ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 29.11.2010
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 27.07.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Zona cetatii din Budapesta

TIPĂREȘTE

In luna iulie a acestui an am facut trei vizite scurte in Budapesta. Orasul este superb, plin de locuri minunate, cladiri, muzee si parcuri. Sunt multe lucruri de povestit si review-urile de pe site scrise deja stau marturie ca si altii au apreciat orasul la fel de mult. Am sa povestesc in mai multe review-uri o parte din ce am vizitat noi. Si voi incepe cu zona veche a orasului, altfel spus Buda.

Zona veche a orasului Budapesta este “miezul”vechi al orasului asezat pe malul drept al Dunarii. Toata zona care il inconjoara a fost odinioara doar suburbii ale orasului vechi. Din orice zona te apropii trebuie sa treci de fortificatiile care inconjoara complet dealul Castelului. Intreaga zona dintre fortificatii este protejata si considerata monument: strazile, fundatiile si arhitectura cladirilor pastreaza inca atmosfera si amintirile capitalei din secolele 18-19.

Deoarece Dealul Castelului se ridica la 50-60 metri deasupra Dunarii, locuitorii Budapestei spun ca urca spre Castel. Daca esti cu masina, un drum serpuit, care ofera o priveliste splendida, incepe in capatul dinspre Buda al Podului cu Lanturi. Mai poti lua autobuzul 16 care trece prin toata zona castelului. Mai exista si un autobuz special marcat “V” pe care il poti lua din acelasi loc si care ajunge la Galeria Nationala. Un alt drum principal spre zona Castelului porneste din Moszkva tér, centrul comercial al zonei de nord si ajunge la dealul Castelului prin poarta Vienna (Bécsi kapu). Dar cel mai placut este pe jos. Incepi pe oricare din strazile care inconjoara dealul -Fô utca, Batthyány utca sau Attila utca si, urcand treptele vei ajunge in cateva minute la castel. Noi asa am facut, am lasat masina in parcare si am urcat pe jos. Atentie la parcometre! Noi am intarziat cateva minute si deja era acolo taxatorul care ne-a si dat o amenda pentru cele 3 minute de intarziere! Daca vrei sa ajungi repede la castel ia funicularul. Voi reveni intr-un review la el pentru ca merita povestit mai pe larg.

Constructia orasului a inceput la mijlocul secolului 13. Pe vremea invaziei mongole din 1241, orasul Pesta, construit pe campia orasului interior de azi (pe atunci complet lipsit de aparare), a fost complet daramat si populatia decimata. In consecinta a urmat construirea unui nou oras, protejat de fortificatii, pe partea cealalta a raului, pe platoul din varful unui deal abrupt. Castelul Regal a fost construit in capatul sudic al platoului, orasul civil spre nord. La inceput orasul era protejat doar de garduri si peretii caselor, dar la inceputul sec. 16 a fost inconjurat de metereze solide.

Apoi, in timpul sec 18, un mic oras baroc a crescut pe ramasitele medievale. La 150 de ani dupa distrugerea de catre turci, in 1849, in timpul razboiului ungar pt. independenta, castelul a fost asediat din nou si doar in 1867 (cand a fost creat un guvern ungar independent, ca urmare a compromisului cu dinastia habsburgica) zona Castelului a redevenit centrul administrativ al tarii.

Spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial ultimele trupe naziste germane erau asezate in zona Castelului. Aceasta a fost eliberata de armata sovietica dupa un asediu care a durat aproape 2 luni, de la sfarsitul lui decembrie 1944 pana la mijlocul lui februarie 1945. Ca o consecinta a rezistentei nazistilor zona Castelului a suferit daune enorme. O parte a ruinelor medievale care pot fi vazute azi au fost descoperite in timpul reconstructiei caselor ridicate pe fundatiile vechi.

Vizitarea Palatului trebuie sa inceapa cu exteriorul sau. Fatada principala dinspre Dunare are 304 metri lungime, cu coloane baroce aranjate simetric pe ambele parti ale domului. In fata partii centrale a cladirii este statuia printului Eugene de Savoy, unul dintre conducatorii armatelor care au eliberat Castelul Buda in 1686. Statuia de la poarta palatului reprezinta o pasare mitica a maghiarilor antici, Turul. Grupurile neo-baroce de cladiri dinspre sud si nord sunt mai simple. Fortificatiile dateaza din Evul Mediu.

Palatul are 2 curti interioare, una deschisa si una inchisa. In cea deschisa este o fantana cu un grup de statui, dintre care cea mai interesanta il reprezinta pe regele Matthias. Intrarile celor 2 muzee sunt in aceasta curte. Una duce spre Galeria Nationala, in mijlocul complexului, in timp ce Muzeul Miscarii Clasei Muncitoare este in aripa nordica. Aripa sudica contine Muzeul de Istorie, care expune obiecte din istoria Palatului si ale orasului, salile gotice si sculpturile gotice recent excavate.

Bastionul Pescarilor (construit intre 1901-1903) este unul din cele mai populare locuri din zona castelului care ofera vizitatorilor o panorama superba a aproape intregului oras. E situat in partea estica a dealului si se poate ajunge la el din centrul districtului, din Tritiny Square. Are o arhitectura caracteristica inceputului de secol-un amestec de stiluri neo-gotic si neo-romantic, cu multe trepte, turle si galerii. Numele vine de la vechiul sistem de fortificatii medievale care se ridicau deasupra suburbiei numita Orasul Pescarilor. Mai mult dacat atat, sub metereze era pe vremuri si o piata de peste. Spre nord ai o priveliste minunata a Dunarii si a insulei Margareta.

Mai jos de Bastionul Pescarilor, intr-o curba a drumului, vei vedea statuia lui Hnyadi (un faimos comandant militar care in 1456 a respins un atac al turcilor la Nándorfehérvár (azi Belgrad). In partea de nord a Bastionului este statuia ecvestra a sfantului Stefan I, primul rege al Ungariei (1001-1038) si fondatorul statului.

Biserica Matthias (sau The Church of Our Lady in engleza) poarta pe turnul sudic insemnele lui Matthias (Corvinus) Hunyadi (1458-1490) si un corb (din latinescul Corvus). A fost reconstruita in sec 14 in stil gotic, dar constructia sa, ca in cazul multor alte biserici gotice din Europa, nu a fost niciodata terminata, asa ca turnul nordic nu a mai fost ridicat. In vremea turcilor a devenit moschee si decoratiunile interioare au fost distruse. Turnul si acoperisul s-au prabusit in timpul asediului din 1686. Mai tarziu a fost reconstruita in stil baroc. Ultimii 2 regi ai Ungariei, Francis Joseph I si Charles IV au fost incoronati aici in 1867 si 1916. Stricaciunile suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial au fost atat de mari incat reparatiile au durat 20 ani. Cea mai frumoasa parte a bisericii este turnul gotic inalt de 80 metri. Portalul sudic este decorat cu scena mortii Fecioarei Maria. In interior, peretii sunt pictati in culori vii, frescele reprezentand scene din vietile sfintilor. In partea nordica sunt o serie de capele, intr-una din ele aflandu-se sarcofagul lui Béla III (1173-1196) si al sotiei sale, Anne de Châtillon care au fost adusi din Székes- fehérvár. In fosta cripta se afla un muzeu care contine sculpturi medievale, iar in galerie este expusa o colectie de arta ecleziastica care detine obiecte de cult vechi si vestminte dar si o copie a coroanei regilor maghiari.

Desigur ca mai sunt multe lucruri de spus despre zona Castelului din Budapesta si voi reveni cu alte amanunte in review-urile urmatoare. Pana atunci las imaginile sa vorbeasca singure.


[fb]
---
Trimis de luciaoradea in 29.11.10 15:06:43
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în UNGARIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 4642 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (luciaoradea); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Podul cu lanturi si cetatea sus in stanga
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 6400 PMA (din 11 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

sandu.53
[29.11.10 15:19:25]
»

am vizitat si eu Budapesta vreme de o saptamana dar e ceva timp de atunci! am retrait plimbarile la obiectivele turistice si te felicit pentru prezentarea facuta! astept si fotografiile!

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[29.11.10 15:39:37]
»

Multumesc pentru aprecieri si vot! Am incarcat si pozele, sunt doar cu cetatea, am sa revin in alt review si cu poze ale Bastionului Pescarilor si bisericii Matthias. Sunt locuri foarte frumoase si merita vizitate!

ilincutei c*
[29.11.10 16:43:00]
»

foarte frumos descris, o zona plina de traditie si de istorie.

de retinut si notat pentru pentru viitor.

daca voi ajunge prin aceste locuri, va fi datorita interesului pe care mi l-ai starnit cu review-ul tau. felicitari, si un vot maxxximmm

georgiana
[29.11.10 16:54:34]
»

Si eu am indragit foarte mult Budapesta, mai ales dupa vizita din primavara! Sunt perfect de acord cu tine ca daca mergi pe jos, inveti cat mai bine orasul, numai timpul sa-ti permita si sa te tina bine incheieturile.

Am aflat lucruri interesante din review-ul tau, care nu le stiam, mai ales despre Biserica Matthias (in unele locuri am intalnit scriindu-se cu y).

Mie mi-a placut in fata ei'' Piata Sfintei Treimi ''si monumentul ridicat ca o victorie asupra ciumei de supravietuitorii acestei boli, adica- ''Coloana Sfintei Treimi''.

In vremea cand am fost eu in vizita erau multe santuri sapate acolo, din cauza ca faceau alte sapaturi arheologice in zona, dupa spusele ghidului nostru.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[29.11.10 18:38:43]
»

Multumesc pentru voturi si aprecieri! Eu intotdeauna prefer o plimbare pe jos cand sunt intr-un loc nou, e cel mai bun mod de a vedea si aprecia totul pe indelete.

Poate unii considera detaliile sau explicatiile istorice neinteresante dar eu cred ca e putin ciudat sa vizitezi locuri despre care nu stii nimic. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori dar apoi, revenind acasa m-am documentat si am inteles totul altfel.

Din cauza asta cred ca poate va folosi cuiva care nu a mai vazut Budapesta sa citeasca cateva detalii despre locurile importante.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ileanaxperta*
[29.11.10 19:49:00]
»

De cate ori am ajuns in Budapesta, pe langa locurile pe care le stiam, mereu am descoperit altele noi, este orasul in care mereu gasesti ceva interesant, la tot pasul sunt locuri minunate. Este o reala placere sa merg in Budapesta, indiferent ca sunt in trecere sau am mai mult timp de vizitare. Ca si tine, imi plac plimbarile lungi perpedes, sunt cele mai reusite intotdeauna si traite la maxim. Am scris si eu aici despre capitala Ungariei.

Un review interesant, plin de "viata", mi-a placut, intr-un cuvant. Felicitari.

anadragusin
[30.11.10 00:55:38]
»

Felicitari pt. un review util si pt. modul in care ne-ai prezentat si noua! Un vot cu SB din inima!

bessondm
[30.11.10 08:35:35]
»

Felicitari pentru atentia cu care ne-ai prezentat atatea detalii... se vede ca ti-a placut tare aceasta vizita. Referitor la

Mai jos de Bastionul Pescarilor, intr-o curba a drumului, vei vedea statuia lui Hnyadi (un faimos comandant militar care in 1456 a respins un atac al turcilor la Nándorfehérvár (azi Belgrad)

- este vorba cel cunoscut de catre romani sub numele de Iancu de Hunedoara.

luciaoradeaAUTOR REVIEW
[30.11.10 14:18:34]
»

Multumesc pt voturi si aprecieri.

Pt @bessondm- multumesc pt observatie! Am sa fiu mai atenta pe viitor!

biancuta
[30.11.10 14:19:10]
»

Foarte util este review-ul tau, iar cetatea din Budapesta chiar merita vizitata! Foarte mult imi place poza 15!

creivean
[30.11.10 21:39:06]
»

@luciaoradea

Cu regret, trebuie să recunosc că, doar acum am ajuns să citesc serialul tău despre Budapesta. Super.

Eu am stat 2 zile astă vară în Budapesta, dar după cum se poate vedea şi din review-urile mele scrise după această vizită, m-am axat doar pe distracţiile pentru copil.

De aceea, cochetăm tot mai des cu un nou concediu, la anu', la Hajduszoboszlo, unde ne-am simţit excelent + Budapesta, de data asta pentru a vedea şi noi aceste minunate locuri must see, precum şi pentru o croazieră pe Dunăre, noaptea.

Din cauza asta, review-urile tale îmi sunt folositoare.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dananecula
[30.11.10 23:57:33]
»

@luciaoradea

Foarte amanuntit povestit, foarte util review-ul tau si... sincer m-ai convins. Trebuie neaparat sa revenim cu prima ocazie (de ce nu, poate chiar vara viitoare) sa vizitam si noi la pas aceste frumuseti ale Budapestei.

Noi n-am reusit sa ,,stationam'' si sa vizitam aceste obiective foarte atractive: bastionul Pescarilor, biserica Matheias, dealul Gelert, palatul... Toate le-am vazut ,,din mersul de galop al unui hop-on hop-off'', asa cum am povestit aici http://amfostacolo.ro/ungaria-pareri,9/budapesta,53,432/excursii-budapesta,1275/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__14276.htm, caci noi am fost cazati la Ramada Budapest Aquaworld http://amfostacolo.ro/ungaria-pareri,9/budapesta,53,432/ramada-resort-aquaworld,4171/impresii-sejur-si-fotografii-vacanta__13581.htm si... copiii au fost mai mult atrasi de balaceala decat de turul Budapestei. Dar cat de cat am reusit 2 zile sa-i pacalim si sa vizitam cate putin din impresionanta capitala a Ungariei.

Felicitari!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
luciaoradeaAUTOR REVIEW
[02.12.10 19:34:51]
»

Multumesc mult. Budapesta are locuri pline de istorie si merita sa iti faci timp sa le vizitezi pe indelete. Altfel se pierd foarte multe lucruri interesante.

bessondm
[02.12.10 22:52:49]
»

Cu placere, Lucia. Avem asa putini mari eroi, incat nu vreau sa ni-i ia vecinii cu "imprumut"... . Sunt convins ca ti-a scapat, la cate amanunte ai prezentat in review, acesta e doar un simplu detaliu. Pentru mine a fost mai usor fiindca doar l-am citit, munca de a-l scrie inseamna mult mai mult.

georgiana
[03.12.10 08:53:40]
»

@bessondm,

''Pentru mine a fost mai usor fiindca doar l-am citit, munca de a-l scrie inseamna mult mai mult. ''

E uimitor cum ai reusit sa spui lucrurilor pe nume!

Da, asa este, e mult mai greu sa scrii... dar putini sunt ca tine, sa poata aprecia acest lucru! Felicitari!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
9 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
anadragusin, bessondm, biancuta, dananecula, georgiana, ileanaxperta*, ilincutei c*, luciaoradea, sandu.53
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Budapesta și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.053241968154907 sec
    ecranul dvs: 1 x 1