ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 30.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 12.03.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
APR-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTA MEDIE REZULTATĂ
95.00%
OBS: Spre deosebire de GRADUL de SATISFACŢIE (care se selectează de autor si se exprimă in procente, 0 - 100 %), MEDIA se calculeaza AUTOMAT, ca notă de la 1 (foarte slab) la 10 (excelent)

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
[fb]
TIMP CITIRE: 6 MIN

Cu săniuțele tradiționale din Madeira

TIPĂREȘTE URM de aici

28 aprilie 2022

Adresa: Caminho do Monte, Entrada 151, Porta 4,9050-288 Funchal, Madeira, Portugalia

Coordonate GPS plecare: 32.67539; -16.90255

Website: www.carreirosdomonte.com

Program: luni – sâmbătă, 09.00-18.00; închis 14-15 august, 25 decembrie şi 1 ianuarie

Preţuri:

- 1 persoană = 25 euro

- 2 persoane = 30 euro

- 3 persoane = 45 euro

După vizita la grădina tropicală Monte Palace, ne-am îndreptat spre tradiţionalele săniuţe din Madeira, deoarece o coborâre cu acestea ne fusese recomandată ca o atracţie turistică de neratat. Acum nu ştiu dacă era chiar „de neratat” , însă, cu siguranţă, a fost o experienţă interesantă şi chiar amuzantă pe alocuri.

Mulţi dintre turiştii care ajung sus pe Monte aleg să coboare cu aceste sănii tradiţionale. Noi mai avusesem o tentativă cu câteva zile înainte, în cadrul primei excursii opţionale făcute, însă am găsit închis, din motive încă neclare. Ghidul ne-a spus că ar fi fost o grevă a conducătorilor de săniuţe, nemulţumiţi de salariile care nu le mai fuseseră mărite de câţiva ani, dar eu nu sunt convinsă că acesta ar fi fost motivul.

La săniuţe se poate ajunge cu telecabina de Monte, cu autobuzul, cu taxiul sau cu maşină închiriată. Noi am ajuns prima dată cu telecabina şi a doua oară cu autobuzul.

Pe la 1850 aceste sănii erau folosite pentru transportul mărfurilor și al localnicilor de pe Monte până în Funchal, pe un traseu cu lungimea de patru kilometri. În prezent, traseul este de doar doi kilometri, cu plecare din faţa hotelului Grande Belmonte şi având punctul terminus în Livramento, astfel că tradiţia săniuţelor continuă exclusiv în scop turistic, o distracţie pentru turişti, dar şi o afacere profitabilă pentru organizatori, având în vedere preţurile deloc mici practicate de aceştia.

Săniile sunt confecţionate din nişte coşuri mari de răchită, dotate cu perne pentru confortul pasagerilor, şi având tălpici de lemn care le permit să alunece aproape liber pe pantele destul de abrupte ale străzilor.

Săniile sunt conduse de către doi bărbaţi, majoritatea destul de vânjoşi, îmbrăcaţi în costume albe şi cu pălării de paie pe cap, încălţaţi cu nişte pantofi speciali care îi ajută să frâneze. Cu ajutorul unor frânghii, aceştia manevrează sania, inclusiv la viraje. Este destul de palpitant cum săniile alunecă pe aceleaşi străzi pe care circulă liber şi maşini, dar, la intersecţii, săniile au prioritate faţă de maşini 😊, existând angajaţi, postaţi în fiecare intersecţie de pe traseu, care au grijă să oprească maşinile care intersectează traseul săniuţelor, evitând astfel producerea accidentelor. În vreo două asemenea intersecţii existau şi fotografii de rigoare care imortalizau turiştii amatori de adrenalină, poza aşteptându-i deja gata la coborâre, disponibilă contra sumei de zece euro, ieftin ca braga :D, însă nu te obligă să o cumperi dacă nu doreşti.

M-am aşezat la o coadă scurtă de câteva persoane la casa de bilete. Un afiş ne informa că biletele pot fi achitate doar cu numerar, însă eu am văzut că există şi un POS şi am zis să-mi încerc norocul. Tipul de la casă a zis că nu merge, dar eu am insistat să încerce şi, evident, a funcţionat :D. Ne-am aşezat apoi la coada formată pentru urcarea în săniuţe. Coada mi s-a părut cam lungă, dar a mers surprinzător de repede. Cât am făcut câteva fotografii altor turişti aflaţi înaintea noastră, ne-a şi venit rândul la sanie.

Eh... aici cred că am avut noi puţin ghinion sau conducătorii de sanie care ne-au picat nouă nu au fost cei mai orientaţi. Tipii arătau ca Stan şi Bran: unul slab şi unul gras. Şi între mine şi soţul meu există diferenţe vizibile de greutate. Normal era ca tipii să încerce să echilibreze sania, aşezându-se cel mai gras în spatele celui mai slab dintre noi şi celălalt pe partea opusă, dar ei au făcut taman invers. Am sesizat imediat că sania este dezechilibrată şi vor fi probleme la coborâre. Îmi venea să-i bat când îi vedeam atât de proşti. De alunecat, sania aluneca pe străduţele cu pantă abruptă, semn că nu greutatea era o problemă, am prins şi o viteză destul de mare pe câteva porţiuni, dar trăgea dreapta, ca în cazul unei maşini cu pană pe dreapta. Despre senzaţia neplăcută că am fi putut „şterge” un şir întreg de maşini parcate în lungul străzii sau despre riscul de a ajunge sub roţile maşinilor care circulau în acelaşi sens cu noi şi ai căror şoferi ne priveau amuzaţi nemaifiind suficient de atenţi la condus, ar fi multe de spus, însă totul este bine când se termină cu bine.

Distracţia s-a terminat după un viraj la stânga într-o curte din zona Livramento. Am coborât din sanie ignorând mâinile întinse după ciubuc ale celor doi, apreciind că un simplu „mulţumesc” este mai mult decât suficient pentru prestaţia acestora, care pe mine m-a nemulţumit. De aici săniuţele erau urcate într-o camionetă şi transportate înapoi la punctul de plecare.

În curtea respectivă există o cafenea unde turiştii îşi pot trage sufletul la o cafea, o poncha, un suc sau ceva de ronţăit, mai există şi un magazin de suveniruri şi toalete.

Am fost imediat asaltaţi de către şoferii de taxi care se ofereau să ne ducă în centrul Funchalului, la preţuri negociabile, măricele, dar am refuzat serviciile acestora.

De la Livramento până în centru se poate ajunge şi pe jos într-o plimbare plăcută de o jumătate de oră, conform Waze, drumul fiind în coborâre. Noi am preferat să aşteptăm vreme de două ţigări primul autobuz şi să ne folosim cardurile de o zi pentru transportul urban în Funchal achiziţionate la plecarea de la hotel, ulterior luând un alt autobuz până în zona Lido unde eram cazaţi.

În concluzie, am făcut-o şi pe asta şi nu regret deloc. Pentru noi a fost o experienţă interesantă, cam scumpă şi nu extraordinar de reuşită, dar ne-am distrat şi a fost ok. Dacă nu încercam, aş fi rămas cu regretul că am ratat o mare „chestie” , un must al oricărei vacanţe în Madeira, cum este prezentată această atracţie turistică.

Recomand coborârea cu săniuţele tradiţionale. Puţină adrenalină nu dăunează nimănui 😊

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de nicole33 in 30.08.22 00:05:36
Validat / Publicat: 30.08.22 08:33:37
VIZUALIZĂRI: 2385INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în PORTUGALIA
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Bulgaria, Turcia, Grecia, Spania, EAU, Iordania, R. Dominicană, Serbia, Egipt, Tunisia, Portugalia
SESIZEAZĂ
greșeală / conținut, limbaj
Adn. FAVORIT
9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (nicole33); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Funchal și Oceanul - vedere de pe Monte
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55100 PMA (din 59 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

Carmen Ionscris / TELEFON [30.08.22 09:09:54] »

Nu-i genul de distracție pe gustul meu, dar admit că poate fi amuzantă pentru mulți alții.

Ne vedem pe 9 sept. la Nenea Iancu?

mishu [30.08.22 10:48:21] »

@nicole33:

Normal era ca tipii să încerce să echilibreze sania, aşezându-se cel mai gras în spatele celui mai slab dintre noi şi celălalt pe partea opusă,

la asta m-as fi asteptat avand in vedere ca ar trebui sa se priceapa. Mi-ar fi placut sa incerc si eu aceste senzatii, asa, sa nu zic ca n-am facut-o, poate ca nu as repeta, dar o data in viata merita.

Am incercat si eu ceva adrenalina in diferite locuri, si pot spune ca astfel de experiente parca te mai revigoreaza.

O experienta minunata, felicitari, votat cu mare drag.

Zoazore [30.08.22 12:52:17] »

@nicole33:

Normal era ca tipii să încerce să echilibreze sania, aşezându-se cel mai gras în spatele celui mai slab dintre noi şi celălalt pe partea opusă, dar ei au făcut taman invers. Am sesizat imediat că sania este dezechilibrată şi vor fi probleme la coborâre

Dar voi nu ati putut sa va schimbati locurile in saniuta? Daca ei erau natarai, ati fi putut rezolva voi situatia!

Despre senzaţia neplăcută că am fi putut „şterge” un şir întreg de maşini parcate în lungul străzii sau despre riscul de a ajunge sub roţile maşinilor care circulau în acelaşi sens cu noi şi ai căror şoferi ne priveau amuzaţi nemaifiind suficient de atenţi la condus, ar fi multe de spus, însă totul este bine când se termină cu bine.

Da' stiu c-ati avut adrenalina, nu gluma! Si da, daca n-ati fi incercat atractia asta, ati fi ramas cu intrebarea: "cum ar fi fost daca... "

nicole33 [31.08.22 00:13:37] »

@Carmen Ion:

Nu-i genul de distracție pe gustul meu, dar admit că poate fi amuzantă pentru mulți alții.

Nu aş putea spune că este neapărat genul meu de distracţie, însă a fost o experienţă. Tronsoanele pe care am prins viteză mi-au plăcut cel mai mult. Soţului meu i-a plăcut chiar mai puţin decât mie.

Paradoxal, cei mai încântaţi erau cei 60+.

Mulţumesc mult pentru vizită, ecou şi invitaţie!

Referitor la întâlnire, îmi doresc enorm să ne revedem cât mai mulţi şi te felicit pentru iniţiativă.

Sunt în Bucureşti, vreau să particip, însă nu pot confirma 100% în acest moment din motive care nu depind de mine.

nicole33 [31.08.22 00:33:39] »

@mishu:

la asta m-as fi asteptat avand in vedere ca ar trebui sa se priceapa.

Normal.

Aşa fac şi eu în cazul în care am mai mulţi pasageri în maşină. Le sugerez care unde să stea.

Mi-ar fi placut sa incerc si eu aceste senzatii, asa, sa nu zic ca n-am facut-o, poate ca nu as repeta, dar o data in viata merita.

Era loc de mai bine. Alte sănii au avut un parcurs mai ok ca al nostru, chiar dacă erau porţiuni unde toate se opreau şi trebuiau trase de "driveri" până începeau să prindă iar viteză.

Evident că la o revenire în Madeira voi căuta şi alte distracţii, nu să le repet.

Am incercat si eu ceva adrenalina in diferite locuri, si pot spune ca astfel de experiente parca te mai revigoreaza.

Spre deosebire de soţ, eu sunt pentru distracţii mai soft, sunt mai fricoasă, iar adrenalina în exces nu ştiu dacă m-ar revigora sau nu

Mulţumesc mult pentru aprecieri, vizită şi ecou!

nicole33 [31.08.22 00:43:29] »

@Zoazore:

Dar voi nu ati putut sa va schimbati locurile in saniuta? Daca ei erau natarai, ati fi putut rezolva voi situatia!

Ce să mai schimbi locurile, că o luasem deja la vale şi nu aveau cum să o mai oprească pe panta aia atât de înclinată, iar când s-a oprit la un moment dat, nu mi-a dat prin minte; eram prea ocupată cu urările de bine

Da' stiu c-ati avut adrenalina, nu gluma! Si da, daca n-ati fi incercat atractia asta, ati fi ramas cu intrebarea: "cum ar fi fost daca... "

Exact despre asta este vorba!

Nu ştii până nu încerci şi nu vrei să-ţi pară rău că ai ratat-o.

Era pe listă, trebuia bifată

Mulţumesc mult pentru vizită şi ecou!

mishu [31.08.22 11:59:23] »

@nicole33:

Spre deosebire de soţ, eu sunt pentru distracţii mai soft, sunt mai fricoasă, iar adrenalina în exces nu ştiu dacă m-ar revigora sau nu

nu stiu ce sa zic, as spune si eu ca si tine, insa de multe ori ma las luata de val, asa ca am experimentat dupa 50 de ani coborarea prin tunele de apa la parcurile acvatice / sau pe colac de 4 persoane, am mers pe trasee (ce-i drept doar albastru si verde) in parcurile tematice (iar tiroliana mi-o si doream) si am experimentat o coborare gen pasare, de pe munte la vale, la o viteza de 80 km/ h prinsa in hamuri in pozitia unei pasari. Iar acum cand imi aduc aminte, nu spun ca nu as mai face-o, as repeta astfel de experiente oricand.

Hai ca mi-ai adus aminte de momente frumoase

adrianbogdanscris / TELEFON [31.08.22 16:52:53] »

Bună! Sunt în metrou si cu greu ma abțin sa nu rad în hohote, auzi tu Stan și Bran, ...

Îmi dau seama ce mișto ai făcut în saniuta când ai constatat ca cel mai probabil era dezechilibrata din cauza raportului inegal de greutate.

Bă, mă bucur de tupeul tău, bravo.

Va pup!

doinafil [31.08.22 18:43:56] »

Un afiş ne informa că biletele pot fi achitate doar cu numerar, însă eu am văzut că există şi un POS şi am zis să-mi încerc norocul. Tipul de la casă a zis că nu merge, dar eu am insistat să încerce şi, evident, a funcţionat

Prețul nu este mic pentru o așa distracție, iar tupeului afișat - că nu se poate achita decât cash, ai făcut bine că i-ai răspuns cu „tupeul” tău! (care, de fapt, nu e tupeu!) Le este mai ușor așa, să nu mai „umble” pe la Bănci, cred eu.

Săniile astea sunt interesante, nu cred că mai există în altă parte. Tălpile alea din lemn cred că se tocesc destul de mult, având în vedere frecarea mare cu asfaltul necesită mai des schimbarea lor. (sau nu?!) Mă întreb dacă nu cumva asfatul se „încarcă” cu „pilitura de lemn” a tălpilor săniilor, în alunecare, făcând, astfel, o peliculă lucioasă a drumului, care, în mod sigur, dăunează mașinilor.

Mi-a plăcut comparația cu „Stan și Bran” , atât ca înfățișare, dar și ca neîndemânare!

Mie-mi plac senzațiile tari, la 62 de ani m-am „dat” cu tiroliana, la o înălțime destul de mare, cred că de peste 35 m.

Felicitări pentru filmulețe, articol, poze și...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul articolului (review-ului) de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine linkul ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianbogdan, doinafil, mishu, Yoda, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂ:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

[C] Copyright 2008-2023 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
pagină generată în 0.0662031173706 sec
ecranul dvs: 1 x 1