ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.09.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.08.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 2 zile
prieteni
4 AD. + 1 COPII -- v: 16 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

De ce ne place Grecia…. (4)

TIPĂREȘTE

Part 4: Meteora-Hotel Spanias si stancile sfinte

A treia parte o puteti citi aici

Pentru ca totul sa fie perfect , am vrut sa incheiem concediul in Grecia cu vizitarea complexului de stanci de la Meteora.

De la Vourvourou la Meteora inevitabil treci prin Salonic (90 km). Asa ca am inclus in traseu si vizitarea orasului Salonic, capitala regiunii Macedonia, din nordul Greciei. Punctele de interes, cele mai importante, le-am "prins" tot in acest rw, pe scurt:

Harta orasului:(click aici)

Piata Aristotel: N 40°37'55.29" / E 22°56'25.23".

Pe bulevardul Nikis (vezi harta) la jumatea distantei dintre centrul vamal din port si Turnul Alb se afla aceasta locatie (in greaca: Platia Aristotelous). Este o zona fara trafic, un loc bun pentru relaxare, cu multe cafenele si restaurante... un loc popular de intalnire, mai ales seara. Coordonatele va vor duce la un loc de parcare, pe faleza, in fata pietei (vezi pozele).

Turnul alb: N 40°37'37.70" / E 22°56'51.77"

Se afla pe acelasi bulevard Nikis (in greaca: Victoriei).

Turnul alb (greacă: Lefkos Pyrgos), este un monument şi muzeu pe malul mării şi un simbol al suveranităţii greceşti peste Macedonia. Turnul a fost construit de turci, pentru a intari portul. Ulterior a dezvenit inchisoare si loc de executii in masa, in timpul dominatiei otomane. Acesta a fost remodelat în mod substanţial şi exteriorul său a fost vopsit în alb, după ce Grecia a preluat controlul asupra orasului in 1912, apoi a fost adoptat ca simbol al oraşului. El adaposteste astazi muzeul dedicat istoriei orasului Salonic. Panorama orasului de pe acoperisul turnului este impresionanta. (vezi poze) Coordonatele va vor duce in aproprierea locatiei cu posibilitatea de parcare pe partea stanga.

Biserica Sf. Dunmitru: N 40°38'18.00" / E 22°56'46.52".

Hagios Demetrios este un sanctuar creștin ortodox cu hramul Sfintului Dumitru, ocrotitorul orașului Salonic. Este principalul locas dedicat acestui sfânt. Biserica datează de pe vremea când orașul Salonic era cel de-al doilea oraș ca mărime din Imperiul Bizantin. Biserica Sfântul Dumitru din Salonic este renumită pentru cele șase mozaicuri ce îl reprezintă pe Sfântul Dumitru, cu ctitorii sau cu copiii lor. Coordonatele va vor duce in parcarea ce se afla vis-a-vis de biserica si in fata sapaturilor arheologice.

Pentru a ajunge de la Salonic la Meteora (zona Kalambaka- Kastraki) aveti de ales doua trasee:

- Salonic –E90 –A2-Panagia E92 –Kastraki -246 km cu 195 km pe autostrada si 2 puncte de taxare (2,8 / 2,8 euro), aproximativ 2 h30min de mers.

- Salonic –E 75-Katerini –Larisa –Trikala-E92 –Kalambaka -247 km cu 115 km pe autostrada si 4 puncte de taxare (2,8 / 3,1 / 2,3 / 1,0 euro) cam 3 ore de mers.

Noi l-am ales pe ultimul pentru a traversa Campia Thessaliei de la est la vest, de unde stancile meteorice te intampina in maretia lor.

In marginea de vest a campiei, unde incep primele ridicaturi ale sirului muntos Pindu, sub uriasele stanci ale Meteorei se afla Kalambaka. (in greaca: Kalampaka):

Coordonate: N 39° 42' 00.59" / E 21° 37' 48.00" E

Site local: click aici

A fost un oras vechi sub denumirea de Eghinion, apoi Staghi –ce se referea la Episcopia crestina cu acelasi nume. In timpul ocupatiei turcesti se va numi Kalambak. ( vezi aerofotografia)

In vecinatate se afla un sat mic, pitoresc, cuibarit in bratele unor stanci si este ultimul colt al vietii lumesti: Kastraki. Cetatea bizantina, din care s-au salvat cateva ruine a dat numele acestui sat. Dezvoltarea turismului in zona, a transformat aceasta localitate intr-un loc de odina si plecari spre manastiri, cu camping, restaurante si pensioane. (vezi aerofotografia)

Pentru urmatoarele doua zile noi am facut rezervarea pe booking.com la:

Hotel Spanias: N 39°42'54.42" / E 21°36'59.44"

Website local: click aici

Acest cochet hotel, ce se afla la intrarea in Kastraki dinspre Kalambaka, te intampina cu o curte mare, multa verdeata, pomi, trandafiri... unde caldura este mai suportabila. (vezi poze). Hotelul este catalogat la 2 stele (!), insa dupa parerea mea si comparativ cu alte hoteluri din Grecia... ii dau 3*** plus. Dispune de 27 camere aflate la parter, in aripa estica si etaj. Tot la parter, stanga, se afla living-ul, ce este folosit pentru servitul mesei sau relaxare, dotat cu un tv si un lcd mare, wi fi la parter, un semineu si cateva obiecte de colectie, ca o masina de cusut de epoca. Receptia te intampina sobra, la fel ca si receptionerul, de varsta inaintata, foarte amabil, dar afon in cunoasterea altor limbi decat greaca si germana. Noi am rezervat 2 camere – o tripla si o dubla. Foarte repede s-a facut check in, camerele au fost la etaj si la cererea noastra, camera dubla a fost schimbata cu alta cu pat matrimonial (la acelasi pret, cu toate ca pe site era mai scumpa).

Unele camere sunt mai nou mobilate si dotate cu lcd -fata de tv mai vechi, avand mini frigider si radio incorporat in perete si aer conditionat. Baia indeajuns de mare, cu feon, se inchide cu usa glisanta din lemn (nu foarte etansa). In pretul camerei este inclus si micul dejun continental nu foarte bogat, insa indeajuns ca noi romanii (cunoscuti ca micul dejun este masa principala) sa ne saturam: bufet cu branzeturi, mezeluri, oua fierte, salate, fructe si ceai, cafea expreso.

Dupa un drum obositor (prin vizitele facute si mai ales a caldurii), ne-am odihnit pe terasa acoperita, inainte de a pleca in explorarea imprejurimilor (Kastraki-Kalambaka), si mai ales in a ne potoli foamea. Privelistea din gradina hotelului este superba: stancile meteorice ce inconjoara satul te fac sa te simti si mai mic in acesta cetate manastireasca.

Seara, dar si a doua zi am iesit in vizita doar in Kalambaka. Stanca numita "Agia" este reper şi separa Kalambaka de Kastraki. Oraşul este curat şi liniştit, cu o strada principala care trece prin ea ca o coloana vertebrala, împodobită cu fântâni, care devin puncte de interes pentru familii şi copii, turisti si localnici laolalta, seara târziu. Cele mai multe restaurante şi cafenele sunt situate de-a lungul străzii principale şi în câteva străzi laterale în centrul oraşului. Orasul găzduieşte un muzeu de artă modernă, şi o şcoală tradiţională sculptura din lemn. Reperul cel mai interesant din Kalambaka este, probabil, biserica Adormirii Maicii Domnului.

Magazinele cu dulciuri te imbie la fiecare colt, cu traditionala „halvas”: mult, mult zahar si migdale.

Inainte de a pleca in Grecia, mi-am facut temele pe AFA si am cautat tavernele apreciate de romani. In aceasta zona a Greciei restaurantele, ca prezentare si servire, difera substantial cu ce am lasat in Sithonia: aceleasi preturi, insa portii mai mici diversitatea in meniu ete restransa la cele traditionale si nu in ultimul rand nu este nimic din partea casei. In particular am apreciat taverna Paramithi, pe inserat, situata pe strada principala inspre Kastraki, deosebita prin caldura cu care te primeste patronul, mancarea proaspata (fructele de mare sunt aduse zilnic din Volos) si nu in ultimul rand pozitionarea ei: mesele sunt asezate pe trotoarul unei strazi in panta, la umbra vitei de vie si in parfumul strugurilor copti.

In finalul rw o sa ma refer si la Meteora. Pentru ca am facut o excursie particulara (deci nu am avut ghid!) a trebuit sa ma pregatesc de acasa, cu toate datele si raspunsurile despre fiecare loc in parte din Meteora. Mi-a fost de mare folos (cititi-l si voi!) click aici, cu o prezentare istorica si punctuala, regasita la fata locului. De aceea eu nu o sa intru in amanunte, pentru ca s-au scris si se vor scrie volume literare si turistice despre Meteora.

Dupa Muntele Athos, Meteora este cea mai importanta asezare monastica ortodoxa din Grecia. Este un loc misterios, ca o cetate ridicata pe uriasele stanci abrupte ce se inalta mandre in nord-vestul Campiei Thessaliei, la 300m deasupra vaii raului Pinios. "Suspendate în aer" (sensul Meteora în limba greacă), aceste manastiri reprezinta o realizare artistică unică şi sunt unul din exemplele cele mai puternice de transformare arhitecturala a unei zone într-un loc de retragere, meditatie si rugaciune, unde si-au gasit linistea sufletesca, traind in lipsuri, sihastri, primii oameni care au renuntat definitiv la cele lumesti. In prezent sunt 24 de manastiri, unele se conserva foarte bine si sunt deschise publicului (Marea Meteora, Varlaam, Nikolaie, Russanu, Sfanta Treime, Sf. Stefan), altele sunt in stare de ruina (Sf. Duh, Sf. Dimitrie etc).

Cu harta in mana, va sfatuiesc sa plecati prin Kastraki, adica din vest spre sud-est:

Prima manastire pe care o intalnim, in padurea de piatra, pe stanga drumului, este a Sf. Nicolaie Anapavsa, construita etajat, biserica centrala avand hramul Sf. Nicolae, deasupra se afla trapeza (sala de mese) si chiliile. Este deschisa zilnic (9-13,15-18), o data pe luna fiind inchisa turistilor.

Mai departe pe drumul ce serpuieste, intalnim pe dreapta Manastirea Russanu: o cladire cu trei (patru!) etaje la capatul unei poteci din trepte.

Pe etajul din mijloc se afla biserica Schimbarea la fata si chiliile renovate, la etajul de deasupra exista camere spatioase pentru vizitatori. Astazi functioneaza ca manastire de calugarite. Programul de vizite: zilnic 9-13,15-18.

Din vale incepem sa urcam si la intersectie, alegem drumul din stanga catre Manastirea Varlaam: inpunatoare, domina valea de la 600 m fata de nivelul marii (si 373 m fata de centrul Kalambaka). Astazi 129 de trepte te conduc pana la intrarea in manastire. Are in interior trapeza, bucataria, spitalul si 3 biserici, dintre care biserica Tuturor Sfintilor este deosebita prin istoricul ei: 22 de ani au fost ridicate materialele de constructie si a fost inaltata apoi in 20 de zile. Programul de vizitare: 9-13 si 15,30-18 iar vinerea inchis.

Putin mai sus (la 613 m de nivelul marii si 400 m de centrul Kalambaka) se afla Manastirea Marea Meteora (Megalu Metroru) cunoscuta si ca Metamorfoseos (Schimbarea la fata). In trecut urcarea se facea cu ajutorul unei funii si o plasa de sfoara. Astazi, un mic tunel si 146 de trepte inlesnesc urcusul la manastire (vezi poze). Cladirea principala este biserica Schimbarea la fata dupa modelul celor de la muntele Athos. Atrag atentia bucataria –transformata in muzeu ce pastreaza atmosfera de epoca; fosta trapeza –transformata in muzeu si adaposteste patrimoniul. Program de vizita: 9-13,15-18 si marti inchisa.

De aici coboram pe drumul pavat pana la cea mai uriasa stanca pe varfurile careia se afla Manastirea Sfanta Treime. Panorama este splendita: jos in departare se afla albia raului Pinios, iar la inaltime, varfurile impadurite ale muntilor Pindului (vezi poze). La 300 metri se afla, jos casele din Kalambaka. Pe platoul stancii (de un hectar) se afla cele doua biserici, trapeza, chiliile, castelul cu plasa de urcat. traditia spune ca ea a fost construita in 18 ani, fiind necesari 70 ani pentru ridicarea materialelor de constructie. Programul de vizitare: zilnic de la 9-18.

Drumul tine tot mai la sud, unde, pe uriasa stanca se afla cea mai bogata manastire: Sfantul Stefan. In zilele noastre, stanca ase legata de dealul de vis a vis (pe unde este soseaua) cu un pod de 8 metri. Este cea mai veche asezare monahala da Meteorei (1192). Are doua biserici; Biserica veche cu hramul Sf. Stefan si cea construita in 1798 cu hramul Sf. Haralambie. Alte cladiri ale manastirii: in partea sudica –casa de oaspeti, bucataria si Despotico- camera de gazduire a Mitropolitului cand vine la manastire. Astazi locasul este Manastire de calugarite, multe din ele profesoare sau doctorite care cultiva, printre altele si muzica bizantina. Program de vizitare: 8-12,15-18 si luni inchis.

Astfel incheiem circuitul manastirilor ce se pot vizita, drumul ducandu-ne inevitabil tot in Kalambaka, la umbra teraselor, pentru a ne racorii dupa un galop voit de 5 ore. Inevitabil, dupa minute de relaxare, intorc capul catre meteore si trag o concluzie:

in spatele meu, arborata pe verticala manastirea Varlaam domina valea si in acelasi timp simbolizeaza fragilitatea unui mod de viata traditional, care este amenintat cu disparitia... nu prin invazia popoarelor de alta religie, ci tocmai a curioziatii numite TURISM.


[fb]
---
Trimis de onlyoctavian in 06.09.11 18:18:40
Validat / Publicat: 06.09.11 21:31:12
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5075 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

1 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (onlyoctavian); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 imagine dinspre faleza- piata aristotel
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15050 PMA (din 15 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

1 ecouri scrise, până acum

webmaster15
[06.09.11 21:30:57]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂO zi la Meteore:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.044818878173828 sec
    ecranul dvs: 1 x 1