ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 18.11.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
OCT-2008
DURATA: 15 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
70.00%
Satisfăcător
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
70.00%
Satisfăcător

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
82.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Tsukiji Fish Market Tokyo - cea mai mare piata de peste din lume

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Dacă vă planificaţi cumva o călătorie în capitala Japoniei, luaţi în calcul vizitarea unui obiectiv care la prima vedere nu pare să vă spună mare lucru: piaţa de peşte. Sună banal, dar în realitate e ceva mai mult de atât. Pentru că este oficial cea mai mare piaţă engross de peşte şi fructe de mare din lume!

Indiferent câte zile v-aţi propus să staţi în Tokyo, fie că sunteţi aici în vacanţă sau în interes de serviciu, chiar dacă vă place peştele sau nu, faceţi un efort şi treziţi-vă într-o dimineaţă mai devreme, să zicem pe la ora 4. Din orice punct al oraşului aveţi timp să ajungeţi într-un loc unde cea mai neobişnuită reprezentaţie de matineu este spectaculoasă şi gratis în acelaşi timp. Este Tokyo Metropolitan Central Wholesale Market sau, cum o ştie tot japonezul, piaţa de peşte Tsukiji. Se află localizată în zona cu acelaşi nume, aproape de staţiile de metrou Tsukijishijō (linia Toei Ōedo) şi Tsujiki (linia Hibiya) şi de-a lungul anilor a devenit, pe lângă un centru comercial de maxim interes, o importantă atracţie turistică.

Prima piaţă de peşte din Tokyo a fost deschisă de Tokugawa Ieyasu în perioada în care oraşul se numea Edo. Acesta a invitat pescarii să aprovizioneze castelul. Marfa care rămânea era vândută lângă podul Nihonbashi, într-o piaţă numită "uogashi". În august 1918, pe fondul penuriei de alimente şi din dorinţa de a proteja populaţia împotriva speculanţilor, guvernul a creat noi instituţii specializate în distribuţia alimentelor, în special în zonele urbane. Astfel s-a instaurat o lege a pieţelor engross în martie 1923. În acelaşi an, marele cutremur Kanto distruge o mare parte din Tokyo şi totodată piaţa de peşte din Nihonbashi. După acest eveniment, piaţa a fost relocată în zona Tsukiji, moderna construcţie fiind terminată în 1935, după o specializare în Europa şi America a inginerilor şi arhitecţilor care au contribuit la ridicarea ei.

Pasiunea japonezilor pentru lucrul bine făcut este recunoscută în întreaga lume. Sunt câteva domenii în care ating perfecţiunea iar procesarea peştelui este unul dintre ele. Nu e nimeni care să nu fi auzit de celebrul sushi. Ei bine, acesta este întotdeauna preparat din cea mai proaspătă carne de peşte. Locuitorii capitalei japoneze sunt printre cei mai pretenţioşi clienţi, de aceea standardul calităţii produselor este unul dintre cele mai ridicate. În acest sens, reprezentanţii majorităţii restaurantelor din Tokyo vin zilnic în piaţă pentru a se aproviziona cu peştele cel mai proaspăt. Piaţa este deschisă zilnic, mai puţin duminica, de sărbatori şi câteodată miercurea, de aceea în zilele de luni şi joi vânzările scad datorită faptului că marfa este considerată a avea cel puţin o zi de stocare. Programul începe la ora 3 dimineaţa, când sosesc vapoarele, avioanele şi camioanele cu produse din întreaga lume. Un ton, spre exemplu, poate înota liniştit în apele Norvegiei pentru ca, 24 de ore mai târziu să zacă în piaţa de peşte din Tsukiji în aşteptarea noului client. Casele de licitaţii (de obicei angrosişti cunoscuţi în Japonia ca "oroshi gyōsha") negociază marfa şi o pregătesc pentru licitaţie. Cumpărătorii inspectează preliminar marfa, stabilind detaliile, oferta şi preţul.

Încercaţi să prindeţi primul metrou de la ora 5 pentru a ajunge în timp la licitaţia de ton. De obicei este rezervată doar profesioniştilor licenţiaţi, dar câteodată turiştii au norocul de a fi acceptaţi în număr limitat. Tonul este frumos aliniat. Coada are o mică secţiune pentru a fi studiată calitatea mărfii, de asemenea fiecare exemplar este marcat cu un marker roşu cu date privind greutatea şi provenienţa. Licitaţia începe de obicei la 5.20 şi se termină în jurul orei 7. Cel care o conduce are un debit verbal ieşit din comun, cu inflexiuni puternice ale vocii şi mimici expresive ale feţei. După finalizarea licitaţiei, peştele vândut este pregătit de procesare şi ambalare. Este despicat în mai multe secţiuni, procesatorii folosind fierăstraie electrice speciale. De asemenea, tonul proaspăt este la final tăiat cu topoare şi cuţite foarte lungi (chiar şi de 1 metru) numite Oroshi hocho, Maguro hocho, sau Hancho hocho. În cele din urmă produsele sunt sortate şi încărcate pentru destinaţiile finale.

Piaţa Tsukiji este împărţită în două zone: cea interioară (jonai shijo), unde se află piaţa engross, peştele este procesat iar vânzatorii (circa 900) lucrează la tarabe şi cea exterioară (jogai shijo), plină de restaurante, seafood, unelte de procesat şi articole de pescuit. Majoritatea restaurantelor din această zonă se oferă să vă gătească peştele cumpărat din piaţa interioară. Mare atenţie dacă aţi cumpărat Fugu, o specie extrem de toxică ce conţine o substanţă numită tetrodoxină. Prepararea sa necesită o mare atenţie (nu sunt mulţi bucătari specializaţi) pentru înlăturarea părţilor periculoase ce ar putea contamina carnea. Este considerat o delicatesă şi în consecinţă este foarte scump.

Economic vorbind, mai mult de 700.000 tone de fructe de mare trec anual prin această piaţă, în valoare totală de 600 miliarde yeni. Aproape 2.000 tone de peşte se vând zilnic în piaţa Tsukiji. Numărul angajaţilor variază de la 60.000 la 65.000, incluzând angrosiştii, contabilii, acţionarii, distribuitorii etc. Inspectori ai guvernului metropolitan din Tokyo supervizează activitatea în piaţă pentru respectarea strictă a regulilor de igienă. Calitatea produselor este garantată de profesionalismul angajaţilor săi. Aici se găsesc mai mult de 400 de tipuri de produse, de la cele mai mici sardine la ton de 300kg, de la cele mai ieftine alge la cel mai scump caviar. Turiştii vin în număr mare şi se pierd printre tarabe savurând spectacolul. Angajaţii aflaţi mereu în grabă sunt vădit deranjaţi de ei dar nimeni nu-şi arată dezaprobarea faţă de această situaţie. Totuşi, datorită incidentelor create de turişti s-a hotărât restricţionarea accesului la licitaţiile de ton în perioada 15 decembrie 2008 - 17 ianuarie 2009. Transportul se face cu maşinuţe electrice botezate "Mighty car". Sunt multe, foarte rapide, se plimbă aproape peste tot (chiar şi printre tarabe) şi doar experienţa şi priceperea şoferilor ne-a scutit de evenimente neplăcute.

Aşadar, daţi o fugă dis de dimineaţă să simţiţi pe pielea voastră viermuiala din cea mai mare piaţă de peşte din lume. E bine să staţi bine la capitolul suportării mirosurilor grele, dar vă asigur că merită din plin. Ca fapt divers, încercaţi o porţie de icre de Manciuria. Noi am luat şi au fost delicioase. Distracţie plăcută şi ボナペテ (Bonapeti), adică poftă bună!

Sursa: Wikipedia

Dovada că am fost acolo o veți găsi facand click aici

## end review sc

[fb]
---
Trimis de badge® in 18.11.10 00:39:02
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în JAPONIA. A mai fost în/la: Thailanda, Malaysia, Singapore, China, UAE, Hong Kong, Macao
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 6473 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

17 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (badge®); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Tsukiji Fish Market
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13900 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

17 ecouri scrise, până acum

dannek
[18.11.10 01:41:24]
»

Chiar m-ai facut curios cu pestele la joponezi, astept fotografile dimineata!

webmaster13
[18.11.10 07:32:46]
»

Bun venit @badger!

Ti-ai facut o intreare in forta aici pe A. F. A, felicitari.

Am atasat acest fond sonor, sper sa placa!

iuliagh
[18.11.10 09:44:31]
»

Mi-a placut foarte mult descrierea ta, iar pozele sunt super, mi-as fi dorit si eu sa fi fost acolo, cred ca nu as fi plecat toata ziua de la restaurantele de acolo pentru ca as manca numai peste si fructe de mare

U vot si de la mine!

mahtobleyla*
[18.11.10 09:53:28]
»

Foarte, foarte interesant, o tema inedita.

Un vot mare si sa mai vii sa ne mai povestesti

balasa violeta
[18.11.10 12:16:37]
»

Sunt impresionata! Super rw. M-am prins greu in poza 10, ce electronice sunt acelea iar in poza 92, ma gandeam ca la ei dupa cutremur, in doi ani, au refacut parti din infrastructura iar la noi nici dupa 20 ani, nu prea se poate vorbi.

Foarte interesant si placut acest rw.

mmierla
[18.11.10 16:12:29]
»

Foarte interesant si pozele de pe picasa minunate... am ramas fara cuvinte...

sandu.53
[18.11.10 17:40:17]
»

un review deosebit, interesant si foarte frumos scris... fotografiile extrem de sugestive si foarte reusite! felicitari si asteptam si alte impresii despre Japonia!

TEOANCA
[18.11.10 17:59:15]
»

Seara buna si inca un vot.

Am apucat sa vad doar o parte din poze. Gingerul acela murat este ghimbir. Nu stiu daca iti mai foloseste la ceva, cred ca din 2008 pana acum te-ai lamurit ce este ghimbirul. Nici macar nu-i asa imoprtant. Si, mi-am mai amintit, vazand poza cu capacul de canal cu motive japoneze ca am vazut si la noi unul pe care scria "nu ma fura sunt beton ".

Paaai, super idee ai avut. Cine se gandea sa caute pe net tocmai piata de peste din Tokyo?

Ma bucur ca am mai aflat cate ceva si acum pot sa ma dau mare la partenerii japonezi care ne-au facut o invitatie pentru anul viitor.

Pe ei i-am plimbat pe aici, pe unde am putut, i-am ametit cu slibovita de la restaurantul sarbesc din Sinaia si le-am provocat indigestie cu ciorba de burta si mititei.

Iar, in compensare, ne-au dus si ei in Germania la un restaurant japonez. Acolo am mancat vreo... 20 de feluri de mancare dintre care mai mult de jumatate erau din peste. Mult sparanghel, mult ghimbir. Si ceai verde fierbinte cam dupa cate trei patru feluri de mancare. Si sushi. De la ei am aflat exact ce ne-ai povestit. Tonul trebuie sa fie foooooooarte proaspat. Si... inghetata din ceai verde. A fost minunata. Jur.

Care va sa zica, am rezolvat in mare parte cu teama de zbor cu ajutorul vostru, acum ma documentez despre Tokyo si piata de peste sa am ce povesti acolo. Sa se vada ca stiu!

Va multumesc.

Japonia vin!

ileanaxperta*
[18.11.10 23:07:05]
»

Pe parcurs ce am citit aceste impresii m-am trezit inghitind in sec... mare pofta de peste mi-ai facut iar pozele sunt taman bune de sorbit din ochi.

Foarte interesant si util review. Felicitari si bun venit pe AFA!

badge®AUTOR REVIEW
[19.11.10 09:51:46]
»

Salutare si va multumesc pentru reactiile pozitive (sincer, au depasit asteptarile mele). Ma bucur ca v-a placut ideea, cel putin noi am fost absolut incantati de Japonia in particular si piata de peste in special. Am lucrat cateva saptamani bune la albumul foto pentru a condimenta fotografiile cu multe informatii, pe care le gasesc in mare parte pe Wikipedia.

Am descoperit acest site acum 3 luni cand incercam sa adun informatii pentru ultima vacanta pe care am avut-o in Croatia. Ma bucur sa vad ca romanul e calator si sper sa o tinem tot asa.

@TEOANCA: onoreaza invitatia si du-te pentru ca vei avea parte de o experienta inedita. Pana atunci documenteaza-te despre modul de viata si comportament al japonezilor, mai ales daca esti in interes de afaceri. Spre ex. sa ai multe carti de vizita la tine, pt. ca este esential intr-o relatie. Cand inmanezi celuilalt cartea ta o faci tinand-o cu ambele maini, iar o mica plecaciune este apreciata.

Curand va veni un alt review, pana atunci sa fiti toti sanatori si apti de calatorii! Toate bune

santana*
[19.11.10 10:55:17]
»

Salutare badge®, prima data te rog sa primesti laudele mele sincere, pentru un review care are si cap si coada - ca tot vorbeam de peste - apoi da-mi voie sa-ti spun ca ma fascineaza piata de peste (am vizitat-o in fiecare dimineata pe cea din Catania, acolo unde mi-a petrecut ceva zile de concediu) si am savurat in gol citindu-te. Ma uit la poze si-mi vine sa aprind gratarul, pe cinstea mea!

mariana.olaru
[19.11.10 11:07:47]
»

Deși îmi displace mirosul de pește și probabil nu voi avea niciodată prilejul să cunosc pe viu piața de pește de la Tokyo, review-ul tău m-a atras în prima fază datorită destinației exotice. Dar, sincer, la o așa acuratețe a descrierii nu m-am așteptat. De aceea, lectura m-a captivat până la ultimul cuvânt și nu-i de mirare că aștept cât de curând continuarea. În plus, redactarea cu diacritice am apreciat-o ca fiind ”sarea” textului, pentru că niciun cuvânt nu lasă loc de interpretări, accente eronate sau alte asemenea dintre cele care te obligă să recitești fraza pentru a o înțelege corect. Felicitări din toată inima!

Cu ce ocazie ai ajuns în Japonia?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
liviadavidescu
[19.11.10 11:45:57]
»

Un debut extrem de spectaculos si de inspirat, ce merita toate plecaciunile noastre!

E extrem de incitant sa te inchipui acolo, intr-o lume in care fiecare secunda si fiecare milimetru conteaza...

Felicitari pentru rw si te asteptam si cu alte episoade... cu nerabdare, chiar.

raoulp55
[19.11.10 21:26:29]
»

Este o experienta inedita, ati facut o frumoasa calatorie in acea tara a soarelui rasare, pe cealalta parte a globului, atat de departe si in acelasi timp, atat de aproape, acolo unde civilizatia se mananca cu betisoarele, nu se harpaie cu plonicul; Frumos, acest inceput pe AFA. Felicitari!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / JAPONIA
[20.11.10 00:32:02]
»

@badge®

In primul rand bine ni te-ai alaturat marii noastre comunitati virtuale AFA si la cat mai multe review-uri extraordinare, la fel ca acesta cu care ai debutat exploziv de bine. Felicitari!

In al doilea rand mi-a facut o deosebita placere sa-ti lecturez acest review, caci mi-ai rascolit ,,proaspatele'' amintiri din Japonia. Imi permit sa zic asa, ca voi vad ca atifostacolo in 2008, deci aveti ceva vechime, pe cand noi amfost in Tara Soarelui Rasare, in iunie 2010, mai precis in Shin-Osaka asa cum am inceput sa povestesc aici, cu ocazia primului zbor din viata mea click aici, luuuung dar foarte frumos...

Poate ca postarea ta imi va da imboldul sa ma pun ia pe scris sa povestesc si eu in continuare toate amintirile din Japonia: Umeda Sky Building, Yodobashi Camera, Templul lui Buda, parcul cu cele peste 1300 caprioare din Nara, restaurantul Fleur de la etajul al 15 lea din imensa si futurista gara Kyoto, experienta noastra la spectacolul traditional al gheiselor, precum si plimbarea din Gion... castelul Osaka si cu parcul imens de acolo.

A propos avem si noi o poza cu capacul acela de pe jos, color, cu castelul Osaka si o gramada cu minunatele lor ultra super extraordinare modele de WC (cel putin pupitrele de comanda sunt bestiale ))).

Doamne... ce de amintiri placute...

Si-n al treilea rand si cu asta termin si scuze de asa lung ecou, iti spun ca am admirat cu cea mai mare placere superbele poze (ce aparat ati avut?) din Japonia.

Felicitari inca o data si tine-o tot asa!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
badge®AUTOR REVIEW
[20.11.10 02:04:05]
»

@santana - am trecut prin Catania acum mulți ani, dar eram novice atunci și nici prea mult timp nu am avut ca să "dibuiesc" piața de pește...

@mariana. olaru - am prins un bilet la 500 euro (taxe incluse) la Finnair și ne-am spus: "acum e momentul"

@liviadavidescu - am citit serialul tău și mi-a plăcut mult, curând voi începe să postez și eu povestea mea din China

@dananecula - mulțumesc pentru ecou. Am dat un ochi la review-urile tale din Japonia, le voi reciti în următoarele zile, oricum am regăsit multe lucruri comune. Referitor la zbor, dacă stopul în Roma plus zborul până în Osaka ți s-au părut lungi, ascultă aici : Zbor București-Istanbul o oră; stop în Istanbul o oră; zbor Istanbul-Dubai 4 ore; stop în Dubai 8 ore; zbor Dubai-Singapore 7 ore; stop în Singapore o oră; iar la final zbor Singapore-Melbourne alte 7 ore Referitor la aparat, nu este cine știe ce (Fuji S6000fd), dar știu să scot maximum din el. Deși am trecut în ultimii ani prin cele mai bune locuri de cumpărat scule periculoase (inclusiv Yodobashi-ul japonez), nu am fost tentat. Mai mult, am cumpărat pentru cunoscuți (ex. din Hong Kong anul acesta) pentru că e o plăcere să negociez, chiar dacă știu că nu sunt eu cel care câștigă. Personal, consider Japonia ca fiind una din marile experiențe ale vieții mele. Evident, vreau să o revăd pentru că sunt ahtiat după Orientul Îndepărtat... am fost de 5 ori până acum pe acolo...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
aLeXa10
[30.11.10 15:41:20]
»

Felicitari pt un review excelent si o experienta aparte! Cu siguranta nu vom rata piata de peste daca vom ajunge in zona

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aLeXa10, badge®, balasa violeta, dananecula, dannek, ileanaxperta*, liviadavidescu, mahtobleyla*, mmierla, sandu.53, santana*, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂTurist în Tokyo:


  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.057570934295654 sec
  ecranul dvs: 1 x 1