ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 13.05.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Pitesti
ÎNSCRIS: 03.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 12 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

AIX-EN-PROVENCE, a doua casa pentru mine

TIPĂREȘTE URM de aici

Aix-en- Provence

Iubesc pur si simplu acest oras, ma simt atât de bine când respir aerul parfumat cu lavanda si de fiecare data când ma întorc ma plimb cu aceeasi încântare pe strazile orasului.   

Pentru cine nu a vazut Aix sau a trecut rapid prin el îl rog sa revina, orasul e pur si simplu delicios la propriu si la figurat.

Ce se poate vedea în Aix:  locuri, cladiri vechi de secole, catedrale, biserici, monumente, fântâni, fiecare cu o poveste,  o parte le-am vazut deja, altele asteapta pe lista ca deh! mi-a placut sa plec si în deplasare prin toata provincia Provence:

·         Cours Mirabeau cu platani batrâni, fântâni, cafenele, restaurant, cladiri particulare din sec XVII si sec XVIII, am povestit despre asta.

·         Pasaj Agard

era sa scriu asgard, fanii SF stiu despre ce este vorba în Stargate. Pasajul este îngust, la început câteva buticuri apoi pur si simplu e doar un colidor si face legatura între Palatul de Justitie si Cours Mirabeau.

·         Monument Joseph Sec, bulevardul Pasteur nr 8.

Monumentul este cunoscut ca mausoleu construit în 1794 de Joseph Sec ce a fost un revolutionar iacobin, monument construit cu elemente masonice din epoca respectiva. În cladire functioneaza acum Serviciul de igiena si sanatate a orasului Aix, proprietar fiind primaria Aix. Monumentul cu statuile sale se pot vizita, se intra în curte, e o mica gradina, ar trebui ca întreg ansamblul sa fie curatat/renovat.

·         Centrul  cultural Darius Milhaud, compozitor de muzica clasica, dirijor si profesor. Compozitiile sale sunt influentate de jazz si muzica braziliana.  Adresa str Jerusalem nr 3 bis, aici sunt evenimente cu muzicieni, fotografi, filme documentare, conferinte, etc.

·         Palatul de Justitie Verdun, piata Verdun 20.

Palatul este construit pe vechiul  palat al contelui de Provence si a fost terminat în 1832. Arhitectul a conceput palatul format din doua cladiri, una cu scop judiciar si cealalta cu destinatie de închisoare. Închisoarea a fost transformata în spatiu judiciar în 1998 si poarta acum  numele de palatul Monclar. Palatul are doua sali a pasilor pierduti suprapuse parter si etaj, are forma patrata cu coloane ionice si dorice si un acoperis din sticla din 1860.  Pe latura din spate lânga coloane este statuia lui Mirabeau cu degetul întins spre ofiterul care a venit sa expulzeze pe deputatii adunarii constituante la 23 iunie 1789 si adresându-i-se astfel: “du-te sa spui celor care te-au trimis ca suntem aici din voia poporului si ca nu putem sa ne salvam numai prin puterea baionetelor” .

·         Hôtel de ville adica primaria orasului,  

este în centrul vechi, piata Primariei, cu fatada în stil Italian, cu porti din lemn sculptat si capete de lei cu mâner, urmeaza un hol si o poarta din fier forjat cu un model special, apoi o curte interioara si in fata intrarea propriu-zisa. Este o cladire masiva cu intrari laterale si din stradutele ce înconjoara primaria. Cladirea are si un turn cu un orologiu astronomic din 1661. În turn exista o fereastra îngusta în care apare o figurina din lemn în functie de anotimp. Fiecare anotimp are câte o figurina si este schimbata de personalul de întretinere, mecanismul de schimbare automata nu mai functioneaza. În partea superioara a turnului este un ceas vechi cu mecanism modern pentru ca cel original a disparut. Din motive de securitate turnul este închis pentru vizitare.  

·         Halle aux Grains (hala de cereale)  în piata Richelme, construita în 1761, o cladire înfrumusetata cu un frontispiciu alegoric reprezentând cele doua râuri importante din Provence, Rhône si Durance. Cladirea a functionat ca depozit pentru cereale în sec. 17-18 si atunci a fost  pazita de soldati pentru ca era foamete si populatia flamânda. Legenda spune ca Durance reprezinta femeia tânara si frumoasa iar Rhône reprezinta sotul cel batrân…

·         Biserica Sainte Jean de Malte, Rue d’Italie nr 24.

Este primul edificiu gotic din Aix, sec XII 1270-1280. Aici au fost mormintele contilor de Provence dar au fost devastate la Revolutia Franceza. A fost capela pentru Ordinul Cavalerilor de Malta de unde a si ramas numele bisericii. Fatada bisericii are doua roze din care una este mare si are model trilobat. Ceea ce da frumusete în plus acestei biserici austere este vitraliul de Charles Marechal din 1859 ce reprezinta cele trei întâlniri ale lui Iisus cu Ioan Botezatorul.

Orga a fost construita între 2003-2006 de Daniel Kern si are de-o parte si de alta doua panouri pictate de Sama ca un omagiu adus lui Paul Cezanne la aniversarea a 100 de ani de la trecerea în nefiinta. Deasupra orgii este o rozeta facuta  în 1896 de mesterul sticlar din Aix, Louis Andre.

·         Muzeul Granet, functioneaza într-o cladire ce a apartinut bisericii Sainte Jean de Malte, este alaturi de biserica. Pe frontispiciu se vede Crucea de Malta. Muzeul poarta numele pictorului din Aix, Francois Marius Granet a carui opera a fost donata (cea mai mare parte) orasului Aix. Cladirea a fost renovata în 2006 cu ocazia centenarului mortii pictorului Paul Cezanne (dus la cele sfinte în 1906 si despre prezenta lui în Aix am vorbit într-un alt articol). Muzeul are colectii interesante de pictura olandeza, italiana si franceza din sec. al XVI-lea si pâna în ziua de azi.  

·          Cathedrale Saint- Sauveur, Place Des Martyrs de la Resistance

Este construit pe locul unui forum antic roman si este o îmbinare de stiluri arhitecturale  începând din sec XII si pâna în sec XVIII, datorita modificarilor sau adaugirilor (pe ziduri se vede diferenta de material si culoare)  aplicate catedralei ajugând la dimensiunile de azi de 70 m lungime si 46 m  latime. Totusi stilul predominant este cel gotic. Este frumoasa si impresionanta,

·         Muzeul de Tapiserii, Place Des Martyrs de la Resistance nr 28.

Înfiintat în 1909 în fostul Palat Arhiepiscopal, aici ai ocazia sa vezi colectii de tapiserii si mobilier din sec al XVII-lea si al XVIII-lea. Un exponat deosebit este decorul teatrului Grotesque tesut la Beauvais în anul 1689 si un alt exponat interesant este “Povestea lui Don Quichotte” , suficient, nu-i asa, sa te faca sa vii sa vizitezi acest loc. Orarul de functionare este flexibil în functie de anotimp si perioada, trebuie consultat site-ul ca sa nu ai surprize. Înca nu l-am vizitat, doar am descoperit locul, e pe lista.

·         Biserica Sainte Madeleine, Place des Prêcheurs, de sec XIII, stil gotic, a intrat într-un program de reabilitare si este închisa pentru vizite. S-a reabilitat cladirea exterioara, acum se restaureaza interiorul: mobilierul, orga, picturile, statuile din piatra, gips si marmura. Se estimeaza ca lucrarile vor dura pâna la sfârsitul anului 2025 si vor costa aprox 4 milioane si jumatate de euro.

Saracii vremii au construit lateral locuinte înguste lipite de zidul bisericii, locuite chiar si în ziua de azi, locuinte ce au pus în pericol zidul bisericii.  

·         Cladirea Caumont este un centru de arta, în cartierul Mazarin, aproape de Cours Mirabeau. Este una dintre cele mai frumoase cladiri construite la începutul sec. 18. Adresa: str. Joseph Cabassol, nr 3, este deschis în toate zilele, tot anul.

Program: mai-septembrie 10h- 19h si octombrie-aprilie 10h- 18h. Centrul de arta are si un magazin de suveniruri unde poti gasi obiecte diverse legate de expozitiile temporare sau alaturi este Café Caumont si o terasa frumoasa cu vedere spre gradini unde poti petrece clipe frumoase.

În luna ianuarie 2024 am vazut expozitia “Mucha, maître de l’art nouveau” , expozitie deschisa între 17.11.2023- 24.03.2024, am specificat perioada pentru ca în luna martie am vazut coada la intrare în expozitie. Mi-a placut expozitia si îi voi dedica un articol separat.

·         Pavillon de Vendôme, rue de la Molle nr 13 si gradinile rue Celony nr 32, o frumoasa cladire din 1665 înconjurata de o gradina amenajata ‘a la francaise” , fatada este împodobita cu ghirlande de fructe, balconul de la etajul 1 se sprijina pe doi atlanti-barbati musculosi si un mascaron- personaj grotesc de obicei dar aici are trasaturile iubitei ducelui de Vendôme proprietarul cladirii.

Aici au loc expozitii de arta moderna si contemporana, colectii de pictura si mobilier proversal din sec al XVII-lea si sec al XVIII-lea.

Program: deschis în toate zilele fara marti, din 15 aprilie-15 octombrie de la 10h-12.30, pauza de prânz o ora si 13.30-18h. Din 16 octombrie pâna în 14 aprilie programul e mai scurt cu o ora.

De notat ca în Aix-en-Provence în prima duminica din luna muzeele sunt deschise gratuit!  

·         Cladirea Boisgelin, place 4 d” Dauphins, e usor de reperat în cartierul Mazarin, în centrul pietii e o fântâna decorata cu 4 delfini. Cladirea Boisgelin e diferita ca constructie fata de cele din jur, are forma de “L” , o curte închisa  si o gradina. În aceasta gradina este o piscina ce a fost construita special la cererea lui Alain Delon ce a trait aici cu Mireille Darc la începutul anilor 70.

O mica istorioara, Mireille Darc avea obiceiul sa faca plaja la piscina fara costum de baie si un vecin morocanos care avea vedere spre gradina vecina a vazut-o si a protestat pudic… A fost primit cu râsete si nimic nu s-a schimbat, Mireille s-a bronzat mai departe linistita.

Viata lunga si prospera!

 

 

 

 


[fb]
---
Trimis de Yolanda in 13.05.24 07:58:51
Validat / Publicat: 13.05.24 08:35:50
INFO ADIȚIONALE
 • Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
 • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 261 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yolanda); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Monumentul Joseph Sec
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27650 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

ZoazorePHONE
[13.05.24 09:26:22]
»

@Yolanda: Superb! Păcat că nu pot scrie mai mult. Dar ce spun acum este din tot sufletul meu!

Superb, fascinant, ofertant. Provence, ca și Valea Loirei, ca și Alsacia, sunt foarte diferite de restul Franței. Mi se par mult mai frumoase, mai... altfel

Mulțumesc pentru aceasta plimbare

Carmen IonPHONE CONS. ONORIFIC AFA / FRANȚA
[13.05.24 10:58:38]
»

@Yolanda: Felicitări pentru seria de reviewuri dedicate regiunii Provence.

Sunteți o foarte bună cunoscătoare a orașului Aix și informațiile oferite vor fi cu siguranță de folos celor care vor dori să îl viziteze.

Am fost în Provence în 2008 și am stat 10 zile în Arles, de unde am făcut excursii cu mașina prin satele și orășelele provensale. În Aix nu am apucat să vedem decât muzeul Granet și catedrala Mântuitorului, și ne-am plimbat pe Cours Mirabeau. Mi s-a părut un oraș elegant și rafinat. Toată regiunea Provence este minunată și merită văzută în tihnă pentru că are o ofertă extrem de diversă și interesantă.

YolandaAUTOR REVIEW
[13.05.24 17:14:50]
»

@web: am o problema cu acest articol, pe laptop apare ca fiind nevalidat, nu apare nr corect de voturi, nic cele doua ecouri primite.

In schimb pe tel pot vedea rw corect si cele doua ecouri. Problema este la laptopul meu? e cam vechi...

YolandaPHONEAUTOR REVIEW
[13.05.24 17:20:36]
»

@Zoazore: multumesc pt vizita, ecou si vot. Am probleme cu laptopul, scriu acum de pe telefon.

Data viitoare cand ne vedem iti aduc un suvenir din Aix!

Sanatate si recuperare rapidă!

YolandaPHONEAUTOR REVIEW
[13.05.24 17:30:33]
»

@Carmen Ion: multumesc pentru ecou si vot.

Provence e o zonă liniștită făra problemele Parisului, satele proversale sunt pitorești, cu clădiri vechi si obloane din lemn la ferestre, obloane vopsite in albastru in concordantă cu albastrul intens al cerului de Provence.

In sate, toată lumea închide obloanele la ferestre peste noapte, unii au în plus si grilaje de fier la ferestre. Protectie contra mistralului și a hoților...

ZoazorePHONE
[13.05.24 17:37:04]
»

@Yolanda: Cel mai frumos souvenir sunt articolele tale. Sunt 30 de ani de când am fost eu acolo, dar amintirea acelor locuri este încă vie.

Eu îți mulțumesc pentru fiecare articol! Sănătate să fie!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
 • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
 • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
 • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
  (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Aix-en-Provence:

  SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
 • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
 • pagină generată în 0.077134132385254 sec
  ecranul dvs: 1 x 1