ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Piteşti
ÎNSCRIS: 19.06.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
SEP-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 13 MIN

Plimbare prin Kazimierz, Fostul Cartier Evreiesc din Cracovia

TIPĂREȘTE URM de aici

După ce ne-am cazat, vezi impresii, am pozat prin cameră și prin curte, apoi am plecat să vedem câte ceva din împrejurimi, dar, mai întâi câteva cuvinte despre Kraków – Cracovia pentru noi.

Notă: Deoarece transcrierea în română a denumirilor poloneze este mult diferită, iar în documentația făcută am găsit puține informații după denumirile românești în tot ce voi povesti voi scrie atât denumirile în poloneză cât și în română de folos, sper, cititorilor care vor merge acolo.

Kraków – Cracovia, oraș al cărui nume provine, conform tradiției, de la șeful de trib Krakus, legendarul fondator al orașului, este unul dintre cele mai vechi și mai mari, unul dintre cele mai renumite şi mai vizitate oraşe din Polonia și unul foarte important din punct de vedere artistic, cultural și știintific. Locuită încă din secolul 7, Cracovia a fost capitala Poloniei și reședința regilor polonezi în secolele 11 – 16, apoi a fost și este și azi capitală de voievodat, iar în anul 2000 a fost Capitală Europeană a Culturii.

Cu o populație de peste 700.000 de locuitori, vizitată anual de peste 7 milioane de turiști este considerată inima Poloniei, vestită pentru atmosfera boemă, marile teatre, galerii şi muzee şi pentru că reuşeşte să îmbine într-un mod unic tradiţia cu istoria şi contemporaneitatea, este cunoscută pentru Castelul Wawel, pentru Cartierul istoric Kazimierz, Vechiul Cartier Evreiesc, ambele aflate în patrimoniul mondial UNESCO. Cracovia are circa 40 de parcuri, 28 de muzee cu peste două milioane de exponate, are mai multe biserici și sinagogi, iar în împrejurimi se pot vedea Salina Wieliczka, cea mai veche mină de sare din lume, lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau și Munții Tatra.

În fiecare zi am văzut câte ceva prin oraș, voi scrie cum le-am văzut, voi da și timpii necesari pentru cei interesați, dar există și un Tur cu mașina electrică, automobil deschis, cu ghid audio în franceză, italiană, poloneză, engleză. Se văd Castelul Regal Wawel, Barbicanul, Cartierul istoric Kazimierz, Ghetoul, biserici, vechile sinagogi evreiești, clădiri istorice și se încheie la Fabrica lui Schindler, costul fiind 75 zloți. Opțional, contra cost, se poate vizita Muzeul Fabricii lui Schindler. Mai multe detalii pe getyourguide.com/krakow-l ... tric-car-t54981 și pe alte site-uri sau mai simplu la chioșcurile dedicate acestui tur.

Prima oprire a fost în Rynek Podgórski – Piața Piemontului aflată la nici 200 de metri de Apartamentele unde ne cazasem. Este o piață triunghiulară plină de viață, fosta piață principală a orașului Podgórze care acum o sută de ani a fost integrat în Cracovia. Aici se află Kościół św. Józefa – Biserica Sf. Iosif, una dintre cele mai frumoase biserici neogotice din Polonia, construită la începutul secolului 20.

Mi-au plăcut fațadele pitorești din cărămidă, împodobite cu cărămizi smălțuite multicolor, dispuse în modele geometrice, în dungi, cu ferestre cu vitralii, dar deosebite sunt combinația unor materiale diferite și includerea mai multor statui rezultând un bogat decor arhitectural și sculptural. Are mai multe turnuri și turnulețe, cel mai mare, Turnul cu ceas, terminându-se cu o cupolă spectaculoasă.

Interiorul împodobit cu mulțime de picturi și basoreliefuri este iluminat de trei Candelabre, în balconul de deasupra intrării se află Orga iar ca mobilier se remarcă Amvonul, și el neogotic.

Din cele șapte Altare două sunt mai căutate, Altarul Principal în care se află Statuia Sf. Iosif realizată odată cu construirea bisericii și Capela Sf. Ioan Paul al II-lea, papa de la sfârșitul secolului 20, singurul papa de origine poloneză, astăzi Sfânt, multe din bisericile poloneze au o asemenea capelă, era prima capelă văzută de mine pe pământ polonez.

Alte poze prin Bisercă și, părăsind Piața și Biserica, ne-am îndreptat spre Plac Bohaterów – Piața Eroilor, plimbare de 7 – 8 minute, oprindu-ne la Apteka pod Orłem – Farmacia Sub Vultur, singura farmacie ce a deservit evreii care trăiau acolo în timpul ocupației naziste, dar mai ales loc clandestin de aprovizionare, ajutor și contact pentru evreii din ghetou, azi un mic muzeu ce spune dramatica poveste a ghetoului. În piață se află, și voiam să-l văd, Pomnik Getta Żydowskiego – Memorialul Ghetoului Evreiesc, întreaga piață transformată într-un monument ciudat, dar emblematic al victimelor ghetoului din Cracovia: 70 de scaune metalice mari ce ocupă întreaga piață, simbolizând plecarea, dar mai ales absența locuitorilor evrei.

Ne-am continuat plimbarea și după nici 300 de metri am ajuns pe malul Vistulei la Ośrodek Dokumentacji Sztuki Tadeusza Kantora – Cricoteka, Centrul de documentare a artei lui Tadeusz Kantor, ce adăpostește un Teatru, un Muzeu dedicat lui Tadeusz Kantor, cunoscutul artist, pictor, designer și director de teatru polonez din a doua jumătate a secolului 20, precum și o Cafenea care situată la etajul patru oferă ample priveliști asupra Vistulei cu faleza ei frumos amenajată și a Cracoviei. Cricoteka este și un exemplu impresionant de arhitectură ce integrează o construcție istorică într-un ansamblu arhitectural ultra modern, mi-a plăcut idea, arată bine.

Am continuat plimbarea spre Cartierul Kazimierz dar l-am întâlnit pe Juliusz Leo, un uriaș de circa 3 metri din bronz, Primarul Cracoviei care în 1915 a reușit fuzionarea acestuia cu Podgórze, Orașul Liber și Regal de peste Vistula.

Ne-am salutat, apoi am mers la Kładka Ojca Bernatka – Pasarela Părintele Bernatek, o pasarelă dublă pentru pietoni și bicicliști ce leagă Plac Wolnica din Kazimierz de Rynek Podgórski, numit și Podul iubirii a cărui poveste, veche de peste o sută de ani am aflat-o acolo.

În orașul sârb Vrnjacka Banja doi tineri trăiau o frumoasă poveste de dragoste. Proaspăt logodiți au fost despărțiți de Primul Război Mondial, tânărul, ofițer fiind, trimis în Grecia s-a îndrăgostit de o grecoaică. Fata nu l-a uitat iar tinerele din oraș, ca să-și protejeze dragostea, au scris numele lor și al partenerului pe lacăte pe care le-au prins de balustrada podului pe care cei doi se plimbau, apoi au aruncat cheile în apă. Astăzi există în întreaga lume peste o sută de asemenea poduri pe care sunt prinse peste un milion de lacăte.

Am trecut podul printre lacăte, pe lângă niște acrobați ce parcă sfidează gravitația și am ajuns în Kazimierz Dawna Dzielnica Żydowska – Kazimierz, Fostul Cartier Evreiesc la Plac Wolnica – Piața Wolnica la vechea Ratusz Kazimierski – Primărie Kazimierz, peste 400 de ani Kazimierz a fost oraș de sine stătător cu piață, porți și primărie care azi este Muzeum Etnograficzne – Muzeul Etnografic.

Lângă piață este Bazylika Bożego Ciała – Basilica Corpus Christi construită de regele Cazimir al III-lea cel Mare pe la jumătatea secolului 14, complet devastată după trei sute de ani de invadatorii suedezi, restaurată într-o atractivă combinație de arhitectură gotică și barocă, un impunător templu din cărămidă roșie. Impunătoare este și Clopotnița cu cei 70 de metri înălțime și cele cinci clopote, Stanisław, cel mai mare are circa 2,5 tone și 1,5 metri în diametru, Orga este cea mai mare din oraș, iar Interiorul impresionează prin Altarul principal sculptat în lemn, bogat aurit și împodobit cu tablouri și prin Amvonul în formă de barcă ce plutește pe valuri. Este deschisă vizitatorilor zilnic între orele 9 și 17, dar nu și în timpul slujbelor.

În apropiere, pe Ulica Józefa 7, se află InfoKraków – Centrul de Informare Turistică deschis zilnic între orele 9 și 17 unde am găsit tineri amabili, hărți și pliante

Ne-am continuat plimbarea prin Pasaż Listy Schindlera – Pasajul Lista lui Schindler, aflat la 20 – 30 de metri pe aceeași stradă, locul unde s-au filmat scene din Lista lui Schindler, cunoscuta dramă cinematografică a regizorului Steven Spielberg. Am ieșit din Pasaj în Ulica Beera Meiselsa și am ajuns în Plac Nowy – Piața Nouă, centrul spiritual al subculturii cracoviene, o piață street food, cu tarabe și porumbei, elementul ei central fiind Okrąglak – Rotonda, hală acoperită unde se pregătesc printre altele Zapiekanki, pizza poloneză și sandvici cu untură.

Am continuat plimbarea prin Cartierul Evreiesc făcând un Circuit al Sinagogilor începând cu Synagoga Postępowa (Tempel) – Sinagoga Progresivă (Templu) de pe Ulica Miodowa 24, deschisă vara între orele 10 și 18, iarna între 10 și 16 și poate fi vizitată contra unei taxe de 10 zloți. Construită de israeliții progresiști pe la jumătatea secolului 19, în stil maur neorenascentist, depozite și grajduri în timpul ocupației naziste, sinagoga funcțională până spre sfârșitul secolului 20 când a fost renovată și adusă la frumusețea de dinainte de război. Templul găzduiește astăzi concerte și, în fiecare vară, Festivalului Culturii Evreiești, când acolo se adună evrei din întreaga lume.

Am continuat plimbarea pe Ulica Szeroka pe la Restauracja Hamsa – Restaurantul Hamsa cu specific din Orientul Mijlociu și ne-am oprit la Synagoga Remu vizitabilă vara între orele 10 și 18, iarna între 10 și 16, taxa de vizitare fiind 10 zloți. Construită pe la mijlocul secolului 16 în stil renascentist, de bancherul Isserles, tatăl rabinului cracovian Remu, a fost și este cea mai mică dintre sinagogile istorice din Kazimierz, astăzi fiind principalul loc de rugăciune pentru comunitatea evreiască din Cracovia.

Lângă sinagogă se află Cmentarz Remuh – Cimitirul Remu, cimitir evreiesc înființat pe la mijlocul secolului 16, unul dintre cele mai vechi din Europa. Acolo este îngropat Moses Isserles, Rabinul Remu a cărui piatră funerară a scăpat vandalizărilor făcute de invadatori, inclusiv de naziștii anilor 1940. Nu l-am vizitat.

Tot pe Ulica Szeroka am făcut o scurtă pauză la Ławeczka Jana Karskiego – Banca lui Jan Karski luptător de rezistență, curier și emisar al autorităților statului polonez subteran și al guvernului Republicii Polone din exil în timpul celui de al doilea război, am mai mers circa 150 de metri pe aceeași stradă și am ajuns Plac Żydowski – Piața Evreiască, o piață cu cafenele și o Sinagogă, mi-a plăcut această prezentare găsită într-un ghid, este vorba despre Stara Synagoga – Sinagoga Veche, cea mai veche sinagogă poloneză supraviețuitoare.

Ridicată în secolul 15 în stil gotic, asemenea sinagogilor germane și cehe, reconstruită în forma renascentistă în secolul următor, a fost, până în anul 1941 când germenii au creat ghetoul din Cracovia, centrul religios și administrativ al comunității evreiești din Kazimierz. Restaurată în mai multe etape înainte și după Primul Război Mondial, depozit în cursul celui de-al doilea când i s-au distrus echipamentele iar la alungarea fasciștilor din Cracovia i s-a prăbușit bolta!?!? , restaurată pe la jumătatea secolului 20 și transformată în muzeu. Este și astăzi Muzeum Historycznego Miasta Krakowa – Muzeul de Istorie al Orașului Cracovia, gazdă a Wystawy stałej „Dzieje i Kultura Żydów” – Expoziția permanentă "Istoria și cultura evreilor".

Imediat este Plac Bawół – Piața Bivolului și ne-am oprit la Casa Bosaków cu o frumoasă pictură murală realizată în memoria familiei ce a locuit acolo peste 400 de ani, apoi am mers la Synagoga Wysoka –Sinagogă Înaltă de pe Ulica Józefa 18, una dintre cele mai vechi sinagogi din Kazimierz. Construită în stil renascentist în secolul 16, încă nerestaurată, are sala principală de rugăciune la etaj, de aici numele ei, astăzi spațiu de expoziții și conferințe. Pe Ciemna Ulica am ajuns pe Ulica Kupa 26 la Synagoga Izaaka, numită așa după numele fondatorului Izaak Jakubowicz (Ajzyk Jekeles), bancher, comerciant, președinte al comunității evreiești din Kazimierz prin secolul 17. Devastată în cursul ocupației suedeze, refăcută, atelier de teatru în timpul ocupației naziste, aici Tadeusz Kantor a lucrat ca pictor de decor, renovată la sfârșitul secolului 20.

Continuând plimbarea pe Ulica Kupa am ajuns la Synagoga Kupa, aflată pe Ulica Miodowa 27, o clădire dreptunghiulară în stil baroc construită din cărămidă, cu ferestre înalte, semicirculare, cu un acoperiș în două ape. Numele vine de la faptul că sinagoga a fost construită în secolul 17 din donațiile enoriașilor adunate într-un fond, „kupa” . Devastată de mai multe ori, cel mai grav în timpul ocupației naziste și a celei sovietice, este astăzi unul dintre locurile de desfășurare a ceremoniilor religioase și a festivalurilor culturale. A fost ultima Sinagogă construită în timpul existenței orașului evreiesc și ultima văzută de noi în această plimbare.

Am părăsit zona dedicată sinagogilor, sunt apropiate una de alta pentru a reveni în Plac Wolnica, am mers pe Ulica Krakowska și am văzut Teatr Nowy – Teatrul Nou, tânăr de doar 16 ani dar într-o clădire veche de peste o sută de ani, frumoasă, cu două laturi pe două străzi perpendiculare, apoi am trecut pe la Szpital Zakonu Bonifratrów Św. Jana Grandego - Spitalul Ordinului Sf. Jan Grandego de pe Ulica Trynitarska care cu o existență de peste 400 de ani este astăzi un spital modern într-o frumoasă clădire de doar o sută de ani.

Am revenit pe Ulica Krakowska la Kościół Bonifratrów Trójcy Przenajświętszej - Biserica Fraților Sfântei Treime una dintre cele mai frumoase clădiri baroce din Cracovia. Am stat, privit și pozat Fațada ei ce urcă în sus ca un turn, remarcabilă prin verticalism și pitoresc, cu trei diviziuni arhitecturale verticale. Interiorul Bisericii este mai simplu dar are farmecul barocului târziu. Are o singură navă și un rând de capele, printre care și Capela Sf. Ioan Paul al II-lea, are multă stucatură și decorațiuni bogate: capitelurile pilaștrilor sunt decorate cu motive roccoco, pe arcade sunt flori și frunze de palmier, iar în presbiteriu decorațiuni cu capete de îngeri și ramuri de măslin.

Am părăsit Biserica și am mers pe Most Marszałka Józefa Piłsudskiego - Podul Mareșal Józef Piłsudski peste Vistula. Câteva poze pe și peste Râu, apoi trecând podul am părăsit Cartierul Evreiesc, dar ne-am oprit pe malul celălalt al Vistulei, aproape de capătul lui, la Centrum Kultury Podgórza - Centrul Cultural Podgórze de pe Ulica Sokolska 13 găzduit de o clădire istorică, fosta Școală Primară „Tadeusz Kościuszko” , ridicată de la sfârșitul secolului 19.

De aici în 5 – 6 minute am ajuns la cazarea noastră, pentru toată plimbarea, plecare de la și întoarcere la cazare fiind necesare circa 4 ore.

Am văzut obiective turistice unice, deosebite, plimbare plăcută ce nu trebuie să lipsească din programul nici unui vizitator în Cracovia!! Mergeți acolo și nu veți regreta!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Kazimierz este cunoscut pentru asocierile sale cu Schindler și Spielberg, urme ale istoriei evreiești a acestui cartier, nu numai că au supraviețuit, ci abundă sub forma numeroaselor sinagogi și cimitire evreiești din district.

Ul. Szeroka, loc pitoresc...


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Kazimierz a revenit și este astăzi un cartier plin de viață, boem, plin de situri istorice, cafenele cu atmosferă și galerii de artă.

Plac Nowy cu Okrąglak - Rotonda și Street Food de neratat...

Restaurant Hamsa Hummus & Happiness, restaurant pentru servit masa...

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de mprofeanu in 08.11.22 14:05:58
Validat / Publicat: 08.11.22 14:37:38
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în POLONIA

VIZUALIZĂRI: 1925 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Kraków, Cricoteka și frumoasa faleză a Vistulei pozate de pe pasarelă
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 51400 PMA (din 38 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[08.11.22 15:28:39]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

-

Împreună cu continuările sale, Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.11.22 16:20:30]
»

@webmaster: Mulțumesc frumos!

mishu
[08.11.22 16:36:49]
»

@mprofeanu: Citind titlul articolului, gandul meu s-a dus imediat la cei doi turisti straini care s-au trezit in aeroport in Craiova in loc de Cracovia. Am citit la vremea respectiva patania lor, m-am gandit cum a fost oare posibil, asta arata si cata geografie cunoastem, ok, au crezut initial ca asa este scrierea orasului, insa dupa ce au luat biletele mai verificau si ei cate ceva. Cum sa ajunga la destinatie unde ii asteptau prietenii era prea costisitor, au ramas sa petreaca cele cateva zile in Craiova si s-au declarat multumiti... cred ca da dupa ce au descoperit bauturile locale .

Ai surprins minunat in poze locurile si cred ca si mie mi-ar fi parut rau daca pateam asa ceva. Foarte frumos totul, vechi si nou intr-o imbinare perfecta.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.11.22 17:11:48]
»

@mishu: Am aflat și eu de cei doi tineri și Craiova lor, eram și interesată pentru că aveam în plan Cracovia nu Craiova.???? O să mai scriu două articole despre ce am văzut acolo, cartierul evreiesc este un preambul la ce va urma...

Mulțumesc frumos!

maryka
[08.11.22 20:14:54]
»

Mi-a plăcut plimbarea! Am fost alături-virtual și constat că într-adevăr este foarte frumos! Ați ales foarte bine acest circuit, sunt atât de multe locuri surprinzătoare încât doar timp, bani și sănătate să avem să le vedem după pofta inimii!

Iar pozele frumoase desăvârșesc povestea! Îmi place foarte tare asta-aici aflăm și cunoaștem locuri minunate! Felicitări!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[08.11.22 21:56:03]
»

@maryka: Mulțumesc frumos pentru ecou! O să continui povestea dar sunt multe obiective de văzut, le-am cam prins pe toate din zona centrală și o să urmeze altele din ce în ce mai frumoase... Nu puteam să trec peste cartierul evreiesc este atât de legat de ce s-a întâmplat mai ales în perioada de tristă amintire a celui de al doilea război mondial și sincer nu s-a prea scris pe AFA.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Mephisto
[09.11.22 07:45:17]
»

Astazi m-a trezit pisica la 4 dimineata si neavand ce face m-am apucat sa citesc aceasta recenzie. Dupa aceea am vazut ca era urmare de la alta recenzie, care la randul ei era urmare la... Si le-am citit pe toate. E genul de circuit turistic pe care l-as face oricand. Iar Polonia e o tara care pe mine m-a fascinat inca de cand am citit " Sobieski si romanii ". Pacat ca de-a lungul timpului n-am avut conducatorii care sa fi stiut catre cine sa-si aplece capetele.

Spuneati Doamna, mai sus, intr-un ecou ca pe AFA nu prea s-a scris despre cartiere evreiesti. E un subiect sensibil. Suntem oameni si avem pareri diferite. Dumneavoastra v-a placut, dar poate altuia nu i-a placut. Daca scrie ca nu i-a placut si-a dat foc la valiza. Va fi infierat cu manie proletara, crucificat din motive inchipuite de antisemitism, etc., etc. Cu toate ca, indiferent daca ne place ori nu, ar trebui scris. Ce s-a intamplat acum 80 de ani n-ar trebui sa se mai intample niciodata.

Ma uitam la foto 18 si am asociat cu ideea ca sunteti seniori. Doamna, cu seniorul din foto as avea curaj sa merg pana la capatul pamantului. Arata senzational, nu ma indoiesc ca sofeaza la fel cum arata, asa ca puteti planifica muuuulte circuite in continuare.

Despre recenzie nu scriu. N-am cuvinte, nu le gasesc. Mai ales ca l-am citit dupa ce mi-au picat ochii pe lista locurilor pe care le-ati vizitat. Va invidiez Doamna, dar sa stiti ca e o invidie constructiva, daca pot spune asa. Ma motieaza.

Va doresc sa fiti sanatosi, sa calatoriti si sa traiti pana cand voi apuca sa vizitez si eu macar atatea locuri cate ati vizitat dumneavoastra

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[09.11.22 17:44:57]
»

@Mephisto: Așa este, pe AFA nu s-a scris despre Vechiul Cartier Evreiesc din Cracovia. Când am început documentarea am citit multe articole despre Polonia de pe acest site pentru a-mi face un circuit cât mai complex.

Da, suntem seniori, avem 65 respectiv 69 și încercăm să mai vedem câte ceva din lumea asta mare. O să dau din casă, noi nu prea ne călcăm pe bătături, soțul cu condusul mașinii, cu vorbitul limbii engleze, minimal, eu cu documentarea. Îi place să meargă în excursii dar mă lasă pe mine să aleg.

Fă-ți timp și scrie pe unde ai fost împreună cu prietena ta, așa există undeva amintirile trăite, pentru că în timp ele se extompează.

Nici eu nu am scris tot, mă adun mai greu...

Mulțumesc frumos pentru ecou! Sigur vei vedea multe locuri dacă îți place și vrei. Îți doresc din tot sufletul să ai parte de călătorii multe și frumoase! ✈️????

mishu
[09.11.22 18:02:15]
»

@Mephisto: Sa stii ca si eu ca si autoarea acestui articol cred ca tebuie sa profiti de varsta ta si sa calatoresti cat mai mult, sa profiti de absolut tot si sa-ti faci o colectie de amintiri frumoase. Nu stiu in ce masura vei dori sa scrii aici sau nu si de acum incolo, insa asa iti pastrezi amintirile. Mi s-a intamplat sa caut sa imi amintesc ceva si sa caut aici pentru ca stiam ca am scris despre asta.

Si pntru ca esti mai dracos , sigur vei reusi tot ce gandesti... tu sau consoarta .

Michi
[10.11.22 08:29:30]
»

@mprofeanu: ˝Da, suntem seniori, avem 65 respectiv 69 și încercăm să mai vedem câte ceva din lumea asta mare˝

Mai aveţi în faţă peste 15 ani de excursii. Din experienţa proprie- am iesit din ţară cu soţul până la 84 de ani şi dacă mai trăia, probabil ar mai fi fost 2-3 ani- am făcut la vârsta ta excursiile mai grele, lăsând Europa mai la urmă. Este formidabilă senzaţia că învingi timpul şi să reuşeşti să mergi unde unii de 50 de ani nu au curajul să pună piciorul. Ultima excursie în doi, cu trei luni înainte de finish, a fost Tenerife cu vulcanul El Teide şi satul Masca.

Reviewul tău mi-a amintit şi completat cunoştinţele despre Cracovia, mulţumesc

mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.11.22 09:10:17]
»

@Michi: Eu vă mulțumesc pentru îndemnul frumos, cel cu peste 15 ani!

Așa gândeam și eu despre călătorii, vroiam să văd ținuturi mai îndepărtate încă pe cont propriu... A venit pandemia care mi-a dat în cap și mi-a luat tot elanul. Dar ușor, ușor sper să mai am resurse să mai fac câte o ieșire... îmi doresc și ceva mai îndepărtat de Europa, să vedem...

Așa simt și eu că înving timpul. Mulți mă întreabă cum pot să merg pe cont propriu având și o mare lipsă, nu știu limba engleză. Asta presupune multă documentare înainte, dar am mai căpătat și experiență. Vă îmbrățișez cu drag!

doinafil
[10.11.22 15:21:20]
»

Mi-au plăcut și informațiile și pozele! Felicitări pentru tot!

Mi-a mai plăcut - în mod special - poza P45, pictura peretelui Casei Basakow, Kazimierz! Dacă și pereții caselor bucureștene ar fi așa de frumos pictate și nu mâzgălite cu așa-zisul „graffiti” , orașul ar arăta mult mai bine, părerea mea! Mâzgălelile actuale mă intrigă, sunt hidoase și urâțesc pereții, pe oriunde sunt făcute!

Am văzut, în schimb, și aici - pe AFA - dar și în Spania, Italia sau pe oriunde am mai fost și desene graffiti foarte bune, inspirate, unele care chiar care transmiteau un mesaj. Ce mai „tura-vura” , erau frumoase, „erau la locul lor” !

Cum spune și mama @Michi, cel puțin 15 ani (ca ea) vă urez să mai călătoriți prin lume, să aveți ce ne povesti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanuPHONEAUTOR REVIEW
[10.11.22 15:39:11]
»

@doinafil: Așa este, ce bine ar arăta unele case de la noi, mai puțin restaurate, dacă ar fi înfrumusețate cu graffiti de bună calitate...

În Cracovia am văzut cum se încearcă să se înfrumusețeze cartierul, au tot restaurat, nu mai zic de refacerea clădirilor de după război...

Cât despre urarea lui mama @Michi aș dori să se adeverească și vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[10.11.22 15:39:15]
»

@Mephisto:

... ca pe AFA nu prea s-a scris despre cartiere evreiesti. E un subiect sensibil. Suntem oameni si avem pareri diferite. Dumneavoastra v-a placut, dar poate altuia nu i-a placut. Daca scrie ca nu i-a placut si-a dat foc la valiza. Va fi infierat cu manie proletara, crucificat din motive inchipuite de antisemitism, etc., etc. Cu toate ca, indiferent daca ne place ori nu, ar trebui scris. Ce s-a intamplat acum 80 de ani n-ar trebui sa se mai intample niciodata.

Așa este, nu trebuie să uite nimeni, nici ei nici noi! Pentru mine nu contează ce „origini” ai, dacă ești un om bine (și frumos) educat, măcar cu bun simț elementar, îmi poți deveni prieten, dacă vrei!

În viața mea am avut - prin natura profesiei - colegi (mai în vârstă) intelectuali evrei cu care m-am înțeles foarte bine, de la care am învățat câte ceva și pe care i-am admirat, mai ales după ce ne-am împrietenit, daaaaaaar,

așa cum „nu există pădure fără uscături” , erau și alții, de aceeași origine, cu care nu aveam nimic „în comun” , nu eram pe aceeași „lungime de undă” . Și pe aceștia i-am respectat, pentru inteligența - nu pentru răutatea lor! -, dar... atât! Nu am încercat să mi-i apropii, n-am fi avut ce gânduri și păreri să schimbăm, nu eram „compatibili” !

N-am prejudercăți când este vorba de „origine” , respect toate popoarele și etniile, atâta timp cât suntem și noi, românii, respectați!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, maryka, Mephisto, Michi, mishu, mprofeanu
Alte impresii din această RUBRICĂDescoperă Cracovia și împrejurimile:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068504095077515 sec
    ecranul dvs: 1 x 1