ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.09.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Tulcea
ÎNSCRIS: 01.09.10
STATUS: PREMIUM
DATE SEJUR
JUL-2010
DURATA: 5 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIPĂREȘTE

In primul rand, sunt tulcean, cu radacini deltaice, asa ca vazusem Sulina pe timpul raposatului de muulte ori (dar sunt amintiri vechi, supuse eroziunii timpului).

Nu mai fusesem in Sulina de 20 de ani, asa ca anul asta, avand un var care facea nunta acolo, am zis sa profit, si cu catzel si purcel (eram vreo 10 neamuri), am plecat spre Sulina!!!

Am plecat cu catamaranul si in 3 ore am fost acolo, dupa care ne-am cazat la niste rude (care mai primesc si turisti) si am inceput pregatirile de nunta. Banuiesc ca lucrul acesta intereseaza mai putin, asa ca incep descrierea cu:

Transport: Intr-adevar, in Tulcea toate garile sunt comasate in zona falezei, linga hotelul Esplanada. Posibilitatile de transport spre Sulina sunt 4:

-pasager (foarte lent, 5 ore, dar spatios). Atentie ca merge numai in anumite zile.

-catamaran (ceva mai rapid, 3-3si 1/2 ore), dar inghesuit si galagios (in esenta e un autobuz)

-navele rapide pe aripi portante (fac in jur de 1 si 1/2 ora), inghesuite, dar scapi repede

-... si daca va dau banii afara din casa, particularii disponibili la orice ora din zi si noapte (cam 200 euro pana la Sulina inchirierea unei salupe).

Alegerea mea personala e pasagerul (eu nu ma prea grabesc si imi place drumul).

In privinta florei si faunei prezente pe vapoare (se plangea cineva de lumea de pe ele), ce sa va zic, astia sunt oamenii deltei, cu mirosuri si obiceiuri specifice (oricum au muult mai mult bun simt decat... aici punetzi ce natie nu suferiti). Vrei curatenie si sa nu itzi mirosi sosetele cu neica nimeni? Varianta nr. 4.

Parti bune: Sulina are un farmec aparte.

De vizitat: Farul vechi (insistati ca datzi de tanti aia), al doilea far vechi (se ajunge cu barca, dar gasitzi o gramada pe faleza), si cu ocazia asta vedetzi si golful Musura, plaja (terase curate cu hamsii proaspete, bere rece si muzica rock - spre marea mea surpriza, cand am intrebat ironic de manele, mi sa raspuns f serios ca nu da voie seful- si da, apa marii e dulce, casele vechi din Sulina, cimitirul vechi (inauntru era un dric stricat ca din filmele lui Sergio Leone), bisericile (care sunt 4, cea greceasca avand un parinte foarte amabil care ne-a fost si ghid- Atentie, au un sfant care plange pe perete-, biserica credinciosilor catolici are un fronton parca desprins dintr-un film western, catedrala romaneasca s-a finalizat cu bani datzi de olandezi prin anii 70

- i-ar fi intrebat regina "Si ce mai face biserica inceputa de varul meu Carol al 2-lea? "... astia au dat din colt in colt... si au terminat catedrala. Va mai recomand excursiile din jur (sa ajungeti neaparat la Letea... si poate si la Sfistofca, un sat aproape parasit, dar cu un farmec deosebit.

Parti rele: si-au cam batut joc de Sulina dupa 1990 (au lasat sa decada toate cladirile vechi, multe cu un farmec si o frumusete iesite din comun), si vetzi vedea lucrul asta peste tot.

Altceva... nu prea, poate tantarii, dar exista autan din belsug. Cainii... care sunt muuulti (spre deosebire de Tulcea unde am scapat total de aceasta problema).

Tipuri: Daca vreti sa va plimbati cu o barca (de exemplu spre Musura), intrebati 2,3 barcagii, ca sa fitzi siguri ca nu va luatzi vreo tzeapa (adica aratati ca un turist-victima). Fitzi siguri pe voi cand negociatzi, sa nu avetzi vreo fatza buimaca ca va trezitzi cu 25% pacalitzi.

Trecerea peste Dunare costa 1,5 lei (e un serviciu concesionat).

Autobuzele spre plaja pleaca de la piata (poate sa va arate oricine unde e piata) iar biletul e 1,5 lei (sau 2). Soferii au chef de vorba si putetzi sa mai aflati ponturi de la ei. Autobuzele opresc aproape oriunde.

Au taxiuri, si sunt ieftine (cam 2,5 lei km). Sunt rosii cu galben si stationeaza langa tabara internationala (soferii va dau carti de vizita asa ca ii putetzi chema oriunde). Cam toata lumea bea pe acolo (moderat insa), asa ca daca vedetzi soferul ca se ridica (atunci cand il solicitati), de la o bere, sa nu va miratzi. Daca va maninca sa inchiriatzi masinutze de golf, vedetzi ca le tzine bateria maxim 1/2 ora, asa ca nu muscati la invitatiile tipului. Masinutzele desi sunt vechi, se conduc totusi usor (nu uitatzi sa ascultatzi atenti indicatiile proprietarului, ca de exemplu marsarierule e pe bord!). Eu aveam 2 coniace baute si mult curaj, asa ca am semnat contractul (ceva de genul ca "sa platesc enspe milioane daca masina pateste ceva... "), si am plecat, dupa care m-am trezit brusc cand mi-am dat seama ca nu stiu sa opresc agregatul.

Cazarea, ... hm. Eu am stat la pseudorude cu 70 de lei camera si inca 70 de lei de familie toate mesele (am mancat la peste de mi s-a acrit, dar imi si place... faceau oamenii si fripturi si ciorbe... asa ca per total a fost super ok).

Sunt pensiuni in oras, le gasitzi si pe net, dar nu ma pronunt, Parerea mea e ca trebuie sa avetzi 1-2 variante de rezerva (inclusiv cazare la particulari... daca e cum am fost eu... e biiiine).

Mi-a placut pensiunea Pasha, arata f bine, e reconstituita in spiritul locului, dar parca e nitel cam scumpa (dar hei, fiecare isi stie socotelile).

Cu luatul mesei... v-am zis. Am inteles ca se maninca ok, dar nu la fostul Marea Neagra (cred ca Central).

Preturile sunt ok prin oras, cam ca la Tulcea (si mai mici ca pe litoral). Gasitzi o farmacie destul de bine dotata, cartele de telefon si alimentare cu tot ce va doreste inima (chiar am gasit un market cu enspe feluri de bautura). Deci nu va incarcati cu conserve si bautura (daca venitzi cu cortul). Eu am cheltuit destul de mult pe suveniruri (vedetzi ca pe faleza e un nene care are un atelier foto... mare minune!!!... si are tablouri destul de meseriashe).

Excursiile spre Letea, sau alte directii... nu e rau sa vedetzi barca sau masina inainte, si sa ceretzi lamuriri detaliate asupra programului... daca sa va luatzi apa si mancare la voi... daca au destule veste de salvare... etc.

Spre marele meu amuzament, cand ma plimbam pe faleza, vine unu la mine si spune "Sefu... hai sa te duc la Sfistofca... foarte interesant". Ma uit la el plin de sictir si ii zic: "Eu sunt din Sfistofca! " (adica parintii). Si completez daramator "... sunt din neamul lui x" - adica pentru dumneavoastra, ... ruda cu juma de sat si var cu un sfert din Sulina. Tipul era ko... aratam ca un biet turist bun de jumulit... Nu a mai reusit sa ingaime decat un "am si eu un var la Sfistofca... acordeonist... "L-am lasat. Victoria mea era totala.

Dar sa revin. Sulina a pierdut multi turisti anul asta din cauza de inundatii. E O PROSTIE. Sulina e la cota 0 (cota marii), iar apa mare se disipa in delta pana la Sulina. V-am spus, sunt tulcean. Eram pe faleza orasului si ma uitam scarbit la un gigi care transmitea pentru o televiziune oarecare, bagat cu picioarele in apa. Normal, cand vine apa mare, e ceva apa pe faleza, INAINTE de digul de protectie al orasului, si se inunda suburbia de peste Dunare (ca inca nu au finalizat digul de protectie... iar acolo sunt vreo 30 de case. Ca sa va facetzi o idee, camera il filma pe gig, Dunarea umflata si suburbia inundata, dar in spate orasul nostru cu 100 000 de locuitori era complet uscat. Deci nu va luatzi dupa prostiile de la televizor.

Sper ca am fost de folos. Daca avetzi intrebari, cu mare placere va raspund.


[fb]
---
Trimis de kokobaurus in 07.09.10 11:16:06
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SULINA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 7609 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (kokobaurus); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Farul muzeu
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9700 PMA (din 13 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

kokobaurusAUTOR REVIEW
[07.09.10 12:36:27]
»

...si inca un lucru f important. Avetzi semnal la mobil cam peste tot (desi nu ar strica sa avetzi un telefon decodat, si cartela de la reteaua concurenta).

bessondm
[07.09.10 12:44:01]
»

O singura intrebare: cum ai oprit agregatul?.. Si, hei, 100.000? Mai real - 3500 locuitori (nici Tulcea nu bate 100

Felicitari pentru review, m-am amuzat copios cu gradul tau de inrudire cu un sfert din Delta! Am ajuns si eu la Sulina, am si innoptat acolo, anul trecut prin primavara, o sa revin.

kokobaurusAUTOR REVIEW
[07.09.10 12:48:15]
»

Scuze... ma refeream la TULCEA... s-a inteles Sulina. Tulcea are 100 000 locuitori, 5000 parca Sulina. Filmarea la care fac aluzie se petrecea in fatza hotelului Delta, din, cu scuze din nou, Tulcea. Iar agregatul l-am oprit apasand frana pana la capat...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
bessondm
[07.09.10 13:15:59]
»

Ei, da, Tulcea bate spre 100.000, cu un minus usor de 2-3.000 de locuitori.

Sulina a decazut mult, mai ales din punct de vedere economic; in perioada interbelica ajunsese aproape de 10.000 de locuitori, cu activitati comerciale intense, date de existenta Portului Liber; acum insa, cifra s-a injumatatit, somajul e in floare, pescuitul e monopolul unor mari smecheri si exemplele pot continua...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mariana.olaru
[07.09.10 13:33:18]
»

Foarte metodic şi ordonat review-ul tău , presărat cu remarci ironice şi amuzante , dar şi cu informaţii extrem de utile pentru drumeţul amator de un drum în Deltă.

Fiindcă nu ştiu să înot, am oroare de ţânţari, nu mă omor după preparatele culinare din peşte servite la fiecare masă , şi în cele din urmă pentru că am mai văzut parte din Deltă pe vremea copilăriei(m-am născut şi am trăit la Hârşova până la vârsta de 12 ani), am lăsat mereu Delta pe ultimul loc al proiectelor noastre de vacanţă. Dar citind review-ul tău, mi s-a aprins interesul pentru a vedea şi Tulcea, şi Sulina, şi întreaga zonă pe care ne-ai prezentat-o. Poate chiar vara următoare, că tot voiam să mergem în Dobrogea !

400 pma binemeritate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
kokobaurusAUTOR REVIEW
[07.09.10 14:45:53]
»

Si inca un TIP f important (mai ales pentru cei care nu stiu sa inoate)... daca luatzi excursia safari prin padurea Letea, rugatzi soferul sa va duca la LACUL SARAT (e un lac format la o inundatie in 1970, apa revarsandu-se intr-o groapa naturala... iar solul fiind f sarat... a rezultat aceasta mica minune a naturii).

Lacul nu e mare, dar e foarte curat in jur... si o pustietate de stepa ca la inceputul lumii... Apa e foarte sarata... te tzine ca pe un dop la suprafata... cu noi erau si 2 persoane care nu stiau sa inoate... si au facut baie fara probleme. Eu personal as sta cu cortul acolo vreo 2 zile... dar trebuie sa fii bine echipat. Partea haioasa a fost ca nu avea nimeni costum de baie... dar fiind foarte cald... am intrat cu chilotii din dotare in apa.

Locul de care va povestesc e la vreo 3 km de padurea Letea, undeva cred spre nord-vest (dar il stiu totzi soferii de safari).

gcorneille*
[07.09.10 16:18:55]
»

Foarte bun review-ul, plin de amanunte interesante si folositoare, ca si stilul autorului, de altfel. Mi-a redesteptat un of mai vechi, n-am mai fost in Delta de cand aveam vreo 11 ani si de vreo 4 ani tot zic "vara asta ajung cu siguranta in Delta".

Sper ca macar vara viitoare sa ajung vreo saptamana doua si sigur voi merge si la Sulina si la Murighiol. Multumesc pentru informatiile din acest review.

Iar daca nu va fi semnal la telefon, cu atat mai bine.

Cand eram copil, mergeam cu parintii in Delta, tata este foarte mare amator de pescuit, nimic nu-l relaxeaza mai mult. Imi aduc aminte cum venea masina de la combinat (din Onesti, vreo 400 de km), umbla saracul sofer cu cate o barca cateodata o zi intreaga pina ne gasea (stia care erau locurile predilecte ale lui tata, da' nu ne gasea niciodata din prima), il lua pe tata si il aducea inapoi dupa o zi doua, cand se rezolvau problemele din fabrica. Noi pe vremea aceea stateam cam trei saptamani in Delta in fiecare an.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
recul*
[07.09.10 20:30:54]
»

un review binw structurat si plin de informatii! dar nu trebuie sa ne surprinda, e vorba de @kokobaurus...

vicandi
[15.02.11 15:35:06]
»

Te-as ruga sa-mi spui si mie daca plaja e departe de oras, sau de piata de unde se pleaca la plaja.

Copiii s-au simtit bine? nu s-au plictisit? Te intreb ca mi-as dori sa vad marea anul asta de la Sulina sau de la Gura Portitei, bineinteles daca locul poate multumi toata "trupa" si incep deja sa ma documentez.

kokobaurusAUTOR REVIEW
[16.02.11 11:39:45]
»

Salut vicandi,

Plaja nu e foarte de Sulina (pe jos faci maxim 30-40 minute daca esti cazat in celalalt capat de oras). Dar nu trebuie sa itzi faci griji, microbuzele merg din 15 in 15 minute spre plaja (biletul e 2 lei). De asemeni opresc foarte des (sunt multe statii, tocmai ca sa se adune toata lumea de pe traseu). Uneori cred ca merg din 30 in 30 de minute, dar nu mai stiu care era criteriul.

Toate microbuzele pleaca din piata (minuscula piata) a orasului, care stie toata lumea unde e. Sulina nu e totusi chiar atat de mare... Daca nu ma insel, microbuzele merg pe strada a 2-a. Ce e amuzant e ca in Sulina nu te ratacesti niciodata... are structura unui oras american, cu strazi care se intersecteaza in unghiuri drepte.

Deasemeni poti lua cu incredere taxiul, tarifele sunt ok (cred ca 2,4 sau 2,6 lei pe km). Noi am platit pe o cursa de la plaja pana la gazdele noastre 9 lei... cu ciubuc 10 (pentru 4 insi e foarte bine zic eu).

Ca posibilitati de distractie... ce sa zic... depinde cat te tine buzunarul, dar 4-5 zile nu te plictisesti. E de vizitat Sulina in sine, plaja, farul vechi, cimitirul vechi, golful Musura... Poti antama excursii (vezi ca am un review "Safari in Delta Dunarii"... si mai vezi acolo cateva informatii). Excursiile nu sunt foarte scumpe, si se merge in destul de multe directii. Copii s-au distrat la nebunie (baiatul meu care e clasa a 7-a zbiera ca sa mai stam o zi pe banii lui ... a stat bosumflat pe mine tot drumul pana la Tulcea).

Ca recomandare personala, eu as alege Sulina in locul Portitei (e totusi oras cu farmacie si magazine... Portita e un loc izolat... care am inteles ca a cam decazut fata de acum 3-4 ani). Ai mai multe locuri unde sa maninci, sa dormi... plus ca ai si o gramada de mijloace de transport spre Tulcea (ce e drept numai pe apa... dar si la Portita numai pe apa ajungi).

Daca te mai pot ajuta cu informatii (cazare, nr. de telefon, locuri de vazut prin Judetul Tulcea... cu mare placere... am sa incerc sa itzi ofer toate info. cerute).

madalinac
[22.06.12 13:14:37]
»

@kokobaurus:

Buna,

Felicitari pentru amanuntele utile si picante!

Am adresat aceasta rugaminte si in rewiew-ul celalalt; cu riscul de a te sacai, totusi vreau si eu o adresa de cazare la particulari (familie de pescari, daca e posibil). Suntem o familie cu copii relativ mici (6 si 9ani).

Multumesc!!!

kokobaurusAUTOR REVIEW
[22.06.12 13:25:56]
»

@madalinac: revin luni cu info... azi nu am timp sa respir

madalinac
[22.06.12 13:56:45]
»

@kokobaurus:

ok! nici noi nu putem respira...

Merci!

g_dragut
[20.05.14 12:49:49]
»

Buna ziua,

Am dori sa ajungem in vara asta in Sulina (noi si inca o familie - in total 4). Si noi cautam locuri micute (chiar la particulari) care sa ne ofere cazare si masa buna. Imi puteti da telefonul gazdei?

Multumesc,

Gabriela D.

webmasterX
[21.08.17 12:29:15]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica «Sfaturi utile pentru vacanța în Sulina» (nou-creată, între timp, pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
bessondm, g_dragut, gcorneille*, kokobaurus, madalinac, recul*, vicandi
Alte impresii din această RUBRICĂSfaturi utile pentru vacanța în Sulina:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068069219589233 sec
    ecranul dvs: 1 x 1