ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
LUNA
SEP-2023
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Taverna Simos, exact pe gustul nostru!

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Una dintre recomandările făcute de gazdele noastre din Firostefani, la solicitarea noastră, a fost despre tavernele din apropiere unde să putem lua masa fără să fie exagerat de scump şi unde să simţim atmosfera autentic grecească, pe scurt să nu fie în exclusivitate turistică. Cum primul nume, pe care l-au rostit: Taverna Simos, coincidea cu una dintre părerile exprimate într-o recenzie mai amplă lăsată pe booking pentru vilă de o turistă mai volubilă, dar şi cu ce găsisem eu în căutările mele legate de localuri, am zis că trebuie neapărat să încercăm. În plus, era la o aruncătură de băţ de cazare.

Între timp, în intervalul ce decursese de la sosirea noastră şi instalarea în cameră, în plimbarea de recunoaştere luaserăm pulsul restaurantelor din Fira şi Firostefani situate în zona vecină cu Caldera, cea pe care se foiesc toţi turiştii, şi văzuserăm cam ce preţuri se practică. Mari şi foarte mari, dar asta e, eram în Santorini!

Despre Taverna Simos

Adresă: Firostefani, Fira, Greece

Wbsite: https://tavernasimos. gr/

Tel. : (+30) 22860 23815

E-mail: spes17@otenet. gr

Taverna Simos a fost deschisă în urmă cu 34 ani în Firostefani ca o mică afacere de familie care în timp şi-a creat un bun renume şi s-a dovedit înfloritoare, aşa încât proprietarii i-au mai adăugat şi o unitate de cazare, Villa Ouzo, situată în localitatea Karterados, chiar în mijlocul insulei. De atunci, reuşeşte să se menţină ca unul dintre localurile de tradiţie, mai cu seamă că are program permanent tot timpul anului, zilnic între 12,00-24,30 între mai şi noiembrie, e drept că în sezonul mai puţin turistic, deschide la 17,00 şi se închide la miezul nopţii.

În prezent este administrată de doi fraţi trecuţi de 50 ani, din ce mi-am dat seama, care se preocupă îndeaproape de bunul mers al afacerii.

Se prezintă ca fiind un restaurant grecesc recunoscut pentru calitatea mâncărurilor, pentru savoarea acestora gătite cu materie primă proaspătă, autohtonă, santorineză. De asemenea, se declară ca fiind unul dintre preferatele clienţilor, fie că sunt turişti sau localnici.

Deţine o sală principală la parter, decorată în stil vintage, plină de arome ale trecutului și amintiri ale familiei proprietarilor, și o grădină frumoasă pe acoperiș, unde oaspeții se bucură de briza de vară și de priveliștea uimitoare la Marea Egee. Deşi nu pare, este destul de încăpătoare, şi, din ce am observat, turiştii preferau mesele de pe roof garden, pe când localnicii stăteau în sala mare de la parter.

De la aperitive locale simple, de casă, până la mâncăruri la grătar sau preparate mai complicate din bucătăria grecească ori gătite îndelung la cuptor, se pare că rețetele chef-ului şi măiestria acestuia aduc adevărata Grecie direct în farfurie, fiindcă rar am avut parte de mâncare atât de gustoasă pe meleaguri elene.

Sloganul lor era ceva de genul că “Nu poţi vizita taverna Simos o singură dată” cu referire clară la faptul că cine i-a trecut pragul o dată, va vrea neapărat să repete experienţa şi ne-am dat repede seama că era doar purul adevăr, nimic exagerat, fiindcă numai acolo am mâncat în toate zilele cât am stat în Santorini, atât la început, cât şi la final.

Cu ce ne-am delectat papilele gustative şi la ce preţuri

De îndată ce ne-am instalat în cameră şi ne-am făcut un pic comozi, am ieşit să luăm masa de prânz la Taverna Simos pe care o identificaserăm la câteva clădiri de Villa Firostefani, cazarea noastră, pe şoseaua de centură a Firei. Programul începuse la 12,00 şi cum abia trecuse o oră peste, ne-am zis că e un moment bun să le trecem pragul.

Sincer, din stradă nu părea nimic atrăgător: o clădire cam veche, înghesuită, cu o uşă şi o tâmplărie cu multe geamuri mici, cam neîngrijite, însă meniul afişat afară era destul de bogat şi putea fi “răsfoit” în voie cu privirea.

Am vrut să ne aşezăm sus, să vedem marea, chiar dacă nu era la Caldera, şi am găsit o masă un pic ferită de Meltemi, care sufla tare în acele zile. Oricum, terasa era protejată cu paravane spre zonele deschise, însă chiar şi aşa se mai găsea câte o pală de vânt care răzbătea până în mijlocul sălii.

La prima impresie: terasă frumos amenajată, atmosferă selectă, muzică bună în surdină care ne mângâia domol timpanele. A venit imediat un domn trecut de prima tinereţe, cu o ţinută distinsă, cu care, în paranteză fie spus ne-am împrietenit pe parcurs, care ne-a adus meniurile, lăsându-ne să ne decidem.

Pentru cea dintâi masă, am comandat un aperitiv constând în chiftele de roşii (tomatokeftedes-6€-), un preparat specific santorinez de care ne-am amintit cu plăcere, apoi la felul principal kalamari. Eu am vrut kalamar la grătar (15€), însoţit de o mică salată, aşa cum văzusem în fotografii, iar soţul a preferat kalamari prăjiţi (14€), serviţi la fel cu aceeaşi salată. De băut, am vrut vinul casei, alb, la carafă (7€), în Santorini vinul fiind un produs specialal insulei, apreciat în toată lumea.

Mâncarea ne-a cucerit pe loc, gustul său fiind absolut senzaţional, ca de altfel şi atmosfera tipic grecească, aş zice de clasă, aşa încât până la urmă, am rămas fideli acestei taverne, aceleiaşi mese în măsura în care am găsit-o liberă. Am primit desert din partea casei: prăjitura revani, cea cu griş şi stafide, însiropată negreşit, de fiecare dată când am luat masa acolo. Prima notă de plată a fost de 42€, nici prea mult, nici prea puţin, pe care am plătit-o cu cash, dar se putea şi cu cardul, ceea ce am mai făcut pe parcurs. Întotdeauna, odată cu nota de plată primeam drept suvenir o hartă personalizată a insulei împreună cu cartea de vizită a tavernei, iar pe masă observasem că feţele de masă de hârtie sunt, de asemenea, personalizate. Obrazul subţire...

La plecare, ne-am dat seama că taverna putea fi abordată şi din altă străduţă paralelă cu şoseaua, că deţine o grădină frumoasă, străbătută de o alee pietruită pe sub o boltă de viţă-de-vie, cu copăcei de bougainvillea pe margini, şi că cealaltă intrare era mai prietenoasă.

Seara, ne-am întors precum câinele lui Pavlov, soţul pentru aceiaşi kalamari care-l dăduseră pe spate, eu am vrut ceva simplu: choriatiki (salată grecească-7,50€), vinul rămânând constant pe parcursul oricărei mese, aşa încât am avut o notă mai subţirică, de 28,50€. Desigur, revani a venit la final, după ce am cerut nota.

La următoarea cină, luată după ce ne-am întors din drumeţia Fira-Oia, am dorit să experimentez şi eu kalamarii prăjiţi, iar soţul s-a înscris la souvlaki de pui (12,50€), nu înainte de a comanda o gustare, fava (6,50€), o altă specialitate locală, un fel de fasole bătută, dar obţinută din bob, o altă leguminoasă rudă apropiată cu fasolea şi mazărea. Revani, nelipsit din partea casei! Absolut delicioase toate, cel puţin souvlaki era incredibil de fraged şi de gustos, acompaniat de cartofi prăjiţi, orez şi morcovi traşi la tigaie ca garnitură. Nota de plată de 40€ am achitat-o cu cash rotunjind în plus cu câţiva euro drept mulţumire.

Spre finele vacanţei, după ce ne-am întors din insula Folegandros, abia aşteptam să revenim la taverna noastră de suflet, Simos, de ale cărei preparate ni se făcuse dor. Am mai mâncat aici încă de trei ori nesimţind nicio secundă nevoia să schimbăm. Pe lângă kalamari, fie prăjiţi, fie la grătar, soţul a mai dorit papoutsakia (10,80€), un fel de mâncare cu jumătăţi de vinete şi brânză la cuptor, care i-a fost servită cu cartofi prăjiţi variantă cips, şi, de bucurie că i-a mers la suflet, a mai cerut şi ziua următoare. Mie mi-a făcut cu ochiul din menu un preparat numit domates gemistes talassina (roşii umplute cu orez şi fructe de mare constând în baby creveţi şi midii-13,50€) care a fost demeţial, regretând că îl descoperisem cam târziu. Bineînţeles că vinul la carafă, divin în Santorini, a fost cu noi în permanenţă, iar din partea casei am primit mereu acelaşi revani la final, după ce ceream notele de plată care n-au fost nici atunci foarte piperate, situându-se între 33-41 €.

Concluzie

Taverna Simos a fost taverna noastră de casă în Firostefani, adică în cea mai recentă vacanţă în Santorini. Sincer, ne-a depăşit aşteptările şi de unde ne-am fi zis că n-ar fi cine ştie ce văzând-o din stradă, ne-a atras ca un magnet, nu neapărat prin preţurile o idee mai modeste faţă de alte restaurante cu poziţie de invidiat, ci mai ales prin calitatea preparatelor şi gustul lor delicios, serviciu bun şi multă decenţă.

O recomand cu mâna pe inimă celor ce ajung în zonă sau doar vizitează Fira şi îi cuprinde foamea sau celor care vor vrea să se bucure de savoarea bucătăriei greceşti.

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=_nZgqMKpRSY

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 17.10.23 18:57:23
Validat / Publicat: 17.10.23 22:02:46
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 533 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P41 Prin tavernă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[17.10.23 22:04:38]
»

Ai avut cumva probleme la completarea text-foto?

Într-adevăr, am avut și) acolo unele erori, le-am reparat acum

Pentru completarea text fotopoți folosi SUPER-EDIT-DESCR (afișat pe coloana din mijloc, imediat sub poză):

amfostacolo.ro/pic_add9fi ... ustE=1#f1391790

Pușcașu Marin
[18.10.23 20:33:13]
»

@irinad: De dimineață am citit articolul și l-am votat. Cu plus, normal. Acum, cînd scriu ecoul l-aș vota cu minus 1 (articolul, normal).

Să mă explic... După ce-am citit de tomato... keftedes alea, m-am uitat pe net, am găsit rețeta și-n pauza de masă aferentă workului from home am făcut și io.

Am uitat... de dimineață când m-am cântărit (c-așa a zis doctorul, să mă cântăresc în fiecare dimineață), aveam 0,107 tone. După ce-am mâncat chioftele-alea aveam 0,108 tone.

Păi știi tu cât îmi ia mie să dau jos o miime de tonă?

Așa că te rog, pe viitor, când ne mai povestești despre mâncare să ne spui c-ai mâncat” beeeeep la grătar cu beep de beeeeep” și să blurezi pozele .

Sâmbătă o să fac roșii de-alea (că mi-au mai rămas trei de azi) cu orez si scoici și midii si creveți și ce-oi mai găsi pe la magazin. Dac-ajung la 0,109... am pus-o.

Preventiv, mâine și poimăine o să mănânc umbră de curcan pe miros de varză ca să mă păstrez pentru sâmbătă.

irinadAUTOR REVIEW
[18.10.23 21:31:35]
»

@ghisor: Ha, ha, ha, m-ai binedispus serios cu ecoul tău absolut surprinzător! Sincer, nu credeam să inspir pe cineva să gătească ceva din mâncărurile încercate de noi, nu mă gândeam că-mi dă cineva atenţie! ????

Acum, lăsând gluma deoparte, preparatele greceşti îmi plac şi mie mult, acasă am mai experimentat una, alta, mai ales imediat după vacanţe. Unele mi-au ieşit bine, altele aproape bine, dar gustul mâncărurilor de acolo, de la mama lor, e de neegalat.

Cert este că roşiile umplute pe mine m-au dat gata, nici n-aş fi zis că sunt atât de gustoase. Bine, adevărul este că acolo, la Simos, chiar se gătea excelent. Soţul meu a devenit fan taverna asta, deşi nu credeam, fiindcă la început se lamenta că localul nu era prea ispititor, văzut din stradă. Pe urmă, după ce i-am călcat pragul şi am mâncat acolo, dar mai ales după ce ne-am întors din turul cicladic, abia aşteptam amândoi să revenim la această tavernă. Salivam la kalamari în special. Încă de atunci, mi-am promis că voi scrie un articol despre acest local. Uite că am reuşit.

Mulţumesc pentru ecoul savuros, vizită, vot! Succes la gătit!

Pușcașu Marin
[18.10.23 22:02:51]
»

@irinad: Îmi place să gătesc. Mâncărurile grecești, evident nu-mi ies niciodată ca acolo, la mama lor. Probabil și ingredintele de la noi sunt diferite de-ale lor. Chiftelele chiar sunt bune, dar n-am element de comparație. În Santorini n-am ajuns până acum, iar pe unde am fost prin Grecia, n-am văzut așa ceva.

Problema mea cea mai mare e că-s gurmand. Până și fizicul mă recomandă . Într-un timp ziceam că nu mai citesc articole de-astea... despre mâncare. Dar uite că e bine. Mai afli una-alta, chestii foarte gustoase. De-acum încolo când o să mai citesc articole de-astea o să-mi pun babețică ca ăia mici, ca să nu mai salivez pe tricou.

Mă bucur c-ai primit ecoul meu cu umor. În fond, chiar dacă a fost în stil mai... de bufon, pe fond a fost un semn, așa după puterile mele, de apreciere pentru o recomandare foarte bună în caz c-ajungem pe-acolo.

AZE
[19.10.23 20:54:27]
»

Când o să ajung și eu o dată acolo în taverna Simos (dar probabil mai întâi va trebui să ajung în Santorini ????) o să încerc preparatele de acolo (de fapt să le mănânc nu să le încerc)

În altă ordine de idei, felicitări pentru sejur și alegerea tavernelor cele mai bune. ????

irinadAUTOR REVIEW
[19.10.23 22:04:40]
»

@AZE: Dacă vrei să ajungi în Santorini, se poate mult mai uşor acum, de când sunt zboruri directe. Ar fi o bagatelă pentru tine care ai mers în multe "capete" de lume. Santorini este o bijuterie care este ştiută de toată lumea, însă are alte"surate" la fel de frumoase sau chiar mai frumoase, dar mai puţin cunoscute. Dacă e să ajungi în Santorini, capitala Fira e musai de văzut şi dacă te va apuca foamea, cu mâna pe inimă îţi recomand să ţi-o potoleşti la taverna Simos cu ce îţi va face cu ochiul din meniu (are poze).

Mulţumesc de vizită, vot, ecou!

Vacanţe frumoase pe mai departe!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, irinad, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Santorini:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058157920837402 sec
    ecranul dvs: 1 x 1