ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 03.06.09
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Manastirea Balamuci (Sitaru) - Voronetul Tarii Romanesti de la maretie la decadenta... istoria romanilor la scara mai mica...

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Ascunsa de lume, undeva prin cea mai ramas din codrii Vlasiei, la vreo 40 de Km de Bucuresti, Manastirea Balamuci sau Sitaru, aflata in satul cu acelasi nume din comuna Gradistea, este o oaza de verdeata si liniste unde poti sa gasesti racoarea si linistea monahala intr-o zi torida si agitata, fugind dintr-un Bucuresti fierbinte si sufocant.

E sarbatoare mare la crestini, e 15 august iar anul acesta a cazut duminica, motiv pentru care mi-am luat familia si am fugit un pic de vipia Bucurestiului cautand, cum am spus un ragaz de liniste si de smerenie...

Inceputurile asezarii monahale nu sunt foarte bine conturate, dar exista niste date conform carora intemeietorii erau niste calugari "nebuni pentru Hristos", de aici si denumirea de Balamuci.

Manastirea a fost initial construita pe o movilita ce se afla pe insula din mijlocul apelor Ialomitei, gasim asta in insemnarile de calatorie ale Patriarhul Macarie al Antiohiei, care a vizitat manastirea in anul 1656, si a numit-o "Manastirea in apa". Pe la 1626 se pare ca a inceput constructia ei de catre Jupanul Greceanu... strabunicul lui Constantin Brancoveanu (poate de aceea seamna foarte mult cu Cozia, sau o putem compara foarte bine cu biserica Stavropoleos sau Biserica Sfantul Elefterie-Vechi...) care a dorit sa ridice aici o manastire in memoria Jupanitei Musa (bunica materna, a ctitorului ce a murit inecata in aceasta zona).

Inca de la inceputuri a avut hramul Sfantului Nicolae... asta se remarca chiar de la poarta ei, de la prima poarta care impreuna cu gardul care o inconjoara o face sa arate ca o mica fortareata... ce ascunde comori nepretuite sufletului... trecem cu piosenie poarta frumos sculptata si pictata, iar in dreapta e o troita... in zare, sus pe deal, se vad gardurile de aparare ale “cetatii”... starbatem pe aleea ce duce catre manastire, o alee marcata si pe stanga si pe dreapta de vita de vie, aproape de intrarea in manastire, pe stanga este o fantana, cu apa rece si cristalina care stinge setea celor ce sunt in pelerinaj la manastire... la intrarea in curtea manastirii sunt ale porti mari si impunatoare, genul de porti maramuresene, la poarta un afis cu istoricul manastirii de unde m-am informat si eu si v-am relatat si va mai spun cateva... Manastirea are o istorie bogata in evenimente, iar trecerea secolelor si-a pus amprenta adanc, iar din toate vicisitudinile care au fost consemnate in analele istoriei, credinta a triumfat de fiecare data. Sa continui asadar poveste manastirii...

Anul 1864 aduce o perioada grea pentru manastire, de fapt pentu toate manastirile din Principatele Romane. In urma Decretului de Secularizare a averilor manastiresti dat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, intervin mai multe modificari in structura ei organizatorica si pe langa secularizare manastirea inceteaza sa mai fie a calugarilor grecilor, care sunt alungati, fiind redata calugarilor romani. Din toamna aceluiasi an trece in custodia a Mitropoliei Bucurestilor si a Ministerului Cultelor. Tot in urma Decretului Secularizare, intre anii 1864 – 1872 calugarii au fost obligati sa foloseasca un numar strict de camere din schit. Ce era excedentar, a fost transformat in penitenciar pentru delicventi minori (probabil chiar hramul manastirii Sfantul Nicolae a influentat aceasta decizie), pana cand acestia au fost transferati la alta inchisoare.

Intre 1915-1928 manastirea a fost parasita, pana cand, a fost “redesoperita” de doi calugari de la Manastirea Caldarusani ce au cerut ingaduita staretului de la Caldarusani sa se stabileasca aici.

Si povestea manastirii nu se opreste aici... in urma cutremurului devastator din 10 noiembrie 1940, ce a zdruncinat din temelii batrana si incercata manastire, dar nu a distrus-o. Peste manastire mai trecuse cu mult timp inainte, un cutremur pe la 1800, in urma lui a ramasas fara turla. Din 1944 manastirea intra intr-un proces de refacere datorita unor calugari acuiati aici la Balamuci, veniti din Basarabia.

Intre 1975-1980 manastirea sufera din nou trasformari, adica atunci cand incep demolarile bisericilor in Romania, la Balamuci incepe reconstructia... adica sunt demolate vechile chilii ridicandu-se altele, se introduce curentul electric, un fapt bun, dar, exista si de data aceasta, un alt cutremur, cel din 1977 care avariaza clopotnita de pe pronaosul bisericii vechi... si, daca doar acestea ar fi fost problemele, ar fi fost bine... dar istoria zbuciumata continua... la manastire sosise Parintele Damian, care poate fi considerat ctitor alaturi de ceilalti ctitori, ce au dus la renasterea manastirii de fiecare data cand aceasta intra in perioadele de decadere. Acesta trece chiar si prin anchetele comuniste si prin arest in urma anchetelor, pentru ca in urma obtinerii de autorizatie de constructia pentru turnul de apa si corpul de chilii, acesta a procurand materialele necesare a inceput reconstrutia la Balamuci, dar pe langa cele care erau consemnate in autorizatie a inceput ridicare unui nou paracliser. Manastirea fiind oarecum rupta de comunitatea din Gradistea-Sitaru, fiind oarecum departe de ochii iscoditori ai activistilor de partid, dar si datorita faptului ca iarna, drumul catre manastire era imposibil de parcurs, Paintele Damian a putut pune in aplicare ridicarea paracliserului iar cand autoritatile au sosit in primavara, in control au gasit paracliserul aproape terminat.

Istoria continua pana in zilele noastre, cand pe la inceputul anilor '90 manastirii ii sunt retrocedate hectarele de pamant arabil.

Sa revenim, de la povestile istorice, trecem de a doua mare poarta, calcand cu smerenie, singurul care se minuneaza cu voce tare e fimiu: “Vai mami, ce case mici au preotii (calurii) si cate flori au! Mami ai vazut stupii de albine?”

Curtea interioara a schitului e plina de verdeata, de flori multicolore, de gard viu taiat perfect, de brazi. Prin iarba se pot zarii bucati de piatra ce sunt ramasite din manastirea ce a tot suferit din cauza calamitatilor, dar si din cauza istoiriei zbuciumate care si-a pus amprenta pe chipul ei in atatea secole... In stanga e o fantana, o alta fantana... cu cupola foarte frumos pictata... avad inspiratie Izvorul tamaduirii... de jur-imprejur sunt chiliile calugarilor, in centru se afla manastirea, care in sfarsit pare ca si-a gasit linistea binemeritata, o linste ce o simtim si noi. Slujba e pe terminate, primim binecuvantarea de la un parinte cum n-am mai vazut de mult, din copilarie, are un chip de bunic bun dar autoritar... constat ca seamana atat de bine cu Sfantul Nicolae, cel din icoane... aflam de la o femeie batrana, ca parintele se numeste chiar Nicolae... poarta numele Sfantului care este aici la Balamuci, ocrotitor... picturile din interiorul ei au si ele istoria lor... si nu degeaba manastirea e numita si Voronetul Tarii Romanesti... In biserica, in partea stanga este o caseta mica din lemn, cu moastele multor sfinti... ma bucur inca odata, pentru ca vad in caseta moaste din Sfantul Andrei despre care am scris aici... click aici si spun inca odata ca pentru mine e un miracol personal...

In spatele manastirii se afla cimitirul.. unde odihnesc cei ce au slujit aici peste secole...

Nicolae inseamna "biruitor de popor"... probabil Sfantul Nicolae chiar a facut aici, la Balamuci o minune nevazuta si neconstientizata de noi, binele inviingand raul, peste secole... si aici fac o paralela mai mare si aseman tara noastra cu Manastirea Balamuci... ierta-ti-mi indrazneala... speranta mea e ca si tara noastra draga si iubita va regasii, asemeni manastirii acestea incarcate de istorie resursele necesare pentru a renaste din cenusa... iar cei ce au cotropit-o si o cotropesc vor fi secularizati cat de curand...

cateva site-uri utile care au informatii mult mai ample decat am indraznit eu sa creionez...

click aici

click aici

iar aici am gasit fotografii expresive cu mult mai frumoase decat ale mele: click aici


[fb]
---
Trimis de catalinalupu in 25.08.10 11:51:57
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 8625 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (catalinalupu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 alta usa...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9300 PMA (din 12 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

magdalena
[25.08.10 11:56:39]
»

Chiar nu am stiut de aceasta manastire! Ai reusit sa faci si fotografii?

Promit ca o sa merg si eu acolo!

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 11:57:25]
»

da se incarca...

magdalena
[25.08.10 14:52:29]
»

Absolut superbe fotografiile! E minunat acolo, mai ales vara cand e verde in jur!

Fantana e foarte frumoasa...

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 15:09:30]
»

@magdalena...in copilaria mea minunata, petrecuta la Vaslui, am avut in preajma un preot, bland si bun cu fata de icoana blajina, cu haine ponosite si arse de soare care din negre devenisera gri spalacit... cu parul lung si barba lunga cernite de anii si de necazuri... care nu-si pierduse speranta in Dumnezeu ci il intarise credinta.

Avusese un singur copil, o fata, care murise inecata, apoi si-a pierdut sotia, dupa indelungi chinuri pricinuite de o boala ce-o tintuise la pat... nu stiam ce varsata avea... era foarte batran si avea acea sprinteneala de invidiat... Parintele Duca, seamna izbitor cu Parintele Nicolae de aici...

Acest preot pe care il asteptam sa apara pe stada bunicilor mei, ne binecuvanta si ne impartea bani... cate 5 lei de copil... pe care ii puneam imediat in circulatie, pe nimicuri...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[25.08.10 16:29:57]
»

review mutat - la cererea autoarei - la rubrica 'Manastiri Oltenia & Muntenia'

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 16:30:49]
»

Multumesc!

alinutzza140*
[25.08.10 16:45:13]
»

Un review pe care l-am citit cu placere. Imi plac review-urile despre manastiri si lacasuri de cult,mai ales cele din care mai invat si un pic de istorie. Pozele deasemenea sunt foarte frumoase.

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 16:49:41]
»

Multumesc... pana si postarea lui a fost la fel de controversata... ca si istoria manastirii... l-am postat aiurea... la o sectiune care nu punea in valoare manastirea, de loc... si pana i-am gasit locul... a durat o vreme...

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 18:49:34]
»

Multumesc inca odata, celor ce-au acordat ragaz si au trecut in revista acest loc puternic incarcat de istorie si de credinta... dar si celor care au votat si n-au postat nimic la ecouri, consider votul lor precum spovedania... si respect acest lucru, iar celor ce mi-au scris le multumesc pentru cuvintele frumoase, din suflet... inca odata spun cu riscul de a ma repeta, avem valori care din pacate nu stim sa le pretuim sau daca le pretuim nu stim sa le valorificam expunandu-le valoare inestimabila... sunt aici langa noi... si asteapta sa fie descoperite sau redescoperite... aratati-le copiilor vostrii... si bucurati-va de ele... acum cat mai sunt!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
chelie_d
[25.08.10 19:08:55]
»

Ascunsa de lume, undeva prin cea mai ramas din codrii Vlasiei, la vreo 40 de Km de Bucuresti

pe unde iesi din Bucuresti sau cum se poate ajunge cel mai repede la manastire?

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 19:25:27]
»

pai si pe la Otopeni, dar pentru noi a fost mai simplu pe la Stefanesti, in satul Sitaru gasesti si intr-un sens si altul indicator care arata drumul spre manastire, am aflat astazi de la persoane de pe site ca exista si mult controversatul transport ecumenic...dar nu stiu linia cum se numeste

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 19:31:07]
»

@web, oricare doreste sa ma ajute...se poate atasa acest clip?

http://www.youtube.com/watch?v=aV5dK-Chiyw

chelie_d
[25.08.10 19:34:14]
»

multumesc pentru detalii, deci este indicator

la noi in tara sunt multe "obiective" de vizitat la care se ajunge greu, tocmai din lipsa indicatoarelor...

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 19:36:24]
»

da trebuie sa fiti atenti... e mic ce-i drept... in sensul de la Otopeni cand vii scrie Sitaru... in celalalt sens... de la Stefanesti, ... scrie Balamuci... e ca un indicator de munte de trasee alpine...pe o bucata mica de lemn...daca nu esti atent l-ai sarit... iar de la indicator cam 3 km...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Admin
[25.08.10 19:39:23]
»

adaugat videoclipul propus ca ilustratie la review

catalinalupuAUTOR REVIEW
[25.08.10 19:44:11]
»

multumesc!

biancuta
[15.09.10 17:42:54]
»

@catalinalupu, foarte frumoasa aceasta descriere, din suflet, iar informatiile sunt foarte utile! Am citit cu placere impresiile tale si le-am punctat ca atare!

catalinalupuAUTOR REVIEW
[16.09.10 08:57:02]
»

@ biancuta - multumesc pentru apreciere... aceste impresii merg la sufletul catorva... nu toata lumea agreeaza impresii despre biserici sau manastiri!

webmaster26
[15.12.15 13:23:25]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru], BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

Yersinia Pestis
[02.05.18 17:00:22]
»

Frumos review, foarte documentat!

Mi-au plăcut mult și fotografiile, chiar sunt chezășia frumuseții existente acolo.

Eu scriu despre mănăstiri, pe care le văd nu prin prisma religiei ci ca pe obiective muzeistice. În fond, mare parte din ele sunt construite după 1650, deci, au stat în picioare câteva sute de ani.

Îmi plac și mănăstirile alea, care au rămas modeste, fără fală inutilă, dacă ar fi să vrei să-ți cauți un loc de reculegere, cred că un asemenea loc este cel căutat.

Votat cu plăcere! Sărut mâna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinutzza140*, biancuta, catalinalupu, magdalena, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Balamuci-Sitaru [Sitaru]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062401056289673 sec
    ecranul dvs: 1 x 1