ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 04.10.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Slobozia
ÎNSCRIS: 12.03.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
OCT-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
50.00%
Nici nemulțumit, nici mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
50.00%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ziua Recoltei in Baraganul de astazi - Traditii romanesti

TIPĂREȘTE

Anual, la sfarsit de septembrie sau inceput de octombrie Baraganul sarbatoreste cu mic, cu mare faptul ca anul agricol s-a incheiat, iar pentru asta trebuie sa ne veselim un pic.

Ceea ce nu-i greu de inteles, este lasata din mosi-stramosi, toamna omul trage linie, arunca o privire in beci, numara lazile de cartofi, sacii de fasole, dovlecii, ceapa, faina, malaiul, butoiul cu muraturi, butiile acum pline cu must (dar vede el pe naiba cand se strica) si sticlele cu tuica, mai da o raita pe la adapostul de lemne si pe la purcea, face un calcul mintal si, daca socoteala iese pana prin aprilie, poate petrece linistit. Daca socoteala nu-i iese, petrece oricum, daca tot e rost de petrecere, ca sa nu strice cheful altora...

Asa trebuia sa fie si asa era vazuta ziua recoltei, se organiza cu aceasta ocazii si un mic targ, oamenii de la munte si de la deal veneau cu fructe, cu lemne, cu cartofi, oarece tuici sau branzeturi, cei din baragan le ofereau grau, porumb, fasole si distractie. Preturile nu prea existau, exista o balanta, niste vase din doage de lemn - duble si o paritate intre produse: o dubla de... face doua de... si asa mai departe.

Asta era demult, cand traditiile insemnau ceva pentru comunitatile indeosebi rurale.

In ziua de astazi se face asa: Alesii locali isi freaca palmele cu gandul ca mai au o ocazie de a scoate nasul din birouri si de a mai organiza o adunare de oameni unde sa apara si sa le spuna cu "modestie" ca ei au facut posibila distractia, de parca nu s-ar vedea clar pe toate bannerele si posterele despre eveniment. Organizeaza evenimentul, adica monteaza vesnica scena metalica in piata agroalimentara, plateste cativa rapsozi locali din taxa de taraba a pietarilor poftiti in numar mai mare la eveniment si lasa lucrurile sa decurga de la sine, fara a uita insa discursul de deschidere a "sarbatorilor prilejuite de Ziua Recoltei", abia vazandu-se din norul de fum de la gratarul cu mititei de la propietarul caruia inca asteapta diferenta de comision, "de dupa", daca merge treaba. Nu se sfieste din acest motiv sa ne pofteasca la o pastrama sau un mic, la o bere sau o cana de must. Indiferenta oamenilor il fac sa se resemneze si sa multumeasca participantilor pentru faptul ca nu l-au aplaudat, mustrandu-se in sinea lui pentru ideea nefericita de a lua cuvantul.

Dar oamenii nu au venit aici pentru ce se asteapta ei sa fi venit, adica sa-i asculte pe ei si sa manance mici si sa bea bere, oamenii inca pastraza spiritul acela de iarmaroc prilejuit de toamna si de roadele ei: cauta oferte la castraveti de murat, gogosar de bagat la borcan, varza de bagat la butoi, trec de la o taraba la alta, evalueaza din ochi marfa si se intereseaza de pret.

Nici taranii nu au venit aici sa dezamageasca sau sa plece dezamagiti, au marfa cea mai de soi si preturile variaza in functie de cantitatea pe care o vand sau au de gand sa o vanda. Si cum majoritatea vor sa plece fara marfa inapoi acasa, preturile sunt mai mici decat in alte zile.

Sunt fel de fel de precupeti si de intreprinzatori, toata lumea are ceva de vanzare, acum este loc si pentru marfa mai putin cautata in alte perioade ale anului.

Apar si indispensabilii "ambulanti" cu nimicuri, aducand totusi izul de iarmaroc autentic in care isi au toti negustorii locul. Vata pe bat, oale de tuci, nimicuri artizanale, chipurile de la munte, unele autentice, altele le legasesti si la magazinul din colt la jumatate de pret... vorba cantecului: Avem di tati.

A inceput si spectacolul folcloric, a venit acelasi taraf local, aceiasi solisti, acelasi ansamblu de dansuri ca la fiecare adunatura organizata de Primarie pe oriunde isi monteaza aceeasi scena.

Audienta se formeaza dintre oamenii care se opresc o clipa sa-si lase un pic sacosele din mana sa se odihneasca, cei cu copii mici care vor sa danseze (eu anul acesta am scapat, a mea era la bunici), cativa cheflii care "luasera" cate ceva si li se parea foarte interesant show-ul si "fermecatii" orasului, cei omniprezenti la orice adunare, cantare, galagie mai mare si mai putin obisnuita pentru linistea urbei.

In rest, totul pare ca o zi obisnuita in Piata mare a orasului, deosebita doar pentru vasnicii pietari care vand la tarabe marfa din en-gross-urile din jurul orasului, carora vanzarea le-a scazut considerabil in favoarea producatorilor agricoli, pentru oamenii veniti la targuieli pentru ca gasesc marfa de calitate la preturi mici si pentru politistii adusi in numar mare in piata pentru a imparti fiecaruia cate ceva siguranta si incredere.

Totul de dragul Zilei Recoltei, organizata nu de dragul oamenilor, ci mai mult pentru a respecta calendarul sarbatorilor cu organizarea carora este responsabil cineva.

Seara, in apropierea pietei, suntem invitati de alesii urbei la balci, ce vor sa aminteasca de targurile de toamna, cu comedii si masinute tamponate, de amenajarea si organizarea caruia s-au ocupat aceiasi responsabili, iar cand ajungem acolo (promisesem copilului), era pustiu, in afara de cateva cotzomedii nedemne de incredere, o fetiscana vindea vata de zahar si floricele.

Am profitat din plin si de acesta oferta, peste putin timp oamenii incepusera deja sa stranga.


[fb]
---
Trimis de valimi in 04.10.10 13:26:41
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3582 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (valimi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 la intrarea in piata suntem informati cu privire la eveniment si la organizator
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 2000 PMA (din 0 vot)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

ascent
[04.10.10 14:16:28]
»

Esti putin pesimist in acest review... Uite, duminica asta am fost la Festivalul carnatilor de Plescoi despre care am scris aici

Evenimentul a fost gazduit de Pensiunea Casa Matei si cei de acolo nu prea au avut parte de discursuri sau de arogarea de merite de catre alesii locali... Se poate si altfel, nu-i asa? Trebuie doar sa vrem!

webmaster77
[04.10.10 14:21:51]
»

mutat la "O zi in Slobozia", sters noua rubrica definita de autor.

valimiAUTOR REVIEW
[04.10.10 14:45:42]
»

@ascent, ai dreptate, se poate si altfel, dar doar prin grija altora decat cei ce trebuie sa se ocupe de asa ceva si sa le mai si iasa...

@WM 20, imi cer scuze, este vorba de octombrie 2010

@WM 77, cand am definit o noua rubrica m-am gandit ca asemenea sarbatori nu sunt specifice doar Sloboziei, ci reprezinta o TRADITIE de toamna in zona de campie. Eu am vrut sa arat ce se petrece undeva anume de o sarbatoare care exista pe o raza mai extinsa. Avand in vedere ce am citit pe site in ultima vreme despre traditiile romanesti de toamna si vazand ca au si aparut comparatii intre modul de desfasurare a acestui gen de evenimente (ascent) in diferite locuri, consider ca stregerea noii rubrici s-a facut cam in graba, in perioada urmatoare a anului s-ar fi scris multe acolo si nu ar fi daunat nimanui sa afle ce se intampla si cum se deruleaza activitatile de anumite sarbatori locale sau nationale in diferite localitati din toata tara. Din punct de vedere turistic vorbind.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Admin
[04.10.10 14:54:50]
»

@valimi: Nu sunt de acord cu organizarea impresiilor pe criterii non-geografice.

Un cititor este interesat a afla info despre locuri, traditii etc din zona pe care o studiaza (si pe care o are in vedere pentru sejur).

Asa cum am anuntat si in reveiw-ul scris de ascent (si cu alte ocazii, mai demult), in viitorul apropiat va exista pe site o rubrica speciala - un calendar al diverselor evenimente de acest tip. Aceasta rubrica va fi insa una de tip tabel, care va lista evenimente de acest tip (cu linkuri catre diversele descrieri ale lor) si nu reviews-uri.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ascent, valimi
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Slobozia și împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.075304985046387 sec
    ecranul dvs: 1 x 1