ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.11.2022
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2022
DURATA: 2 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Pe podurile suspendate din Cheile Bicăjelului

TIPĂREȘTE

Munții mă surprind intotdeauna, indiferent de cât de mici sau inalți sunt sau de cât de ușor sau greu ajung pe culmile lor. Nu contează nici dacă le-am bătut potecile o dată sau de mai multe ori, de fiecare dată au fost altfel, mi-au dezvăluit alte fețe ale lor, mi-au oferit noi provocări.

De unele dintre potecile de pe munți m-am indrăgostit și le-aș străbate oricând, iar din această categorie fac parte și nou intratele poteci din Munții Hășmaș. Mai exact, este vorba de trasee din jurul Lacului Roșu și Cheilor Bicazului, locuri in care nu am mai fost până acum dar care s-au dovedit a fi o surpriză foarte plăcută. Și nu mă refer doar la frumusețea peisajelor bune de pus pe orice fotografie de promovare a turismului in România ci, mă refer și la traseele foarte bine amenajate.

La mijloc de noiembrie am petrecut două zile in stațiunea Lacul Roșu – Cheile Bicazului, străbătând câteva din potecile Munților Hășmaș, la poalele cărora se intinde stațiunea.

In prima zi am străbătut două trasee, unul mai frumos decât celălalt.

Primul traseu a fost Cheile Bicăjelului – Turnu Negru - refugiu Piatra Poienii – Drumul Vărăriilor – Poiana Florilor

Dacă vii dinspre Lacul Roșu, intrarea in traseu se află pe partea dreaptă, după ce ieși din tunel și treci de căsuțele și tarabele inșirate in Cheile Bicazului. Pe partea dreaptă, in locul numit Podul Ungurului, sigur vei găsi câteva mașini parcate, aparținând celor care sunt deja plecați pe poteci. Mașina poate fi lăsată aici, sau vis-a-vis, unde mai este un loc de parcare.

De aici poteca merge pe marcajul bandă galbenă, și incepe cu traversarea Podului Ungurului, o bârnă betonată, lată de cca jumătate de metru, deasupra Bicăjelului. Pe partea stângă a podului este instalată o bară de protecție, astfel că podul poate fi traversat fără probleme.

Traseul conntinuă ușor prin pădure și ajunge la primul pod suspendat, o platformă, metalică, agățată la doi-trei metri deasupra Bicăjelului. Când traversezi podul, in stânga se ridică maiestuoasă Santinela de la Gîâtul Iadului, o stâncă frumoasă cu un traseu de escaladă dificil.

Trecem peste pod și continuăm in urcare ușoară până la un punct de belvedere, cocoțat deasupra Bicăjelului și a cheilor formate de acesta. Traseul continuă, urmând indicatoarele care ne indreptau spre un alt pod suspendat.

Dacă primul pod suspendat mi-a plăcut, cel de al doilea mi-a mers direct la inimă. Un pod lung, agățat intre doi pereți stâncoși, traversând la o inălțime considerabilă Bicăjelul. Este spectaculos, din orice parte l-ai privi. Traversarea este sigură, podul este bine asigurat pe ambele părți cu pereți de plasă. Se mișcă puțin când il traversezi, atât cât să mărească plăcerea. Sincer, nu știam că avem așa pod la noi in țară, a fost o surpriză plăcută.

Traseul continuă cu un urcuș ceva mai susținut și aburpt pe alocuri, cu câteva sfori amplasate in porțiunile mai dificile. Am ajuns la Turnul Negru, unde este un punct de belvedere amplasat deasupra Cheilor Bicazului, loc nerecomandat celor cu rău de inălțime dar minunat pentru fotografii. De fapt nu era numai un punct de belvedere, intreg traseul mergea pe creastă, cu multe puncte de belvedere, deasupra Cheilor Bicazului dar și spre sud, cu vederi frumoase asupra culmilor cu pășuni și stâni sau asupra stâncilor abrupte ale munților.

După câteva ședințe foto, am plecat mai departe, urcând uşor până in Piatra Poienii, unde se află o cabină panoramică.

In anul 2021 au fost amplasate, in Parcul Național Cheile Bicazului – Hășmaș, două cabine panoramice, sau mai bine spus, două refugii.

Aceste construcţii suspendate pe marginea muntelui, se găsesc la capătul unor trasee tematice si sunt amplasate unul in Piatra Poienii, la 1100 m, iar celalalt pe Muntele Ucigaș, la 1200 m. Ambele locuri in care se află refugiile sunt puncte de belvedere, cu frumoase priveliști asupra Cheilor Bicazului și Pietrei Altarului sau a asupra crestei principale a Hășmașului și stațiunii Lacul Roșu. Refugiile sunt construite din lemn și aluminiu, cu ferestre mari de unde poți admira intreaga zonă. Refugiile nu sunt deschise, din motive lesne de ințeles, dar poți innopta după ce soliciți acest lucru Serviciului Salvamont. Lângă fiecare refugiu sunt și două binocluri mari, prin care poți să vezi și mai bine imrejurimile sau chiar să surprinzi viețuitoarele ce trăiesc in acele zone.

Mai menționez că in țara noastră sunt singurele refugii de acest fel iar in Europa mai sunt patru.

Primul refugiu la care am ajuns a fost cel din Piatra Poienii, dar l-am găsit inchis și nu am putut să il vedem in interior. Am făcut insă nenumărate fotografii cu peisajul din jur, am mâncat ceva şi am pronit mai departe.

Am continuat traseul spre Şaua Ţifrea, urmînd acelaţi marcaj triunghi galben. Am traversat o piană foarte frumoasă cu privelişti asupra stânelor de pe dealurile din jur,

Am intrat pe un drum foerstier care ajunge la Lacul Roşu, dar noi am ieşit ceva mai devreme de pe acest drum, şi am intrat pe cel de al doilea traseu al zilei – Biserica Sf. Ioan Botezătorul – Poiana Dosu Ghilcoșului – Cabina Panoramică de pe Muntele Ucigaș - Piatra Ghilcoș -Lacul Roșu.

Am pornit pe marcajul triunghi roşu, pe un drum foarte uşor prin pădure, spre Poiana Ghilcoş şi mai departe spre cea de a doua cabină panoramică, cea de pe Muntele Ucigaş.

Aici am avut norocul să gasim pe cineva inăuntru şi am putut să vedem cum arată in interior acest refugiu. Mi-a plăcut mult, era curat şi primitor, aș fi petrecut o noapte acolo. Prin geamurile mari se vedea Lacul Roșu și munții din jur. Cred că e minunat să privești prin geamurile mari răsăritul sau apusul sau cum cad fulgii de nea iarna.

Și aici este un binoclu mare cu ajutorul căruia poți vedea mai aproape crestele din jur și chiar viețuitoarele care circulă pe acolo. Noi am văzut capre negre, care pășteau liniștite pe un vârf din apropiere.

Ne-am continuat traseul urmând marcajul Punct Albastru. Urmează o coborâre accentuată, cu o mică porțiune mai grea, după care ajungem intr-o poiană mare și frumoasă și mai apoi in stațiunea Lacul Roșu.

A fost o drumeție frumoasă, in care am descoperit locuri minunate. Traseele nu sunt grele, in anotimpul cald pot fi parcurse cu ușurință, condiția fiind totuși echiparea corespunzătoare.

Sper ca fotografiile să vină in completarea celor povestite de mine și să vă convingă să vă luați rucsacul in spate și să plecați la drum.


[fb]
---
Trimis de Mika in 30.11.22 15:21:06
Validat / Publicat: 30.11.22 15:53:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BICAZ & IZVORU MUNTELUI.

VIZUALIZĂRI: 2417 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 Cheile Bicazului văzute de la unul din punctele dfe belvedere
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 42300 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

iulianic CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[30.11.22 17:20:58]
»

@Mika: Ce frumos! Felicitări pentru această drumeție frumoasă!

Cunosc traseul, îl cunosc bine, dar numai din povestirile entuziaste ale nepotului meu care m-a bombardat cu poze și cu invitația de a-i însoți prin Cheile Bicăjelului. Nu am ajuns până acum. Alte și alte probleme au fost pe lista mea de priorități, dar într-o bună zi, dacă mă va mai ajuta sănătatea, voi ajunge și acolo. Tot el m-a dus și la Lacul Cuejdel unde nu fusesem niciodată, precum și pe Ceahlău, de două ori. Pe Ceahlău mai fusesem de multe ori, dar niciodată pe traseele pe care m-a dus el.

Îți doresc alte și alte călătorii frumoase prin semeții noștri munți!

mishu
[30.11.22 18:20:10]
»

@Mika: Superb! Ma bucur ca datorită tie văd locuri atât de frumoase. Felicitări, votat cu mare drag!

MikaAUTOR REVIEW
[30.11.22 18:30:11]
»

@iulianic: Mă alătur și eu nepotului și iți recomand să iți faci timp pentru aceste trasee. Cred că prin mai sau octombrie ar fi cel mai frumos, dar și in celelate luni din perioada primăvara-toamnă. Mulțumesc pentru aprecieri!

MikaAUTOR REVIEW
[30.11.22 18:33:55]
»

@mishu: Mulțumesc, Mishulica!

doinafil
[30.11.22 20:17:24]
»

Mai exact, este vorba de trasee din jurul Lacului Roșu și Cheilor Bicazului, locuri in care nu am mai fost până acum dar care s-au dovedit a fi o surpriză foarte plăcută. Și nu mă refer doar la frumusețea peisajelor bune de pus pe orice fotografie de promovare a turismului in România ci, mă refer și la traseele foarte bine amenajate.

Și pe mine m-au surprins în mod plăcut cele două poduri suspendate! Nu credeam că se poate și la noi construi așa ceva, și nu din lipsă de minți și mâini pricepute și autorizate, ci din cauza nepăsării și lipsei de fonduri!

Dar, uite că se poate! Bănuiesc că „cei mai nou veniți” la „Salvamont” s-au implicat mai mult decât „cei vechi” , reușind obțină fonduri ca să realizeze atât podurile, cât și refugiile!

Pozele sunt superbe!!! Felicitări pentru tot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[30.11.22 21:14:46]
»

@doinafil: Nu stiu daca este vorba numai de fonduri, cred ca este vorba si de interes sau voință. Dar, e un bun exemplu că și la noi se poate. Mulțumesc de aprecieri!

webmasterPHONE
[01.12.22 11:52:23]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Dana2008PHONE
[02.12.22 12:56:07]
»

@Mika: Servus Mika!

Felicitări pentru destinație și articol!

Și noi suntem îndrăgostiți de zona Cheile Bicazului unde ne-am petrecut două mini vacanțe.

Traseul este superb... ai trecut prin apa pârâului Bicăjel?

Eu nu credeam că pot face așa ceva, să trec prin apa gheață exact de ziua mea, în aprilie anul acesta... m-am călit!!! A fost un cadou unic!

Acum nu mai am nicio reținere să traversez desculță pârâuri reci de munte

Mă bucur că ai descoperit frumusețea zonei... te va rechema cu siguranță să o revezi. Așa simt și eu din când în când... aici am învățat să schiez pe Hășmaș în taberele de ski din clasa a treia și a patra. Lacul Roșu are un loc special în inima mea.

Călătorii plăcute! Multă sănătate! Pupici!

MikaAUTOR REVIEW
[05.12.22 10:22:10]
»

@Dana2008: Dupa ce am fost acolo am citit povestea ta despre acest traseu. Ați făcut aproape același traseu ca cel făcut de noi in prima parte. Foarte frumoasă zona, mi-a plăcut, am mai fost pe un traseu la Peștere Tunel și Munticelu. Sper să reușesc să povestesc și despre el. Din păcate zona este cam departe de București, facem vreo cinci-șase ore pe drum. O săptămână frumoasă, călătorii minunate!

Yersinia Pestis
[04.12.23 18:43:56]
»

Sărut mâna!

Doamne, ce fotografii frumoase au review-urile tale! Sincer, îmi face mare plăcere să aștept să scrii ceva pentru că știu că voi vedea și niște locuri frumoase!

Apoi, îmi place și cum povestești despre drumeția în sine, după ce termin de citit chiar mi se pare că și au aș putea merge pe acolo!

Cum se spune despre faza cu” realitatea crudă” ?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, iulianic, Mika, mishu, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Cheile Bicazului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.092113018035889 sec
    ecranul dvs: 1 x 1