora Deal, este asezata intr-o zona turistica putin cunoscuta la noi in tara, dar incarcata de spiritualitate.

Scurt istoric

Situata pe Valea Archisului, in comuna Salistea, comuna cunoscuta mai ales cu denumirea veche de Cioara, asezamantul monahal dateaza din secolul 15.

Din vechime, Manastirea Afteia s-a facut cunoscuta printr-o bogata activitate pe plan duhovnicesc. La mijlocul secolului 18, un secol de acute framantari sociale si religioase, pe cand Curtea de la Viena desfiinteaza Mitropolia Ardealului, impunanad Biserica Catolica, aici este staret Parintele Sofronie. Roman verde si preot iubitor de ortodoxie, parintele nu ramane impasibil la aceste decizii. A inaintat numeroase memorii catre imparateasa Maria Tereza prin care cerea sa fie inlaturati preotii uniti si sa fie eliberati cei inchisi pentru credinta ortodoxa! Cuviosul Sofronie s-a aflat in fruntea luptei pentru dobandirea libertatii religioase a ardelenilor. Presiunile au dat roade, in anul 1760 imparateasa a ordonat eliberarea celor inchisi pentru credinta ortodoxa si a numit o comisie pentru a cerceta nemultumirile ardelenilor. Multumit de rezultat parintele Sofronie a continuat lupta convocand adunari, in care ii indemna pe cei prezenti, clerici sau mireni sa pastreze viu ortodoxosmul. Insa binele nu au durat prea mult, imparateasa l-a trimis in Ardeal pe generalul Bukow, parintele Sofronie a fost silit sa incheie o intelegere cu acesta si sa se retraga in Arges. Barbariile comise de generalul Bukov nu sunt uitate nici acum in Ardeal, el fiind responsabil cu desfintarea vietii monahale ortodoxe in Transilvania. Generalul Bukow a distrus cu tunurile aproape toate asezamintele monahale din Ardeal, nimicind aproximativ 200 de manastiri. In 1778 Manastirea Afteia a fost daramata. Ce s-a intamplat dupa retragerea in Tara Roamanesca cu ieromonahul Sofronie nu se stie. Insa in anul 1955 a fost canonizat. Pe 21 octombrie crestinii ortodoxi de pretutindeni il sarbatoresc impreuna cu Sfintii Visarion si Oprea. Cu o parte din materialul recuperat a fost construita in 1798 biserica de lemn din satul Cioara, in care se pastreaza si azi urme ale vechiului asezamant. In anul 1975 aici, s-a reluat viata monahala prin infiintarea unei constructii de lemn.

Bunicii mei au trait o viata intreaga intr-un sat cu rezonante barbare apartinand acestei commune, Tartaria, de aceea, va marturisesc, povestile despre manastirea de la Cioara si despre parintele Sofronie fac parte dintre basmele copilariei mele…Mi-e oarecum dificil sa evoc aceste momente, gandindu-ma la cat de mult au suferit oamenii locului pentru credinta …De aceea sunt sigura ca Plaisorul Ciorii e un loc binecuvantat de Dumnezeu, ferit an de an de orice intemperie… Sfantul Sofronie vegheaza si ocroteste aceste locuri pe care atat de mult le-a iubit…

Ca o ironie a sortii, vreau totusi sa precizez ca tezaurul dacic de la Cioara datand din perioada sec I a. Ch, este adapostit, intre zidurile celebrului Kunsthistorisches Museum din Viena.

Astazi manastirea Afteia are haina noua!! In anul 2010 a fost sfintita noua constructie, cu aspect de catedrala! Astazi la Afteia e liniste! Chiliile, paraclisul din lemn si noua biserica isi asteapta credinciosii, credinciosi, care o data ce vor trece de poarta mare, de lemn a manastirii vor dori sa revina mereu!

Accesul

In anii copilariei mergeam la Afteia de mana cu bunica in fiecare an cu ocazia sarbatorii Sfintei Marii. Porneam dis de dimineata, in jur de ora 4 de acasa, strabateam satul adormit, apoi pe sosea, in plin camp ajungeam la Cioara. Tineam calea paraiasului, lasam in urma casele, apoi Valea Archisului, multime de oameni de toate varstele insotiti de o ciurda de copii, intonand molcom O Maicuta Sfanta ajungeam la poalele delusorului. De aici incepe panta... O jumatate de ora de mers in tacere, fiecare cu gandurile sale, facand cate un popas cand urcusul se dovedea prea dificil... Nevointa drumului ne era rasplatita de fiecare data, in momentul in care dadeam cu ochii de biserica micuta de lemn, cu turla inalta, tipica bisericilor maramuresene…. Gaseam pacea, Il gaseam pe Dumnezeu!

Astazi acest drum exista inca, dar eu, adesea prea grabita, mereu in criza de timp, apuc doar drumul cu masina, prin Vintu de jos, Pianu, Strungari…

Se ajunge sus, “Pe-un picior de plai/Pe-o gura de rai” la ea pe un drum ingust, aproape carare ce se invecineaza cu un paraias cu apa repede si limpede, care taie dealul impadurit. Drumul forestier, 100% rustic ofera o experienta off-road adevarata, desi poate nedorita, fiind anevoios pentru calatorul care apeleaza la masina!

Detalii

Manastirea este impunatoare, monumentala, are aspect de catedrala, dat de dimensiunile sale viguroase. Alba, cu acoperisul negru inaltat spre cer, straluceste in lumina blanda a zilei.

Interiorul ofera o atmosfera rupta de lume. Acolo, inauntru, in fata catapetesmei de stejar bogat ornamentate tot ceea ce poti face e sa impreunezi mainile a rugaciune, macar pentru cateva clipe...

Ultima data am fost acolo, in toamna anului trecut... Era prima duminica din luna octombrie, am zabovit mult, in fiecare prima duminica din luna, dupa slujba aici se tine Taina Sf. Maslu. Dupa slujba in timp ce asteptam sa intram cu copiii la binecuvantare, am admirat indelung nu doar locasul in sine, ci si peisajul ce inconjoara manastirea a caror frumusete iti taie pentru cateva secunde respiratia. Toate constructiile s-au finalizat. Manastirea poate gazdui oricand pelerini, oferind pat si masa. Daca veti dori sa ajungeti in acest loc, sunt gata de sfat si indrumare.

In tara aceasta frumoasa, Manastirea Afteia este un loc care abia asteapta sa fie descoperit, ca ghiocelul sub zapada de primavara….


[fb]
---
Trimis de sunflower in 21.03.12 21:45:03
Validat / Publicat: 22.03.12 06:50:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (sunflower); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Manastirea Afteia- detaliu din interior
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

andrei44*
[23.03.12 15:30:58]
»

@sunflower

Felicitari pentru acest review!

Te completez cu doua adrese de website-uri destul de bine documentate. Vezi aici si aici.

Cel din urma este foarte complet din punct de vedere al documentarii. Tu ai venit cu trairile proprii si cu o invitatie foarte tentanta pentru acel lacas.

sunflowerAUTOR REVIEW
[23.03.12 16:12:19]
»

@andrei44:

In cea de-a doua adresa indicata de tine, se observa in fotografia a patra bisericuta de lemn, in locul careia acum troneaza biserica cea noua, cu aspect de catedrala.

Multumesc pentru aprecieri!

webmaster26
[18.12.15 19:54:30]
»

@sunflower - Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
andrei44*, sunflower
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Afteia [Săliştea]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053149938583374 sec
    ecranul dvs: 1 x 1