ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” - ceva unic, inedit și captivant

TIPĂREȘTE URM de aici

După vizita cu Mocănița Huțulca despre care am povestit anterior, fiind încă destul de devreme (13.00) am decis să mai vizităm ceva...

Foarte aproape de gara mocăniței este un punct de interes intens mediatizat pe site-urile de turism, dar și de Google Maps, unde locația apare imediat dacă căutăm 'atracții turistice din zonă'.

Deși Moldovița este cunoscută mai mult pentru Mocănița Huțulca, zona are mult mai multe de oferit, printre care și acest muzeu extrem de ofertant.

Am ajuns rapid aici, locația fiind la 600 de metri de Gara Huțulca. M-am dezorientat puțin la fața locului. Nu erau locuri de parcare și nu gineam unde este muzeul,  constantând ulterior că muzeul este defapt o casă, extinsă cu mai multe camere și anexe.

Am intrat în curte, mai apoi pe una din uși pe unde credeam că este intrarea dar am ajuns defapt la ieșire. Am fost redirecționați de un domn ce părea să fie angajat, spre o altă ușă unde era... intrarea.

Despre muzeu...

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” este situat, așa cum am scris deja, în satul Moldovița, județul Suceava, România, și este dedicat artei încondeierii ouălor, o tradiție importantă în Bucovina. Acest muzeu a fost fondat de doamna Lucia Condrea, o artistă renumită internațional pentru arta încondeierii ouălor, cunoscută pentru tehnicile sale complexe și unice.

Lucia Condrea este o artistă de renume mondial în arta încondeierii ouălor, având o carieră de peste 40 de ani. Ea a participat la numeroase expoziții internaționale și a câștigat multe premii și distincții pentru lucrările sale.

Muzeul găzduiește o colecție impresionantă de peste 11.000 de ouă încondeiate, dintre care peste 5.000 sunt lucrări realizate de Lucia Condrea. Restul colecției include ouă adunate de la alți artiști din întreaga lume, oferind o perspectivă globală asupra acestei forme de artă.

Lucia Condrea folosește tehnici tradiționale bucovinene, dar și stiluri și metode proprii, care includ elemente moderne și simbolistice. O caracteristică distinctivă a lucrărilor sale este detaliul și complexitatea designurilor, unele ouă având până la 7-9 straturi de ceară și culoare.

Ouăle expuse în muzeu acoperă o gamă variată de teme, de la motive tradiționale bucovinene și simboluri religioase la modele abstracte și moderne. Multe dintre lucrări reflectă tradițiile și obiceiurile locale, precum și elemente de folclor românesc.

Muzeul este deschis vizitatorilor și oferă un tur ghidat, pentru grupuri, unde se explică procesul de încondeiere a ouălor, tehnicile folosite și semnificația diverselor modele și simboluri.  

Lucia Condrea și muzeul său au fost recunoscuți internațional, cu lucrări expuse în numeroase muzee și expoziții din Europa, Asia și America de Nord.

Am avut plăcerea ca la început să primim multe informații frumoase despre muzeu, dar și despre autoarea lucrărilor, doamna Condrea. Ulterior am aflat că domnul ghid era defapt... ginerele doamnei! Vorbea atât de frumos despre doamna Condrea și despre lucrările dânsei, de-mi pare rău că nu am înregistra ca să pot reda mai multe informații valoroase.

Din păcate doamna Condrea a suferit un AVC acum câțiva ani și nu-și mai poate folosi partea stângă a corpului, dar se poate deplasa prin curte, poate mânca singură, etc dar nu mai poate crea aceste minunate ouă care sunt unicate! Așadar colecția aceasta va rămâne peste ani și ani, o mărturie a muncii dânsei, un adevărat artist.

De la ginerele doamnei Condrea am aflat întreaga istorie a locului.  Inițial, Lucia Condrea își expunea lucrările în propria sa casă, dar undeva prin 2007-2008 a decis să construiască un muzeu elegant în curtea casei sale, care acum îi poartă acum numele.

Una din primele întrebări a fost... ce ouă sunt folosite? Am văzut de la ouă mici, la ouă imense. Așadar, sunt utilizate ouă de la diverse păsări cu coaja groasă, mai puțin cele de găină, și de diferite dimensiuni.

Muzeul este împărțit în 3 secțiuni, organizate pe două nivele (parter + etaj 1), și cuprinde mai bine de 100 de vitrine. Prima și cea mai vastă secțiune include creațiile unice ale Luciei Condrea, inspirate din costumele populare vechi sau din modele proprii, toate transpuse pe ouă încondeiate sau închistrite. A doua secțiune adăpostește o colecție de ouă foarte vechi, adunate de artistă din satele populate de etnia huțulă.

Ouăle sunt aranjate în vitrine pe categorii, fiind grupate pe culori dar și pe nuanțe, fiecare colecție având etichete care indică și perioada în care au fost realizate.  

Pereții din zona scărilor unde am urcat spre etajul 1 sunt plini ochi cu diplome obținute la diverse concursuri și expoziții internaționale, dar și cu fotografii ale Luciei Condrea alături de personalități din România și din lume, plus picturi realizate de una dintre nepoatele familiei, care a fost elevă la liceul de artă din Câmpulung Moldovenesc. Din cele 2 nepoate ale doamnei, una pare că va continua spiritul acesta creativ.

Cum spuneam, multe personalități au călcat pragul muzeului, printre care... Dacian Cioloș (plus o delegație oficială), compozitorul Dan Dediu, violonistele Irina Muresanu si Diana Mos, fostul ministru Mihai Razvan Ungureanu, ambasadorul Belgiei la Bucuresti - Philippe Beke, Joseph Daule - liderul grupului PPE din Parlamentul European, Klaus Iohannis (primar al Sibiului la acea vreme), Irina Margareta Nistor, Gheorgeh Flutur, Elena Udrea, Traian Basescu (presedinte al Romaniei la acea vreme), Neculai Ontanu, plus mulți mulți alții.

Vizita noastră s-a încheiat după ce am ajuns în ultima cameră și ginerele doamnei ne-a mai povestit una alta despre doamna Condrea dar și despre acest muzeu impresionant.

Concluzii

Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” este considerat un loc deosebit pentru cei interesați de arta tradițională românească și oferă o experiență culturală unică, fiind un simbol al tradițiilor și meșteșugurilor bucovinene.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 02.09.24 12:09:12
Validat / Publicat: 02.09.24 12:30:39
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 187 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Muzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea'
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15300 PMA (din 17 voturi)

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

mprofeanu
[08.09.24 13:23:25]
»

@⭐ValentinB_88⭐: Din titlu și apoi citind articolul mi-am dat seama de ce acest muzeu este deosebit. Această Lucia Condrea este un tezaur pentru țara noastră, un tezaur al tradițiilor populare. Un om ce a sfințit locul prin munca și perseverența ei. Mă bucur pentru că își continuă truda încondeierii prin nepoata ei! Am văzut poza P17 cu sursele de inspirație, interesant și faptul că păstrează motivele populare huțule.

Deși am fost în zonă în iunie 2019, inclusiv la mocăniță, nu am vizitat acest muzeu! A doua oară nu îl voi mai rata! Mulțumesc!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[08.09.24 14:44:51]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[09.09.24 09:05:52]
»

@webmaster: Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul ouălor încondeiate 'Lucia Condrea':

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067714929580688 sec
    ecranul dvs: 1 x 1