ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.02.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
MAR-2023
Cuplu
PREȚ ~130
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Experienţe culinare barceloneze

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

În şederea noastră scurtă, de numai trei zile, în Barcelona, am luat masa după principiul “când ni se foace foame, atunci mâncăm, pe unde ne nimerim” , neavând timp să facem dinainte sau la faţa locului prospectări serioase sau rezervări. Cu o singură excepţie, în ultima seară vrând neapărat să fim spectatorii unui spectacol de flamenco, chiar netradiţional în Catalonia, am ales un local faimos în branşă care oferea şi cina, desigur, contra cost, rezervând şi achitând încă de acasă biletele.  

 Aşadar, vă voi spune câteva cuvinte despre experienţele noastre gastronomice în trei localuri care mi s-au părut demne de a fi descrise, fiindcă cele stradale, în localuri fast-food sau în celebra La Boqueria, nu se pun.

 

La Bona Sort-Born

 

Adresă: Carrer dels Carders, 12,08003 BarcelonaWebsite: https://tapaslabonasort.com/

E-mail: tapasbonasort@gmail.com

Tel: (+34) 933 105 460Program de funcţionare: duminică-vineri:12:30 - 18:00 / 18:00- 23:30, sâmbătă 12:30 -18:00 / 18:00 - 00:00

 

Se făcuse ora prânzului de ceva vreme, ba chiar trecuse, şi noi cutreieram pe străduţe după ce ieşiserăm de la El Born Center de Cultura i Memòri cu gândul să ajungem la Arc de Triomf. Foamea se instalase deja şi eram cu ochii pe localurile ce ne ieşeau în cale.  

Deodată, observ în dreptul unuia un panou ce avea afişat că oferă meniul zilei (menu del dia) contra sumei de 16 €/persoană, sumă în care se serveau două feluri de mâncare, din care unul principal, un desert, precum şi o băutură gen bere mică sau un pahar de vin. Cum ceea ce citeam părea îmbietor, în plus amintindu-ne de experienţele foarte plăcute avute în urmă cu doi ani la Madrid cu acest tip de masă, ne-am decis pe loc să intrăm.

Interiorul şic al localului ne-a convins repede că acesta era unul de soi, nu chiar o bodega obişnuită, aşa că ne-am zis că am avut o inspiraţie bună. Decorat cu stil, beneficiind de un ambient deosebit, La Bona Sort-Born ne-a lăsat impresie de restaurant cu ştaif, deşi din stradă n-ar fi părut cine ştie ce.

 În fine, de cum ne-am aşezat la masă, a venit o doamnă să ne ia comanda, căreia i-am spus că dorim meniul zilei şi nu a trecut mult până ne-a fost adus primul fel. Am optat eu pentru paharul de vin, soţul pentru bere.  

   Primul fel a constat în chiftele de bacalao cu salată asortată, delicios aş zice. În plus, prezentarea a fost pe măsură: patru chifteluţe lunguieţe frumos aşezate pe farfuria în mijlocul căreia trona salata verde cu morcovi şi alte legume. Al doilea fel a fost pe sufletul nostru, boquerones, adică peşti mici prăjiţi asezonaţi cu lămâie şi însoţiţi de un ardei prăjit, totul pe un blat de lemn învelit în hârtie absorbantă imitaţie de ziar. Gustoşi şi aceştia, nimic de zis! Porţiile medii, dar suficiente.

Când a venit rândul desertului, doamna ne-a cerut scuze că nu mai avea două prăjituri de acelaşi fel, drept pentru care eu am ales tiramisú, iar soţul cheesecake care au fost excelente, desigur shareuindu-le la un moment dat.

Am cerut nota de plată şi am lăsat sumă rotundă 35 €, mulţumiţi de serviciul fără reproş, de mâncare şi atmosfera agreabilă.  

 

Pasta Madre

 

Adresă: Carrer Carme 40 3, Barcelona, Spain

Website: https://www.facebook.com/pastamadrebcn/

E-mail: masticabcn@gmail.com

Tel: +34 938 32 23 77

 

Pare ciudat să iei masa în Barcelona la un mic restaurant cu specific italian, dar aşa s-a întâmplat, şi de bine ce ne-a picat, am recidivat că ne-a fost la îndemână. Localul se află pe o străduţă perpendiculară la stânga pe Calle La Rambla spre Plaça Catalunya şi în timp ce ne îndreptam în plimbare spre faimoasa piaţă, ne-a atras atenţia panoul din faţa micului local care ne promitea că ne-ar putea servi calamari. Cum ne era foame deja, am intrat să vedem despre ce e vorba. Localul servea prepoderent preparate din bucătăria italiană, meniul abundând de pizza în multe feluri, însă apăreau şi alte preparate în menu.

Interiorul micuţului local era modest şi familiar, decorat pe pereţi cu fotografii ale frumoaselor clasice din cinematografia italiană: Sophia Loren, Gina Lolobrigida, etc. O atmosferă intimă, fără fiţe, o simplitate care te încălzeşte de cum îi treci pragul.  

A venit să ne ia comanda o doamnă brunetă cu un fizic plăcut, cu o privire pătrunzătoare şi, din vorbă în vorbă, întrebându-ne de unde suntem, ne-a spus că suntem vecini, ea fiind originară din Georgia (Gruzia). Ei, nu chiar vecini, dar oarecum estici!

Am ales paste cu creveţi pentru mine (14€), soţul o pizza Hawai cu ananas (11€), foarte bune amândouă. De băut, eu am vrut sangria (5€), soţul o bere Estrella draught (5€). Nota de plată am achitat-o cu cardul, lăsând cash o sumă drept mulţumire pentru serviciu.  

A doua seară din Barcelona, plimbându-ne pe La Rambla după o zi concentrată şi obositoare, soţul propune să cinăm la Pasta Madre, că ştim deja cum prepară pizza şi ne-a plăcut. De această dată, amândoi am mers pe pizza, soţul rămânând constant pe cea hawaiană, eu optând pentru specialitatea casei, pizza Pasta Madre (12 €). Gustoase şi generoase amândouă, nimic de zis, iar de băut am repetat sangria şi berea, aşa că nota de plată s-a dovedit a fi subţirică, doar 33€. Pentru achitat, am procedat similar, inclusiv cu un mic bacşiş drept mulţumire.

 

 

Tablao de Carmen

 

Adresă: Poble Espanyol de Montjuïc, Av. de Francesc Ferrer i Guàrdia, 13, Distrito de Sants-Montjuïc, 08038 Barcelona

Website: https://tablaodecarmen.com/en/  

Tel. : +34 933 25 68 95

E-mail:  info@tablaodecarmen.com

 

Ei, aici experienţa a fost cu adevărat spectaculoasă la propriu şi la figurat! Şi cam scumpă, dar a meritat! Ideea a fost că am ţinut neapărat, aşa cum am mai spus, pentru ultima seară în Barcelona să asistăm la un show de flamenco, chiar dacă flamenco nu are tradiţie în Catalonia, însă ştiam că vom găsi ceva demn de atenţie.

 În sensul acesta, aveam chiar “perete-n perete” cu hotelul Las Ramblas în care am avut cazarea https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=113743&d=ramblas-hotel--barcelona, Tablao Cordobes, dar tot scotocind pe internet am dat de Tablao de Carmen, situat în Poble Espanyol, care promitea şi acces gratuit în Poble Espanyol cu două ore înainte de începerea spectacolului, după cum am mai povestit, în articolul despre “sat” aici: https://amfostacolo.ro/impresii9.php?iid=113821&d=poble-espanyol-muzeul-satul-spaniol--barcelona.  

 Ambele tablao erau vestite, ambele făgăduiau spectacole de neuitat, iar preţul unui bilet la spectacol era sensibil egal la ambele localuri (~47-48€) cu o băutură inclusă/pers., însă tentaţia vizitării încă unui obiectiv foarte important al metropolei a înclinat balanţa spre Tablao de Carmen. Exista şi varianta rezervării cu cină inclusă, dar la un preţ pe măsură, desigur (85€/pers.).

 Am rezervat online show+băutură pentru orele 18,00, am achitat biletele (96€), am primit confirmarea şi toate indicaţiile pe e-mail, inclusiv tichetele.  

Tablao de Carmen are în spate şi povestea celei al cărui numele îl poartă, Carmen Amaya, de fapt localul este un omagiu adus acestei legendare artiste, considerată a fi cea mai cunoscută dansatoare de flamenco din toate timpurile. Născută într-un cartier modest al Barcelonei, de origine gipsy, aceasta a devenit în vremea sa (prima jumătate a secolului trecut) o artistă desăvârşită care a dansat dumnezeieşte, inclusiv pentru diverse personalităţi ale lumii, precum Charles Chaplin, Marlon Brando, Picasso, Fred Astaire, Jean Cocteau, Orson Welles sau preşedintele american Roosevelt, în timp ce se afla într-un turneu pe continentul american în 1941.  

După ce am intrat în Poble Espanyol, am purces repede la identificarea localului, apoi, cum vremea era bună, după ce în cursul dimineţii chiar plouase puţin, am petrecut cele două ore cutreierând prin “sat” după care ne-am îndreptat spre “sud” , acolo unde este amplasat localul, asociindu-l cu zona de origine a dansului flamenco.  

La orele 18,00 am intrat în tablao, urmând ca la 18,45 să înceapă spectacolul  propriu-zis. Am fost bine primiţi, conduşi la etaj, la masa rezervată pentru noi, de două persoane, de unde aveam o vedere foarte bună spre scenă. Am fost întrebaţi ce băutură preferăm, eu mergând pe sangria, soţul pe bere. Apoi, după principiul “pofta vine mâncând” , văzând că toată lumea cina în jurul nostru, am cerut meniul să comandăm câte ceva. Am ales calamari prăjiţi (6€) şi peşti marinaţi prăjiţi (7,5€) care ne-au mers la suflet, fiind gustoşi şi unii dintre preferaţii noştri. Am dovedit mâncarea până la începerea showului pe care l-am sorbit ochi şi urechi.

Spectacolul a fost minunat, am avut parte de 75 minute incendiare cu dans şi muzică în continuu. Au evoluat patru instrumentişti/interpreţi, trei dansatoare şi un dansator. Dansatoarele au fost total diferite: una care părea, după silueta-i subţirică, urmaşa lui Carmen Amaya, una cam corpolentă, dar talentată şi una mai matură care le dădea clasă celorlalte două.  

Şi cum “ce e frumos trece repede” , ne-am trezit că s-a sfârşit showul şi cu el ultima seară barceloneză care era şi ea pe terminate, ca de altfel, întreaga minivacanţă.

 

Concluzie
 

 

Barcelona ne-a încântat din toate punctele de vedere, inclusiv cel culinar, am mâncat bine şi foarte bine la preţuri decente. Însă, desăvârşirea vacanţei s-a produs odată cu spectacolul de flamenco, care ne-a adus acea stare de bine şi ne-a lăsat acea energie pozitivă pe care oricine şi-o doreşte în suflet.  

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip în care Carmen Amaya performează la Hollywood în 1941:

https://www.youtube.com/watch?v=LToBHmnN2L8  


[fb]
---
Trimis de irinad in 28.02.24 18:58:42
Validat / Publicat: 28.02.24 20:23:15
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.

VIZUALIZĂRI: 544 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Pizza Hawai
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 41000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[28.02.24 20:39:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

===

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

irinadAUTOR REVIEW
[29.02.24 07:26:33]
»

@webmaster: Mulţumesc foarte mult!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Barcelona? :


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.077898025512695 sec
    ecranul dvs: 1 x 1