ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.08.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 2 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
99.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 11 MIN

Conacul Grigorescu - cazare confortabilă și o experiență gourmet de excepție

TIPĂREȘTE

La Conacul Grigorescu trebuia să ajungem în minivacanța de 1 Mai 2020. Rezervasem Căsuța Bunicii încă de la începutul anului și așteptam cu entuziasm să se coacă vremea. Între timp, comandasem de pe site-ul Terra Carpatica (tot al lor) ceva borcănele cu minuni: zacuscă cu trufe, dulceață de gutui cu indrușain, de caise cu rozmarin și de fructe de soc cu Fetească Neagră. Doar că... știm cu toții cum au evoluat lucrurile în primăvara lui 2020, când toate planurile noastre turistice (și nu numai) au luat-o la vale peste noapte.

Uneori, când nu-mi iese ceva zic că așa a fost să fie și câteodată îmi cam trece elanul cu timpul. Conacul Grigorescu nu mi-a trecut; ba, din contră. O vreme nu l-am mai văzut pe booking, dar n-am disperat. Când ne-am cazat la Cob Village, în aprilie 2021, am zis să dăm o fugă până acolo, că tot îs la o aruncătură de băț cele două. Am admirat frumoasa clădire pe care o știam din poze și, alături, la micul magazin de desfacere, am dat chiar de Thorsten, proprietarul. I-am povestit că am vrut să ne cazăm acolo cu un an în urmă, iar el a confirmat faptul că deocamdată nu mai primesc oaspeți, fiind în curs de extindere. Ne-a povestit un pic despre planurile lor de viitor și chiar ne-a invitat în curte, să vedem cam ce și cum, țin minte piscina care era abia săpată. Am promis că vom reveni.

La un moment dat, am remarcat, cu bucurie, reapariția conacului pe celebra platformă de rezervări. Sigur, ei au și sistem propriu de rezervare, nu mă întrebați de ce n-am apelat la el; în virtutea inerției, probabil... Pe scurt, am rezervat pe booking cam cu 5 săptămâni înainte un apartament pentru 2 persoane (singura opțiune valabilă la data respectivă), cu mic dejun inclus, pentru 2 nopți, la prețul de 1300 lei. Aș fi putut anula gratuit până cu 5 zile înaintea plecării, dar, din fericire, n-am avut motive.

La puțin timp după rezervare, am primit un mail (automat) de la locație cu câteva informații despre pensiune și cu restul facilităților oferite. Le cam știam de pe site-ul lor oficial.

Cine este și ce vrea Conacul Grigorescu/Terra Carpatica?

Este o afacere de familie, administrată de cuplul româno-german Juranda-Thorsten, care în 2011 a cumpărat conacul împreună cu acareturile sale, toate aflate într-o stare avansată de ruină și le-au renovat folosind meșteri și materiale locale. Conacul este în prezent locuința familiei (au 2 copii), iar clădirile auxiliare au fost transformate în spații de închiriat. E vorba despre doar 5 camere/apartamente care pot primi până la 18 oaspeți. Locația mai oferă restaurant, loc de joacă pentru copii, o sală de conferințe (25 de persoane) și, în sezonul cald, o mică piscină cu pool-bar.

„Conacul Grigorescu este unul dintre cele mai frumoase conace din județul Buzău, menționat și în ghidul turistic Cele mai frumoase sate din România. Conacul în stil neo-brâncovenesc a fost construit în 1930 de latifundiarul C. C. Grigorescu. Zeci de ani, conacul, curțile și pământurile deținute au fost folosite pentru a produce vin și cognac local. În timpul celui de-al doilea război mondial, Conacul Grigorescu a servit drept spital pentru soldații răniți și adăpost pentru locuitorii satului. Conacul a fost abandonat mai mult de 20 de ani până în 2011...” rafineturi.ro

Oferta gastronomică. Micul dejun era inclus în preț, precum am menționat. În mail se specifica faptul că, opțional, puteam avea acces și la celelalte mese, cu rezervare prealabilă: prânzul (2 feluri) la prețul de 18 euro/adult și cina (3 feluri; apă și cafea incluse) pentru 35 euro/persoană. (Pentru copii, prețurile sunt mai mici, desigur.) „Filozofia noastră se bazează pe conceptul slow food cu produse proaspete, regionale și de înaltă calitate. Acesta este motivul pentru care lucrăm doar cu fermieri locali selectați și mici producători din județul Buzău. Majoritatea fructelor și legumelor pe care le folosim provin din propria noastră grădină și livadă, totul fiind cultivat organic. Ierburi, trufe, ciuperci și fructe de pădure le căutăm în spatele conacului, în pădurea Carpaților.” Meniul este de tip fix și preparat zilnic de Chef Juranda și de ajutoarele sale, iar restaurantul se adresează exclusiv oaspeților pensiunii. La cerere, sunt disponibile și variante vegetariene.

Piscina este sezonieră (1 iunie – 30 sept) și poate fi folosită zilnic între 9 și 18. Se pun la dispoziție prosoape pentru piscină.

Ocazional, se organizează la conac diferite evenimente, gen cursuri de gătit, atelier de pâine, vânătoare de trufe, plimbare cu caiacul pe râul Buzău, pescuit la râu, drumeții/ciclism etc.

Zona (Geoparcul Munții Buzăului, inclusă recent în patrimoniul UNESCO) abundă în obiective turistice care pot fi vizitate pe cont propriu: Vulcanii Noroioși (sunt vreo 4 sau 5 situri), Tabăra de sculptură și Mănăstirea Ciolanu, Cetatea-Mănăstire Berca și Mănăstirea Rătești, domurile de sare de pe valea Slănicului, focul viu de la Terca, așezările rupestre de la Aluniș și Bozioru, Muzeul Chihlimbarului Colți și multe altele.

Terra Carpatica face parte din brand și reunește producerea și distribuirea de preparate locale, tradiționale, alimentare și ne-, din zonă. Pe lângă cele enumerate la începutul articolului, portofoliul de produse cuprinde dulceață de căpșuni cu ghimbir, de ardei iuți, de vișine cu Tonka, diverse sortimente de miere, sucuri naturale, bere artizanală, vinuri etc. Se pot comanda on line sau achiziționa direct din magazinul de prezentare.

Adrese și accesibilitate

Conacul Grigorescu se află în satul Rătești, la aproximativ 25 km de Buzău, în județul omonim. Pe la jumătatea localității se face un scurt drum asfaltat (strada Bisericii) spre dreapta și, în maxim 50 m, pe partea stângă, la nr. 76, te va întâmpina maiestuoasa construcție, în spatele unui gard desenat cu motive tradiționale în roșu și negru. Orice aplicație gps vă va duce fără probleme.

Adrese virtuale: conaculgrigorescu.com, rafineturi.ro. Îi găsiți, de asemenea, pe rețelele sociale.

Experiența noastră

Fiind vorba de un weekend, ne-am pornit vineri după amiază și am avut grijă să transmit în avans solicitarea pentru cină; citisem lucruri minunate despre Chef Juranda și înțelesesem că povestea n-avea cum să fie completă fără dimensiunea ei gourmet.

Locația nu are o parcare dedicată, dar se poate lăsa mașina pe marginea drumului, în imediata apropiere. Imediat ce deschizi poarta, pătrunzi în grădina frumos aranjată, cu spații verzi și alei, cu zeci de plante verzi și flori multicolore, cu gâze și pisici. Un adevărat colț de rai de la primul pas!

În dreapta e conacul cu 2 niveluri, cu primul cerdac sprijinit pe coloane rotunde, albe, unite de arce de boltă, al doilea din lemn, împodobit cu mușcate. În stânga, într-o construcție tradițională cu un singur nivel, restaurantul și bucătăria. (În spatele restaurantului, aveam să descoperim a doua zi dimineață Căsuța Bunicii, înconjurată de grădina de legume.) Înaintând prin grădina-terasă, ți se înfățișează piscina cu al său bar și, dincolo de ea, o casă albă cu verandă. Aici urma să stăm noi, angajatul care ne-a întâmpinat ne-a condus mintenaș și ne-a invitat să ne instalăm.

Apartamentul nostru ocupă partea dinspre piscină a casei; ulterior am constatat că mai există unul „în oglindă” cu vedere diametral opusă, spre mica fermă de animale (acesta din urmă e mai umbros, dacă vă ajută cu ceva). Se află dispus pe 2 niveluri, casa fiind mansardată: livingul și baia la parter, dormitorul la etaj (în pod, cum ar veni).

Livingul conține o canapea și 2 fotolii dispuse în jurul unei măsuțe de cafea, 2 veioze atârnând pe peretele din spatele canapelei și un TV cu ecran plat pe alt perete. Un covoraș peste podeaua din lemn lăcuit și un tablou completează decorul. Combinația cromatică e foarte plăcută, îmbinând nuanțe de bleu, gri și crem. Pe măsuță ne așteptau câte 2 prosoape de căciulă și o tavă cu 2 pahare, iar pe un raft, dedesubt, uscătorul de păr. În dreapta se fac treptele spre etaj, iar în apropierea acestora, ușa către baie. Sub scări a fost amenajat un spațiu de depozitare, ca un dulăpior în 2 uși.

Baia este dotată clasic, cu toate cele necesare. Mi-a plăcut foarte mult chiuveta în stil... maur, cred. Foarte faină! Ulterior am găsit acest model și altele asemănătoare pe net, deci când o să-mi renovez baia, știu unde să caut. Cabina de duș are pară fixă și braț mobil, iar bateria este de tip vintage. Baia se aerisește natural, printr-o ferestruică.

În compartimentul din „pod” (dormitorul) găsim doar patul dublu încadrat de noptiere, o ladă și candelabrul ce atârnă din tavan. Aceeași cromatică. Veioză doar pe o noptieră, pe cealaltă o imitație de plantă în ghiveci. Prize și întrerupătoare. Fereastră mansardată cu transperant, ușor de manevrat, fiind la o înălțime rezonabilă. Totuși, perdelele ușii de la intrare (care e transparentă, dublă, cu geamuri de sus și până jos), nu estompează lumina dimineții prea grozav și cum apartamentul este de tip open space, automat ne trezeam mai devreme decât am fi vrut. Cam ăsta să zic că ar fi defectul principal al locației...

Terasa este mobilată cu o măsuță și 2 scaune.

Altfel, n-am avut nevoie nici de căldură suplimentară, nici de aer condiționat. Wi-fi a funcționat ok (zice Tati; eu, deobicei, rămân pe date mobile).

Restaurant

Vă povestesc întâi de cine, că au fost de-a dreptul spectaculoase! La ora convenită (19-19:30) ne prezentam în restaurant și ne ocupam locurile la mese. Acestea ne așteptau pregătite cu toate cele necesare, inclusiv cu o butelcă plină cu apă proaspătă. Pe urmă studiam meniul de băuturi; am comandat bere artizanală într-o seară, vin în alta (acestea se plătesc separat). Pe urmă ospătarul începea să aducă aperitivele, pe rând, la toate mesele. Când termina, apărea Chef Juranda în persoană, explicând la fiecare masă despre ce va fi vorba în farfuriile acelea. Ceva de genul: „Deci, azi am făcut așa:...” Mi-a plăcut că sublinia proveniența locală a ingredientelor: „mentă din grădina noastră” sau „zmeură din pădurile de pe deal” . La felul următor (principal), regia era asemănătoare, la fel și la desert. Cât se mânca, orice discuție înceta, se auzea doar din când în când câte un oftat de plăcere...

Am notat în carnețel ce am mâncat, altfel aș fi uitat în mare parte. Și-așa, n-am pretenția că am notat chiar tot, Juranda vorbea repede, mai bine aș fi înregistrat-o ????. Aperitiv 1: conopidă gratinată cu Chardonay; gogoșele cu dovlecei și iaurt cu mentă; păstrăv afumat cu sfeclă coaptă și miere. Fel principal 1: mușchiuleț de porc, piure de țelină, legume trase la tigaie și salată de lăptucă (dresingul era maxim!). Desert 1: Pavlova (iubita mea! ; Doamne, cum arăta! Și ce gust divin!) Aperitiv 2: quiche cu brânză de capră și spanac; un fel de tartă cu felii de vinete coapte și topping de roșii uscate – o nebunie! ; rulouri de foietaj cu brânză. Fel principal 2: piept de pui cu pesto roșu, orez basmatic cu parmezan și salată cu semințe (la fel, dresing foarte bun). Desert 2: cremă de zahăr ars cu fructe. Totul, absolut totul a fost nemaipomenit! Chef Juranda chiar e maestră!

Micul dejun se servește în fiecare dimineață între 8:30 și 10:30, în regim de bufet suedez. Oferta e generoasă și constă într-o sumedenie de mezeluri și brânzeturi de casă, care mai de care mai deosebite (de exemplu, brânză maturată cu vin roșu sau cu busuioc sau brânza de capră tartinabilă). Pe lângă acestea, te mai așteaptă boluri cu zacuscă cu trufe, pate de casă, măsline. Pâinea e tot de-a lor, absolut minunată, există unt și toate sortimentele de dulceață și miere de la „rafinețuri” . Am uitat să amintesc legumele: roșii, ardei, castraveți, ceapă verde. A, și sucurile naturale ambalate în sticluțe de 330 ml; preferatul meu a fost sucul de mere cu mentă și lămâie. Desigur, ceai sau cafea, preparate de însuși Thorsten. Cu siguranță, printre cele mai bune mic-dejunuri de care am avut parte vreodată!

***

Ne-am simțit foarte bine la Conacul Grigorescu, a fost o experiență greu de egalat! Cazare bună, mâncare de excepție, niște gazde atente și plăcute, liniște și relaxare (poate a fost mai bine că piscina încă nu se deschisese) pe veranda casei noastre sau în frumoasa grădină a pensiunii. Ne-am și plimbat un pic prin zonă, dar despre asta poate vă povestesc altădată... Și, evident, când am plecat, n-am putut pleca fără să ne completăm colecția de „rafinețuri” ...


despre SERVICII

Gazde atente și plăcute.


despre CAMERE & COND. CAZARE

Singura problemă - lumina dimineții care pătrundea în cameră mai mult decât am fi vrut.


GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)

Mic dejun deosebit de bogat, cu produse făcute în casă. De încercat măcar o dată cina gourmet cu 3 feluri oferită de Chef Juranda!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Ținutul Buzăului - sit UNESCO. Asta spune tot.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pentru noi, relaxare. Apreciem mult.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 27.08.23 16:44:53
Validat / Publicat: 27.08.23 20:16:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂGURA & BERCA.

VIZUALIZĂRI: 926 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P09 Apartamentul nostru
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38400 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[27.08.23 20:14:39]
»

Excelent

-

Mutat în rubrica "Conacul Grigorescu [Rătești], MĂGURA & BERCA" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CAZARE]

=

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[27.08.23 20:15:35]
»

@webmasterX: Mulțumesc! Localizarea pe hartă e corectă.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
AZE
[27.08.23 22:15:09]
»

Excelent zic și eu ca webmaster.

Articolele tale cu experiențe culinare sînt periculoase (și aici nu mă refer la siluetă la care am renunțat demult și nu mă refer doar la acest articol care este și de cazare) si s-o iei asta ca un compliment. ????Eu și băiatul sîntem gurmanzi și încercăm acasă și la locul de weekend (locuri care sînt considerate mâncătoriile principale la noi) rețete noi. Ne mai inspirăm și din pozele din articole

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[27.08.23 22:18:22]
»

@AZE: Ca de la gurmand la gurmand: mulțumesc! ????

Și mie îmi place să experimentez în bucătărie; uneori, n-am chef totdeauna, am perioade... Și da, mă inspir din diverse surse, inclusiv din ce am mâncat pe la cârciumi sau ce citesc aici, pe site.

webmaster
[27.08.23 23:51:53]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[28.08.23 13:36:17]
»

Excelentă această alegere!!! „Dai un ban, dar stai în față!” cum spune românul!

N-am auzit - până acum - de acest conac și nici de latifundiarul C. C. Grigorescu. Oare ce s-a întâmplat cu conacul după ce au venit comuniștii și au confiscat averile? La ce a folosit?!

Parcă e un colț de rai, iar mâncarea se vede că este preparată de un bucătar de mare „clasă” , care-și iubește și respectă meseria! Faptul că are cam totul „în ogradă” este un mare plus! Mă bucur că v-ați „regalat” cu un asemenea minisejur!

Felicitări încă odată pentru tot!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[28.08.23 13:47:00]
»

@doinafil: Despre perioada comunistă n-am găsit niciun indiciu pe net. Am întrebat-o pe Juranda și nici ea n-ar putut să ne dea prea multe amănunte. Probabil că s-au întâmplat cu acest conac ce s-a întâmplat cu multe asemenea: sediu CAP, depozit de cereale, de-astea. Și probabil l-au folosit cât timp a fost cât de cât în stare bună. Din moment ce se știe că aproximativ 20 de ani a stat neutilizat...

Într-adevăr, a fost o experiență deosebită și o recomand oricui dorește și își permite un astfel de răsfăț! Mulțumesc pentru vizită și ecou!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, crismis, doinafil

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.086246013641357 sec
    ecranul dvs: 1 x 1