ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 12 MIN

Colina Wawel din Cracovia – Sanctuar național polonez

TIPĂREȘTE URM de aici

Voi continua povestirile despre Cracovia cu plimbarea făcută în a treia zi, cea de pe Colina Wawel, dar mai întâi câteva cuvinte despre Colină.

Wzgórze Wawelskie – Colina Wawel, o stâncă de calcar care se ridică deasupra Vistulei în centrul Cracoviei, un centru străvechi de putere ducală, princiară, ecleziastică și regală. Este pentru Cracovia ceea ce este Capitoliu pentru Roma și Acropole pentru Atena antică.

Urme ale prezenței umane pe Wawel datează de acum mii de ani, înălțimea dintre mlaștini și mlaștinile fluviale oferind un adăpost perfect celor ce locuiau acolo. În secolul 11, Wawel a devenit unul dintre principalele locuri ale puterii centrale.

Plină de comori de artă neprețuite, frumuseți arhitecturale și relicve ale trecutului, plină de glorie, magie și istorie, Colina Wawel este accesibilă vizitatorilor zilnic între orele 6 și 20. Noi Am Fost Acolo în septembrie, dar nu așa de dimineață.

În jurul orei 9, pe ploaie, am plecat pe jos de la cazarea noastră până la Stația Corona, apoi cu tramvaiul 13 până la Stația Wawel și am continuat tot pe jos. Din apropierea stației am văzut parte din Castel și zidurile acestuia.

În Castel, Catedrală și Muzeul Catedralei fotografiatul este interzis, eu am reușit, mai cu telefonul, mai cu aparatul fotografic, ceva poze în Castel și Catedrală, puține în sălile Muzeului Catedralei. La Muzeu erau supraveghetori în fiecare sală, la parter am fost mai mulți vizitatori și am mai scăpat ochilor vigilenți, la etaj n-am avut nicio șansă. Parcă aud și acum supraveghetoarele No photo!! , no photo!! Mea culpa!! și pentru pozat și pentru nepozat!

Zamek Królewski na Wawelu - Castelul Regal Wawel

Prima Reședința Wawel a conducătorilor polonezi datează de pe la mijlocul secolului 11, o clădire romanică timpurie, numită Palatium care a fost mai apoi extinsă ca un castel gotic care a ars fiind reconstruit de către Regele Sigismund I la începutul secolului 16, o luxoasă reședință regală renascentistă. Superb, Castelul a devenit unul dintre simbolurile Cracoviei, astăzi fiind un important și apreciat Muzeu cu mai multe secțiuni.

Prin Brama Bernardyńska – Poarta Bernandinei, pe lângă Baszta Senatorska – Turnul Senatorului am intrat în Curtea Castelului și am mers la Casa de Bilete, am achitat accesul la 4 din cele 5 expoziții permanente din muzeu, Camerele Regale Reprezentative, Apartamentele Private, Trezoreria și Armeria, pentru care am achitat 75 zloți, cost redus, costul fără reduceri fiind 110 zloți. Pe bilet sunt trecute orele de vizită pentru fiecare expoziție, care trebuie respectate.

Important: De neratat Camerele Regale Reprezentative numite și Sălile de Ceremonie și Trezoreria, celelalte pot fi omise dacă nu aveți prea mult timp la dispoziție.

Am trecut de imensa catedrală și am intrat în Curtea Interioară a castelului înconjurată de clădiri cu trei nivele, deosebite cele cu arcade la parter și etajul 1 și coloane la etajul 2, era foarte frumoasă deși nu era soare, dar ploaia încetase. În stânga porții este un loc pentru depozitat bagaje, acestea nefiind admise în muzeele din castel.

Mai multe detalii despre prețuri și orele de vizitare diferite pe două sezoane se găsesc pe site-ul castelului, wawel.krakow.pl.

Am urcat la etajul 2 la Reprezentacyjne Komnaty Królewskie – Camerele Regale Reprezentative, înalte și spațioase, pictate, cu tavane casetate, tapițerii și tablouri deosebite, cu mobilier de epocă, aici aveau loc ședințele Seimului și Senatului, audiențe regale, ceremonii de nuntă și baluri. Printre ele se remarcă Sala Turnirului cu o Friză pictată și Tavanul frumos casetat, Sala Bătălia de la Orsha din 1514 ce prezintă Victoria statului unit polonezo-lituanian dar și Curtea Regelui Sigismund al III-lea, Camera Păsărilor cu o Capelă mică dar frumoasă. Trebuie menționate Camera Vulturului cu Portretul ecvestru al Prințului Ladislav Sigismund Vasa și, poate cea mai frumoasă și bogat împodobită, Sala Senatorilor cu Vestibulul unde se află un Tablou cu Regele Ioan Sobieski III și familia. Le-am văzut, admirat, pozat și am coborât la etajul 1.

Expoziția Prywatne Apartamenty Królewskie – Apartamentele Regale Private amenajată la primul etaj cuprinde camere regale private și camere ale anturajului curții, săli mai puțin decorate.

Am văzut Sala de mese imensă, cu mobilier masiv sculptat în lemn și o sobă cu cahle frumos decorate, apoi un Vestibul cu mobilier din lemn și un frumos ancadrament la ușa de la intrare, împodobit cu tablouri și tapițerii. Am trecut prin Turnul Danez unde am văzut un Hol, o Cameră de primire și un Dormitor și printr-un Hol cu o cupolă cu arcade și picturi aflat în Turnul lui Sigismund III am ajuns în Camera slujitorilor de argint, sală cu o coloană centrală racordată la pereți prin ample arcade și apoi în Sala cu Coloane numită și Sala Mare ce a servit ca Sufragerie unde se păstra și argintăria necesară ei, cu mobilierul polonez deosebit.

De aici am coborât la parter, la Zbrojownia – Armeria, unde în 4 camere și un beci sunt prezentate mai multe arme. Am văzut Halebarde și Săbii pentru două mâini, Puști, Pistoale și Arbalete. Mi-au plăcut Armurile și dintre toate cea din Camera 3, splendida Armură a prințului moștenitor Sigismund August la vârsta de treisprezece ani.

Am mers la Skarbiec Koronny – Trezoreria Coroanei amenajată în 12 săli la parter, la Sala I, Simbolurile statului unde am remarcat o Tapițerie cu Stema „Federației celor două națiuni” , federație monarhică formată din Regatul Polonia și Ducatul Lituania în anii 1569 – 1795, realizată cu vulturul din stema Poloniei și calul din stema Lituaniei. Am văzut Sălile II și III, Trofee și simboluri ale gloriei militare cu un Manej plin cu cai cu harnașamente aspectuoase și Cămașa de zale a Regelui Ladislaus IV Vasa din primul sfert al secolului 17, Sala IV, Sala Regele Triumfător cu Mantaua Regelui Ioan Sobieski al III-lea oferită de Regele Ludovic 14 al Franței în 1676. În Sala VII, Tapiseriile lui Sigismund II Augustus am admirat tapiseria intitulată Formarea „Federației celor două națiuni” . În Sala IX, Comoara de aur și argint am văzut „Noua Trezorerie a Coroanei” , „Trezoreria Coroanei” din perioada medievală fiind jefuită de prusaci la sfârșitul secolului 18. Astăzi deține importante opere de artă și suveniruri istorice, inclusiv câteva din fostele obiecte ale Trezoreriei Coroanei, o Colecție de căni de bere și alte vase din aur și argint bogat decorate, la care se adaugă o mică Colecție de medalii și monede de aur dar și o Veche tapițerie din 1560 cu Monograma numelui regelui Sigismund II Augustus. A urmat Sala X, Sala Cazimir al III –lea amenajată într-o sală mare, cu o coloană ce susține tavanul pe mari arcade. Am mers în Sala XI, Jadwiga și Jagiello, o cameră gotică unde este expusă Szczerbiec – Sabia zimțată, Sabie de o înaltă valoare artistică, istorică și simbolică, a participat la toate încoronările poloneze fiind azi cel mai prețios obiect istoric al Poloniei.

Ieșind din Muzeu am mers la intrare unde lăsasem bagajele, le-am preluat, am intrat puțin în micul magazin și am părăsit castelul mergând să vizităm catedrala.

Katedra Wawelska – Catedrala Wawel

Catedrala veche de aproape 1000 de ani are o istorie zbuciumată ca și istoria Poloniei. Prima biserică a fost ridicată și distrusă în secolul 11, a doua ridicată în secolul 12 a fost distrusă la începutul secolului 14, secol în care s-a construit catedrala pe care o vedem și astăzi.

Închinată Sf. Vaclav și Stanislau a fost catedrala de încoronare a regilor polonezi, pentru unii dintre ei și loc de înmormântare, este sanctuarul Sf. Stanislau, episcop și patron al Poloniei și loc de odihnă pentru importanți polonezi.

Ajunși la Catedrală odată cu soarele care ieșise dintre nori, am avut o largă vedere la Catedrală și la Capelele Regale Sigismund, cu cupolă aurită, și Vasa. Am mers la Casa de Bilete aflată într-o clădire separată de unde am luat bilete, 15 zloți de persoană, preț redus, neredus 22 zloți, și audioghiduri în franceză, 8 zloți. Biletele asigură accesul la Catedrală, Turn și Clopotul Sigismund, la Mormintele regale și Muzeul Catedralei, iar audioghidul și-a făcut cu prisosință datoria, foarte practic, pornea singur când ajungeai la obiective.

Mai multe detalii despre prețuri și orele de vizitare, diferite pe două sezoane, se găsesc pe site-ul catedralei, katedra-wawelska.pl.

Intrând în Catedrală am mers pe partea de nord-vest pe la Mormântul Regelui Władysław al III-lea Warneńczyk numit Ladislau al III-lea de Varna, arată deosebit din marmură roșie, apoi pe la Altarul Baldachin al Sf. Stanislau din anul 1630 și pe la Sarcofagul Sfântului Stanislau. Am ajuns la Altarul Principal aurit, realizat în jurul anului 1650, cu un impresionant Scaun Regal. Am mers la stânga la Turnul Sigismund, inițial un turn de apărare, reconstruit ca Turn-Clopotniță în secolul 15, înălțat în secolul 16 când a fost montat Clopotul Sigismund. Am urcat scările de lemn trecând pe la alte două clopote mai mici și am ajuns la Clopotul Sigismund, simbol național al Poloniei, cunoscut și ca Marele Clopot Regal, chiar este mare: 12,6 tone și 4,6 metri înălțime. Se aude de la 30 de kilometri, bate cu ocazii speciale, sărbători religioase sau naționale și pentru a-l trage sunt necesari 12 oameni.

Am coborât pe altă scară, destul de greu, dar a meritat efortul, ieșind în curte, nu în biserica în care am intrat din nou. Am trecut pe la Mormântul regelui Cazimir al III-lea cel Mare, pe la Piatra funerară a Reginei Jadwiga din marmură albă de Carrara, Piatra funerară a regelui Władysław II Jagiełło, am intrat în câteva din cele 19 Capele ce înconjoară Catedrala, Capela Sigismund, cea mai remarcabilă lucrare a Renașterii italiene din Polonia, Capela Vasa, mausoleul casei regale suedeze Vasa, Capela Potocki cu piatra funerară a episcopului Filip Padniewski și busturile de marmură ale Juliei și Artur Potocki, Capela Sf. Cruci cu fresce rutene și bizantine și am mers la Cripte.

Am văzut Cripta poeților naționali unde odihnește Adam Mickiewicz, apoi am mers în partea stângă la alte cripte, printre care Cripta Sf. Leonard, cu Sarcofagele lui Józef Poniatowski din marmură neagră, al lui Tadeusz Kościuszko din marmură albă și, deosebit, cel al Regelui Ioan Sobieski al III-lea. Am văzut și alte sarcofage, mai simple sau mai ornate, printre care și cel al Președintelui Lech Kaczyński și al soției sale, Maria.

Părăsind Criptele și Catedrala am ieșit în Curtea Exterioară și ne-am îndreptat spre muzeul Catedralei.

Muzeum Katedralne na Wawelu – Muzeul Catedralei Wawel

Muzeul, dedicat Papei Ioan Paul al II-lea, de aceea mai este numit Muzeul Ioan Paul al II-lea al Catedralei Wawel funcționează în Casa Catedralei, o clădire compusă din două case din secolul 15. Ceremonia de inaugurare a fost săvârșită în 1978 de cardinalul Karol Wojtyła.

Muzeul Catedralei prezintă în principal obiecte din Tezaurul Catedralei, veșminte liturgice, opere de artă și suveniruri istorice foarte valoroase. Este amenajat în patru săli, două la parter și două la etaj, cele mai valoroase exponate fiind la parter.

Am mers mai întâi în Sala Regală unde sunt expuse obiecte legate de evenimente regale, încoronari, înmormântări, în centru fiind expusă Lancea Sf. Maurice, veche din secolul 10, primul însemn istoric al puterii Dinastiei Piast. Am mai văzut Haina de încoronare a lui Stanisław August Poniatowski, ultimul rege al Poloniei, Coroana coifului Regelui Cazimir al III-lea cel Mare. A urmat Camera Trezoreriei Catedralei cu obiecte din secolele 11 – 16, deosebite fiind Obiectele din mormântul Episcopului Maurus, un potir de argint și o patenă, un inel de aur și o mărgea de os, Casula Kmita, Voievod al Cracoviei la începutul secolului 16, superbă broderie cu șapte scene din Viața Sf. Stanislau și altele. Am urcat la etaj în Sala Trezoreriei Catedralei cu veșminte, vase și alte obiecte de cult din secolele 17 – 20 donate Catedralei pentru a fi folosite în timpul ceremoniilor speciale din Catedrală. Am remarcat Mitra Episcopului Andrzej Lipski, Sabia Prințului Józef Poniatowski, Crucea și Potirul Cardinalului Adam Stefan Sapieha. Am mers apoi în Sala Papală cu obiecte personale ale Papei Ioan Paul al II-lea, sutană, biretă, sandale, pantofi, folosite în vizitele papale în Catedrală și Mitra Papei decorată cu plăci de aur cu imagini cu sfinți și Maica Domnului, cu stema papei ce are pe ea litera M, M de la Sf. Maria pentru care Papa avea o mare devotațiune. Fără poze?!?!

Părăsind Muzeul am mers spre Turnul Senatorului, am ieșit tot pe Poarta Bernandinei, am coborât Colina spre Vistula, pe alte scări, și am continuat plimbarea acelei zile.

Vizita noastră pe Colina Wawel am făcut-o în mai mult de 5 ore, aș mai fi stat, dar vechea poveste, timpul cel prețios ce nu avea răbdare!!

Am mers apoi în Kazimierz pentru a vedea încă două biserici pe care nu le văzusem în prima zi când am vizitat cartierul.

Prima a fost Bazylika św. Michała Archanioła i św. Stanisława – Bazilica Sf. Arhanghel Mihail și Sf. Stanisłau, un complex sacru, o biserică și o mănăstire paulină, situată pe Ulica Skałeczna 15 unde am ajuns mergând pe jos aproape un kilometru și jumătate, văzând, pozând câte ceva mai deosebit. Are site, skalka.paulini.pl, pe care se găsesc mai multe detalii. Uzual numită Skałka – Biserica de pe Stâncă datorită așezării pe o mică stâncă de calcar este Sanctuarul martiriului Sf. Stanislau și Panteon Național, este locul unde Stanislau, Episcopul Cracoviei de la jumătatea secolului 11, a fost ucis din ordinul regelui polonez Boleslav al II-lea. Urmarea?? Regele a fost exilat, Episcopul canonizat.

Este o Biserică suplă, cu trei nivele, cu Fațada flancată de Turnuri încorporate în ea, împodobită cu Armura simbolică a Arhanghelului Mihail și Stema Părinților Paulini. În Curtea Bisericii ne-am oprit la Fântâna cu Izvorul Sfânt înconjurată de un frumos perete, cu Poarta de acces împodobită cu Stema Părinților Paulini și alte două steme. Pe cele patru coloane din colțuri este așezat câte un vultur. În acel loc a fost inițial Iazul Sf. Stanislau cu apă bună pentru a trata boli de ochi și piele, spune povestea.

Intrând în Biserică am văzut Retablul monumental unde deasupra tuturor veghează Dumnezeu Tatăl adorat de îngeri. În stânga lângă Altarul Principal este Capela Sf. Stanislau unde Sfântul este pictat cu capul străpuns de o sabie și unde este o Bucată mare de lemn din scara pe care a fost ucis și Trei bucăți mici de lemn cu sângele lui.

Ieșind în Curte am mers la Monumentul Sf. Stanislau ridicat în anul 1979 cu ocazia împlinirii a 900 de ani de la martiriu și la Altarul celor trei milenii ridicat în anul în 2002 care celebrează confirmarea celui de-al treilea mileniu de creștinism. L-am salutat pe Sfânt, ne-a dat binecuvântarea lui, și am părăsit Skałka plecând spre următoarea destinație, tot o Biserică.

A urmat Kościół sw. Katarzyny Aleksandryjskiej – Biserica sf. Ecaterina din Alexandria aflată la 4 – 5 minute de mers pe jos, în Ulica Augustiańska 7, site-ul este parafia-kazimierz.augustianie.pl. Este o biserică romano-catolică de la jumătatea secolului 14, unul dintre cele mai bune exemplare medievale construite din piatră.

Era închisă așa că am făcut câteva poze în care se vede silueta bisericii zveltă și înaltă, cu un turn central și mai multe turnulețe spre partea estică, cu o mare varietate de forme și detalii, apoi am plecat spre cazarea nostră aflată la circa un kilometru, pe malul celălalt al Vistulei, am mers lejer, mai văzând, mai pozând câte ceva.

Această plimbare mi-a confirmat încă o dată ceea ce descoperisem deja, Cracovia, un oraș minunat, merită să ajungi în Polonia măcar pentru atât! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Colina Wawel, Castel, Catedrală și Muzeul Catedralei, un loc de neratat pentru Cracovia.

Castelul are mai multe secțiuni de vizitat, Camerele Regale Reprezentative și Trezoreria de neratat!

Catedrala a fost locul de încoronare a regilor polonezi, pentru unii dintre ei și loc de înmormântare, este sanctuarul Sf. Stanislau, patron al Poloniei și loc de odihnă pentru importanți polonezi.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Plimbare deconectantă prin istoria Poloniei...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 27.11.22 14:00:36
Validat / Publicat: 27.11.22 15:51:17
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1427 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Kraków, Castelul Regal Wawel, Sălile de Ceremonii, Camera Păsărilor, tavanul
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

maryka
[27.11.22 16:23:24]
»

Un loc absolut deosebit! deși ați pornit pe ploaie, vremea s-a îmbunat, iar vizita a continuat la fel de frumoasă. Obiective de prim rang, obligatorii de văzut dacă ajungem acolo. Mă încântă tot ce am văzut și trebuie să le adaug și eu pe lista deja lungă.

Ce vacanță frumosă ați avut, câte locuri, câtă istorie în spatele lor! Felicitări!

k-latorPHONE
[27.11.22 17:04:53]
»

@mprofeanu: Woow, o zi de vacanța foarte concetrată, cu încărcătură istorică și culturală.

Intersecțiile mele personale cu ceea ce înseamnă Polonia sau simbolurile poloneze se limitează la o escală în Varșovia, când zburam spre Suedia și câțiva polonezi cu care prin natura job-ului a trebuit să lucrez o perioadă... în afară de opera literară Sobieski și românii, studiată evident, în școală. Drept să spun, despre polonezii cu care am lucrat nu prea mi-a plăcut, limba lor nici atât. Mi se pare dură, îmbârligată, total ne-melodioasă ca să zic așa. Am mai citit de-a lungul timpului impresiile celor care su vizitat Polonia, iar când am vizionat filmul Lista lui Schindler îmi propusesem să vizitez Cracovia. Nu s-a întamplat încă.

Articolele tale din ultima vreme însă, parcă îmi dau ghes să repun Polonia pe lista mea de călătorii!

Felicitări pentru articol. Toate cele bune!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[27.11.22 17:44:31]
»

@maryka: Și eu am fost încântată de ce am văzut acolo, sincer nu mă gândeam că va arăta atât de bine totul. Merită pus pe listă acest istoric oraș. Mulțumesc pentru ecou! Te îmbrățișez cu drag!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[27.11.22 18:08:21]
»

@k-lator: M-aș bucura dacă aș avea și eu o mică contribuție la schimbarea părerii tale despre Polonia. Ai dreptate limba este greoaie, la fel și scrierea obiectivelor vizitate. Am muncit mai mult și le-am scris și în poloneză și în română pentru a fi mai ușor de găsit de doritori. Eu am mai citit și pe Henryk Sienkiewicz, romanul Quo Vadis... Despre nuvela citită de tine îmi aduc aminte vag, era ceva legat de apărarea Cetății Neamț...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

mishu
[28.11.22 08:02:19]
»

@mprofeanu:

Această plimbare mi-a confirmat încă o dată ceea ce descoperisem deja, Cracovia, un oraș minunat, merită să ajungi în Polonia măcar pentru atât! Mergeți acolo și nu veți regreta!

am citit articolul si dupa ce am vazut pozele am simtit nevoia sa il recitesc, si mi-as dori sa ajung si eu acolo, este minunat totul si ai intradevar ce sa vezi.

Cat despre poze, ai avut noroc ca ai putut sa faci, eu am nimerit doua locuri unde nu am reusit sub nici o forma in Austia dar si in Romania, supaveghetorii erau zbir, si am mai incercat o "fenta" intr-un muzeu din Bucuresti, unde mi-au atras atentia ca este fotografiaul interzis... aveau camere si asa m-au depistat .

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[28.11.22 08:09:46]
»

@mprofeanu: In ceea ce priveste autorul mentionat de tine, eu am citit si trilogia: Prin foc si sabie, Potopul si Pan Wołodyjowski si mi-a placut mult de tot sa aflu astfel despre istoria lor, povestita frumos, cu imbinarea luptelor cu povesti de dragoste. De fapt am citit prima data Potopul, am inceput-o nu mi-a placut pentru ca incepea cu batalii, insa am vazut mai apoi filmul care mi-a placut si asa am citit cartea, si am aflat ca este a doua din trilogie, asa ca de asta incepea direct cu lupte , si apoi am finalizat trilogia.

Prima mea sefa din Austria era poloneza (adica mai este si acum dar nu mai e sefa mea , si a fost foarte incantata cand i-am spus ca i-am citit unul dintre scriitorii lor de vaza.

Mi-as dori sa ajung si eu pe aceste meleaguri si sper sa o si fac candva entru ca mi-ai starnit interesul.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.22 09:37:29]
»

@mishu: Mea culpa! Dar nu puteam să nu fac poze. În Castel nu era în fiecare cameră câte un observator sau luată de val nu mai vedeam nimic decât să pozez cât de cât... În catedrală erau mulți turiști și am prins curaj... nu prea poza nimeni pe acolo, erau foarte corecți...

Și eu am pățit ca și tine în alte locuri și nu am putut poza nimic, zbiri cum bine spui...

Mulțumesc frumos pentru ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.22 09:51:06]
»

@mishu: Am trilogia lui Sienkiewicz în bibliotecă dar sincer nu am citit-o, mi-a plăcut Quo Vadis despre începuturile creștinismului din Roma lui Nero, parcă, nu pot uita plecarea Sf. Petre și întrebarea acesuia Quo vadis domine?!

Oricum am avut niște fixuri și am ținut neapărat să-i văd mormântul în Varșovia, așa cum am avut cu Chopin și cu Marie Curie, sper să apuc să scriu cândva...

Polonia am descoperit-o încet, încet și cu cât mai vizitam câte ceva cu atât mai mult îmi plăcea...

Sper să ajungi acolo cum sper să ajung și eu în Austria, voi avea de unde să mă inspir...

mishu
[28.11.22 10:18:50]
»

@mprofeanu:

Am trilogia lui Sienkiewicz în bibliotecă dar sincer nu am citit-o, mi-a plăcut Quo Vadis despre începuturile creștinismului din Roma lui Nero, parcă, nu pot uita plecarea Sf. Petre și întrebarea acesuia Quo vadis domine?!

sunt carti clar diferite insa merita sa citesti si trilogia, insa trebuie sa ii dai putin ragaz sa te prinda, pana la urma este vorba despre istoria Poloniei, alte obiceiuri, insa atat mamei cat si mie ne-a placut.

Cat despre calatorii, ne vom impartasi reciproc diversele informatii utile

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[28.11.22 10:38:43]
»

@mishu: ????????

Rodel
[28.11.22 16:17:46]
»

Un oraș frumos ca arhitectură și încărcat de istorie, ceea ce-mi place mie să vizitez; am făcut-o acum prin intemediul review-ului tău.

Felicitări pentru impresiile și pozele postate!

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[29.11.22 09:47:47]
»

@Rodel: Mulțumesc frumos pentru ecou! Cracovia merită cu prisosință!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
k-lator, maryka, mishu, mprofeanu, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.070554971694946 sec
    ecranul dvs: 1 x 1