ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.12.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2005
DURATA: 20 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI
PREȚ aprox.4000 euro fara cazare ?
cu AVIONUL (toate taxele incluse)

GRAD SATISFACȚIE
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTA MEDIE REZULTATĂ
96.67%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut

Descoperă Sydney

[fb]
NOU TIMP CITIRE: 8 MIN

No Worries Mate, it's Sydney!

Ilustrație video-muzicală
Yothu Yindi - World Turning

TIPĂREȘTE

Aşa spune australianul de rând, cu accentul său neobişnuit pentru cei din emisfera nordică. Într-un oraş ca Sydney, nici că ar fi mai potrivită altă replică. Plajele nesfârşite, parcurile verzi, golfurile pline de iahturi şi nu în ultimul rând oamenii atrag călătorul pentru a fi părtaş, chiar şi pentru câteva zile, la relaxare şi bună dispoziţie.

Fiecare din noi îşi doreşte măcar o dată în viaţă o întâlnire "face to face" cu celebra Operă din Sydney. Senzaţia percepută de europeanul care a păşit pentru prima dată în Australia este că a ajuns în paradisul de la capătul pământului. Şi chiar aşa este, pentru că îndepărtatul continent se află la o distanţă de 2 zile de zbor. Nu ar fi asta problema, ci costul ridicat al biletelor de avion şi obţinerea vizei. Dar odată ajuns aici, intri într-o altă lume. Nivelul de trai este ridicat, însă fără excese. Nu generalizăm, dar asta se vede pe feţele australienilor. Poate e de la soare, poate de la mare, pentru că majoritatea locuitorilor trăiesc aproape de ţărm. Stresul le pare a fi un cuvânt străin. Şi nu o dată am auzit această expresie: No worries, mate! Adică nicio problemă, prietene, accentuat poetic într-o engleză australiană cu totul diferită de cea britanică.

Sydney e o poveste frumoasă. Un oraş adevărat, o metropolă în adevăratul sens al cuvântului. Are practic de toate, parcuri şi grădini splendide, unde iarba este tăiată la milimetru dar poate fi călcată de oricine fără oprelişti, străzi largi, curate şi luminoase, un city compact cu zgârie nori şi un turn din vârful căruia poţi admira oraşul până departe către suburbii. Are o viaţă de noapte trepidantă, baruri şi cafenele multe, terase îmbietoare cu vedere la mare, golfuri pitoreşti de care dai la tot pasul. Are păsări exotice, kakadu sau coloraţii Rainbow Lorikeet, ca locuitori de necontestat ai oraşului. Are aborigeni, asiatici mulţi, de fapt toate rasele pământului le veţi găsi aici. S-au adunat să locuiască la capătul lumii.

Cine şi-ar fi imaginat acum mai bine de 200 de ani că locul care s-a dorit a fi cea mai abjectă şi îndepărtată puşcărie din lume a devenit una dintre cele mai dorite destinaţii? Aici erau aduşi deţinuţii regatului, pleava sofisticatei societăţi britanice. Primul transport cu 1.000 de puşcăriaşi a ajuns, după o călătorie de 8 luni, în partea sudică a continentului, stabilindu-se pe locul unde actualmente se află Sydney. Probabil că oricine ar fi acum mândru să aibă un stră-stră-străbunic deportat pe la antipozi sau emigrat cu ceva timp în urmă pe aceste meleaguri. Cei care nu au avut acest noroc dar au şansa de a ajunge în Australia ca turişti ar face bine să nu o rateze. Pentru că merită.

Aşadar, pentru o experienţă completă vă recomand să luaţi Sydney la pas. Există fireşte mai multe variante de transport, dar cel mai bine simţiţi pulsul oraşul bântuind în neştire străzile. Veţi descoperi peste tot o atmosferă degajată, de bună dispoziţie. Dacă simţiţi nevoia de a păşi descălţaţi pe iarbă sunteţi liberi să o faceţi. Să nu vă mire dacă veţi vedea localnici desculţi în plin oraş, aici lumea e nonconformistă şi în plus, peste tot este curat, ca dealtfel în întreaga Australie. Autorităţile respectă cu stricteţe programele de ocrotire şi conservare a naturii şi faunei, chiar şi în oraşele mari. La intrarea în ţară veţi trece printr-un riguros control pentru a nu se introduce niciun aliment din afară. În Sydney nu se dă cu niciun insecticid sau alte substanţe chimice, din acest motiv sunt foarte multe muşte, chiar insistente în unele cazuri. Cumpăraţi-vă o pălărie cu agăţărele la boruri pentru a le îndepărta, în felul acesta veţi arăta ca un Aussie autentic.

Bineînţeles, orice turist care se respectă va da năvală din prima zi în Sydney să vadă clădirea Operei, iconicul simbol al oraşului şi al întregii Australii. Aceasta se află într-un golf numit Circular Quay, buricul târgului, de unde puteţi admira întreaga zonă de pe promenadă sau de pe unul din numeroasele vase de croazieră. O bună panoramă a city-ului şi în acelaşi timp a Operei o veţi avea din mijlocul celebrului pod (Harbour Bridge), cel care de Anul Nou este efectiv incendiat de milioanele de artificii. Şi dacă sunteţi un temerar cu bani care e dispus la orice pentru o poză spectaculoasă a metropolei, urcaţi în vârful arcului de pod şi garantat veţi avea o experienţă de neuitat. Se fac tururi organizate de escaladare a acestuia (un fel de semialpinism urban). Ca alternativă, dacă doriţi să vedeţi metropola de sus, cel mai sus posibil, în afară de un tur cu elicopterul (care iese din discuţie în cazul nostru, al muritorilor de rând, pentru că e rupător de scump), deci o altă variantă ar fi să vă căţăraţi (cu liftul, nu vă faceţi griji) în AMP Tower. Urcaţi pe înserat pentru a beneficia de panorame atât de zi, cât mai ales de noapte. Priveliştea vă ia efectiv piuitul, pentru că este inimaginabilă. Sydney este un oraş brăzdat de ape, golfuri, insuliţe, iahturi, pe scurt, raiul pe pământ. Cum s-ar spune, bunăstarea se vede de sus, din avion.

Şi după ce vă săturaţi de admirat, coborâţi şi daţi o tură prin Grădina Botanică, în fapt un parc aflat aproape de Circular Quay. De aici veţi avea cea mai bună panoramă către city şi în acelaşi timp spre Operă şi Harbour Bridge, aşa cum le ştiţi din cărţile poştale. Noaptea sunt luminate feeric. Grădina e intens populată cu simpaticii kakadu, care pasc fără griji gazonul. Dacă pe deasupra capului vă trec nişte lilieci uriaşi ce scot zgomote ciudate, să ştiţi că sunt numiţii Flying Foxes, ziua stau atârnaţi cu capul în jos iar la lăsarea serii devin activi. No worries mate, teoretic sunt inofensivi.

Poate aveţi chef să vedeţi ceva animale, doar sunteţi în Australia, cum ar fi să plecaţi de aici fără să faceţi cunoştinţă cu un kangaroo (sau ruda sa mai mică, wallaby, cangurul pitic roşiatic) ori koala, eventual să ţineţi de coadă un dingo? Sau, doar de la distanţă să-l salutaţi pe Taz? În Sydney există una din cele mai interesante grădini zoologice. Sau poate aveţi chef de o baie în ocean. Plaje sunt cu nemiluita, mai mari sau mai mici. Căutaţi-le pe cele cu plase de protecţie, pentru că apele sunt populate de rechini. Dar dacă mergeţi pe principiul că "nu am eu ghinionul ăsta" sau vreţi doar să vă pârliţi la soare, negreşit trebuie să ajungeţi la celebra Bondi Beach, locul fiţelor de plajă şi raiul surferilor musculoşi. Aici e în regulă să riscaţi o intrare în apă, pentru că avanpostul e asigurat de surferi, însă mare atenţie la curenţi pentru că sunt foarte puternici. Se recomandă să respectaţi anunţul Fly between the flags! (Înotaţi între steaguri). Altfel, la extremitatea sudică a plajei există o piscină alimentată direct cu apă din mare. Acolo este 100% sigur.

Sunt nenumărate posibilităţi de a petrece timpul în Sydney. Aşa cum am scris mai sus, simţiţi atmosfera străzii, exploraţi oraşul pe jos. Sau din monorailul ce înconjoară centrul, oferindu-vă posibilitatea de a-l explora de la înălţime. A fost inaugurat cu ocazia Jocurilor Olimpice din 2000. Şi dacă tot am adus vorba, mergeţi la Satul Olimpic. Vizitaţi pieţele, magazinele, muzeele şi peste tot veţi fi întâmpinaţi cu zâmbetul pe buze. Daţi o tură pe excentrica Darlinghurst Road, renumită pentru viaţa de noapte. Faceţi o plimbare pe malul oceanului, de la Bondi Beach până la Tamarama Beach. Admiraţi pitorescul Darling Harbour sau luaţi masa în Chinatown. Evadaţi din oraş explorând împrejurimile. La numai două ore de mers cu trenul intraţi în pădurile de eucalipt ale Munţilor Albaştri. În Sydney niciodată nu vă veţi plictisi. Şi de fiecare dată veţi fi uimiţi de atitudinea pozitivă a locuitorilor săi care vă vor spune cu convingere în cel mai autentic accent australian: No Worries Mate!

Pentru mai multe fotografii din Sydney şi Australia, accesaţi albumul nostru de pe Picasa: http://picasaweb. google.com/nenciu. catalin/AustraliaMelbourneSydneyBlueMountains

selectat ca MiniGhid AmFostAcolo

[fb]
---
Trimis de badge® in 16.12.10 17:14:49
VIZUALIZĂRI: 6089INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AUSTRALIA & N.Z.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P30 No worries Mate, it's Sydney...!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.

Puteți VOTA acest articol:

PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9400 PMA (din 16 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

dorgo [16.12.10 18:45:36] »

modelul scoicilor operei din Sydney il gasesti si la "Aquaparc" din Hayduszoboszlo...

webmaster13 [16.12.10 19:51:01] »

Hello Mate! Let's play some music!!!

sandu.53 [16.12.10 19:53:57] »

sunt convins ca nu voi ajunge niciodata in Australia asa ca nu pot decat sa ma bucur citind review-urile tale deosebit de interesante si scrise excelent despre acesta tara extraordinara! felicitari!

dananecula [16.12.10 21:28:05] »

S-un SB bine meritat

Repejor eu ti l-am dat

Citindu-ti pe nerasuflate

Amintirile-ti impresionante

S-am dat un placut tur virtual

Prin Sydney-ul vizitat de tine real

Felicitari pentru povestire,

Dar si pentru superbele poze, se stie!

... deci o altă variantă ar fi să vă căţăraţi (cu liftul, nu vă faceţi griji) în AMP Tower. Urcaţi pe înserat pentru a beneficia de panorame atât de zi, cât mai ales de noapte. Priveliştea vă ia efectiv piuitul, pentru că este inimaginabilă.

Fac ce fac si iar randurile tale ma duc in Japonia De ce oare?

Pai descrierea ta ma duce cu gandul la Umeda Sky Building, la fel de spectaculoasa, cand te afli acolo sus, un pic mai aproape de cer , unde ai la fel, o panorama de vis, uluitoare, pot spune.

badge® [16.12.10 22:26:48] »

Acum, ce-aș putea să-ți zic,

Mă gândesc așa un pic:

Dacă-n Sydney îmi promiți

Că o să vă învârtiți,

Un moșneag ți-aș dărui,

Dar, sunt doar pentru copii.

Însă, dacă ai un pui,

Poezia să o spui

Știi tu unde, mâine-n zori

La bursucii călători. ))

dananecula [16.12.10 23:43:35] »

Esi mortal, mai badge®, frate

Cu versurile m-ai dat pe spate

Despre mosii pofticiosi

Ce asteapta credinciosi

La copii s-ajunga-n data

Fetzele sa le umple cu ciocolata ))

M-ai facut sa rad copios

Ca ai fost haios, haios...

Si nu te-ai lasat mai prejos

Felicitari si la mai mare

Si sa ne-ncanti mereu cu impresiile tale!

anadragusin [17.12.10 07:40:45] »

Eiii draga @dananecula ai scos si poetul din @badge®, felicitari pt. review si amandurora pt. versuri.

bubumaia [18.12.10 21:37:21] »

Intr-o conjunctura oarecare, am intalnit, acum vreo 5-6 ani, un DJ din Sydney. La Sibiu. Omu' venise cu o trupa de teatru de pe la ei, sa joace oarece la Festivalul International de Teatru de la Sibiu. Daca va spun ca la acest mega-festival (al treilea din lume, ca amploare si importanta) participa anual vreo 70 de trupe din tot atatea tari, sa faceti bine sa ma credeti! Este unul dintre evenimentele culturale notabile care contrasteaza flagrant cu... multe alea de pe la noi, da-le-ncolo... ca-mi face rau sa incep o enumerare atat de lunga...

Inapoi: Dj-ul australian facea, live, muzica spectacolului lor. Punea discuri vinil pe niste platane Technics, daca nu gresesc.

Ei, si, odata ajuns la Sibiu, constata omu' ca amandoua pick-up-urile lui, cu care venise pe un drum de atatea sute - mii de kilometri, cedasera pe drumul dintre Bucuresti si Sibiu. Tristete mare. Era pe scena, la repetitiile dinaintea spectacolului si i se citea disperarea pe fata.

N-o mai lungesc. Unul dintre colegii mei si-a bagat nasul in platanele lui si le-a dat de cap. Cum arata australianul? Recunoscator e putin spus. S-a scormonit prin buzunare, incercand sa ne plateasca. Evident ca nu i-am luat bani.

"Ficatul vostru o sa sufere cumplit diseara", ne-a amenintat el. A avut dreptate, praf ne-am facut...

Altminteri, @badge, sa-ti fie bine!

romanitzaa [19.12.10 00:03:45] »

Excelent!

Sydney e un vis maret al meu de acum 7-8 ani, dar pe care, cred ca nu o sa-l realizez prea curand.

Macar pot sa-mi imaginez ca sunt acolo in momentul in care citesc postarea ta.

Snowhite [02.08.12 23:57:28] »

Faptul ca ei traiesc fara nici o grija si excese "no worries" - asta e intr-adevar prima impresie pe care o ai ca turist. Dar cand stai acolo o perioada mai lunga incepi sa le vezi defectele - INSA ca turist, pe termen scurt totul pare roz si asta conteaza cel mai mult, ca sa se simta toata lumea bine

La plaje sa aveti grija ca sunt pline de rechini de 5 metri - fara exagerari. Chiar si in plaje amenajate se mai intampla atacuri

Imi pare rau ca nu prea vad romani in Oz dar imi face placere sa citesc parerile putinilor care o viziteaza

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
8 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, badge®, bubumaia, dananecula, dorgo, romanitzaa, sandu.53, Snowhite
Alte impresii din această RUBRICĂ:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2022 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.059280872345 sec
ecranul dvs: 1 x 1