ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.08.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucureşti
ÎNSCRIS: 27.07.14
STATUS: CONSUL
LUNA
AUG-2022
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Biertan – Unglerus singurul restaurant din sat

TIPĂREȘTE

După ce am admirat frumusețea tuberozelor și ne-am îmbătat cu mirosul lor la Festivalul tuberozelor de la Hoghilag, am plecat către Biertan să mâncăm la Restaurantul Unglerus. Puteam ajunge foarte repede de la Hoghilag la Biertan, direct din DN14... dar cum nu ne era așa foame și nu ne grăbeam am luat-o pe alte drumuri județene, de am ajuns în Biertan pe unde se iese... :p

Am mai fost în Biertan... nici nu mai spun când, că mi se pare atât de demult... ocazie cu care am vizitat Biserica fortificată și am mâncat tot aici la Unglerus, numai că atunci era frig și mâncat la interior. De data aceasta fiind o zi de vară însorită, am găsit mese așezate la umbra clădirii sau pe sub umbrele, pe lângă cele câteva mese din curtea interioară...

Restaurantul este lângă zidul bisericii cu acces într-o mică curte interioară de unde în stânga se intră în salonul pe două niveluri destul de generos... cu un aspect medieval...

Iar în partea dreaptă a curții sunt toaletele, curate dar cam înghesuite... Sorin mi-a confirmat că la fel este și la toaleta bărbaților... nu știu cum se descurcă cei cu gabarit depășit... =))

Era un pic de agitație... cam aglomerat... mese rezervate... iar noi nu ne hotăram unde să stăm... Am găsit o masă liberă la umbră... de fapt erau două mese lipite și ni s-a recomandat să stăm la una din ele... și cum ne-am așezat am și primit meniul. L-am studiat, am analizat și ne-am hotărât ce vom mânca... câte o ciorbă și fel principal cu pește, iar de băut... o limonadă pentru șofer și bere la halbă pentru mine... Am constatat că au de toate în meniu inclusiv pentru vegetarieni, că felurile principale includ garnitură și sosuri... pâinea este inclusă în comanda de mâncare... iar prețurile sunt pe măsură, într-un cuvânt îți potolești foamea dacă ai răbdare... Asta ne-a spus tânăra de ne-a servit după ce am comandat... durează pentru că este foarte aglomerat... Și pot spune că chiar a fost foarte aglomerat cât am stat noi să mâncăm... pe lângă grupul ce avea rezervat salonul interior au mai venit câteva autocare cu turiști... și cum majoritatea doreau să mănânce sau să bea câte ceva după ce vizitau biserica, dar aveau timp limitat de ședere, motiv pentru care au fost și câteva vociferări de nemulțumire... că nu sunt locuri, că durează mult...

Dar noi eram relaxați... eram zen după mirosul tuberozelor... am avut răbdare și pe rând am primit ce am comandat. Mai întâi băuturile și după aceea ciorbele... de fasole cu afumătură pentru Sorin și ciorbă gulaș pentru mine... prea fierbinți dar bune... Asta după ce au fost așezate pe masă câte un suport de hârtie cu reclama Complexului Medieval Unglerus, un coș cu pâine și tacâmuri.

Până am primit și felul principal am mai comandat o halbă de bere... trebuia să sting iuțeala după gulaș... dar mai ales că a durat ceva până a venit peștele... am avut timp și de vizitat căsuțele cu suveniruri din apropiere... atmosferă de vacanță...

Păstrăv la tigaie cu mujdei și mămăliguță pentru mine și pentru Sorin șalău în crustă de porumb cu cartofi natur și sos de lămâie... buneee... de ne-am lins pe degete, am gustat unul de la altul să ne convingem de gustul bun al fiecăruia...

Și după ce ne-am lins pe degete... vorba vine... am zis Sărut mâna pentru masă, am achitat nota cu cardul și greu ne-am ridicat de la masă... pe bon a fost 199 lei dar acasă am văzut că am plătit o halbă în plus... pe cuvânt că numai două beri am băut și am omenit-o serios și pe tânăra de ne-a servit pentru că a fost drăguță, depășită de situație la un moment dat... dar asta a fost, altădată să ne punem ochelarii și să verificăm mai bine... deci, practic ar fi trebuit să plătim cu 10 lei mai puțin. Pentru că atât costă o halbă de bere 10 lei, o limonadă 18 lei, ciorba de fasole este 22 lei iar ciorba gulaș 26 lei și la fel principal, porția cu păstrăv a fost 49 lei iar cea cu șalău a fost 54 lei.

Cu toate aceste mici inconveniente eu tot vă recomand să mergeți la Biertan și după ce vizitați biserica să vă opriți la masă la Unglerus, sigur veți găsi ceva de băut și de mâncat... pentru că spune o vorbă că acolo unde este aglomerat înseamnă că mâncarea este bună și proaspătă... iar aici la Unglerus ne-am convins pentru a doua oară că așa este!

Aveți grijă unde lăsați mașina, acolo în centrul satului parcarea este cu plată... 3 lei / oră, dar sigur găsiți locuri libere pe ulițe dar ceva mai departe... în zile de sărbătoare sau în sezonul vacanțelor este aglomerat... și este normal, Biertan este un sat turistic ce merită vizitat.

Și nu uitați dacă tot sunteți în vacanță și ajungeți în zonă, în primul weekend din august este Festivalul tuberozelor de la Hoghilag, merită să vă abateți puțin din drum și să vedeți grădinile cu tuberoze și mai ales să le admirați și să le mirosiți... și să vă bucurați de atmosfera de la târgul organizat în curtea bisericii fortificate...

În rest numai de bine!


[fb]
---
Trimis de ANILU in 10.08.22 10:02:45
Validat / Publicat: 10.08.22 10:33:29
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BIERTAN [SB].

VIZUALIZĂRI: 1131 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (ANILU); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Undeva pe drum spre Biertan
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 66300 PMA (din 50 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

12 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[10.08.22 10:21:08]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în zona Biertan?, BIERTAN [SB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Unde mâncăm pe drumul Sighişoara - Braşov]

webmasterPHONE
[10.08.22 10:52:56]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

neimportantPHONE
[10.08.22 12:33:27]
»

@ANILU :"... pe bon a fost 199 lei dar acasă am văzut că am plătit o halbă în plus... pe cuvânt că numai două beri am băut și am omenit-o serios și pe tânăra de ne-a servit pentru că a fost drăguță, depășită de situație la un moment dat..."

Această practică e destul de întâlnită, mai ales când aglomerația de mâncăcioși e în floare (apropo, mișto tuberozele, pe la noi le zicem chiparoase).

Am pătimit în mod asemănător la o terasă-restaurant de pe Valea Oltului. Păstrez și acum dovada, pentru lămuriri ulterioare, dacă mai am cu cine mă înțelege.

Bunăoară, ne întorceam de la Huniazi, iar foamea ne da ghes tare-n foale. Am oprit la Dada, mai sus oleacă de Călimănești, în apropiere de Castrul Arutela.

Am comandat mititei cu cartofi, șnițele de pui, file de șalău, cartofi pai, țărănești, salate, limonade, bere, etc. Eram în echipaj de 4+1 (cârmaci). Am mâncat ca zmeii, apoi am cerut nota. Am plătit cu cardul, am luat bonul, lăsând atenția cash cuvenită - 10%.

În jurul nostru, ospătarii tineri ce serveau pe la mese, spărgeau din neatenție care pahare, care farfurii. Măturau docili, dar fără teamă de represalii din partea șefei de sală.

Acasă, am zgâit ochii pe bon. Am constatat cu stupoare de zevzec, că motivul nepăsării spărgătorilor de veselă, sta consemnat în totalul bonului.

Fusesem încărcat, pe nemâncate, cu o porție de ficăței cu ceapă - 25 lei.

Am fluierat a pagubă, iar tura viitoare casc ochiii, precum melcu'

Să vă fie de bine!

doinafil
[10.08.22 13:20:32]
»

Să vă fie de bine! Arătau bine farfuriile, dar cea a lui Sorin mi-a plăcut în mod deosebit, am salivat și înghițit în sec, privind-o!

Despre „ciorbă gulaș” n-am auzit, doar de mâncare ca fel nr. 2, cu carne și sos mai gros. Mi-aș fi dorit să mănânc un gulaș când am ajuns în țară de curând, după un circuit european, daaaar, din păcate, restaurantul din vestul țării la care am oprit, nu avea așa ceva.

De puține ori am auzit despre „încărcarea” notei de plată la restaurante. Colegul @zăpăcitu spune că se practică mai ales în locurile aglomerate. Așa o fi, după cum ați pățit și voi. Este o informație bună, care ne invită să fim atenți atunci când primim nota de plată.

Mie tuberozele (sau chiparoasele, cum bine le spune și @zăpăcitu) nu-mi plac în mod deosebit, spre rușinea mea, nici ca flori decorative, dar nici ca miros! Acesta este puternic și înecăcios și asta îmi displace! Prefer mirosurile suave.

Felicitări și...

ANILUPHONEAUTOR REVIEW
[10.08.22 14:00:12]
»

@zapacitu: Mulțumesc, la fel și vouă! Și pe viitor să fim mai cu băgare de seamă la "note"... de plată de final de masă...

Știu Dada... chiar am scris despre el... aglomerat este mai mereu acolo și se mânca bine odată... dar ca peste tot, serviciile lasă de dorit...

În schimb la Unglerus... imaginează-ți, în inima Ardealulului, ardeleni drăguți dar înceți... sau molcomi... și vin la ei vreo 3 autocare cu turiști de vârsta 2 spre 3, din sudul țării... îți dai seama ce agitație era... câteva "doamne" ca să nu le zic țațe s-au așezat la masa noastră și vorbeau atât de tare... noi chiar ne-am amuzat, dar pe tânăra de ne-a servit au zăpăcit-o de tot... Și de aici am zis noi că ne-a pus o halbă de bere în plus...

Mersi de vizită și ecou!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
ANILUPHONEAUTOR REVIEW
[10.08.22 14:29:30]
»

@doinafil: Gusturile nu se discută... sau nu le discutăm nici de mâncare nici de flori...

Legat de flori, nouă ne plac tuberozele sau chiparoase și la fix a venit festivalul ăsta... am plecat de la Brașov direct la Hoghilag... atmosferă de sărbătoare și voie bună...

Și la Unglerus în Biertan, ne-am propus de acasă să mâncăm... Cât privește Gulașul, în Ardeal și probabil și în alte părți... se gătește și ca ciorbă/supă, dar și ca fel principal...

Eu am mâncat în toate felurile gătit și îmi place oricum...

Cât privește nota de plată, mult mai multă atenție pe viitor... !!!

Mulțumesc pentru vizită, toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.08.22 14:30:00]
»

@ANILU:

Dar noi eram relaxați... eram zen după mirosul tuberozelor... am avut răbdare și pe rând am primit ce am comandat. Mai întâi băuturile și după aceea ciorbele... de fasole cu afumătură pentru Sorin și ciorbă gulaș pentru mine... prea fierbinți dar bune...

imi plac tuberozele sau chiparoase cum le cunoaste @zapacitu, insa sa nu fie muulte, poate ca in camp se simteau mai putin. Eu imi aduc aminte ca la nunta mea (in curand de fac niste ani) am primit multe tuberoze si miroseau de te omorau si ca sa mai bucur si pe altii cu mirosul lor, dupa cununia civila le-am luat la restaurant sa fie puse pe mese, la plecare insa au fost atat de draguti incat le-au strans pe toate si mi le-au pus in brate , acasa nu stiam cum sa le imprastii mai mult in curte pentru ca deja ficatul meu era suprasolicitat de miros.

Cat despre bucate, mie ciorba si pe arsita imi place sa fie fierbinte si cand ma gandesc la ciorba gulas imi ploua in gura (mai multe despre ea intr-un ecou pentru @doinafil).

Iar pestele arata minunat, asa ca a meritat sa asteptati intre feluri. Mai putin placut insa faza cu o bere in plus, si recunosc cinstit ca totusi ma uit de fiecare data pe nota de plata si fac inventarul, se mai poate gresi si neintentionat, dar cred ca mai rar.

Felicitari, sa va fie de bine si sa repetati, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.08.22 14:40:01]
»

@doinafil:

Despre „ciorbă gulaș” n-am auzit, doar de mâncare ca fel nr. 2, cu carne și sos mai gros.

si eu in principal auzisem de fel principal si nu de ciorba, asa incat despre ciorba am aflat in momentul in care flacaul cel mare (avea vreo 18 ani atunci) s-a intors de la un concurs de dans ce avusese loc la Maribor. Nu aveau avion direct asa incat avionul se lua din Viena, si pentru ca mai aveau timp la dispozitie in aeroport au mers sa manance ceva. Pentru flacau ciorba "is a must", si a pus ochii pe ciorba gulas. A fost atat de incantat de ea incat mama a fost nevoita sa caute retete si sa aleaga varianta cea mai buna. Normal, de atunci, ciorba este in topul preferintelor (pe locul doi dupa ciorba de burta) insa reteta este destul de complexa... dar daca vrei reteta ti-o dau cu mare drag .

Asa incat, daca este bine gatita, este o ciorba de top . Sa ne auzim de bine.

ANILUPHONEAUTOR REVIEW
[12.08.22 14:47:47]
»

@mishu: Wow... ce amintiri ai, legat de tuberoze!!!

Tare mult ne-a plăcut gradina cu tuberoze pe care am vizitat-o și de unde am cumpărat 5 fire. Rezistă și astăzi și miros în toată casa... dar acum am aflat că să nu dormim cu ele în cameră...

A fost bine și gustos și la Unglerus...

Mulțumesc de vizită și vot... ocazie cu care mi s-a schimbat statutul... CONSUL.

Toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[12.08.22 16:21:46]
»

@ANILU:

Mulțumesc de vizită și vot... ocazie cu care mi s-a schimbat statutul... CONSUL.

felicitări și tot înainte!

Stiam despre tuberoze ca nu este bune sa dormi cu ele in casa, nu știu dacă din cauza de miros puternic sau nu, dar ce faci dacă stai la bloc? Și dacă le pui in bacon, nu se considera tot casa?

Sa ne auzim de bine!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
doinafil
[12.08.22 22:09:07]
»

@mishu:

... insa reteta este destul de complexa... dar daca vrei reteta ti-o dau cu mare drag

Mulțumesc pentru intenție! Sigur că vreau rețeta! Dacă poți și ai timp, scrie-mi-o pe PM, sau cum propui tu să facem.

mishu
[13.08.22 10:51:11]
»

@doinafil: O sa ti-o scriu ca PM zilele viitoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, doinafil, mishu, neimportant
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Biertan?:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082092046737671 sec
    ecranul dvs: 1 x 1