ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.07.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
MAY-2024
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Impunătoarea catedrală din Mioveni

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Off topic: Se scrie puţin, se citeşte şi mai puţin. Un modest review de- al meu despre un restaurant pe undeva între Câmpulung şi Piteşti a stat pe bandă din 9.07 pe la prânz până pe 15 după amiaza. Cred că explicaţia este că o mare parte din useri sunt în concedii prin ţinuturi mai puţin calduroase, de unde vor veni cu tolba încărcată de impresii iar altă parte, cum sunt şi eu, avem arest la domiciliu cu creerii câlţi din cauza caniculei, incapabili să scriem un cuvânt. Dar să spargem gheaţa, (ce aş mai sparge-o pe căldura asta) şi să încerc să mă adun să vă povesesc despre impunătoarea catedrală de la Mioveni.

După ce ne-am pus la cale la Hanul tradiţional muscelean pe care vi-l recomand fără rezervă şi fără să fi luat vreun comision de la patron pentru porţiile mari, gustoase şi ieftine, serviciu şi decoraţinea deosebită a sălii, am mai parcurs 18 km până la Mioveni. 

Colibaşi versus Mioveni

Cercetările arheologice au descoperit în regiune unelte de piatră şlefuită şi ceramică din epoca bronzului, certificând astfel existenţa omului pe aceste meleaguri din cele mai vechi timpuri. În 1485 Vlad Călugăru a emis un hrisov către un boier local Mihoveni, moşia devenind Mioveni. În 1655 domnitorul Constantin Serban pomeneste de Colibaşi. Până în 1989 localitatea se numea Colibaşi si era comună suburbană a oraşului Pitesti. În 1989 a fost declarat ca oraş cu numele tot de Colibaşi. În 1996 i s-a schimbat numele devenind oraşul Mioveni.

Odată cu înfiinţarea fabricii de automobile Dacia în 1966, printr-un acord cu firma franceză Renault  oraşul Mioveni a început să se dezvolte. Primul model a fost Dacia 1100 produsă în 1968 (a fost şi prima noastră maşină). Au urmat multe modele de Dacii, despre unele am scris în Muzeul Automobilului Românesc pe vare-l vizitasem în aceeasi zi cu câteva ore înainte -- vezi impresii. Dacia are 13.000 de angajați, un aport de circa 2% în produsul intern brut al României și este unul dintre cei mai mari contribuabili din țară. Din 1999 prin vânzarea a 51% din acţiuni a devenit Dacia-Renault SA. O altă mare întreprindere care a impulsionat dezvoltarea oraşului a fost Institutul de Cercetări Nucleare înfiinţat în 1971 şi care mai funcţionează şi astăzi.

În prezent oraşul Mioveni are 30000 de locuitori, în fiecare familie existând cel puţin un membru care lucrează la aceste întreprinderi. Blocurile construite, parcările, curăţenia, ordinea, arată nivelul material ridicat al populaţiei.

Catedrala Mioveni

Este una din cele mai inpresionante din cele 51 catedrale din ţară si cel mai mare lăcaş din jud. Arges. Se găseste în centrul oraşului pe bul. Dacia

-Finanţarea construcţiei 

Necesitatea de a o construi a apărut odată cu creşterea populaţiei oraşului care avea o singură biserică. La iniţiativa episcopului Argeşului şi Muscelului (devenit în 2009 arhiepiscop) Calinic Argeşanul, dar si la cererea credincioşilor, în 1992 s-a luat decizia construirea unui lăcaş impunător de rugăciune pentru enoriaşii oraşului şi din împrejurimi. Proiectul a fost făcut de arhitecţii Mulţescu şi ingineri de la S. C. Proiect Arges. Piatra de temelie a fost pusă în 1993 de arhiepiscopul Calinic, an în care au şi început lucrările. Terenul a fost donat de Prefectura jud Argeş pe locul unde se aflase mănăstirea Vieroşi ctitorie din 1545 a banului Golescu, astfel încât catedrala a fost ridicată pe pământ sfinţit mănăstiresc.

Fondurile necesare construcţiei au venit de la populaţie care a constituit un grup de iniţiativă, Secretariatul pentru Culte Arges, Consiliul Jud. Arges, salariaţii uzinei Dacia, Institutul de Reactori Nucleari Energetici şi Primăria Mioveni care au direcţionat sume foarte mari pentru finalizarea construcţiei. 

Lucrările au fost finanţate de diversi sponsori si executate de firme diferite. Astfel în 2010 un mester maramureşan a realizat mobilierul interior din lemn sculptat, investiţia fiind asigurată de Secretariatul de Stat pentru Culte; tot în 2010 un sculptor moldovean a a început lucrarea la catapetasmă pe cheltuiala Consiliului Județean Argeș; pictura bisericii s-a început în anul 2011, în tehnica mozaic, condusa de pictorul Virgil Morar, lucrarea fiind finanțată de Primaria Orașului Mioveni; candelabrul de alamă a fost lucrat în 2012 de o firmă din Maramures pe cheltuiala enoriașilor parohiei; în 2013 s-au achizitionat cinci clopote cu greutăţi cuprinse între 0.5-3 t în valoare de 217000 plătite de Primăria orasului Mioveni. Ele au fost inscripţionate cu numele arhiepiscopului Calinic şi al primarului I. Georgescu.

În documentarea pe care am făcut-o asupra catedralei din Mioveni nu am găsit suma care a fost cheltuită pentru ridicarea ei. În ecourile citite am întâlnit multe aprecieri negative în sensul că banii alocaţi ar fi putut finanţa spitale scoli, nevoiasi. Stiu si eu? Ar fi fost ca o picătură de apă într-un ocean si cu siguranţă nu ar fi acoperit nevoile unui stat jefuit dar aşa, rămâne posterităţii o operă grandioasă.

După 20 de ani de eforturi ale întregii comunităţi, catedrala a fost sfinţită în anul 2012 de arhiepiscopul Calinic purtând hramurile Sf. Petru şi Pavel la care s-a adăugat cel al Adormirii Maicii Domnului.

-Descrierea catedralei

 Catedrala a fost realizată în plan trilobat cu o arhitectură în stil bizantin din sec. XIV. A fost construită din beton armat. Dimensiunile ei sunt impresionante: înălţime 40 m din care demisol 5.5 m, lungime 65 m, lăţime în dreptul naosului 36m, amprenta la sol 600m, suprafaţa desfăşurată a pereţilor interior 13400mp din care pictaţi cu tehnică mozaic 5000 mp. Capacitatea totală este de 1500 locuri. Cele cinci turle sunt acoperite cu tablă de cupru având deasupra cruci forjate îmbrăcate în foiţă de aur. Biserica are două intrări principale. Este placată cu marmoră neagră, albă şi aurie dispusă în benzi late de 40 cm. Candelabrul este enorm cu o greutate de 1.3 tone, înălţime 6 m şi diametrul 5 m. În centrul Catedralei este reprezentat un vultur bicefal realizat din marmură şi mozaic cu diametrul de 2,5 metri.

 În exterior este o clopotniţă etajată de mari dimensiun. Clopotniţa este dotată cu un ansamblu de cinci clopote inscripţionate despre care am scris mai sus, capelă mortuară, magazin de obiecte bisericeşti, spaţiu de cazare pentru pelerini si este prevăzută cu un lift exterior.

Desi mi s-a părut foarte mare, este de cca trei ori mai mică decât Catedrala Neamului din Bucureşti care are o capacitate de 5000 persoane, înălţime 120 m, supr. utilă 35000 mp din care pictată 18000mp şi a costat până în 2023,185 mil eu. 

- Vizita 

După ce vizitasem în acea zi şase obiective în judeţul Arges şi luasem şi o masă la restaurant am ajuns destul de târziu, după ora şase la catedrala din Mioveni. Cum eram în luna mai, ziua era lungă şi se întuneca după opt seara aşa că nu am riscat să orbocăim prin întuneric. Desemeni fiind Vinerea Mare stiam că nu vom găsi închisă catedrala pentru că erau Denii până seara târziu. Într- adevăr la intrarea în catedrală am găsit o coadă imensă de oameni care aşteptau să treacă de trei ori pe sub masa Sfântului Epitaf. În curte era un grup de tineri îmbrăcaţi în costume populare care părăsiseră biserica. 

Prima construcţie care mi-a atras atenţia a fost imensa clopotniţă cu etaj, cu scară exterioară unde se găseste un magazin de obiecte bisericeşti şi camere pentru pelerini.

Catedrala este superb pictată cu mozaic în bronz strălucitor cu scene din viaţa Mâtuitorului, a Maicii Domnului şi a sfinţilor Petru şi Pavel. Nu am cuvinte să descriu frumuseţea lor, a iconostasului de lemn sculptat de stejar si a imensului candelabru. Mi-a părut rău că nu am vizitat catedrala cu două sătămâni inainte să văd copia icoanei Maicii Domnului Pantanassa (tămăduitoarea de cancer și boli grele), făcătoare de minuni, pictată în sec XVII-lea şi care a fost adusă la această catedrală de la Mănăstirea Vatoped de pe muntele Athos, rămânând la Mioveni între 14 si 23 aprilie.

Am părăsit catedrala cu un sentiment de împlinire sufletească şi am pornit direct spre Bucureşti, la acea oră oboseala unei zile pline, spunându-si cuvântul.

 WEB, te rog înserează: https://www.youtube.com/watch?v=EpP_AFi6LUo

·          


[fb]
---
Trimis de Michi in 16.07.24 08:00:15
Validat / Publicat: 16.07.24 12:16:36
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 196 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P13 Catapeteasma catedralei
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 20900 PMA (din 21 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[16.07.24 12:16:21]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

MichiAUTOR REVIEW
[16.07.24 12:46:27]
»

@webmasterX: Mulţumesc

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[16.07.24 13:06:54]
»

@Michi: Mulți oameni cunosc catedrala ortodoxă din Mioveni din știrile media care acum 10 ai vorbeau despre monumentala construcție și sistemul de iluminat (jocuri de lumini colorate). Dacă la exterior poate că această biserică nu atrage (decât prin mărime), la interior arta cu care a fost realizat programul iconografic (mozaic) și iconostasul din lemn impune admirație.

Am zărit de vreo două ori din mersul autoturismului această catedrală, dar nu m-am oprit să o văd. Singurul obiectiv ce l-am vizitat în apropierea Mioveniului este cula din Racovița - Muzeul etnografic „C. I. Năstase” (vezi impresii).

P. S. O mică corecție: catedrala a fost ridicată pe un teren primit la schimb de autoritățile județene de la Mănăstirea Vieroși. Biserica fostei mănăstiri și ruinele zidurilor se află la circa 9 km distanță de Mioveni, în localitatea Făgetu - AmFostAcolo prin 2010 (vezi impresii).

Numai bine!

MichiPHONEAUTOR REVIEW
[16.07.24 13:43:48]
»

@tata123 🔱: Multumesc ca intotdeauna pentru precizari.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Piteștiul și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.062872886657715 sec
    ecranul dvs: 1 x 1