ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.04.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 23.09.20
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Ce poți să faci în Side într-o zi de ianuarie

TIPĂREȘTE URM de aici

Dacă ești cazat la Barut Hemera cum eram noi, este foarte clar că ai la pachet Manavgat și Side - două orășele pe care poți să le străbați mergând cu dolmușul sau taxi-ul ori în plimbări lungi pe propriile picioare. Fiind o perioadă de extrasezon, în care numărul turiștilor era mult diminuat și mai multe hoteluri închise, oportunitățile de a face excursii organizate de agenții locali erau și ele minime, astfel că varianta cea mai la îndemână era organizarea pe cont propriu a vizitelor în cele două orașe sau în împrejurimile lor. 

Cum suntem adepții libertății depline (nu la acea libertate mă refeream! :)) ) gândul de a închiria o mașină pentru o zi sau două și a pleca ceva mai departe de această zonă, ne cam dădea ghes, dar voiam deopotrivă să profităm de timpul bun pentru trândăvit pe un sezlong la soare și plimbat pe malul mării. Ne-am consumat zilele calde și senine, apoi prognoza ne-a arătat o vreme schimbătoare și imprevizibilă chiar am constatat asta pe pielea noastră, căci ploile veneau și plecau pe negândite. Avantajul era că temperaturile rămâneau în jur de 18-19 grade Celsius, iar după ploaie atmosfera se înviora un pic și se pregătea... pentru a ploua din nou :D.

Existau șanse mari de a pleca pe vreme bună spre un obiectiv oarecare, la 70-80 de km față de locul în care eram, ca acolo să toarne cu găleata, fapt ce nu ne încânta deloc, așa că am renunțat la ideea cu închirierea mașinii. Am rămas cu plimbările pe jos și vizitele la obiectivele și atracțiile din zonă.

În cele zece zile pe care le-am petrecut la țărmul Mediteranei am avut ocazia să vedem marea în “dispoziții” :) atât de diferite… cum n-am văzut-o prea des. De la liniștită și întinsă în multiple nuanțe de albastru cu soarele zâmbind deasupra, la furioasă și înspumată peste care atârnau nori îmbufnați, pregătiți în orice moment să-și reverse supărarea fără ezitare!

Cu toate aceste inconveniente, am avut parte de plimbări lungi în care am descoperit cele două așezăminte ruralo-urbane (dacă este să ne luăm după amestecul de stiluri și locuri). Dar cele mai frumoase incursiuni erau pe faleza lungă, pe care o străbăteam în sus și în jos de la Sunrise Queen Resort & Spa, aflat la vest de Barut Hemera, până la orașul istoric situat în cealaltă direcție, la cca 4 km. Să te tot plimbi pe aleea pietruită și îngrijită chiar și seara după cină, la lumina felinarelor înșirate ca mărgelele de-a lungul falezei, când imaginea albastră era înlocuită de mugetul ritmic al valurilor. 

Dar turele astea nu erau chiar monotone, căci de fiecare dată găseam câte un prieten sau mai mulți care să ne acompanieze bucăți bune din drum. Nu mi-am imaginat niciodată că în Antalya sunt atâtea pisici maidaneze și prietenoase, obișnuite cu turiștii atât de mult încât îi abordează cu miorlăieli la fiecare vorbă auzită. Ca la un semn, apăreau de prin grădini, traversând câte un gard, dintr-un soi de căsuțe construite special pentru ele sau din vreun foișor de observare al salvamarilor. Într-una dintre seri am avut o altă supriză neașteptată, pe care ne-a făcut-o un prieten-arici, pregătit de întâlniri nocturne pe ștrasse și pesemne nesperios din fire, căci oricât l-am inclus în filme și poze nu s-a făcut ghem și nu ne-a tratat cu țepii. În plus, cred că avea nervii tari întrucât conviețuia cu mâțele! :))

Desigur, pașii ne-au purtat și peste peticul de pământ ca o gheară ce iese la vedere în Mediterana - orașul cu aromă de fruct exotic, Side (= rodie în limba anatoliană veche) pe care se îngrămădesc minuni arheologice. Faleza este cea care ne conduce singură într-acolo.

Mergem o vreme paralel cu coasta vestică, apoi drumul ne duce printre clădirile scunde din piatră, cu balconașe de lemn, pe alei labirintice de pe care din când în când poți să zărești marea. Magazinele, restaurantele, cafenelele, și locuințele oamenilor stau laolaltă cu ruinele și totuși… nimic nu pare deranjant căci noile construcții se pierd în peisajul zidurilor vechi ori invers, păstrând același stil architectonic. 

Ajunși în port, ne este dat să mai găsim o singură corabie, probabil abandonată la mal de ultimii pirați :D aflați în trecere prin orașul ce a prosperat mai apoi, după ce vremurile de sclavie și comerț ilegal au apus. Lăsăm în urmă cheiul ca să ne îndreptăm spre partea estică a peninsulei, în căutarea de comori culturale care abia aici încep să ni se arate cu adevărat. 

Templul lui Apollo – cel mai recunoscut simbol al orașului - se înalță maestuos pe malul mării și ne lasă să-i admirăm coloanele decorate cu capiteluri care amintesc de stilul architectonic al perioadei greco-romane. Starea lui de conservare ne impresionează și ne îndeamnă să-l luăm în amintirile noastre digitale. Nu degeaba este închinat zeului grec al frumuseții, luminii și artelor, conducător al corului muzelor – Apollo. Seara, templul are o aură magică, dată de luminile în culori, dar noi n-am avut ocazia să-l vedem așa decât în poze. 

În imediata apropiere, rămășițele Templului zeiței Athena - divinitatea greacă a înțelepciunii, artei și războiului strategic – sunt mai modeste dar la fel de importante pentru istoria orașului și se spune că în perioada lui de glorie, acest templu l-a depășit ca dimensiune pe cel al lui Apollo. Nu avem cum să trecem mai departe fără să observăm ruinele Bisericii Bizantine, aflate în spatele templelor lui Apollo și Athenei care, socotind după urmele lăsate, acum marcate cu noi ziduri, pare să fi fost de dimensiuni uriașe. 

Ceva mai în față, peste câțiva pași ne răsare în cale Temple of Men (Templul Oamenilor – un vestigiu dedicat unei zeități anatoliene a Lunii!? 🙄; habar n-am ce vrea să însemne). Gardul ce îl înconjoară ne împiedică să ne apropiem mai mult, dar citim despre el că este un edificiu de cult total diferit ca structură de templele grecești ale lui Apollo și Athenei.

Schimbăm direcția și ne pierdem printre ruine spre inima orașului, până la Moschea Selimiye Camii pe care o aflăm la oarecare distanță de străzile turistice, într-un loc liniștit. Unicul ei minaret, suplu și ascuțit în cunoscutul stil architectural otoman, se face vizibil de departe. Poarta deschisă ne invită să intrăm, dar codul vestimentar (pentru femei haine cu mâneci lungi și eșarfă) ne ține pe loc. Îmi caut în zadar prin rucsăcel ceva cu care să-mi acopăr capul. După ce ne depărtăm se aude și chemarea muezinului.

La tot pasul întâlnim rămășițele ancestrale, uneori îngrădite de garduri protectoare, alteori lăsate la vedere prin podele moderne din sticlă. Printre ziduri, chiar în plină zi, pare un pic sinistru cu liniștea aceea netulburată de turiști și nici de localnici.

Revenim pe malul estic și ne hotărâm să respirăm aerul sărat al mării și să-i ascultăm zbaterea, la odihnă pe băncuțele-șezlong așezate într-un mic părculeț, întins de-a lungul coastei. Rămânem așa un timp până ce vântul își face de cap și își schimbă direcția, aducând stropi sărați ridicați în aer de valurile care se sparg de pietre, apoi ne continuăm drumul către ruinele orașului antic. 

Escaladăm un deal pe coasta estică și ne coborâm către mare pentru a pătrunde în sit-ul arheologic prin partea de sud a vechii Agora. Un turc între două vârste, cocoțat pe o piatră, ne face semne să ne apropiem și ne arată vestigiile arheologice de interes pe o hartă a locului pictată, apoi ni le indică cu mâna pe fiecare pentru a le identifica și noi: Biblioteca bizantină pe partea dreaptă, Agora pe stânga, în față Spitalul Bizantin. Ne despărțim de arkadaș în timp ce ne urează să avem zi plăcută și plecăm mulțumindu-i doar din gură nu și din portofel 😊. Nu știu dacă se aștepta la vreun bacșiș, dar nici n-am aflat, pentru că turcul a început discuția cu alți turiști curioși. 

În centrul Agorei se înalță rămășițele unei clădiri de formă circulară, identificată de istorici ca fiind Templul zeiței Tyche - zeița sorții sau destinului, a norocului întâmplător sau al nenorocirii predestinate, în mitologia greacă. Restaurat în 2012, cu materiale originale colectate în timpul săpăturilor arheologice, templul a devenit un decor remarcabil printre celelalte ruine. 

Problema alimentării orașelor cu apă a fost rezolvată în perioada romană prin construirea de apeducte, iar locuitorii orașului obțineau apă potabilă din fântânile publice. Cei mai înstăriți cetățeni aveau la domiciliu apă curentă și un sistem de canalizare, astfel încât să nu fie deloc nevoie să folosească fântânile. 

Într-un oraș mare și prosper cum era Side, un apeduct aducea apă din râul Melas - numit astăzi Manavgat Çayı, care curgea de pe versanții munților Taurus - și o transporta pe o distanță de 40 km până în centrul Side, tocmai la fântâna cunoscută astăzi ca Monumentul Vespasian, aflată lângă emblematica poartă a orașului Side. Această fântână ne-a atras și pe noi. Se observă cu ușurință că cele două coloane din nișa stângă a fântânii au fost restaurate, tocmai pentru a ne face o idee mai bună despre cum ar fi arătat aceasta în vremurile ei de glorie, însă statuile și basoreliefurile care o împodobeau sunt expuse acum în Muzeul din Side.

Rămânem surprinși să citim pe un panou din apropiere că săpăturile din orașul antic sunt sponsorizate de lanțul hotelier Barut. Foarte tare! Adică și de noi? 😀

Ne facem intrarea triumfală prin poartă și ne continuăm drumul de-a lungul arcului de nord-vest al Teatrului antic pentru a ne oprim în fața intrării. Contra a 350 de lire de persoană, plătite la casă cu cardul, suntem lăsați să intrăm imediat întrucât nu există niciun om la coadă. Dar nu suntem chiar singuri căci întâlnim câțiva turiști care ca și noi, bengăne de capul lor prin cotloanele teatrului. Ne fâțâim în sus și-n jos pe trepte, încercăm să identificăm elementele grecești sau romane descrise pe panourile informative, admirăm arcul de cerc format de locurile așezate în amfiteatru și ceea ce a mai rămas din latura pe care exsita odată scena impozantă. Nu rămâne decât să ne imaginăm spectacolele la care asistau aici locuitorii orașului antic. 

Părăsim acest edificiu impresionant și apucăm drumul înapoi către cazarea noastră, care de data această nu mai este pe malul mării, ci pe lângă Muzeul din Side adăpostit într-o fostă baie romană din secolul al V-lea, apoi ceva mai în față, pe lângă apeductul care furniza apă în Side - Fântâna Nymphaeum, un alt monument important al orașului, extrem de decorativ, cu rămășițe ale coloanelor și basoreliefurilor cu scene mitologice expuse într-un sit îngrădit.  

Încărcați de cultură și istorie, nu ne mai rămâne decât să urmăm arterele botezate cu numele celebre ale unor importanți oameni politici ai Turciei și pășind pe blvd. Atatürk, blvd. Celâl Bayar și blvd. Süleyman Demirel, ajungem la poarta hotelului nostru, mai puțin triumfală și nici pe departe atât de antică. 


[fb]
---
Trimis de k-lator in 25.04.24 22:08:38
Validat / Publicat: 26.04.24 07:24:46
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Anglia, Austria, Franța, Germania, Elveția, Spania, Portugalia Norvegia, Suedia, Croația, Munte Negru, Slovenia, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Grecia Estonia, Rusia, Ukraina Republica Dominicană

VIZUALIZĂRI: 398 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (k-lator); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P34 Marea Mediterană pe coasta estică a orașului Side
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[26.04.24 08:14:35]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[26.04.24 08:15:54]
»

@webmaster: Mulțumesc, sunt onorată!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[26.04.24 08:52:10]
»

@k-lator:

Felicitări pentru vacanţa reuşită într-o perioadă inspirat aleasă , precum şi pentru articol!

Am vizitat de vreo trei ori Side - un adevărat muzeu în aer liber, m-am plimbat printre ruinele antice, pe malul mării, dar şi în partea cu terase, restaurante şi magazine de tot felul şi mi-a plăcut de fiecare dată, însă lenea a fost prea mare şi nu am scris experienţele plăcute avute. Anul trecut nu am mai avut timp şi de plimbare, ajungând doar la mall

Cazarea avută, la fel de inspirat aleasă, v-a permis aceste plimbări lungi, dar nu foarte lungi, pe jos. Eu am avut mereu maşina la dispoziţie şi ispita a fost mare, mai ales că ştiam că găsesc şi parcare gratuită.

Desigur, pașii ne-au purtat și peste peticul de pământ ca o gheară ce iese la vedere în Mediterana - orașul cu aromă de fruct exotic, Side (= rodie în limba anatoliană veche) pe care se îngrămădesc minuni arheologice.  

Uite că am aflat ceva nou! Habar nu aveam de unde vine denumirea orăşelului şi nici nu am avut curiozitatea să aflu. Eu abia mă căznesc cu turca modernă în care rodie = nar

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[26.04.24 08:59:45]
»

@k-lator:

Nu mi-am imaginat niciodată că în Antalya sunt atâtea pisici maidaneze și prietenoase, obișnuite cu turiștii atât de mult încât îi abordează cu miorlăieli la fiecare vorbă auzită. Ca la un semn, apăreau de prin grădini, traversând câte un gard, dintr-un soi de căsuțe construite special pentru ele

Nu doar în Antalya vei fi surprinsă de numărul mare de pisici de pe stradă, ci cam în toată Turcia din ce am văzut eu până acum, inclusiv în Istanbul. Sunt foarte frumoase şi foarte prietenoase. Chiar dacă adesea cerşesc de mâncare, rareori stau să pui mâna pe ele.

În resorturile ultra all inclusive vin pe terasele restaurantelor, copiii şi cu mine hrănindu-le cu mare generozitate .

La hotelul la care am stat anul trecut, am fost surprinsă să găsesc, pe lângă căsuţele special construite pentru acestea şi cutii pentru a dona bani pentru hrana specială a pisicilor şi pentru asistenţa veterinară. Am cotizat cu mare plăcere pentru pisicuţe, spre deosebire de tip box-urile pe care de obicei le ignor

k-latorAUTOR REVIEW
[26.04.24 09:56:40]
»

@nicole33:

Am vizitat de vreo trei ori Side - un adevărat muzeu în aer liber, m-am plimbat printre ruinele antice, pe malul mării, dar şi în partea cu terase, restaurante şi magazine de tot felul şi mi-a plăcut de fiecare dată,

Presupun că vizitele acestea au fost în alte perioade mai calde și cu zile mai lungi. Am văzut multe poze pe net în care vara orașul vechi colcăie de turiști, mai ales la ceas de seară. Cu siguranță că atunci toate terasele și magazinele își țin tarabele deschise până târziu, iar obiectivele arheologice sunt luminate foarte frumos. Templul lui Apollo este foarte căutat și fotografiat.

Am fost și noi într-o zi la mall pe jos, dar după ce am traversat străzi populate și zone civilizate, au urmat câmpuri pustii sau locuri pârloagă, iar soțul meu n-a mai vrut înapoi pe jos . Am așteptat cam jumătate de oră până am reușit să luăm un dolmuș, dar acela ne-a dus la orașul vechi. N-ar fi fost nicio problemă să ne întoarcem spre hotel pe faleză, doar că aceea era ziua cu Crăciunul pe rit vechi și voiam să fim prezenți la deschiderea festivităților . Așa că am luat un alt dolmuș care ne-a lăsat în fața hotelului.

În ceea ce privește pisicuțele, am observat că și acestea erau hrănite cu 'mâncare la plic', lăsată pe digul de beton care mărginea faleza. Unele erau tare grăsane, altele păreau de rasă

Mulțumesc pentru aprecieri și pentru ecouri.

Marius 72
[26.04.24 12:55:06]
»

Am mai umblat încă o dată prin acest orăşel împreună cu tine.

Cea mai frumoasă amintire pe care o am de acolo o reprezintă strada principală în lumina unui apus cald de octombrie. Arăta splendid!

Felicitări pentru articol, cu o notă specială meticulozităţii în descrierea zeităţilor!

k-latorAUTOR REVIEW
[26.04.24 13:06:27]
»

@Marius 72: Noroc cu mine că te-am luat în plimbare în alt anotimp decât cel în care ai mai fost. Sper că ți-a plăcut și vremea asta mai răcoroasă . Nouă ne-a priit acest concediu și ne-am întors cu bateriile full.

Mulțumesc pentru aprecieri și pentru că ți-ai făcut timp să scrii ecou.

elenaadinaPHONE
[26.04.24 13:11:26]
»

Foarte frumoase plimbările voastre, care mi-au reamintit cât de mult îmi place Side și cât de mult m-am atașat și de orașul vechi și de promenadele cu hoteluri și de pisicile, care așa cum ai scris, sunt peste tot...

Sper să fie pace și să fim sănătoși, iar de la anul să revin pe plaiurile familiare ale Antalyei, unde mă simt ca acasă!

Mulțumesc pentru articol și pentru fotografii, m-am simțit foarte bine să le văd!

Felicitări pentru vacanța voastră reușită!

adrianbogdan
[26.04.24 15:53:34]
»

Bună! ai scris review ul în stilul tău frumos și haios, mă bucur că ai fost acolo chiar și pe timpul iernii.

Nu mi-am imaginat niciodată că în Antalya sunt atâtea pisici maidaneze și prietenoase, obișnuite cu turiștii atât de mult încât îi abordează cu miorlăieli la fiecare vorbă auzită.

Cred că ști că în credința musulmană din Turcia pisicuțele sunt considerate animale sfinte și chiar au o poveste frumoasă. Pe scurt se crede că ele îi spun lui Alah pe toți ce le hrănesc.

Am citit, am votat.

Pup!

k-latorAUTOR REVIEW
[26.04.24 16:18:40]
»

@elenaadina: Mulțumesc. Vacanțe frumoase și vouă!

k-latorAUTOR REVIEW
[26.04.24 16:22:56]
»

@adrianbogdan:

Da, citisem ceva despre această credință a turcilor.

Știu că îți place tare mult Turcia și faci mereu vacanțe acolo. Eu am ajuns pentru prima dată aici și am fost foarte încântată de ceea ce am găsit. Sper să” recidivez”

Mulțumesc pentru apreciere și pentru ecou. Gânduri bune!

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.04.24 09:56:59]
»

@k-lator:

Presupun că vizitele acestea au fost în alte perioade mai calde și cu zile mai lungi. Am văzut multe poze pe net în care vara orașul vechi colcăie de turiști, mai ales la ceas de seară.

Într-adevăr, am vizitat de fiecare dată oraşul vechi în a doua jumătate a lunii mai, aşa s-a nimerit pentru că în fiecare an îmi iau concediu în aceeaşi perioadă. Era cald, dar încă nu foarte cald, perfect pentru plimbare, iar ziua este lungă.

Nici la final de mai oraşul vechi nu era plin de turişti, dar nici pustiu nu pot spune că era.

Am fost și noi într-o zi la mall pe jos,  dar după ce am traversat străzi populate și zone civilizate, au urmat câmpuri pustii sau locuri pârloagă, iar soțul meu n-a mai vrut înapoi pe jos

Mergând doar cu maşina, aproape că nu sesizez zonele mai pustii, atenţia fiindu-mi concentrată pe destinaţia finală.

Anul trecut nu mall-ul a fost obiectivul meu, ci casa de alături, dar aşa mi-am setat GPS-ul pentru a nu da greş.

În Turcia prefer, de departe, să fac cumpărături din bazar decât din mall. Totul este mai ieftin, mai colorat, mai amuzant în bazar.

Ne facem intrarea triumfală prin poartă și ne continuăm drumul de-a lungul arcului de nord-vest al Teatrului antic pentru a ne oprim în fața intrării. Contra a 350 de lire de persoană, plătite la casă cu cardul, suntem lăsați să intrăm imediat întrucât nu există niciun om la coadă. Dar nu suntem chiar singuri căci întâlnim câțiva turiști care ca și noi, bengăne de capul lor prin cotloanele teatrului.  

Am vizitat şi eu teatrul antic, plătind echivalentul a 10 euro pe biletul de intrare, însă am fost dezamăgită. Informaţii am găsit foarte puţine şi, în afara unor fotografii reuşite luate de sus, restul putea fi fotografiat foarte bine prin gard, gratis, din exterior.

k-latorPHONEAUTOR REVIEW
[27.04.24 12:01:11]
»

@nicole33: Cu cumpărăturile în Turcia, m-am lămurit și eu, citind ce au scris alții, că experiențele cele mai interesante sunt în bazaruri.

Noi nu am mers la mall pentru cumpărături, ci doar pentru căscat gura pe-acolo, că eram curioși cum arată mall-ul lor. Am fost tare surprinși că am avut voie să intrăm doar scanați , precum la aeroport.

În ceea ce privește teatrele antice grecești și/sau arenele romane, eu nu ratez nicio ocazie, dacă le pot vedea din interior. Am vizitat arena romană din orașul Croat de nu-i pot scrie numele aici (pentru că începe cu P) , stadionul olimpic și teatrul de pe Acropole, în Atena... și îmi doresc să ajung la teatrul antic din Taormina și la cel din Merida, Spania.

nicole33 CONS. ONORIFIC AFA / TURCIA
[27.04.24 13:57:26]
»

@k-lator:

Cu cumpărăturile în Turcia, m-am lămurit și eu, citind ce au scris alții, că experiențele cele mai interesante sunt în bazaruri.

Pe lângă cumpărături, care pot fi făcute la preţuri bune, chiar foarte bune, dacă ai talent şi răbdare să negociezi, nu ca mine , interacţiunea cu vânzătorii este interesantă. Te invită la o cafea sau la un ceai, povesteşti una alta, dacă nu au produsul dorit de tine sau culoarea/măsura dorită, fug imediat prin vecini şi îţi aduc, mai primeşti şi câte un cadou simbolic, o brăţărică sau ochiul lui Allah. Dacă mai treci pe acolo zilele următoare, te recunosc de departe, te strigă pe nume şi o iei de la capăt.

Am fost tare surprinși că am avut voie să intrăm doar scanați , precum la aeroport.

Aşa este. Mi s-a întâmplat de atât de multe ori, încât nici nu am mai băgat de seamă acest amănunt.

Au fost şi câteva hoteluri la care tot aşa se făcea accesul spre recepţie, spre deosebire de Egipt unde am trecut prin scaner la absolut toate hotelurile la care am fost cazată.

În ceea ce privește teatrele antice grecești și/sau arenele romane, eu nu ratez nicio ocazie, dacă le pot vedea din interior. Am vizitat arena romană din orașul Croat de nu-i pot scrie numele aici (pentru că începe cu P)  , stadionul olimpic și teatrul de pe Acropole, în Atena...

Aici în Turcia, relativ aproape, la vreo 30 kilometri de Side în direcţia Antalya, ai ratat Aspendos-ul cu al său amfiteatru de peste 10.000 locuri, dar foarte bine conservat. Dar poate va fi şi o dată viitoare, nu-i aşa?

La cel din Croaţia îmi doresc şi eu să ajung după ce mi-am decorat frigiderul cu mândrie acum vreo zece ani cu un magnet înfăţişând tocmai amfiteatrul din P...

În Spania m-am mulţumit să admir de la înălţime, acolo unde s-a putut, arenele în care se organizau coride.

Am vizitat în Tunisia amfiteatrul de la El Jem, începând cu catacombele în care ţinuţi închişi şi oameni şi animale urcând apoi până la nivelul cel mai de sus. Cei mai plimbaţi ca mine au confirmat spusele ghidului cum că ar fi mai bine conservat, ce-i drept este şi mai "tânăr", decât Colosseum-ul din Roma.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, elenaadina, Marius 72
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă zona Side - Manavgat:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.097859144210815 sec
    ecranul dvs: 1 x 1