ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.12.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2023
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Mănăstirea Jgheaburi, vechi loc de sihăstrie

TIPĂREȘTE

Vineri, 1 Decembrie, m-am hotărât să mergem undeva aproape de Pitești, spre Olănești, vroiam să văd alte frumoase mănăstiri, unele pentru prima dată.

Judeţul Vâlcea are cele mai multe mănăstiri şi schituri de patrimoniu din România. Odată ajuns pe meleagurile Olteniei de sub Munte, nu ai cum să nu ajungi la mănăstirile și așezămintele bisericești vechi, din acest colț de rai. Citisem despre Mănăstirea Jgheaburi și despre Mănăstirea Sărăcinești și vroiam să le văd. În zonă mai fusesem acum trei ani, vezi impresii.

Am mers mai întâi la Jgheaburi. Situată într-o depresiune prăpăstioasă, înconjurată de dealuri bogat împădurite şi izvoare sulfuroase, Mănăstirea Jgheaburi din satul Piscul Mare, comuna vâlceană Stoeneşti, este un obiectiv de neratat pentru cei ce vor drumeţie, peisaje, aer curat şi un loc de rugăciune adânc cuibărit la pieptul lui Dumnezeu.

Drumul spre Mănăstirea Jgheaburi

Din Râmnicu Vâlcea am mers pe Drumul Național DN64 până la Păușești-Măglași, este drumul ce duce la Olănești, după care se virează la stânga, prin satul Ulmețel pe Drumul Județean DJ651, circa 6 kilometri, drum sinuos, ușor în pantă, este frumos, nu sunt case, doar natură. Apare un Indicator Schitul Jgheaburi, de aici sunt circa 4 kilometri, Drum Forestier, se merge pe el cu atenție, sunt porțiuni și cu urcuș, sinuoase, ninsese în zonă, erau și gropi dar se puteau ușor aborda. Am ajuns și la o porțiune mai deschisă unde ne-am oprit și am pozat dealurile înconjurătoare.

Drumul trece printr-o pădure de foioase, covor frumos de frunze, tulpini falnice de arbori. Mergem mai departe și ajungem la o Troiță, loc bun de parcare unde mai erau și alte mașini. Apare o barieră, semn că de aici nu se mai înaintează dar și un indicator ce ne anunță că până la Mănăstire mai sunt 500 metri. Am plecat pe jos, poteca este largă, se mai putea merge cu mașina circa 300 de metri dar am hotărât să facem și puțină mișcare, să ne bucurăm de aerul curat și de liniștea pădurii. Poteca începe să coboare vertiginos, printre ramurile arborilor acum desfrunziți se văd clădirile și frumosul schit. Ce frumos este așezat, câtă liniște și pace sufletească! Dacă acum mi s-a părut deosebit totul, mă gândeam cum arată în celelalte anotimpuri, cât verde și ce minune de flori!

În drumul nostru am depășit două cupluri, ca și noi pensionari, ce mergeau prudent, le văzusem mașinile parcate lângă troiță. La întoarcere nu i-am mai întâlnit, renunțaseră la coborâre, era și ud pe jos și cam aluneca. Noi am fost echipați cu bocanci și nu am avut probleme. Mare păcat pentru că nu au perseverat, cu băgare de seamă se ajungea fără probleme.

Mănăstirea Jgheaburi

Se află într-o depresiune prăpăstioasă, ca într-o găleată, înconjurată de dealuri împădurite cu specii de foioase, este un foarte vechi loc de sihăstrie. Așezarea de aici, la începutul ei cel mai îndepărtat, nu a fost făcută pentru o obște, fie ea cât de mică, ci pentru un singur om deoarece în depresiune nu este loc pentru grădină, iar legumele şi florile cresc pe terase improvizate. Minunata Bisericuţă este închinată “Naşterii Maicii Domnului” , aici fiind o obşte de maici.

În Pisania Bisericii scrie că sfântul locaș a fost construit în anul 1310 din lemn, în timpul lui Radu Negru şi refăcut în anul 1640 în timpul domniei lui Matei Basarab. Actuala biserică a schitului datează din anul 1827 fiind ridicată de doi preoţi ce sunt veri, Popa Ion Andronescu din Cucova, Popa Ioan din Cheia, pe locul celei zidite în anul 1640 şi se află pe Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea din anul 2015.

Până să ajungem la Bisericuță, coborâm pe o potecă pavată cu pietre și cu balustradă de lemn, trecem o punte de lemn și ne oprim la Izvorul Tămăduirii, captat și frumos ornat. Lăsăm în dreapta Clădirile Stăreției și Chiliile, sunt cocoțate pe deal, și ajungem la Bisericuță.

Este mică, în formă de navă, fără turlă dar frumos pictată, o bijuterie în acest loc parcă uitat de lume. Are altar, naos, pronaos și pridvor deschis. Pridvorul este susținut de șase stâlpi groși din zid. Între naos și pronaos este un zid care permite o deschidere cât o ușă mai mare. Catapeteasma este din zidărie și face corp comun cu pereții laterali ai bisericii.

Pictura este în frescă, în stil bizantin, fiind executată de Ilie Zugravul din Teiuș si Constantin Zugravul din satul Zmeurat, fără scene profane, fiind locaș mănăstiresc. În exterior, pereții sunt înconjurați de un brâu median care are deasupra firide pictate. Ferestrele sunt mici, cu deschidere interioară. În pronaos de o parte și de alta a ușii sunt pictați ctitorii, cei doi veri preoți cu familiile lor.

Măicuța ce ne-a întâmpinat ne-a dus și la magazinul mănăstirii pentru a vedea și cumpăra câte ceva. Erau podoabe bisericești, brățări, cruci de lemn frumos pictate, icoane, toate realizate de măicuțe, dar și borcane cu dulcețuri, gemuri, conserve pentru iarnă, sucuri naturale. Nu am putut poza, măicuța nu ne-a permis. Am fost poftiți la masa de prânz dar am refuzat respectuos, trebuia să mergem în acea zi la alt locaș sfânt, Mănăstirea Sărăcinești.

După circa o oră am părăsit acest loc divin, de pace sufletească, un colț rupt din rai ascuns privirii, înconjurat de natura binefăcătoare, un loc în care şi liniştea produce zgomot, locul unde vorbeşte numai Dumnezeu! Mergeți acolo și nu veți regreta!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 08.12.23 19:26:01
Validat / Publicat: 08.12.23 19:57:34

VIZUALIZĂRI: 256 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Drumul Județean DJ651 spre Mănăstirea Jgheaburi, drum bun ce merge prin mijlocul naturii...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39700 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[08.12.23 19:55:14]
»

Mutat în rubrica "Mănăstirea Jgheaburi [Piscul Mare, com Stoeneşti], #LA PAS PRIN OLTENIA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Mănăstiri în zona Olăneşti]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

webmaster
[08.12.23 20:43:55]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.12.23 21:07:56]
»

@webmasterX: Este bună poziția!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.12.23 21:10:04]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[09.12.23 19:36:52]
»

@mprofeanu: Superbă bisericuța schitului ascuns în pădurile Olteniei de sub Munte. În primăvara anului 2015 când am fost noi pe acolo (vezi impresii) biserica era înconjurată de schele, dar totuși am reușit să vedem pictura veche. Pridvorul sprijinit pe coloane groase și cromatica vie a scenelor religioase ieșite de sub penelul unor zugravi populari mi-au adus aminte de alte biserici frumoase din zona vâlceană (vezi impresii).

În perioada verde a anului peisajul este și mai spectaculos, iar curtea schitului e plină de flori. Drumul poate părea un pic anevoios pe ultima porțiune, dar satisfacția va fi maximă. Plus că o mică plimbare în aer liber e atât de benefică!

Mulțumim pentru readucerea la lumină a unor astfel de locuri.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[09.12.23 22:45:32]
»

@tata123 ????: Articolul tău scris acum 8 ani a fost sursă de inspirație pentru mine. Ce poze frumoase ai făcut, inclusiv cu bradul măreț!

Am primit o hartă detaliată cu schiturile și mănăstirile din țara noastră și m-am uitat ce aș putea vedea în zona noastră și nu văzusem. A fost această mănăstire, am intrat pe AFA și te-am găsit pe tine. Apoi mai căutând pe google maps am citit ecouri și am văzut poze, mi-au plăcut mult. Nu puteam rata poza cu bisericuța și imensul brad, sincer nu am mai văzut așa ceva!

Mulțumesc frumos pentru tot!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mprofeanu, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂMănăstirea Jgheaburi [Piscul Mare, com Stoeneşti]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.051558017730713 sec
    ecranul dvs: 1 x 1