ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 17.10.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2023
Familie
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

De 2 ori în vizită la Veverița de la Izvoru Mureșului

TIPĂREȘTE URM de aici

Izvoru Mureșului este un sat cu pretenții de stațiune situat în jud. Harghita. Cândva mai mult stațiune („a tineretului” , dacă vă mai amintiți), acum mai mult sat. Mie nu-mi pasă prea mult despre această aparentă retrogradare (?!), nu-s iubitoare de gașcă multă, ci de peisaje, aer curat și liniște. Neuronii mei, săracii, se resimt, le ajunge viața de zi cu zi. Și, din când în când, ai mei copii – la fel sunt iubitori (cel puțin atâta timp cât merg pe banii noștri ????; îmi vine să râd când îmi amintesc cum îmi povesteau că discutau între ei în mașină, venind spre Izvor: „oare unde ne mai sinistrează mama de data asta?!” ).

Am ales Izvoru Mureșului cu o condiție: să aibă minim o mâncătorie. Și are. Nici mai mult, nici mai puțin: o mâncătorie. Gazda noastră (vezi impresii) ne-a confirmat că e ok. Ok zice și Google; nota 4,1 din 850 de review-ri, pentru mine înseamnă că da, pot să mă apropii fără prea mari emoții. Până să mă decid asupra Casei Cerbul, am identificat mâncătoria Veverița pe hartă și am citit recenzii. Hmm... Singura mică problemă era că le despart cam 2 km pe cele două... Ei, dar când ne-au făcut pe noi 2 km?!

Am ajuns de 2 ori acolo, prima dată chiar în prima zi, la puțin timp după ce ne-am reunit. Așa cum (ni) se întâmplă, nu era nici oră de prânz, nici de cină, ci între. Cel care a decis modul de deplasare până la Veveriță a fost Tati: „Mergem cu mașina!” . Am ajuns deci mintenaș, Veverița se află la șosea, pe dreapta cum te duci spre Miercurea Ciuc, aproximativ în centrul localității. Există o parcare generoasă alături și câteva tarabe cu suveniruri (de-alea tradiționale, „made in China” ????).

Intrarea este semnalizată prin panouri uriașe, unele înfățișând preparate din meniu, iar cel principal – 2 simpatice veverițe ciocnind halbe cu bere. Evident, este scris și numele locației, atât în limba română, cât și în maghiară: Mókus Vendéglő. Poarta – din lemn sculptat, de inspirație secuiască. Curtea interioară, unde este organizată terasa, ne-a picat cu tronc de la prima vedere, mai ales că, după o ploicică scurtă, soarele aurea frumos tot ambientul: multe-multe aranjamente florale, o fântână centrală decorată... cu flori, un legănuș pe care se zbenguiau 2 copii, o băncuță de lemn încadrată de un moș și-o babă asemenea (din lemn)... Frumos! Mese de mai multe feluri, dimensionate pentru grupuri mai mici sau mai mari, unele sub cerul liber, altele într-un fel de galerie acoperită.

Noi am ales o masă mai mare, genul rustic: lunguță, cu băncuțe de lemn de-o parte și de alta, protejate de scoarțe tradiționale. Ne-a ochit mintenaș o chelneriță-spirt (mă refer la viteza de deplasare), care, pentru început, ne-a pasat câteva meniuri. Acestea, alcătuite în stilul binecunoscut: pe categorii de produse, descrise în 3 limbi (wow! ; română/maghiară/engleză), cu gramaj și preț, normal. Imediat am remarcat prețurile: absolut decente. Bun! Păi să comandăm, deci!

... Acuma... sper să nu greșesc prea tare, căci constat că nu mai am chitanță, noroc că pozai paginile de meniu și chestiile de le mâncarăm... Sper să le „împerechez” corect, că de total... Vă calculați și singuri! ????...

Deci. Văd în poze un bol aburind cu ciorbă și o farfurioară cu ceapă roșie tăiată „sozișori” ???? Asta cred că e opera lui Tati și mai cred că reprezintă ceva borș de fasole cu afumătură. Mai văd o ciorbă de legume, pe asta sigur a poftit-o Paul. Pe urmă, bucățele de cărniță (vită?) în sos, cu 3 biluțe de orez cu legume. Văd și sarmale cu mămăligă și șuncă afumată. Apoi... ah, asta chiar știu ce e! Încercam în ultima vreme să-mi amintesc unde m-am țăpănat și nu reușeam! ???? Gulaș secuiesc. M-am gândit că gulaș secuiesc e ceea ce înțeleg eu prin cuvântul „gulaș” : carne de vită/porc (nu contează) într-un sos aromatizat cu multă paprika și un pic de chimen. Neee... Știți ce primii (și, dacă aș fi citit ingredientele, m-aș fi prins): mâncare de varză cu carne. Ce-i drept, însoțită de ardei iute, mămăligă și smântână. Și, ce-i drept, absolut delicioasă. Deci, țineți minte 3 cuvinte: gulaș secuiesc = mâncare de varză cu carne.

Ok... Ce mai văd, ce mai văd?! Păi văd o bucată generoasă de cărniță acoperită cu ciuperci ce par a fi hribi. Ăsta tot Tati trebuie să fi fost. Și, în sfârșit, 3 glorioși gomboți cu prune (despre care chiar am amintiri) !!! Niciun indiciu despre băuturile de pe masă, care cred totuși să fi fost cele uzuale pentru noi: apă, bere, poate un capuccino-ceva.

Mda... Greu cu totalul când n-ai toate datele problemei. În fine, ideea e că am fost super-mulțumiți de servire, de gust și de preț! Din categoria „ieftin și bun” Veverița asta...

Citisem că în apropiere se află însuși izvorul râului Mureș, deci am întrebat chelnerița-spirt. „Aaa, imediat în dreapta, treceți de tarabe, coborâți și gata! 5 minute!” Nu fură 5, fură vreo 15-20. Pe sens. Coborârăm, urcarăm, trecurăm un pârâiaș, iar coborârăm... Lasă, că un pic de mișcare după o masă copioasă se cheamă sănătate curată. Sincer, nu mă așteptam ca locul să fi fost marcat de ceva filozofi. Auziți: „Nu lăsa nimic după tine, doar urma pașilor tăi!... Nu omorî nimic, toar timpul!... Nu lua nimic cu tine, doar fotografii și amintirile!...”

Ne-am întors a doua zi la Veveriță – tot „nici prânz – nici cină” . De data asta am stat înăuntru, că era un pic cam frig. Interior nesofisticat și nu foarte generos (ca spațiu). Și chitanța asta o pierdui... Așa că tot din poze ne vom inspira. Una ne prezintă un bol cu ciorbă – poate fi de oricare, nu-mi dau seama. Alta – niște rulouri tăvălite prin fulgi de porumb. De astea-mi amintesc, că eu le-am mâncat (parțial; porția a fost cam mare și ele foarte sățioase – șuncă și brânză înfășate în piept de pui). Văd și felii de sfeclă cu hrean și ceva șnițele presărate cu telemea din belșug. Și un păstrăv înmălăiat, apoi prăjit. La fel ca în ziua precedentă: mulțumire maximă la final.

În concluzie: nu ocoliți Veverița! Veți găsi aici mâncare variată, nesofisticată, însă bine preparată, angajați amabili și eficienți și - foarte important - prețuri decente!

## end review sc

[fb]
---
Trimis de crismis in 17.10.23 10:00:20
Validat / Publicat: 17.10.23 11:15:45
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IZVORU MUREȘULUI.

VIZUALIZĂRI: 581 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Restaurant Veverița - terasă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[17.10.23 11:21:50]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Carmen IonPHONE
[17.10.23 11:53:23]
»

@crismis: Drăguță veverițe ta! Totuși o singura mâncatorie, cum zici tu, e prea puțin pentru Izvoru Mureșului, un loc tare fain pe care mi-l amintesc cu drag din taberele din liceu și studenție.

Vara asta am fost la Praid și am vrut să dau o fugă și până la Izvor dar vemea nu a ținut cu noi...

Ce păcat!

Pușcașu Marin
[17.10.23 12:26:53]
»

@crismis: Vai de capul meu, cum arată ciorba aia de fasole cu ceapa aia roșie. Moooamă și cu puțin oțet în ceapă!!! Pfff, săptămâna viitoare știu ce-o să mănânc. Și la felul doi parcă mă bate gândul s-o rog pe mama să facă un” gulaș” de-ăla... doar că la noi e varză cu ciolan.

O merge fasole cu varză? Vedem noi ce iese. Dacă sughiți săptămâna viitore, de la mine ți se trage

ANILUPHONE
[17.10.23 17:14:12]
»

@crismis: Yamyyyy... ce bine le prezinți și ce foame mi-ai făcut! Să vă fie de bine și să mai repetați întâlniri în familie!

Și dacă mai ajungi prin zonă îți recomand Hanul Bașa în Borzont, de la Gheorghieni spre Sovata, unde am mâncat cel mai bun gulaș... și supă dar și fel principal...

Habar n-aveam că "gulaș secuiesc " este de fapt varză călită cu ciolan!!!

Dar nici de păstrăv "înmălăiat" nu am auzit... bănuiesc că este păstrăv tăvălit prin mălai ????... glumesc desigur, mi-a plăcut cum ai "învăluit" păstrăvul!!!

În rest numai de bine!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Carmen Ion, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Izvoru Mureșului?:
  • Feb.2019 [Restaurant Veverița / Mokus / Squirell] Mókus, veverița — scris în 22.01.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.083222150802612 sec
    ecranul dvs: 1 x 1