ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
MAY-2023
DURATA: 4 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 5 MIN

Călător prin Iași – sau City break de 3 zile în capitala Moldovei / a doua parte

TIPĂREȘTE URM de aici

A doua zi voiam să mergem în Copou, așa că am plecat de la Piața Unirii cu tramvaiul 8 și am mers până la capăt... zona este una” universitară” și verde... de acolo am venit spre centru când cu tramvaiul când pe jos și am încercat să ne plimbăm și să vizităm ce putem... bineînțeles cu pauze de hidratare...

Prin Parcul Expoziției este și accesul spre Grădina Botanică... tot aici în parc pe aleea principală era în amenajare un târg tradițional zonal. Nu ne-am propus să vizităm Grădina Botanică pentru că ne lua prea mult timp și nu reușeam să mai vedem și altceva... am văzut doar poarta de acces în Grădină, în schimb ne-am plimbat prin Parcul Expoziției până am ajuns lângă Stadionul Municipal...

Parcul Copou – frumos amenajat cu flori de sezon... iarba tunsă la linie... copacii toaletați... ciripit de păsărele... alei curate și flancate de busturi ale unor renumiți oameni de cultură ai orașului... Dar cel mai reprezentativ este bustul lui Mihai Eminescu amplasat la umbra bătrânului TEI... În partea opusă este și bustul lui Veronica Micle.

În parc este Muzeul Mihai Eminescu și Muzeul Colecția Teatrului Românesc, amândouă sunt într-o clădire inaugurată în 1989... odată cu comemorarea celor 100 de ani de la trecerea în neființă a mareului nostru poet... Aici este expusă o colecție de fotografii și fotocopii după manuscrisele eminescine cât și o bogată colecție de artă plastică, picturi și sculpturi reprezentându-l pe Mihai Eminescu.

La etajul clădirii sunt expuse colecții de costume teatrale din perioada interbelică.

Doamna de la intrare ne-a dat câteva explicații despre muzee, tot dânsa ne-a încasat și banii și ne-a făcut câteva recomandări de văzut și vizitat dacă tot am ajuns în Copou... să intrăm în Universitate și să vizităm Casa Pogor proaspăt renovată... Foarte volubilă a fost Doamna dar și foarte amabilă... parcă așa aș vrea să întâlnesc oameni prin muzee... iar plata a fost 20 lei bilet între și 12 lei bilet redus pentru ambele muzee...

Am ajuns la Universitate... și am intrat... i-am lăsat pe tinerii absolvenți să-și arate grația în fața fotografului și am luat-o în stânga... wow, ai senzația că holul ăla nu se mai termină... da, suntem în Sala Pașilor pierduți... ce senzație!!! Aici se găsesc cele 18 picturi murale ale lui Sabin Bălașa, ce reflectă sufletul, tinerețea, istoria și poiezia poporului român. Da, a avut dreptate Doamna... merită să intri la Universitate... măcăr pentru o vizită!!!

După ce am băut câte un frappe pe o terasă acolo în zona Universității am vizitat Muzeul Vasile Pogor-Casa Junimii. ... ce se află pe strada cu același nume la numărul 4 și este proaspăt restaurată... drept pentru care, la intrare ni s-a recomandat să ne punem botoșei peste încălțări...

Doamnele de la intrare au fost tare drăguțe și amabile și după ce am achitat biletele de intrare – 15 lei respectiv 8 lei – una din ele ne-a însoțit prin muzeu și ne-a dat câteva explicații.

Vasile Pogor a fost primar al Iașului, iar această casă a fost prima casă particulară iluminată electric. Această casă a fost locul de întâlnire pentru intelectualii orașului și sediul Societății literare” Junimea” .

Astăzi casa arată tare frumos fiind proaspăt renovată și multe din exponate sunt cele originale... sobele de teracotă, scara interioară cu balustradă de lemn... biblioteca... o cameră este amenajată interactiv cu cele 6 simboluri ale” junimii” cu explicațiile aferente... ce mai, a meritat din plin vizita acestei” CASE” .

În curtea Casei Pogor este și Taverna Racilor... asta ca să știți dacă vă prinde foamea sau setea când ajungeți pe aici...

După această plimbare prin Copou am rămas cu impresia că zona este o feerie de muzee și parcuri... o plăcere să te tot plimbi!!!

Am încheiat plimbarea în Parcul Junimea la terasa restaurantului Mamma Mia unde am mâncat de prânz... Inițial am vrut să mâncăm la Cârciuma Veche lângă Teatrul Național, dar erau toate mesele ocupate atât afară cât și la interior... strada devenise pietonală și câteva mese erau așezate pe stradă la umbra unor umbrele mari...

Am sperat să putem vizita și teatrul dar nu s-a potrivit... doar am admirat clădirea și am ascultat câteva detalii de la un ghid local înconjurat de un grup de turiști.

Seara ne-am întâlnit cu niște prieteni ieșeni pe terasă la Magic Pizza, undeva în Campus Tudor Vladimirescu... unde am stat de vorbă la un pahar cu bere și câte o pizza.

În dimineața plecării am setat GPS-ul să ne ducă la Bojdeuca lui Creangă – acum este în renovare... termenul de finalizare a lucrărilor fiind în septembrie, dar noi am zis măcar prin gard să o vedem... și exact atât am reușit să vedem!!!

Fiind duminică și sărbătoarea Sf. Constantin și Elena am vrut să mergem la o biserică, așa că înainte de a ieși din oraș spre Vaslui ne-am oprit la Mănăstirea Galata ... un loc frumos de liniște și pioșenie!

Din mersul mașinii am reușit să văd și partea orașului de pe Bahlui și să trecem pe marele Pod Roș...

Voi încheia cu părerea noastră despre această plimbare... Iașul este orașul” unde miroase a istorie și a cultură” metaforic vorbind... practic miroase a flori de tei, este plin orașul de tei...

Da, ne-a plăcut orașul cu tot ce am reușit să vedem și vă recomandăm cu mare plăcere să vizitați Iașul, pentru că merită!

Toate cele bune și călătoriți unde vă doriți!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Iași-capitala Moldovei-un loc de însemnătate istorică și de o mare frumusețe culturală!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de ANILU in 30.05.23 18:41:58
Validat / Publicat: 30.05.23 20:37:10
VIZUALIZĂRI: 1523INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în IAȘI
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Grecia, Turcia, Italia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Iași - prin Parcul Copou
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

doinafil [30.05.23 21:48:51] »

Iașul este orașul” unde miroase a istorie și a cultură” metaforic vorbind... practic miroase a flori de tei, este plin orașul de tei...

Iașul este un oraș „eminamente cultural” , că tot veni vorba de Copou și de „Teiul lui Eminescu” , pe care l-am văzut de două ori, când am fost în Iași! Este impresionant că și acum, la mai bine de 150 de ani, de când „s-a stins” poetul, mai „trăiește și, încă, înflorește acest arbore! Este foarte bine că edilii Iașului care s-au perindat de-a lungul timpului, s-au îngrijit și l-au „ancorat” , ca să fie ținut în viață și să fie văzut și de noi, trăitorii de azi!

Iașul este unic! mi-aș dori să mai ajung la Iași, mai am multe locuri de vizitat. Unul dintre aceste locuri este „Casa Pogor” , despre care tu ai pomenit aici. Cred că și ea poartă - încă - amprenta societății „Junimea” , un „cuib intelectual al românilor”!

Felicitări pentru artricol, poze și...

DOINITA [31.05.23 07:35:38] »

Excelent ambasador al Iasului! Atat de frumos ai prezentat plimbarea voastra prin Iasi

incat ma simt mandra ca mi-am petrecut 6 ani din viata aici si sunt nerabdatoare sa

ajung din nou sa simt mirosul de tei, sa ma bucur de splendoarea trandafirilor din

Gradina Botanica si sa colind pe strazile orasului atat de drag mie.

Felicitari pentru articol si multumesc ca ne-ai luat cu tine!

ANILUscris / TELEFON [31.05.23 08:15:55] »

@doinafil: Asta am apreciat și noi că sunt întreținute parcurile și monumentele istorice și la fel ne spunea și Doamna de la Muzeul Mihai Eminescu... mai greu, dar încet, încet se restaurează clădirile vechi ce adăpostesc muzee...

Tare mult ne-a plăcut la Iași!

Mulțumesc pentru ecou și aprecieri!

ANILUscris / TELEFON [31.05.23 08:45:31] »

@DOINITA: Wow... Doinița, vorbele tale mi-au făcut piele de găină!

Ce sentimente frumoase am avut după fiecare plimbare prin oraș... aici este istoria noastră, aici au trăit marii oameni de cultură ai țării... iar acum orașul este tare frumos și bine întreținut!!!

Mulțumesc mult pentru aprecieri!

Sperăm să mai revenim pentru că mai sunt multe de văzut!

tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA [31.05.23 13:56:04] »

@ANILU: Ați punctat unele din cele mai importante obiective pe care Iașiul le oferă cu generozitate vizitatorilor. Mai aveți încă multe de descoperit în Iași și împrejurimi, așa cum și eu mai am încă.

Cunoșteam faptul că Bojdeuca lui Creangă s-a închis pentru restaurare, observ din fotografii oareșce modificări de acces și amenajări în curte.

P. S. Cu siguranță ați văzut lângă bustul și Teiul lui Mihai Eminescu din Parcul Copou și cel mai vechi monument de for public din cele două Țări Române - Obeliscul Leilor (vezi impresii), a cărui construcție a început în 1834.

Ne vedem la Bolta Rece 😉

ANILUscris / TELEFON [31.05.23 14:04:07] »

@tata123 🔱: Da, mai avem multe de văzut... numai în Grădina botanică aș fi stat o zi întreaga!!!

Cât privește Obeliscul Leilor, n-am zis nimic pentru că și acesta era în restaurare... chiar se lucra și nici măcar prin "gard " nu am reușit să-l văd...

Urmează și scrierea despre prânzul nostru la Bolta Rece, pentru că tare bine ne-am simțit!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150] [-1][0 voturi]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, doinafil, DOINITA, tata123 🔱
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.084897994995117 sec
ecranul dvs: 1 x 1